>Věřit v boha jen skrze svoji spásu mi opravdu připadá příliš kupecké...
List Jakubuv 2. kap.
19 Ty věříš, že jest jeden Bůh. Dobře činíš. I ďáblovéť tomu věří, avšak třesou se.
A ti jsou prave kupci nejzkusenejsi.
>Že bibli spatlali židi není tajemství.... aspoň starej zákon.
Biblicke kody (jestli jsi o nich uz slysel), ktere funguji mimochodem i kvuli kontrolnim souctum dokazuji vsechno mozne, jenom ne to, ze Bible je spatlana.
Kdybys mel pravdu a Bible byla spatlana jako kdovico nabozenske okolo, pak by totiz Stvoritel jen dokazal, ze neni schopen ani projevit svou vuli, natoz ji nezmenenou garantovat v prostoru a case po celou existenci lidskou.
Zide jsou dvoji. Jedni jsou ti, ktere mas vyhranene na zreteli.
A ti druzi, ktere Buh pouzil k zapsani Bible vypadaji takto:
Ev. podle Jana kap. 46
47 I řekl jemu Natanael: A může z Nazaréta co dobrého býti? Řekl jemu Filip: Pojď a viz.
48 Vida Ježíš Natanaele, an jde k němu, i dí o něm: Aj, právě Izraelitský, v němžto lsti není.
>Neber boží jméno nadarmo.... proč by měl bůh ustrnout nad takovým hmyzem, jako jsi ty nebo já....proč by nás měl tahat z nějaké kaše, kterou si navíc >zasloužíme??
Proc tolik lpis na zabezpeceni pozemskeho zivota, kdyz jsi jen hmyz; jaky to ma vubec smysl? Pokud smysl neni dan Tvurcem, pak zbyva jen relativita hodnot a vubec vseho. Nevis kde je vlevo a kde vpravo, co je dobre a co zle, nerozeznas svetlo od tmy. Jestli pak je o jednoho hmyza vic nebo min, co na tom sejde?
ALE je to zase jinak:
Genesis kap 1:
27 I stvořil Bůh člověka k obrazu svému, k obrazu Božímu stvořil jej, muže a ženu stvořil je.
Po vsem stvoreni co jen je ho vsude, ucinil cloveka, v jistem smyslu jako svoji repliku. Nesmrtelneho, v idealnim prostredi. Mistrovsky kousek.
Kdyby se pak dival na cloveka, potom co Mu provedl ve 3. kap. Genesis, stejne jako Ty, pak by neexistovalo nic, co by se mohlo podobat nezaslouzene prizni
- t.j. milosti. Kdyz da dneska prezident milost nejakemu provinilci, taky si ji onen nijak nezaslouzi. Ale tento nadlidsky, vecny Prezident "sam dal hlavu na spalek" za toho provinilce, aby mohl zit. A provinilec utrousi: Si to nech, nikdo se te neprosil.
Podivej se do zrcadla jak si spasenej; frajerina se na vecnosti shleda na vahach jako lehka.
>Co jsi pro něj vykonal, že žádáš spasení???
Ja vubec nic, co by se mohlo pocitat. On ucinil opatreni mnohem driv, nez jsem vubec dychal a neptal se me, jestli bude odpovidat mym narokum a pozadavkum a jestli ho schvaluju:
>Už jsi potkal spaseného???
Jo. Chodim totiz mezi lidi. Ty ale koukas do zrcadla.
>Vidíš, já jo.... když mrknu do zrcadla, vidím ho.
Mas asi pohadkove zrcadlo, co povida, kdo je nejkrasnejsi...
>Zeptej se českýho bratra, jaký má názor na římskýho katolíka, nebo na totéž evangelíka, eventuelně protstanta....což teprve husita.... tomu jste Jana Husa
>upálili, a mě taky......
>Všichni věří v boha, všichni jsme si rovné, enem někteří rovnější.
Boha nezajima nazor -ika na -istu a naopak, ale pouze to, jestli dotycny becel jak ztracena ovce po Pastyri, jestli volal jako malomocny (hrisny bezboznik) po Lekari.
Bohem zmenena prirozenost clovaka pak jiste neucini tohle:
2 list Petruv kap. 1
19 Slibujíce jim svobodu, ješto sami jsou služebníci porušení, poněvadž od kohož kdo jest přemožen, tomu jest i v službu podroben.
20 Jestliže pak ti, jenž ušli poskvrn světa, skrze známost Pána a Spasitele Jezukrista, opět zase v to zapleteni jsouce, přemoženi byli, učiněn jest poslední způsob jejich horší nežli první.
21 Lépe by zajisté jim bylo nepoznávati cesty spravedlnosti, nežli po nabytí známosti odvrátiti se od vydaného jim svatého přikázání.
22 Ale přihodilo se jim to, což se v přísloví pravém říkává: Pes navrátil se k vývratku svému, a svině umytá do kaliště bláta.
>Si dělaj srandu, ne? Paušalizovat, co máš v srdci. Dle mého ideologickej průser. Pokud nenosíš boha v srdci, tak ho musíš mít zavřenýho v bibli nebo modlitební >knížce.....
Zadny pausal, bud jsou bezboznici anebo omilostneni hrisnici. Neni vice moznosti.
Nosit Boha v srdci znamena tohle:
Ev. podle Jana kap. 14
23 Odpověděl Ježíš a řekl jemu: Miluje-li mne kdo, slova mého ostříhati bude, a Otec můj bude jej milovati, a k němu přijdeme, a příbytek u něho učiníme.
24 Kdož pak nemiluje mne, slov mých neostříhá; a slovo, kteréž slyšíte, neníť mé, ale toho, kterýž mne poslal, Otcovo.
>Navíc, kde bereš jistotu, že ten zrovínka tvůj bůh je ten pravej??
Presne receno - Buh Bible.
1. Historie neni nema, ale ma premahajici vypovedni hodnotu. Potvrzuje, ze vetsina proroctvi Bible byla do puntiku splnena. Proto je zaruka, ze se do puntiku splni i ta do finale zbyvajici.
2. 5. Kniha Mojzisova kap. 4
39 Věziž tedy dnes a obnov to v srdci svém, že Hospodin jest Bůh na nebi svrchu i na zemi dole, a není žádného jiného.
3. Zadne nabozenstvi nema Zachrance hrisniku, ktery za ne prisel zaplatil vykupne, premohl smrt, a dava jim vecny zivot a pritom nepozaduje vubec zadnou zasluhu dotycneho. Dabel Jeho zavrazdenim si podrizl sam pod sebou vetev.
Neco tak genialniho krome Boha nikdo nevymysli.
>Církev je neviditelná pro svět.... No, ani bych neřekl, je placená z našich daní, tedy i z peněz bezvěrců.....to jí však nepřijde treife.Neznaboh ano....
>nemám nic proti bohu. naopak. avšak ta nesmiřitelnost církve , uzavřenost, řevnivost mi připadají odpudivé.
Prehlidnul jsi tu nevestku ve Zj. Janovi kap. 17 a 18.
Kruhova kanalizace bez vyusteni?
>A to poslední... pokud máš v hlavě ornung, pak musíš být šťastný. Stačí mít jasno v pojmech, jako je tolerance, pochopení, láska k bližnímu,
A pak prijde po ropnem zlomu neco jako "pravdu ma jenom bouchacka", ne?
> i když není katechét, a nezná evangelia jak když bičem mrská....
Zpameti se da naucit leccos, treba i diplomaticky sislat, aby se dotycny prevlikl a stal politickym evrgrynem. Ale zivot, ktery Buh srovnava s jedinym vzorem vlastnosti - Jezisem z Nazaretu, to nejde encyklopedicky naucit ani nahrat na nejakych prknech.
>Já totiž necítím potřebu být spasen... to já totiž už jsem. A děkuju za to každej den.
Sobe podle Tvych podminek. Hloupe Ti to prijde tehdy, kdyz vytrvas az do naplneni casu. A je ho cim dal min. Rekl bych, ze nemas v moci ani svuj pristi nadech.
>Navíc, přece nechceš žít věčně.....
Clovek je ucinenej podle obrazu Originalu. Osobnost = duse je vecna jako Buh je vecny. Casne telo pomine, ale to vecne je naporad. Chapej - vyssi Moc.
To ja nezmenim a pochybuju, ze na to mas paku Ty. Otazkou je, kde tu celou vecnost ten ktery clovek bude, i kdyz na ni treba ani neveri.
Ev. podle Lukase kap. 16
19 Byl pak člověk jeden bohatý, a obláčel se v šarlat a v kment, a hodoval na každý den stkvostně.
20 A byl také jeden žebrák, jménem Lazar, kterýžto ležel u vrat jeho vředovitý,
21 Žádaje nasycen býti z drobtů, kteříž padali z stolu bohatce. Ale i psi přicházejíce, lízali vředy jeho.
22 I stalo se, že ten žebrák umřel, a nesen jest od andělů do lůna Abrahamova. Umřel pak i bohatec, a pohřben jest.
23 Potom v pekle pozdvih očí svých, v mukách jsa, uzřel Abrahama zdaleka, a Lazara v lůnu jeho.
24 I zvolav bohatec, řekl: Otče Abrahame, smiluj se nade mnou, a pošli Lazara, ať omočí konec prstu svého v vodě, a svlaží jazyk můj; nebo se mučím v tomto plameni.
25 I řekl mu Abraham: Synu, rozpomeň se, žes ty již vzal dobré věci své v životě svém, a Lazar též zlé. Nyní pak tento se již těší, ale ty se mučíš.
26 A nadto nade všecko mezi námi a vámi propast veliká utvrzena jest, aby ti, kteříž chtí odsud k vám jíti, nemohli, ani odonud k nám přijíti.
27 I řekl: Ale prosím tebe, Otče, abys ho poslal do domu otce mého.
28 Neboť mám pět bratrů. Ať jim svědčí, aby i oni nepřišli do tohoto místa muk.
29 I řekl jemu Abraham: Majíť Mojžíše a Proroky, nechť jich poslouchají.
30 A on řekl: Nic, otče Abrahame, ale kdyby kdo z mrtvých šel k nim, budou pokání činiti.
31 I řekl mu: Poněvadž Mojžíše a Proroků neposlouchají, aniž byť kdo z mrtvých vstal, uvěří jemu.
Toto rekl Jezis pred svym umucenim a vzkrisenim z mrtvych. Naprosta vetsina je tech, kteri se zachovaji presne takhle.