Stránka 3 z 41
zkušenosti....
Napsal: pon 19 dub 2010 22:27
od laik
Zdravím
Joo ty zkušenosti....ty jsou k nezaplacení.....
a není nad vlastní zkušenosti...to je stejný jak tady....
člověk muže donekonečna debatovat o nějakým nápadu ,ale vlastní zkušenost je potom nadevše....
takže jako laik se zeptám ,jak dobře uskladnovat kořenovou zeleninu?....je na to ještě čas ,ale když už mám skoro zaseto tak je čas přemejšlet co s tím....z červenou řepou a brambory nemám problémy ,to jsem dal přímo na zem ve sklepě (mám tam hlínu) a až na pár maličko scvrklých řep je to vše stále jak čerstvý ,ale třeba mrkev a petržel...to jsem poskládal jen na vrstu písku na zemi a už po novým roce to začlo plesnivět.....dřív sme to zkoušeli skladovat třeba v mikrotenovým sáčku a taky nic moc....chce to spíš vlhčeji nebo sušeji? asi spíš vlhko že?....stačí jen vlhko vzdušný ,třeba když to naskládam jen do bedýnek ,když vlhko ze země je asi moc?....
no ale jinak třeba jabka ,ty nám ve sklepě vydrží (pokud se nesní) až do dalšího podzimu....
a co hrách a fazole ?co říkáte na ty sítě na pnoucí zeleninu mají oka asi 10*10cm abych nemusel stále vázat nějaký šnurky mezi klacky?.....
dík předem za rady
Re: zkušenosti....
Napsal: úte 20 dub 2010 7:18
od NAVAR
Pokud máš sklep kde vydrží jablka do dalšího podzimu, tak máš to nejlepší co může být. Mrkev a petržel jsem zapíchal do písku na stojato, vydrželo to vcelku dlouho a to sklep nemám. Důležité je to držet v temnu. Sklep 7C a vlhko je optimální, pokud má někdo ve sklepě studánku je to naprosto skvělé.
Na hrách a fazole jsem specialista. Fazole nechat po dozrání vyschnout v sítě nad kamny, vyloupat a pověsit v pytli na půdu, to samé hrášek. Pěstuji velké fazole a rozhodil jsem je kolem plotů, sklidil jsem asi 50kg. Na fazole je dobré pletivo plotu, takže pokud to jde vysadit k plotu, jinak si vyrábím z latěk mřížky a Jarda ovčák to má na roxoru – kari sítě, stačí 6mm oka 15-20 cm.
Pokud budeš mít vlastní cibuli, tak po sklizni s ní nemlátit, vyvázat do snopců a pověsit na půdu. Pokud je to domácí cibule a není vyhnaná hnojivy, tak má hodně silice a vydrží až do příští sklizně. Může být klidně i -20C a nic se jí nestalo.
skladování...
Napsal: úte 20 dub 2010 8:16
od jarda ovčák svitavy
Letos jsme nechali na záhonku trochu mrkve přes zimu a na jaře, jak to rozmrzlo.... voalá, čerstvá mrkev i porek k dispozici. Tak vonící po mrkvi, že se to s kupovanou nedá srovnat. Neuvěřitelné.Zkoušeli jsme písek a hnilo to, v bedýnce to bylo lepší. Mám sklep ve skále, chce to větrat a větrat. Budu to muset nějak sofistikovaně vymyslet. Jináč ty fazole převeliké.... to je žrádlo, panečku. Dělal jsem fazulovej guláš... No, to se slovy nedá vyjátřit.K rotavátorům... Mám od montfílda rotavátor , ten řemenovej a tejrám ho pět let a půjčuju kámošům a jede jak oheň. Dá se pořídit za pár šušňů a ten brigs straton je nesmrtelnej.Trochu benzínu a za mnou mletý kafé. pýr plazivý se na to namotá, takže na konci řádku oberu, když je co a ta půdní struktura za to stojí. V kombinaci s ovčím hnojem mám výpěstky, že lidem padá brada.
Re: skladování...
Napsal: úte 20 dub 2010 8:38
od NAVAR
Však Velký Bratře, asi jej budu potřebovat zapůjčit
Platím v naturáliích, jako fazole, medovina atd., pokud bereš. Jestli budeš chtít fazole na setbu a i do guláše tak Ti je rezervuji. Samozřejmě sadba má preferenci před sežráním
Jinak fouklo trochu popela a jak zjišťuji tak lidstvo žije z ruky do huby a zásoby má na 26dní, to by si dřív žádný sedlák nedovolil.
Jinak ta půlkilová mrkev co jsi vypěstoval a rajčata se stonky jak kmeny to bylo opravdu velkolepé.
MILÝ BRATŘE..
Napsal: úte 20 dub 2010 9:47
od jarda ovčák svitavy
Za fazole cokoli. Teda, za ty tvoje veliký fazole.Jak je vidět, žebříček hodnot mám naprosto zřetelný....
Stavím skleník 5x3 a jsem z toho na nervy. Já si to zrotavátoruju a dovezu ti to. Asi v sobotu se stavím s klukama, co ke mně přijedou.
Re: MILÝ BRATŘE..
Napsal: úte 20 dub 2010 11:46
od NAVAR
Však já vím. Letos jestli to půjde tak chystám tah na metrák fazolí. Akorát to obnáší navazující práce a nějak nestíhám. Jo skleník taky chystám 3,5x7m asi tak zhruba. Sadba paprik z vlastních otočených semen už čeká a já se flákám
Česnek mi valí jak divej, z vlastní sadby, Bulharský, Španělský, co byl určený původně na jídlo a i přes slova škarohlídů že nevyroste vyrostl s minimální mortalitou asi jenom1%. Na čínský česnek jsem se vykašlal. Ještě asi tak pár tisíc kousků cibule, nějakej brambor, okurek a bude veselo. Ještě že u men zima končí o měsíc později tak i o to mám posunuty agrolhůty
Je snad libo čerstvé jahody?
Napsal: úte 20 dub 2010 21:11
od aNONym
Když jsem si minulý rok na podzim odnášel ze zahrádky banánovník, v květináči zůstal i kus lehonce zakořeněného výhonku jahodníku, doplazivšího se k němu nenápadně z vedlejšího záhonku.
Non
Byl hodně zakrslý a neduživý. Zkrátka takové velké nic. Moc nadějí jsem mu tím pádem vůbec nedával, ale když koncem března poprvé nasadil na květ, vzal jsem do ruky štěteček a jen tak, pro srandu králíkům, ho opýlil. A za pár dní už bude první sklizeň!
Jestli ty jahůdky budou mít alespoň trochu lehce banánovou příchuť,
tak je příště zasadím i k ananasovníku, který také dávám letnit.
..
Napsal: stř 28 dub 2010 10:16
od petrb
Jsem začínající pěstitel bylin, takže se s vámi zatím o žádné nápady podělit nemůžu, ale našel jsem výbornou stránku jednoho časopisu, kde je toho na tohle téma dost informací, tak doufám, že to alespoň někomu pomůže.
http://www.mojebylinky.cz
Je čas na
Napsal: čtv 29 dub 2010 21:06
od Hana
siatie liekov. Je toho trochu viac, ale oplatí sa prečítať. Ak o tomto už viete, tak nič, ak nie, tak - nech sa páči
Semienko - lekár
Každé semienko, ktoré sadíte, má v sebe obrovský objem informácií vesmíru. Pokiaľ ide o množstvo a presnosť, rozsah týchto informácií nie je možné porovnať s ničím, čo je vytvorené ľudskou rukou. Pomocou týchto informácií semienko pozná s presnosťou na milisekundy čas, kedy sa má prebudiť, klíčiť, aké šťavy si zobrať zo zeme, ako využívať žiarenie kozmických telies - slnka, mesiaca, hviezd, v čo vyrásť a aké plody priniesť. Plody, ktoré sa urodia, sú predurčené na to, aby zabezpečili život človeka. Tieto plody môžu účinne - lepšie ako hocijaké lieky vyrobené človekom, existujúce ako aj tie, ktoré ešte len budú vyrobené v budúcnosti - bojovať a klásť odpor akémukoľvek ochoreniu ľudského organizmu. Ale semienko musí poznať zdravotný stav človeka. Musí ho poznať preto, aby počas svojho dozrievania mohlo naplniť plod pomerom látok potrebných na vyliečenie konkrétneho človeka a jeho choroby. Či už táto choroba prepukla, alebo sú vytvorené predpoklady pre jej vznik.
Na to, aby semienko uhorky, paradajky, alebo hocijakej inej rastliny vypestovanej na pozemku malo takúto informáciu, je potrebné nasledujúce:
Pred siatím vložiť do úst jedno alebo niekoľko semienok a držať ich v ústach pod jazykom aspoň deväť minút. Potom ich podržať stisnuté medzi dlaňami tridsať sekúnd a stáť pri tom bosky na tej časti pozemku, kde sa bude vykonávať výsev.
Otvor dlane a semienka, ktoré ležia na tvojej ruke, prilož k ústam. A vydýchni na ne vzduch z tvojich pľúc. Zohrej ich svojim dychom a maličké semienka spoznajú, čo je v tebe.
Potom je nutné držať otvorené dlane tridsať sekúnd, predstavujúc semienka nebeským telesám. A každé semienko určí okamih, kedy vyrastie. Pomôžu mu pri tom všetky planéty! A budú dávať rastlinkám svetlo, ktoré ty potrebuješ.
Potom môžeš semienka zasiať do zeme. Za žiadnych okolností ich hneď nepolievaj, aby sa neodplavili tvoje sliny a informácie, ktoré semienka do seba vstrebávajú. Polievať je možné po troch dňoch po výseve.
Výsev je nutné robiť v dňoch, ktoré sú priaznivé pre danú zeleninu (to človek už pozná podľa lunárneho kalendára). Skoré siatie bez polievania nie je také hrozné ako siatie neskôr.
Nie je nutné ničiť všetku burinu vyrastajúcu spolu s klíčkom tvojho semena. Je nutné nechať z rôznych druhov aspoň jednu. Burina sa dá strihať...Semienko tak prijíma informáciu o človeku a počas dozrievania plodu bude v maximálnej miere odoberať z Kozmu a Zeme energiu potrebnú pre tohoto konkrétneho človeka. Všetku burinu nie je prípustné vyklčovať preto, lebo aj ona má svoje predurčenie. Jedna ochraňuje rastliny pred chorobami, ďalšia poskytuje dodatočné informácie. Počas pestovania je nutné byť v styku s rastlinou - počas jej rastu aspoň raz, najlepšie za splnu, prísť a dotknúť sa jej.
Plody vypestované takýmto spôsobom a užité človekom, ktorý ich vypestoval, ho dokážu vyliečiť úplne zo všetkých chorôb, výrazne spomaliť starnutie organizmu, zbaviť škodlivých zvykov, mnohonásobne zväčšiť duševné (rozumové) schopnosti, poskytnúť vnútorný pokoj. Plody majú najlepší účinok, ak sú použité do troch dní po zbere.
Vyššie uvedený postup je nutné realizovať s rôznymi druhmi kultúr vysadenými na pozemku. Nie je nevyhnutné vysievať takýmto spôsobom celý záhon uhoriek, paradajok, alebo inej zeleniny, stačí len niekoľko kríkov.
Takto vypestované plody sa budú líšiť od plodov zvyšnej zeleniny rovnakej sorty nielen chuťou. Ak by sa vykonala ich analýza, budú sa odlišovať z hľadiska obsahu látok.
Pri výsadbe priesad je v každom prípade nutné rukami a prstami bosých nôh utlačiť pôdu vo vykopanej jamke a napľuť do nej. Pri potení nôh z človeka vychádzajú látky (zrejme toxíny) nesúce informácie o chorobách organizmu. Túto informáciu dostanú priesady. Ony ju odovzdajú plodom, ktoré budú môcť bojovať s neduhmi. Doporučuje sa z času na čas chodiť po pozemku bosky.
Aké kultúry je potrebné pestovať?
Stačia tie druhy, ktoré sa nachádzajú na väčšine pozemkov: malina, ríbezle, egreše, uhorky, paradajky, jahody, akákoľvek jabloň. Veľmi dobré je, ak sú tam višne, alebo čerešne a kvety. Množstvo a plocha vysadená týmito kultúrami nie je veľmi dôležitá.
Medzi rastliny, bez ktorých je ťažké predstaviť si úplnú energetickú mikroklímu na pozemku, patrí slnečnica (hoci len jedna). Bezpodmienečne nutné je zasiať aspoň poldruha až dva metre štvorcové obilnín - raž, pšenicu. A absolútne nutné je nechať ostrovček s plochou minimálne dva metre štvorcové pre burinu. Na tento ostrovček sa nesmie nič siať umelo, musí zostať prirodzený a ak ste na svojom pozemku nezachovali burinu, je nutné priniesť z lesa drn a pomocou neho vytvoriť taký ostrovček.
Je nevyhnutné sadiť kultúry priamo na pozemku, ak kúsok za plotom rastú rôzne rastliny?
Význam nemá len rozmanitosť výsadby, ale aj spôsob sadenia a bezprostredný kontakt s nimi, pri ktorom dochádza k nasávaniu informácií. Hlavné je nasýtiť ten kúsok prírody, ktorý ťa obklopuje, informáciou o sebe. Len vtedy bude liečebný účinok, ale i prosté zaistenie života tvojho organizmu, podstatne lepšie ako iba od plodov. V "divej" prírode - ale ona nie je divá, ona je len pre nás neznáma - sa nachádza množstvo rastlín, pomocou ktorých je možné vyliečiť absolútne všetky existujúce choroby. Tieto rastliny sú na to stvorené, no človek stratil, alebo takmer stratil, schopnosť určovať ich.
Existuje mnoho špecializovaných lekární, ktoré predávajú liečivé byliny. Existujú aj lekári a mastičkári liečiaci bylinami profesionálne.
Existuje hlavný lekár - tvoj organizmus. Na počiatku bol obdarovaný schopnosťou poznať, akú bylinu použiť a kedy. Ako sa celkovo stravovať a dýchať. Dokáže zabrániť chorobe ešte pred jej vonkajším prejavom. Nikto iný nemôže nahradiť tvoj organizmus, lebo je to osobný lekár, daný tebe osobne, len tebe.
Vzťahy vytvorené na základe vzájomného súladu s komplexom rastlín na tvojom pozemku ťa budú liečiť a starať sa o teba. Samostatne určia presnú diagnózu a vytvoria špeciálny liek, najúčinnejší práve u teba.
Zdroj - internet
Siatie
Napsal: čtv 29 dub 2010 21:12
od Hana
Petržlen - v stredu predobedom, bez ohľadu na fázu Mesiaca a znamenia, v ktorom sa práve nachádza
Mrkva na uskladnenie - výlučne 8. júna, postavenie Mesiaca nemá vplyv.
Choroby česneku
Napsal: pát 30 dub 2010 10:08
od NAVAR
Při potížích se žloutnutím listů česneku a kroucením natě cibule je dobré použít na zalévání takto postižených rostlin roztok hypermanganu KMnO4. Polévkovou lžíci hypermanganu rozmícháme ve 30 litrech vody a rostliny každý 4 den tímto roztokem zalejeme. Zaléváme po dobu 2 týdnů.
Choroby česneku vznikají především tím že je již nekvalitní a nebo napadená sadba, raději takovouto sadbu nepoužívat. Dále se může projevit vliv místních podmínek a nebo počasí.
Tak jsem to vyzkoušel při tomto deštivém počasí 1x postříkat a po cca 1 týdnu prokazatelné zlepšení.
čínskej česnek
Napsal: ned 02 kvě 2010 21:59
od laik
Zdravím
Takže i stroužek čínského česneku ,zasazeného v zimě do květináče na jižní okno dokáže vytvořit novou paličku ,i když malou ale jde to...
viz foto ...., palička v ruce mé asistentky ,která chce neustále být u všeho......
Re: čínskej česnek
Napsal: pon 03 kvě 2010 8:21
od NAVAR
Zdravím pána pokustóna. A pak že to nejde že
Taky mi říkali, ten Bulharský, Španělský či jiný česnek Ti nevyroste a ejhle vyrostlo všech cca 1500ks.
Otočím sadbu a příští rok dám tah na 5000ks
kurníkchlívek....
Napsal: čtv 03 čer 2010 22:14
od laik
Zdravím
ono to nepatří moc sem ,ale mě se tady líbí......
Dělal jsem už v práci lecos ,ale toto ještě ne...
Po poradě z odborníkem ,chovatelem Jardou ,jsem sestavil kurníkchlívek.....pro tři slépky a jednu malou kozičku.....
slépkám a kozičce se tam prej líbí......
Tak to sem dávám ,aby mi to Jarda zkolaudoval....
Jardo má to teda 2*2m a na vejšku taky 2m a podlaha prkna na trámcích ,ještě udělám okýnko a plný dveře aby ji třeba nebyla někdy zima....
ps:v létě budu mít tu kozičku doma na hlídání, tak aspon uvidím kolik toho spapá .....prej ju možná od doktora (zákazník z chlívkem) před zimou dostanu darem..... tak to by mohlo být pak domácí mlíčko na domácí kefírek....
Příroda mne pořád dokola nepřestává překvapovat.
Napsal: čtv 08 črc 2010 8:25
od aNONym
To si takhle včera dopoledne připravuji již zřejmě poslední letošní dávku (
) jemně perlivé limonády z bezinkových květů (mňam
), rozkrojím citron, a on si tam klidně uvnitř toho šíleně kyselého prostředí normálně klíčí!
Non
No popravdě, on to zas nebyl tak úplně obyčejný běžný citrón. Byl to pěknej skoro půlkilovej bumbrdlíček, čerstvě dovezenej mojí přítelkyní přímo z Korfu. Válí se jich tam všude spousty pod stromy, stejně jako u nás jablka nebo hrušky podél silnic, které ale nikdo z kolemjdoucích nesbírá. A lednici máme na později ještě jeden s hmotností téměř kilogramovou
.
Jj, citróny z Korfu. Ty maj říz. A nejlepší snad v podobě lahodného originál řeckého Limoncella, hezky vychlazeného na -18°C, co jsem ho večer před spaním ucucával (taky moc
velká dobrota ).