Tohle téma mi tu vždy chybělo a proto prosím kdo má něco zajimavého okolo fotovoltaiky račte. Pro ty co se jim zdá fotovoltaika drahá a nevyplatí se ať táhne do boxárny.

Z.
Ta zivotnost je minimmalne 25let a po teto dobe se zacina menit ucinost panelu pokud se nepletu ne? Takze teoreticky muzes mit 40let stary panel s 50% vykonem jako ma novy panel ne? Jak casto se baterie meni(kolik let vydrzi)?jeff píše:Když ale vezmeme v úvahu životnost fotovoltaických panelů, která se udává cca 25 roků, tak zjistíme že ještě dražší než panely samotné jsou zařízení k uchovávání vyrobené energie - akumulátory. Vyrábějí se olověné, určené speciálně pro provoz s fotovoltaickým systemem a ve srovnání s běžnými startovacími bateriemi je jejich cena přímo astronomická.
Co je to ten selenova usměrňovač a kde se válí a když se neválí tak kde pracuje? Ja vypadá?MilMAX píše:Je tu ještě jeden způsob:
selenova usměrňovače - je třeba z nich jen odstranit ochranný lak. Občas se to někde válí zadarmo.
jsem napsal .... ze selenova usměrnovače ... (z koho čeho) takže :xzzzx píše:Co je to ten selenova usměrňovač a kde se válí a když se neválí tak kde pracuje? Ja vypadá?MilMAX píše:Je tu ještě jeden způsob:
selenova usměrňovače - je třeba z nich jen odstranit ochranný lak. Občas se to někde válí zadarmo.
- no tak hned to nahraď diodama za 16,50 (grecák) a ty desky očisti, nalep na plotnu, napoj a jedéém fotony / Volty....lajos píše:Zrovna mám v práci opravovat 100A/24V zdroj z roku 56 a tam jsou ty selenové usměrňovače, jen trochu větší .
Kdo chce selen, musí bojovat !!!jeff píše:nahradit selenové články diodama jde, ale seleny mají určitý vnitřní odpor, tudíž ztrátový výkon a ten je několikanásobně vyšší, než u diod. S diodama by se musel zapojit do série ještě urřitý odpor, aby zůstaly zachovány parametry zdroje.
Jeff
Jak mě poučila manželka - je to důležitý stopopvý prvek ve výživě těla .... ten selen, že by radioaktivita při hoření? - to nevím ale trávení je taky hoření (pomalé)martinq píše:není náhodou radioaktivní při styku s plamenem ?
No samozřejmě lepší bude najít ty seleňáky na smeťáku - jenom jsem chtěl pomoct XZZZX k nezávislosti na ČEZulajos píše:Mám rád srandisty- podívej se kolik stojí diody 40-60-100A a těch 16,50 budeš muset trochu vynásobyt. Cena obdobné diody je mezi 300-700,-. navíc u tohoto zdroje byly použity NiFe aku jako filtrace-kteří samo jsou hotový, takže připočti asi 6000,- za dvě staniční aku 12V kolem 60Ah. Je tam samo třífázové trafo s plným třífázovým můstkem, tak že počet diod na výměnu je min 6ks. Zítra tu selenovou jednotku vyfotím pro vaši představu- první fotka bude hrubý celkový záběr.
Tak že časem budu mít selenové desky na fotovolt. efekt+ty NiFe články na vyvíječ(je to hovadská jednotka), že bych část vydražil(pouze pro odborníky)?