Majkl1 píše:Nevím kde se zeptat, tak to šoupnu sem.
Mám obyčejnou 7kw krbovou vložku. Za pár stováků jsem z ní vyvedl horkovzdušné rozvody do většiny svého RD. Vše stálo jen pár stovek, kdy nejdažší byly mřížky na zdi a v podlaze.

Pár metrů husího hliníkového krku, co se používá na digestoře a vše fachá nádherně.
Díky tomu i když jede vložka jen zlomek svého výkonu, spolehlivě vytopí celý dům. A tak jsem si řekl, zda jí nevyužít ještě jednou a to k ohřevu vody. Neumím to nikterak spočítat a tak se ptám vás. Když omotám vložku měděnou trubkou (mysím že 30m by nebyl žádný problém) dokáže to ohřát vodu v cca 150l bojleru, který by byl na druhé straně zdi než je krb? Chtěl bych to celé bez čerpadla samotíží. Sice to není VE jak jí vidí většina, ale pro mne v tomto případě to skoro nevyužitá energie je.
Nebyla by škoda jí nechat jen tak se poflakovat?
Michal
Buď zdráv Michale,
Samotný výpočet je velmi jednoduchý otázkou jsou pak samotné alternativy kde je potřeba zvážit s jakou účinností je schopna vložka předat teplo spirále. Dejme tomu že nejlepší profi kombi vložka dává jenom 20% tepla do prostoru a 80% tepla do vody z celkových 100% ovšem ponížených o účinnost spalování která může být tak okolo 85%.
Takže výpočet s trochou omáčky ať se dlouho nevykecávám
1 Joule = 1 wattsekunda
1kWh = 3,6MJ (1000x3600sekund)
Cp - Měrná tepelná kapacita vody 4200 J*kg-1*K-1
T1 – teplota vody počáteční (dejme tomu 20C)
T2 – teplota vody požadovaná (dejme tomu 85C)
Teplo potřebné k ohřátí vody Q (jednotka joule)
M hmotnost vody (co kilo to litr za normálních podmínek)
Vzorec Q=Cp*m*(T2-T1)
Takže:
Q=4200*150*65
Q=41MJ
Pokud vydělíme 3,6 tak dostaneme asi 12KWh. Takže kdyby vložka předávala 100% teplo jenom do spirály zvládla by to asi za 2h. Předání bude asi nižší dejme tomu třeba 30% tak to bude za cca 5-6h
Navarova poznámka pod čarou.
Pokud s pomyšlením na Kalouska a celou bandu neschopných politiků zajdeme do lesa (nejlépe státního) a doneseme větev, tak kilogram každého dřeva má výhřevnost zhruba 13MJ to znamená že při 100% účinnosti by nám na ten boiler stačily 3-4kg dřeva.
Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.