Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Černá Káva, ta sílu dává
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 241
- Registrován: ned 30 led 2011 12:10
- Bydliště: Kolín
- Dal: 22 poděkování
- Dostal: 213 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Černá Káva, ta sílu dává
To s tím kafem není od Kalcera ale z jiných pramenů.Ono se hlavně jedná o větší množství kofeinu.Naše tělo ho likviduje za pomocí žlučových šťáv a je to dráždidlo.A žlučníková šťáva v tlustém střevě působí karcinogenně.No a právě v kombinaci s živočišnou bílkovinou(mléko)o to více se vylučuje šťáv.
To je starší studie,ale narazil jsem na video kde se o tom mluví.
To je starší studie,ale narazil jsem na video kde se o tom mluví.
- Slavek Krepelka
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 6292
- Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
- Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
- Dal: 2432 poděkování
- Dostal: 3249 poděkování
Černá Káva, ta sílu dává
Popřemýšlej si trochu Cino. "žlučníková šťáva v tlustém střevě působí karcinogenně" Třeba jo. Jenže, i kdyby, žlučníková šťáva je na jedné straně odpad, který se tvoří v játrech, a vzhledem k produkci, pokud je danná, je její průtok žlučovody a střevem kvantitativně danný a jedinné, co se na tom dá měnit je nějaká regulace ať už občasnosti, nebo stálosti průtoku.Cina píše: Ono se hlavně jedná o větší množství kofeinu.Naše tělo ho likviduje za pomocí žlučových šťáv a je to dráždidlo.A žlučníková šťáva v tlustém střevě působí karcinogenně.No a právě v kombinaci s živočišnou bílkovinou(mléko)o to více se vylučuje šťáv.
Za řekněme 24 hodin, nebo za týden, to bude vždy všechna produkce jater. pití kávy neovlivní její produkci a množství, ale pouze průtok. Je-li nedostatečný, jsou z toho žlučníkové kameny. Jelikož žluč z těla musí ven a jelikož navíc mimo toho, že může být viděna jako odpad, je zároveň trávícím enzymem ve střevě, specielně na omastky, které jinak musí bourat jenom slinivka, je ve skutečnosti třeba žluč do střeva dostat, což tělo dělá dost automaticky, především v momentě, kdy si střevo řeklo o příděl díky přítomnosti tuků ve střevě. Bez toho je ať už srágora, nebo problémy s tuky, které ve střevě do jisté míry žluknou, načež produkují i nějaké ty carcinogeny a do jisté míry se vstřebávají zaoxidované.
Pokd tedy je žluč popohnaná kávou, specielně po mastném jídle tím, že káva rozšíří žlučovody a umožní tím větší průtok, o nic nejde. Naopak, odběrem žluče z jater se ulevuje játrům a pokud je nějaké to menší zárodečné žlučové kamení, podpoří se jeho vyplavování momentálním extra zvýšením průtoku žluči. proto se dělaj kávové klystýry při potížích jater.
Další, jak mám respekt vůči Caycemu, tak mám nesmírný disrespekt k tomuhle Josefovi, protože polovina věcí, které říká, si protiřečí. Jednou tak a podruhé onak. Čte očividně hodně, dost z toho nespolehlivé zdroje a ze všeho motá guláš, který se tváří jako velice autoritativní informace.
Co se týče alkoholu (dál jsem na to nekoukal) alkohol v malém množství vyvolává imunní reakci a zvýšení bílých, což je běžně považováno za příznivý vliv. Ale příznivý vliv to může být pouze v případě, že to navýšení přesáhne spotřebu. Jak je to s alkoholem z tohoto hlediska to nevím. Co však alkohol dělá taky je taky to, že napomáhá trávení především tuků. Taky není alkohol jako alkohol a pivo není víno a víno není rum, i když alkohol je ve všem. To jen že i tohle bylo zmíněno.
Tvrdit, že káva kterou pije Amerika není kávou, kterou pili nějaký jihoamerický indiáni, je neznalost historie kávy. Káva pochází ze středního východu a je tam známa minimálně od 13 století, tedy ofiko, neofiko je to nejspíše daleko dýl. Co do toho kdo tahá jihoamerické indiány mi není moc jasné. Kafe bylo do Ameriky importované z Evropy, kam se ze středního východu z originální oblasti dnešního Yemenu rozšířila přes Turecko na severo východ, přes severní Afriku na západ a poté dál na Balkán, do Itálie a do zbytku Evropy a poté i do Amerik.
Wikipedie: The word "coffee" entered English in 1598 via Dutch koffie,[4] borrowed from Turkish kahve, in turn borrowed from Arabic qahwa, a truncation of qahhwat al-bun 'wine of the bean'.
Přeloženo: Původ slova coffee v angličtině z 1598 pochází z holandského slova koffie, půjčeného z tureckého slova kahve, které má původ v arabském slově gahva, zkrácenině slova "gahhwat al-bun" = "stonek lusku".
Je Ti jasné, že tenhle Josef není zrovna ten pravý, od koho chytat informace?
Takže, rád bych viděl nějakou rozumnou studii, nejlépe statistickou klinickou, která prokazuje, že pitím kávy (bez cukru) si člověk zadělává na cukrovku. Jinak je to o ničem.
S laskavým pozdravem, Slávek.
Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 241
- Registrován: ned 30 led 2011 12:10
- Bydliště: Kolín
- Dal: 22 poděkování
- Dostal: 213 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Černá Káva, ta sílu dává
Ono se to různí.Každý tvrdí co se mu hodí a hlavně roli hrají peníze.
Takže káva není prospěšná. Možná myslíte prospěšnost kofeinu, který káva obsahuje. Kofein povzbuzuje, takže v malých dávkách může působit léčivě, ale je to nutné brát jako lék, tj. užít ve chvíli, kdy potřebuji povzbudit. Neznamená to ale užívat pravidelně, protože každý lék se stává při pravidelném používání drogou a my si budujeme závislost na něm. Takže denním pitím kávy se stáváme na ni závislými. Navíc káva velmi překyseluje organismus (zkoušeli jsme uvařit kávu ze zásadité vody z Aquarionu stupeň pH 9, káva tuto vodu zkyselila na stupeň 4!!!). Dále instantní káva obsahuje hliník, o kterém se předpokládá, že je jednou z příčin stoupajícího výskytu nervových poruch (př.Alzheimerova choroba), hliník totiž obsahují všechny instantní potraviny a když si uvědomíme, jak stoupla jejich spotřeba na konci minulého století, tak se není co divit. A káva v kombinaci s mlékem má za následek tak velké překyselení dvanácterníku, že se předpokládá, že tato kombinace je spouštěčem vředů na dvanácterníku. Takže nic moc...
Dle dostupných informací káva zvyšuje riziko vzniku rakoviny močového měchýře. Zároveň ale snižuje riziko rakoviny tračníku. To souvisí se skutečností, že jeden z antioxidantů nacházejících se v kávě (methylpyridinium), povzbuzuje krevní enzymy, které chrání proti rakovině tračníku.
Je tradováno, že lidé, kteří pijí kávu, mají větší pravděpodobnost problémů s touto nemocí. Osteoporóza je proces degenerativních změn na kostech, který vzniká na podkladě více faktorů. Samotné pití kávy toto onemocnění způsobit nemůže. Bývá to spíše výsledek několika faktorů životního stylu. Vylučování vápníku močí může vzrůstat několik hodin po vypití kávy, ale toto je pouze přechodné a rychle dojde ke zpětnému ustavení běžné hladiny vápníku.
Může káva zhoršovat cukrovku?
Skupina holandských lékařů zkoumá souvislost insulinové rezistence a konzumace kávy.
Příčiny vzniku insulinové rezistence (snížené citlivosti tkání k insulinu) jsou zkoumány od doby, kdy bylo zjištěno, že je příčinou diabetu II. typu. Dnes se již ví o vlivu životního stylu i genetických faktorech, avšak pátrání po příčinách stále pokračuje. Skupina lékařů z holandského universitního centra v Nijmegenu se rozhodla stanovit vliv kofeinu na insulinovou resistenci. Výsledek byl poměrně překvapivý. Při podání 4h trvající infuse cca 300mg kofeinu (odpovídá 3-4 kávám) došlo ke zvýšení insulinové rezistence o 15%! To znamená, že při poměrně běžné koncentraci kofeinu v krvi se výrazně zhoršuje zpracování glukosy i lipidů (především volných mastných kyselin). Samozřejmě, nelze z této studie usuzovat na vliv dlouhodobého požívání kofeinu, neboť pravděpodobně dochází k určité toleranci. Na druhou stranu, účinek současných léků, snižujících insulinovou rezistenci, se pohybuje také kolem 15%, takže by se účinky kávy a léků mohly navzájem rušit.
Tak si vyber.
Takže káva není prospěšná. Možná myslíte prospěšnost kofeinu, který káva obsahuje. Kofein povzbuzuje, takže v malých dávkách může působit léčivě, ale je to nutné brát jako lék, tj. užít ve chvíli, kdy potřebuji povzbudit. Neznamená to ale užívat pravidelně, protože každý lék se stává při pravidelném používání drogou a my si budujeme závislost na něm. Takže denním pitím kávy se stáváme na ni závislými. Navíc káva velmi překyseluje organismus (zkoušeli jsme uvařit kávu ze zásadité vody z Aquarionu stupeň pH 9, káva tuto vodu zkyselila na stupeň 4!!!). Dále instantní káva obsahuje hliník, o kterém se předpokládá, že je jednou z příčin stoupajícího výskytu nervových poruch (př.Alzheimerova choroba), hliník totiž obsahují všechny instantní potraviny a když si uvědomíme, jak stoupla jejich spotřeba na konci minulého století, tak se není co divit. A káva v kombinaci s mlékem má za následek tak velké překyselení dvanácterníku, že se předpokládá, že tato kombinace je spouštěčem vředů na dvanácterníku. Takže nic moc...
Dle dostupných informací káva zvyšuje riziko vzniku rakoviny močového měchýře. Zároveň ale snižuje riziko rakoviny tračníku. To souvisí se skutečností, že jeden z antioxidantů nacházejících se v kávě (methylpyridinium), povzbuzuje krevní enzymy, které chrání proti rakovině tračníku.
Je tradováno, že lidé, kteří pijí kávu, mají větší pravděpodobnost problémů s touto nemocí. Osteoporóza je proces degenerativních změn na kostech, který vzniká na podkladě více faktorů. Samotné pití kávy toto onemocnění způsobit nemůže. Bývá to spíše výsledek několika faktorů životního stylu. Vylučování vápníku močí může vzrůstat několik hodin po vypití kávy, ale toto je pouze přechodné a rychle dojde ke zpětnému ustavení běžné hladiny vápníku.
Může káva zhoršovat cukrovku?
Skupina holandských lékařů zkoumá souvislost insulinové rezistence a konzumace kávy.
Příčiny vzniku insulinové rezistence (snížené citlivosti tkání k insulinu) jsou zkoumány od doby, kdy bylo zjištěno, že je příčinou diabetu II. typu. Dnes se již ví o vlivu životního stylu i genetických faktorech, avšak pátrání po příčinách stále pokračuje. Skupina lékařů z holandského universitního centra v Nijmegenu se rozhodla stanovit vliv kofeinu na insulinovou resistenci. Výsledek byl poměrně překvapivý. Při podání 4h trvající infuse cca 300mg kofeinu (odpovídá 3-4 kávám) došlo ke zvýšení insulinové rezistence o 15%! To znamená, že při poměrně běžné koncentraci kofeinu v krvi se výrazně zhoršuje zpracování glukosy i lipidů (především volných mastných kyselin). Samozřejmě, nelze z této studie usuzovat na vliv dlouhodobého požívání kofeinu, neboť pravděpodobně dochází k určité toleranci. Na druhou stranu, účinek současných léků, snižujících insulinovou rezistenci, se pohybuje také kolem 15%, takže by se účinky kávy a léků mohly navzájem rušit.
Tak si vyber.
Naposledy upravil(a) Cina dne pát 21 pro 2012 19:34, celkem upraveno 1 x.
- Slavek Krepelka
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 6292
- Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
- Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
- Dal: 2432 poděkování
- Dostal: 3249 poděkování
Černá Káva, ta sílu dává
Nejen to, ale cáknout do někoho IV kafejn a pít kafe není jedno a totéž. To je nesmírně zavádějící a s pitím kafe to nemá nic společného.Cina píše: Ono se to různí.Každý tvrdí co se mu hodí a hlavně roli hrají peníze.
http://www.naturalnews.com/038330_coffe ... sugar.html
..... Zpráva zdůrazňuje, že epidemiologická studie shledala 25% menší riziko vývoje cukrovky melitus 2 u lidí, kteří vypijí 3-4 šálky (šálek - 2.5dcl) denně, oproti lidem, kteří vypijí méně. Také poznamenává, že jiná epidemiologická studie shledala, snížení rizika tohoto typu cukrovky o 8% na každý další denní šálek vypitého kafe. .....V jedné studii badatelé testovali toleranci glukózy a hladiny insulinu před a po požití 12 gramů dekafinované kávy spolu s 1g Chlorogenic acid (clorogenické kyseliny, strašná složitost a v podstatě fenyl) a 500mg trigonelinu. Zjistily podstatné snížení hladin glukózy a insulinu v krvi po požití. Obě chemikálie jsou přítomny v kávě. ....... Podle některých dalších studiích může pití kávy prodloužit život.
Zpráva dále uvádí, že rozumné požívání kávy bylo spojeno s se snížením rizika selhání srdce a nemá spojení s rizikem vysokého tlaku, nebo srdečno-tepenních chorob. "V nepřímé (obráceně, čím míň kafe, tím hůř) závislosti na dávkování bylo u všeobecné populace a specielně u diabetiků demonstrováno, že se snižuje úmrtnost", píše autor zprávy Pilar Riobo Servan z Jimenez Diaz-Capio Hospital v Madridu, Spain.
To vše řečeno je samozřejmě nevyčerpávající. Nicméně to jasně poukazuje na fakt, jaké jsou podstatné rozdíly mezi studováním a působením jakékoliv látky vytažené z kontextu a společnou funkcí všech látek obsažených v té které potravině, bylině atd s přihlédnutím k úpravě, zdroji, ročníku atd. Podívej se na rozdíly ve vínech.
Dodatek: http://www.diabetes.co.uk/food/coffee-and-diabetes.html Kdyby to chtěl někdo dál studovat, tady je odkaz na Britskou Diabetickou Asociaci, jestli se jim dá věřit. Dokonce se vypořádali i s tím kafeinem, že prý dlouhodobé účinky jsou opačné krátkodobému. Navíc do seznamu prevence chorob přihodili rakovinu.
AŤ žije Kafe Slávek.
P.S. Další asi bude o kouření. Taky to začíná bobtnat, specielně v souvislosti s parasitama.
Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
- Slavek Krepelka
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 6292
- Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
- Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
- Dal: 2432 poděkování
- Dostal: 3249 poděkování
Černá Káva, ta sílu dává
Tady jsem našel souhrn studií.
http://www.coffeeandhealth.org/research ... -diabetes/
V roce 2002 shledala statistická studie populace 17111 dospělých a idemtifikovala 306 nových případů cukrovky2. Zároveň ukázala, že ti, co konzumovali alespoň 7 šálků kafe denně měli poloviční šanci dostat cukrovku2. Tato asociace je statistický významná. Od té doby více než 12 dalších studií potvrdilo výsledky v jiných populacích.
http://www.sciencedaily.com/releases/20 ... 133456.htm
US statistická studie započatá American Cancer Society (Americkoiu Rakovinnou Společností) roce 1982 shledala, že vzorku 968,432 mužů a žen kteří neměli rakovinu na počátku studie, 868 lidí onemocnělo rakovinou úst během dalších 26 let. Zjistili, že pití 3-4 šálků (jenom káva s kofejnem) kávy denně bylo spojeno se 49% menším rizikem tohoto onemocnění a čím víc kávy, tím menší riziko.
http://www.nutritionj.com/content/11/1/42
1 Institute of Health & Wellbeing, College of Medical, Veterinary and Life Sciences, Public Health, University of Glasgow, 1 Lilybank Gardens, Glasgow, G12 8RZ, UK
2 West of Scotland Cancer Surveillance Unit, University of Glasgow, 1 Lilybank Gardens, Glasgow, G12 8RZ, UK
3 Urology Department, Gartnavel General Hospital, 1053 Great Western Road, Glasgow, G12 0YN, UK
4 Beatson Institute for Cancer Research, Garscube Estate, Switchback Road, Bearsden, Glasgow, G61 1BD, UK
Vysoký příjem kafe byl spojen se snížením rizikem agresivní rakoviny prostaty, ale ne s celkovým rizikem. Muži pijící 3 a více šálků denně měli 55% nižší šanci být postiženi agresivní formou rakoviny prostaty na rozdíl od nekafařů.
http://cancertreatmentmx.com/alternativ ... revention/
Journal Breast Cancer Research
Byla analýzována data o skoro 6000 ženách po přechodu. V poměru k ženám , které pily méně než 1 šálek kávy, ty, které pily 5 a víc měly 57% menší šanci aby ochořely estrogen-receptor negativní rakovinou prsu. Výsledky s jinými rakovinami prsu byly neurčité.
http://www.coffeeandhealth.org/research ... -function/
Játra, rakovina, žloutenka C, alkoholická cirhoza jater a přechod od těchto nemocí na rakovinu jater - v kostce tytéž výsledky, čím víc kafe tím líp, většina studií je z Japonska
http://www.coffeeandhealth.org/research ... ive-tract/
žádný vliv pití kafe na rakovinu hltanu a žaludku
http://www.coffeeandhealth.org/research ... her-sites/
Zvýšené riziko rakoviny plic s vyšší konzumací kafe u kuřáků, snížené riziko u nekuřáků, snížené riziko rakoviny mozku se zvýšenou konzumací kávy
http://www.coffeeandhealth.org/research ... l-cancers/
U žen před přechodem se zvýšeným rizikem rakoviny prsů díky BRCA1 a BRCA2 mutaci je snížení 25-70% při požívání 4-6 šálků kávy denně, pouze celá káva, ne dekafinovaná.
http://www.coffeeandhealth.org/media-ce ... r-disease/
- Srdce, pokud vůbec, káva má malý, statisticky skrovně preventivní vlv na srdeční choroby
- Krevní tlak, krátkodobé zvýšení a dlouhodobě stabilizace ale ne zvyšování tlaku
- Chvění, nepravidelnost srdečního svalu, žádný vliv
- Cholesterol, nepatrné zvýšení díky nepatrnému obsahu tuků v nefiltrované kávě. netýká se filtrované kávy
Celkově to vypadá, že kafe je božidar. Ahoj, Slávek.
http://www.coffeeandhealth.org/research ... -diabetes/
V roce 2002 shledala statistická studie populace 17111 dospělých a idemtifikovala 306 nových případů cukrovky2. Zároveň ukázala, že ti, co konzumovali alespoň 7 šálků kafe denně měli poloviční šanci dostat cukrovku2. Tato asociace je statistický významná. Od té doby více než 12 dalších studií potvrdilo výsledky v jiných populacích.
http://www.sciencedaily.com/releases/20 ... 133456.htm
US statistická studie započatá American Cancer Society (Americkoiu Rakovinnou Společností) roce 1982 shledala, že vzorku 968,432 mužů a žen kteří neměli rakovinu na počátku studie, 868 lidí onemocnělo rakovinou úst během dalších 26 let. Zjistili, že pití 3-4 šálků (jenom káva s kofejnem) kávy denně bylo spojeno se 49% menším rizikem tohoto onemocnění a čím víc kávy, tím menší riziko.
http://www.nutritionj.com/content/11/1/42
1 Institute of Health & Wellbeing, College of Medical, Veterinary and Life Sciences, Public Health, University of Glasgow, 1 Lilybank Gardens, Glasgow, G12 8RZ, UK
2 West of Scotland Cancer Surveillance Unit, University of Glasgow, 1 Lilybank Gardens, Glasgow, G12 8RZ, UK
3 Urology Department, Gartnavel General Hospital, 1053 Great Western Road, Glasgow, G12 0YN, UK
4 Beatson Institute for Cancer Research, Garscube Estate, Switchback Road, Bearsden, Glasgow, G61 1BD, UK
Vysoký příjem kafe byl spojen se snížením rizikem agresivní rakoviny prostaty, ale ne s celkovým rizikem. Muži pijící 3 a více šálků denně měli 55% nižší šanci být postiženi agresivní formou rakoviny prostaty na rozdíl od nekafařů.
http://cancertreatmentmx.com/alternativ ... revention/
Journal Breast Cancer Research
Byla analýzována data o skoro 6000 ženách po přechodu. V poměru k ženám , které pily méně než 1 šálek kávy, ty, které pily 5 a víc měly 57% menší šanci aby ochořely estrogen-receptor negativní rakovinou prsu. Výsledky s jinými rakovinami prsu byly neurčité.
http://www.coffeeandhealth.org/research ... -function/
Játra, rakovina, žloutenka C, alkoholická cirhoza jater a přechod od těchto nemocí na rakovinu jater - v kostce tytéž výsledky, čím víc kafe tím líp, většina studií je z Japonska
http://www.coffeeandhealth.org/research ... ive-tract/
žádný vliv pití kafe na rakovinu hltanu a žaludku
http://www.coffeeandhealth.org/research ... her-sites/
Zvýšené riziko rakoviny plic s vyšší konzumací kafe u kuřáků, snížené riziko u nekuřáků, snížené riziko rakoviny mozku se zvýšenou konzumací kávy
http://www.coffeeandhealth.org/research ... l-cancers/
U žen před přechodem se zvýšeným rizikem rakoviny prsů díky BRCA1 a BRCA2 mutaci je snížení 25-70% při požívání 4-6 šálků kávy denně, pouze celá káva, ne dekafinovaná.
http://www.coffeeandhealth.org/media-ce ... r-disease/
- Srdce, pokud vůbec, káva má malý, statisticky skrovně preventivní vlv na srdeční choroby
- Krevní tlak, krátkodobé zvýšení a dlouhodobě stabilizace ale ne zvyšování tlaku
- Chvění, nepravidelnost srdečního svalu, žádný vliv
- Cholesterol, nepatrné zvýšení díky nepatrnému obsahu tuků v nefiltrované kávě. netýká se filtrované kávy
Celkově to vypadá, že kafe je božidar. Ahoj, Slávek.
Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
-
- Starší člen
- Příspěvky: 151
- Registrován: úte 21 pro 2010 21:10
- Bydliště: Piešťany,SR
- Dal: 73 poděkování
- Dostal: 70 poděkování
Re: Černá Káva, ta sílu dává
Zdravím,dosť dlho pijem instantú kávu,pátral som na nete ako to je s tým Al v káve,ale nič som nenašiel,kde si prišiel na túto info?Ďakujem za odpoveď.Cina píše:Dále instantní káva obsahuje hliník, o kterém se předpokládá, že je jednou z příčin stoupajícího výskytu nervových poruch (př.Alzheimerova choroba), hliník totiž obsahují všechny instantní potraviny a když si uvědomíme, jak stoupla jejich spotřeba na konci minulého století, tak se není co divit.
- laik
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 858
- Registrován: sob 23 úno 2008 21:41
- Bydliště: Brno
- Dal: 36 poděkování
- Dostal: 43 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Černá Káva, ta sílu dává
early, podle některých lidí je hliník přidáván do všeho a nic bys nesměl......
myslím že tuto otázku bych vůbec neřešil, co bych řešil je chuť a kvalita.....
my máme doma presovač a když se naučíš kupovat dobrý kafé což je tak od 400.- za kg najdeš si co ti víc sedí jestli víc robusty nebo arabiky a čerstvě si ho před presováním nameleš, tak to prostě nemá chybu a když si občas dáš někde nějaký instantní kafé tak si říkáš co je to za hnus a když je někdo lakomej a kupuje ty opravdu levný šmejdy za pár korun tak ti to přijde k blití.....
myslím že tuto otázku bych vůbec neřešil, co bych řešil je chuť a kvalita.....
my máme doma presovač a když se naučíš kupovat dobrý kafé což je tak od 400.- za kg najdeš si co ti víc sedí jestli víc robusty nebo arabiky a čerstvě si ho před presováním nameleš, tak to prostě nemá chybu a když si občas dáš někde nějaký instantní kafé tak si říkáš co je to za hnus a když je někdo lakomej a kupuje ty opravdu levný šmejdy za pár korun tak ti to přijde k blití.....
Jsem svobodný, protože dělám to co chci a ne to co musím......
-
- Starší člen
- Příspěvky: 151
- Registrován: úte 21 pro 2010 21:10
- Bydliště: Piešťany,SR
- Dal: 73 poděkování
- Dostal: 70 poděkování
Re: Černá Káva, ta sílu dává
Hm,asi máš pravdu,hoci ja si nekupujem tie lacné instantné kávy z Lidla alebolaik píše:early, podle některých lidí je hliník přidáván do všeho a nic bys nesměl......
instantní kafé tak si říkáš co je to za hnus a když je někdo lakomej a kupuje ty opravdu levný šmejdy za pár korun tak ti to přijde k blití.....
Tesca,platím za ne asi 8 až 10 Eur za 200 g.Čiže nejaké kilečko je fúru peňazí.
Ale jedna moja známa mala ekzém na ruke bola u nejakého ľudového liečiteľa v Hodoníne a prvé čo jej zakázal bolo pitie instantnej kávy.Asi po troch mesiacoch jej ekzém zmizol,samozrejme mala k tomu nejaké byliny.
Vďaka
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 87
- Registrován: pon 13 úno 2012 17:33
- Dal: 65 poděkování
- Dostal: 27 poděkování
Re: Černá Káva, ta sílu dává
Není káva jako káva a není šálek jako šálek.
Něco jiného je šálek "americké" kávy (slabé filtrované), která se pije na litry místo vody, něco jiného je malinký šálek povzbudivého silného espressa, které "chytne za srdce" a něco jiného je turek s lógrem a se vším tím tukem, co v něm je.
Instantní káva je kapitola sama pro sebe. To snad ani není káva, ale směs umělých chemických látek. Vyrábí se z polotovaru, který smrdí jako melasa.
Ale i kdyby se vyráběla tak, jak tvrdí reklamy - ta nejlepší pečlivě ručně vybraná kávová zrna se voňavě upraží, jemně namelou a uvaří se z nich lahodná káva, která se pak zvolna vysuší na jasném slunci a s láskou a něhou šetrně posbírá přímo do sklenice se zlatou etiketou - zkuste si představit, pili byste stejným způsobem připravené třeba takové instantní pivo?
Něco jiného je šálek "americké" kávy (slabé filtrované), která se pije na litry místo vody, něco jiného je malinký šálek povzbudivého silného espressa, které "chytne za srdce" a něco jiného je turek s lógrem a se vším tím tukem, co v něm je.
Instantní káva je kapitola sama pro sebe. To snad ani není káva, ale směs umělých chemických látek. Vyrábí se z polotovaru, který smrdí jako melasa.
Ale i kdyby se vyráběla tak, jak tvrdí reklamy - ta nejlepší pečlivě ručně vybraná kávová zrna se voňavě upraží, jemně namelou a uvaří se z nich lahodná káva, která se pak zvolna vysuší na jasném slunci a s láskou a něhou šetrně posbírá přímo do sklenice se zlatou etiketou - zkuste si představit, pili byste stejným způsobem připravené třeba takové instantní pivo?
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 88
- Registrován: čtv 29 lis 2012 5:19
- Dal: 32 poděkování
- Dostal: 58 poděkování
Re: Černá Káva, ta sílu dává
Ke kávě se doufám mohu vyjádřit, ale nečekejte žádná vědecká data. Kávu piji už 15 let s tím že většina času patřila spařovanému turku(8 let), instantní kávě(4 roky), něco málo automatu který umlel zrno a vyprdnul kávu a nakonec už víc než rok piji espresso.
Český turek z nekvalitní suroviny spolu s horšími stravovacími návyky mi vyrobil pálení žáhy. Odstraněno smetanou. Velice rychle jsem přešel na granule které jsem přestal pít protože mi po nich bylo špatně. Tak jsem v Itálii koupil automat který uměl udělat tehdy slušné kafe.
Nakonec jsem skončil u pákového espressovače kvůli jeho jednoduchosti a chuti kávy. Začal jsem pozorovat že je výrazný rozdíl jestli jestli je káva upražená do černa nebo do hněda. I když mě někteří milovníci espressa pošlou někam tak černě upraženou kávu která roní olej považuji za zlo. V chuti má velmi výrazný podíl hořká, pak je chuť dřevnatá a nakonec se objeví tón oříšku nebo čokolády. Káva upražená do hněda není tak silně hořká, podle druhu jsou zastoupeny chuti čokolády, ovoce, oříšků, atd. Ovšem po černě pražené mi vyletí tlak nahoru, jsem unavený, nedostaví se kýžený efekt stimulace mozku. Hnědě pražená je pravý opak, tlak výrazně nezvedne, přesto člověka probere.
Podle mě je hlavně důležité zvolit kvalitní kávu jak jen to peněženka dovolí. Tím mám na mysli vyhnout se veškeré kávě ze supermarketů a najít si svou oblíbenou pražírnu, protože stará káva není dobrá ani z džezvy. Třeba taková standart směs pěstovaná ve vietnamu bývá často napadena plísní.
Osobně kávu beru jako léčivku s tím že příprava ristreta je už takový malý rituál.
Český turek z nekvalitní suroviny spolu s horšími stravovacími návyky mi vyrobil pálení žáhy. Odstraněno smetanou. Velice rychle jsem přešel na granule které jsem přestal pít protože mi po nich bylo špatně. Tak jsem v Itálii koupil automat který uměl udělat tehdy slušné kafe.
Nakonec jsem skončil u pákového espressovače kvůli jeho jednoduchosti a chuti kávy. Začal jsem pozorovat že je výrazný rozdíl jestli jestli je káva upražená do černa nebo do hněda. I když mě někteří milovníci espressa pošlou někam tak černě upraženou kávu která roní olej považuji za zlo. V chuti má velmi výrazný podíl hořká, pak je chuť dřevnatá a nakonec se objeví tón oříšku nebo čokolády. Káva upražená do hněda není tak silně hořká, podle druhu jsou zastoupeny chuti čokolády, ovoce, oříšků, atd. Ovšem po černě pražené mi vyletí tlak nahoru, jsem unavený, nedostaví se kýžený efekt stimulace mozku. Hnědě pražená je pravý opak, tlak výrazně nezvedne, přesto člověka probere.
Podle mě je hlavně důležité zvolit kvalitní kávu jak jen to peněženka dovolí. Tím mám na mysli vyhnout se veškeré kávě ze supermarketů a najít si svou oblíbenou pražírnu, protože stará káva není dobrá ani z džezvy. Třeba taková standart směs pěstovaná ve vietnamu bývá často napadena plísní.
Osobně kávu beru jako léčivku s tím že příprava ristreta je už takový malý rituál.
- A(&F)
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 4354
- Registrován: sob 07 říj 2006 17:14
- Bydliště: Severní čechy
- Dal: 1362 poděkování
- Dostal: 1195 poděkování
Všeho s mírou ...
... před lety mne "postihl" návyk bylinných čajů namísto kávy, přestože předtím byl můj život bez ní zcela nepředstavitelný ... v době masivního podnikání (v době před 15 lety, kdy jsem zaměstnával 18 lidí na stálý úvazek + dalších 10 až 20 pravidelných brigádníků, a má pracovní doba často trvala i více jak 16 hodin denně) jsem byl dokonce nucen část kávových dávek nahradit "kapúčem" , popř. vitakávou, jelikož "tolik kafí najednou by mě zabilo" ... ... asistentka mi proto "dělala sadu", jenž se sestávala z jedné čtvrtlitrové kávy + dvou čtvrtlitrových kapučín ... a těchto sad jsem denně běžně urazil až 8 ... ... v práci to byl vlastně můj jediný pitný režim ... ...
... po nahrazení kávy čajem se radikálně zlepšil můj celkový stav, byl jsem najednou méně unavený a ráno rychleji probuzený ... ... tehdy jsem konečně pochopil rčení, že "To co vám káva dá, tak vám následně 2x vezme" ... po čajích jsem nic podobného nezpozoroval ..... zřejmě za to mimo jiné může i níže uvedené (na což jsem byl kamarádem upozorněn až dodatečně): ...
... "Dalším vitamínem, který je v rakytníku řeštlákovém hojně obsažen, je vitamín B1-Thiamin, o něm se dá říci, že u člověka optimisty rozhodně nechybí. Thiamin udržuje člověka čerstvým, brání únavě, zlepšuje paměť, udržuje nervová vlákna v dobré kondici, podporuje trávní a chuť k jídlu.
S thiaminem - vitamínem B1 máme většinou všichni problém, protože si jej tělo neumí udržet v zásobě, navíc má v našem těle mnoho nepřátel, například soda v těle jej postupně likviduje a káva je doslova masovým vrahem thiaminu. Tento vitamín navíc potřebujeme ve velkém množství, zejména je velká spotřeba u dětí, když rostou a také u všech lidí, kteří přijímají v potravě mnoho sladkostí, moučných jídel a barvených potravin. Dále je vysoká spotřeba thiaminu u žen v menopauze, nebo u žen, které jsou například po operačním zákroku a z různého důvodu jim byly odebrány vaječníky.
Nedostatkem vitamínu B1 trpí také naše paměť, následkem je pak tzv. krátká paměť, trpíme i nespavostí, neumíme se zkoncentrovat, trpíme nejistotou, náhlými změnami tlaku a tepu, dále depresemi, melancholiemi a k problémům z nedostatku thimaminu také můžeme přiřadit i tzv. slabý, nebo-li nervózní žaludek, neuróza, která se projevuje v této oblasti." ...
(zdroj: http://www.masaze-frylu.cz/inpage/rakytnik/ )
... dá se říci, že většina uvedených symptomů se mě týkala a tyto během několika dní náhle zmizely, co jsem přešel na čaje ... ... to stejné pocítili i ostatní, kterým jsem doporučil omezení pití kávy ...
... dnes už si kávu zase dávám, ale pouze občas, takříkajíc "svátečně" (cca 3x týdně), kdy si ji díky tomu i mnohem více vychutnám ...... nepopírám, že káva má prospěšné léčebné a stimulační účinky (což je i vědecky prokázáno), ale jak říká klasik: "Všeho s mírou !!!" ... Anri ...
PeS: ... jedné mé postarší kamarádce, která onehdá vstupovala do období menopauzy, jsem tehdy doporučil mimo rakytníku pití kotvičníku + odbourání pití kávy (jíž denně vypila několik hrnků), což mělo za následek, že jí zmizely návaly, střídání pocitů zimy a horka, atd. ... a po roce od tohoto se jí dokonce vrátil zpět "ženský reprodukční cyklus", jenž má od té doby stále, i přestože si již užívá zaslouženého důchodu ... ...
... po nahrazení kávy čajem se radikálně zlepšil můj celkový stav, byl jsem najednou méně unavený a ráno rychleji probuzený ... ... tehdy jsem konečně pochopil rčení, že "To co vám káva dá, tak vám následně 2x vezme" ... po čajích jsem nic podobného nezpozoroval ..... zřejmě za to mimo jiné může i níže uvedené (na což jsem byl kamarádem upozorněn až dodatečně): ...
... "Dalším vitamínem, který je v rakytníku řeštlákovém hojně obsažen, je vitamín B1-Thiamin, o něm se dá říci, že u člověka optimisty rozhodně nechybí. Thiamin udržuje člověka čerstvým, brání únavě, zlepšuje paměť, udržuje nervová vlákna v dobré kondici, podporuje trávní a chuť k jídlu.
S thiaminem - vitamínem B1 máme většinou všichni problém, protože si jej tělo neumí udržet v zásobě, navíc má v našem těle mnoho nepřátel, například soda v těle jej postupně likviduje a káva je doslova masovým vrahem thiaminu. Tento vitamín navíc potřebujeme ve velkém množství, zejména je velká spotřeba u dětí, když rostou a také u všech lidí, kteří přijímají v potravě mnoho sladkostí, moučných jídel a barvených potravin. Dále je vysoká spotřeba thiaminu u žen v menopauze, nebo u žen, které jsou například po operačním zákroku a z různého důvodu jim byly odebrány vaječníky.
Nedostatkem vitamínu B1 trpí také naše paměť, následkem je pak tzv. krátká paměť, trpíme i nespavostí, neumíme se zkoncentrovat, trpíme nejistotou, náhlými změnami tlaku a tepu, dále depresemi, melancholiemi a k problémům z nedostatku thimaminu také můžeme přiřadit i tzv. slabý, nebo-li nervózní žaludek, neuróza, která se projevuje v této oblasti." ...
(zdroj: http://www.masaze-frylu.cz/inpage/rakytnik/ )
... dá se říci, že většina uvedených symptomů se mě týkala a tyto během několika dní náhle zmizely, co jsem přešel na čaje ... ... to stejné pocítili i ostatní, kterým jsem doporučil omezení pití kávy ...
... dnes už si kávu zase dávám, ale pouze občas, takříkajíc "svátečně" (cca 3x týdně), kdy si ji díky tomu i mnohem více vychutnám ...... nepopírám, že káva má prospěšné léčebné a stimulační účinky (což je i vědecky prokázáno), ale jak říká klasik: "Všeho s mírou !!!" ... Anri ...
PeS: ... jedné mé postarší kamarádce, která onehdá vstupovala do období menopauzy, jsem tehdy doporučil mimo rakytníku pití kotvičníku + odbourání pití kávy (jíž denně vypila několik hrnků), což mělo za následek, že jí zmizely návaly, střídání pocitů zimy a horka, atd. ... a po roce od tohoto se jí dokonce vrátil zpět "ženský reprodukční cyklus", jenž má od té doby stále, i přestože si již užívá zaslouženého důchodu ... ...
Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis ) ...
... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ...
... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ...
-
- Starší člen
- Příspěvky: 151
- Registrován: úte 21 pro 2010 21:10
- Bydliště: Piešťany,SR
- Dal: 73 poděkování
- Dostal: 70 poděkování
Re: Všeho s mírou ...
Toto som našiel o káve:A(&F) píše:
... po nahrazení kávy čajem se radikálně zlepšil můj celkový stav, byl jsem najednou méně unavený a ráno rychleji probuzený ... ... tehdy jsem konečně pochopil rčení, že "To co vám káva dá, tak vám následně 2x vezme" ... po čajích jsem nic podobného nezpozoroval ..... zřejmě za to mimo jiné může i níže uvedené (na což jsem byl kamarádem upozorněn až dodatečně): ...
Kofeín neoslabuje kosti, ani nedehydratuje
Podľa odborníkov je kofeín bezpečný a okrem kávy ho možno nájsť aj v čajových lístkoch či kávových a kakaových bôboch, z ktorých sa vyrába čokoláda. Neškodí, ak prijmeme 400 mg za deň, výnimkou by mali tvoriť tehotné a dojčiace ženy - tie by sa podľa lekárov mali kofeínu vyhýbať.
Americký inštitút medicíny (IOM) dospel k záveru, že nápoje s obsahom kofeínu môžu prispievať k pokrytiu každodennej potreby tekutín.
Autor: SHUTTERSTOCK
Gastroenterológ MUDr. Miloš Bubán na margo kofeínu vysvetlil, že z tráviaceho traktu sa vstrebáva dobre, pričom účinok sa prejaví už po pätnástich minútach. Uviedol ďalej, že najväčšia časť kofeínu a jeho metabolitov sa vylúči z tela po šiestich hodinách, úplne až po 24 hodinách. „Početné štúdie dokázali, že pitie nápojov s kofeínom zvyšuje duševnú sviežosť, poznávacie schopnosti, bdelosť a fyzickú výdrž, pričom má vplyv aj na redukciu rizika vzniku cukrovky druhého typu, redukciu rakoviny hrubého čreva, Parkinsonovej choroby, kardiovaskulárnych ochorení, ale aj iných a môže podporovať zdravie,“ povedal doktor.
Kofeín a (de)hydratácia
Ešte prednedávnom lekári upozorňovali, že kofeínové nápoje sa do pitného režimu nezarátavajú. Práve naopak, údajne dehydratovali. Kávu odporúčali podávať s vodou. Prednedávnom však Americký inštitút medicíny (IOM) dospel k záveru, že nápoje s obsahom kofeínu môžu prispievať k pokrytiu každodennej potreby tekutín.
Každých desať rokov IOM ustanovuje panel odborníkov, ktorí aktualizujú tzv. referenčné výživové príjmy (Dietary Referencie Intakes, DRI), čo sú v podstate oficiálne výživové smernice pre obyvateľstvo Spojených štátov. Odborný panel pre správu DRI o vode a mineráloch v roku 2004 starostlivo preskúmal existujúcu vedeckú literatúru týkajúcu sa kofeínu a hydratácie, vrátane radu novších štúdií publikovaných v uplynulých desiatich rokoch. Boli zistené dostatočné vedecké dôkazy svedčiace o tom, že nápoje obsahujúce kofeín u zdravých jedincov nezvyšujú 24-hodinový objem moču v porovnaní s inými nápojmi a že kofeínové nápoje prispievajú k celkovému dennému príjmu vody pre telo v množstve podobnému pri nápojoch bez kofeínu. Povedané inak, rozšírená domnienka, že nápoje obsahujúce kofeín neprispievajú k hydratácii, je mylná. Navyše obľúbené perlivé nápoje obsahujú podstatne menej kofeínu, než koľko ho obsahuje zodpovedajúce množstvo prekvapkávanej ká¬vy.
Gastroenterológ a odborník na zdravú výživu, MUDr. Peter Minárik vysvetlil, že mierny diuretický účinok po kofeíne je známy a nepopierateľný. „Tento efekt kofeínu na tvorbu moču sa však u pravidelných konzumentov kofeínovej kávy vďaka tolerancii na kofeín oslabuje. Ani u príležitostných ani u pravidelných konzumentov kofeínových nápojov však nedochádza k dokázateľnému zvýšeniu celodennej tvorby moču a k zníženej hydratácii. Treba zdôrazniť, že prevenciou dehydratácie je predovšetkým striktné dodržiavanie zásad dostatočného pitného režimu v súlade s aktuálnymi potrebami organizmu u konkrétneho človeka.“
Kofeín a osteoporóza
Pitie nápojov s obsahom kofeínu neoslabuje kosti ani nespôsobuje osteoporózu. aUž vyše pätnásť rokov robí rad vedeckých inštitúcií a pacientskych organizácií prieskumy, aby zistil, či má fosfor a kofeín obsiahnutý v perlivých nápojoch nejaký dopad na zdravie kostí. Všetky však dospeli k záveru, že neexistuje žiadny dôkaz o ich negatívnom vplyve na zdravého človeka v prípade, že má dostatočný príjem vápnika.
„Konzumácia potravín a nápojov, ako aj príjem živín má byť vyvážený a v súlade s potrebami organizmu. Stravovací aj pitný režim by sa mal dodržiavať podľa zásad a odporúčaní renomovaných odborných spoločností vytvorených na základe vedecky potvrdených poznatkov. Preto aj kávu a ďalšie nápoje s obsahom kofeínu treba konzumovať uvážene v obvyklých a individuálne tolerovaných množstvách,“ dodal MUDr. Peter Minárik.
Nazdar
-
- Stálý člen
- Příspěvky: 88
- Registrován: čtv 29 lis 2012 5:19
- Dal: 32 poděkování
- Dostal: 58 poděkování
Re: Černá Káva, ta sílu dává
Tak on v čaji je kofein daleko agresivnější než v kávě, nejspíše vlivem ostatních látek v něm. Když si dám během dne dvě kávy z cca 40g kávy tak mohu normálně spát a ani nejsem extrémně nabuzený. Proti tomu když vypiji během dne půl litru černého čaje tak jsem extrémně nabuzený a neusnu. To samé zelený čaj, jen s tím že je to mírnější. Tyhle účinky jsem pozoroval i u ostatních, jen to nesměly být levnější pytlíkové čaje, takto spíš účinkují dražší sypané čaje. Ale nikdo to neřeší tak jako u kávy.
- A(&F)
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 4354
- Registrován: sob 07 říj 2006 17:14
- Bydliště: Severní čechy
- Dal: 1362 poděkování
- Dostal: 1195 poděkování
Tak prej ELIXÍR MLÁDÍ ...
... no, třeba to někomu pomůže ... http://aktualne.centrum.cz/zahranici/am ... ?id=745315 ...
... mě to však nepřesvědčí, ... bez kávy je mi mnohem líp ... ...
... mě to však nepřesvědčí, ... bez kávy je mi mnohem líp ... ...
Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis ) ...
... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ...
... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ...
- poota
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 5830
- Registrován: stř 26 zář 2007 22:23
- Bydliště: Praha
- Dal: 1692 poděkování
- Dostal: 2418 poděkování
Re: Tak prej ELIXÍR MLÁDÍ ...
Máš recht, nejlepší je poslouchat svoje tělo.A(&F) píše:... mě to však nepřesvědčí, ... bez kávy je mi mnohem líp ... ...
Tohle je zase jeden článek odnikud nikam, který má jenom trochu rozvířit poklidnou hladinu a který se dá "vypotit" s minimálními znalostmi a bez konkrétních údajů.
Takové články mají jenom vzbudit zájem, a toho docilují hlavně tím, že tvrdí něco jiného než už má většina zažité. Klasikou tohoto žánru je propagovat prospěšnost něčeho škodlivého a nebo naopak škodlivost něčeho prospěšného. Smyslem je upoutat pozornost titulkem a vedlejším produktem je zmatení nevědomého stáda, které potom neví, která vlastně bije, takže potom tím ochotněji stráví další podobně laděné články.
Zdravím - poota
Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe