Powers píše:
3 JT+TV VN trafo rozsiveti neony , + vela diod s 1.5V bateriu
4 40W neon s 1.5 ale svietil slabo z lepšiu bateriu svietil lepšie nakonec som mal zlu 12voltovku z auta davala asi tak 6V neon svietil odber bol 0.3V čiže +-2W
a ten 40w žiaril už dost dobre
5 Eartbatery + jt + TV VN rožiaril neon ale len na kratku chvilu to je moja už sučastnost chcem aby earth batery prostrednictvom JT osvetluvala izbu ,,, ale narazam na neduhy earth sa rychlo vybija nech je akakolvek
Zdravím
k tomu rozvícení neonu - pro zapnutí je nutná napěťová špička, ta rozsvítí zářivku a pak na udržení světla už stačí nižší napětí, ale proud musí být dostatečný pro udržení výboje v trubici. Jestli se neon rozsvítí pak zhasne nemáte dostatečný proud.
Jinak germaniové tranzistory fungují s napětí na bázi od 0,4V kdežto křemíkové 0,6-0,75V proto germaniový tranzistor více vysaje 1,5V článek. Sovětské tranzistory jsou prý ještě lepší

mají fungovat od 0,3V. Germániové tranzistory mají větší šumové číslo než křemíkové.
Jak dodat více proudu pro zářivku? Možná by stačilo, kdyby jste dal dva 1,5V články paraelně, nevýhoda takového zapojení je, že baterie s větší energii se bude přes tu slabší částečně vybíjet. Do serie zvýšíte napětí, k vybíjení nedochází, ale na výstupu budete mít místo 5V třeba 10-15V. To se nebude líbit led diodě. Ale na vykoušení neonu by to šlo. Zářivkám vyšší napětí nevadí, spíše naopak. Ikdyž pozor, někde jsem četl, že když připojíte několikanásobně vyšší napětí na zářivku, pak nejenom,že svítí, ale může byt zdrojem rengenového záření.
Napadla mě jedna věc. V současné době naše energetická sít používá napětí do 500V a frekcenci 50 Hz. Kdyby jsme měli soustavu 10000V a frekvenci 100kHz paradoxně tato soustava by byla bezpečnější, protože vás chrání skinefekt, při 100kHz se elektický proud šíří po povrchu vodiče do hloubky 0,25mm. Myslím, že i ztráty by mohli být nižší - ale přenos by nemohl být přes stávající systém stožáru. Pro zajímavost někde jsem četl, že zvýšením frekvence u stávající přenosové soustavy z 50 na 60Hz zvednou se ztráty o 15-20% .
Možná by paradoxně nejlepším vodičem pro soustavu (10kV a 200kHz)mohli být horní vrstvy atmosféry

ale to už tady jednou bylo. Jenomže Tesla ještě musel použít něco dalšího, nějakou fintu??
Dneska jsou vysílače s pořádným výkonem několika stovek kW, např. bývalá Hvězda na DV, ale na tom rozsvítíte žárovku ve vzdálenosti tipuji do 2-3km. Přenos el. energie 75kW na vzdálenost 80km je i dnes fantazie.
Problém JT vidím hlavně v tom, že vám zaurčitých může růst napětí pořádně vysoko a pak může zničit elektroniku. Ta napěťová spička je svinstvo, před kterou se stávající přistoje snažíme ochránit. Ikdyž si myslím, že baterkám, zářivkám a elektronkám to nemusí až tak vadit.
K skinefektu - možná to je ta finta, kdy se Tesla nabil a pak měl kolem sebe vidět nějakou auru. Otázka je jaká byla frekvence a jaké napětí? Napadá mě totiž, že 100kHz nemusí dostatečně chránit a třeba to může způsobit popálení kůže, třeba měl frekvenci vyšší.
To stím skinefektem to je moje úvaha a nevím jestli je správná, rozhodně bych nechtěl aby se někomu něco stalo