Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Diskuze k seriálu o magnetech

Své příspěvky můžete psát do "Diskuze".
Odpovědět
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Apn: Magnety č. 3 - doplnění

Příspěvek od Slavek Krepelka »

poota píše: V mé Drontí (téměř dokonale prázdné) hlavě to vypadá s magnety tak, že u permanentních magnetů i cívek je to úplně némlich stejně - a jenom to "zvenku" vypadá, že je to jinak.
Zkusím osvětlit. Zdravím - poota
Mně to nevyhovuje a řeknu Ti jeden z důvodů proč. U té cívky elektromagnetu ke všemu ostatnímu totiž nezáleží na jejím půměru, jenom na počtu závitů. To znamená, že celková délka drátu cívky nemá se silou cívky nic společného, tedy potud, pokud jsou mi dostupné informace a vlasně i zkušenost. To znamená, že se nesčítá magnetické pole drátu .

Ahoj, Slávek.

Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
jeff
Zasloužilý člen
Dal: 33 poděkování
Dostal: 95 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Magnetické Youtubiště ...

Příspěvek od jeff »

Monopolární magnet, ale kde ho sehnat?

Jeff
p.s. musel jsem to sem zadat takhle pitomě, protože když jsem vynechal za textem mezeru, sice odkaz svítil modře, ale byl zkrácený a nefunkční

Upravil jsem to a mně odkaz pracuje SDK
Přemístěno z youtubiště 16.5.2012. k další diskuzi. SDK

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

Vířivé Proudy

Nazdar Jeffe. O žádný monopól nejde. Jde o saturující magnetické pole které ten kompas zblbne, stejně jako dokáže momentálně přepólovat (asi alnico) magnet.

Někde jsem se o tom už zmínil asi před týdnem, ale nemůžu to najít. Ještě možná v Magnetických motorech. Silné pole magnetu ovlivní nejen hustotu proudění elektrického (i SS) proudu v průřezu vodiče (Hall Effect) ale také orientaci vířivých proudů ve vodiči. Tím dojde k desorientací vířívých proudů ve vodičích a s tím k desorientaci Lenzova efektu v indukovaném materiálu. Díky této desorientaci také dochází k posuvu, ba přímo do značné míry převrácení polarity indukovaných vířivých proudů a opačné funkci Lenzova efektu. Zde na to má veliký vliv právě použití železa v systému, které magnetické pole magnetu do zančné míry orientuje a tím i vířivé proudy a tím i toho Lenze.
Ahoj, Slávek.

P.S. Našel, tady to je. http://www.upramene.cz/forum/viewtopic. ... 611#p99611

minsc
Starší člen
Dal: 11 poděkování
Dostal: 55 poděkování

Re: Vířivé Proudy

Příspěvek od minsc »

Slavek Krepelka píše:Nazdar Jeffe. O žádný monopól nejde. Jde o saturující magnetické pole které ten kompas zblbne, stejně jako dokáže momentálně přepólovat (asi alnico) magnet.
Bohužel to je přesně tak, jak je to napsáné v diskuzi pod videem. Když se budete pozorně dívat, všimnete si že ten magnet otočí směrem k tyčovému magnetu znova stejnou stranou. Proč by to jinak dělal, kdyby se nejednalo o podvod ? Smutné.

...anebo ne ? Je to blbě vidět...

Jsem hrozně chudej, a tak hraju automaty abych měl hodně peněz.
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

Re: Vířivé Proudy

minsc píše: Když se budete pozorně dívat,
...anebo ne ? Je to blbě vidět...
Jsem se juknul ještě jednou, pro sichr. Podívej se taky. Skutečně ten neodym otočí a blbě to vidět je, ale je.
Navíc na tom jevu není vůbec nic nenormálního. Zkus si dohledat co k tomu někde tady říká Akord a má recht. Neodym má proti jiným magnetům o tolik silnější pole, že je dokáže přehlasovat, i když většinou jenom momentálně.

Lidově asi takhle:
Na namagnetování daného kusu oceli (feritu, alnica, neodymu) potřebuješ koercivní sílu pole řekněme (6), aby Ti po vypnutí magnetizačního pole zbyla v oceli (feritu atd) remanentní síla pole (2). Pokud pak k té oceli přiložíš neodym magnet o síle (4), ocel se momentálně polárně i přeorientuje, ale ne polem o koercivní síle a odtažením od silnějšího magnetu opět nabude slabší magnet své remanentní síly pole (2) v původní orientaci (přičemž může slabší magnet i zeslábnout, to záleží na poměru síly polí a materiálu slabšího magnetu včetně teploty atd.). Je tedy naprosto normální, že velice silný neodym momentálně přepóluje třeba ferit, nebo alnico, nebo ocelový magnet a může ho přepólovat i trvale. K tomu dočasnému přepólování došlo jak u kompasu, tak u tyčového magnetu.

Na travalé přepólování slabšího magnetu (2) bys potřeboval minimálně magnetické pole o síle (6). Na odmagnetování magnetu (2) bys pak potřeboval postupně klesající střídavé pole počínající na koercivní hodnotě (6).

koercivní = svazovací
remanentní = zbytková

Ahoj, Slávek.

Magneto
Zasloužilý člen
Dal: 8 poděkování
Dostal: 26 poděkování

Re: Diskuze k seriálu o magnetech

Příspěvek od Magneto »

Chlapci,
podívejte se na tohle:
diskutovali jsme to tady před šesti nedělema - to není tak dlouho (na ztrátu paměti, no ne ???).
http://www.upramene.cz/forum/viewtopic. ... 6&start=15
Proč se opakovat?
Zdara sílu všem :)
Magneto

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

Magneto píše:Chlapci, ... diskutovali jsme to tady před šesti nedělema Magneto
:laugh: :roll: Diskuze jak noha. Slávek.

adam.benda
Zasloužilý člen
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

Příspěvek od adam.benda »

jeff píše:Monopolární magnet, ale kde ho sehnat?
Ahoj Jeffe,
on to monopolární magnet zřejmě nebude, spíš to bude nějak složitěji magnetovaný magnet, který se za určitých okolností bude tvářit jen jako "monopolární". Na tom, co se zde jeví jako "monopolarita", to zařízení zřejmě stát nebude. Jen to bude chtít specificky "vytvarované" mag. pole. Už delší dobu uvažuju o principu, který by se dal možná zkonstruovat i tímto způsobem, jako je na zmíněném videu, ale potřebuju víc času na dotažení. Naindukovat, odindukovat a lítáme a točíme Tvé vysněné MWh :D

Lukas1212
Nový člen

Poškození neodymového magnetu

Příspěvek od Lukas1212 »

Ahoj všichni, při oddělování neodymových magnetů z HDD se mi povedlo poškodit (strhnout) pokovování toho magnetu, není to nějak nebezpečné (nějaké výpary atd.)?

Přemístěno. Zkus se prosím Tě rozhlédnout, než založíš nové vlákno. SDK

amater se zajmem
Nový člen
Dal: 1 poděkování

Příspěvek od amater se zajmem »

Zdravím jsem tady dnes poprvé.
Přečetl jsem si u vás pár témat, a musím říct že mě váš způsob konverzace docela inspiroval :hip: .
Podle mě se vaše jádro snaží relatyvně dobře držet opratě reality a doufám že nikoho ničím a nijak neurazím když přidám i svuj názor.
Já uplně náhodou pustil to video s cívkou a magnetem a ani nevím proč, snad že bylo už pozdě jsem skočil do dílny a ujistil jsem se o tom, že jsem přinejmenším značně najivní :jump: .
Potom jsem našel vaše stránky a hned mi bylo líp.
Fizykální zákony se zjevně nemění a magnetická cesta je nejspíš slepá, ale nechci tím nic odsuzovat. :smoke:
Zajímavá mi přijde ta tzv. "studená fůze" tj. hertzema vyvolat nuklearní e. bez radioaktivity 50kw /2400h na jednu tyč, prej ? - tak tomu fakt fandím a chci chápat.
Jinak ten "dravec" Danyk alias http://www.youtube.com/Deirones, hustá angličtina :laugh: jak pes, ode mě má palec nahoru :eclap: za počet shlédnutí, ale jinak opravdu jen sekce zábava, nikoli realita:( :( :( :( :cry: :cry:

A(&F)
Zasloužilý člen
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Re: Poškození neodymového magnetu

Příspěvek od A(&F) »

Lukas1212 píše:Ahoj všichni, při oddělování neodymových magnetů z HDD se mi povedlo poškodit (strhnout) pokovování toho magnetu, není to nějak nebezpečné (nějaké výpary atd.)?
... pasivace - porvchové ošetření neodymových magnetů je především z toho důvodu, že se slisovaná hmota magnetu dříve nebo později začne rozpadat ("chlupatit"), kdy se z ní drolí miniaturní kousíčky (nejspíše vlivem vzdušné vlhkosti) ... a neodymové sloučeniny (jako všechny kovy vzácných zemin) jsou málo až středně toxické, ale jeho toxicita nebyla prozatím kompletně prozkoumána ... neodymový prach a soli jsou velmi dráždivé pro oči i sliznice ... a středně dráždivé pro pokožku ... dýchání prachu může navodit plicní embolii ... akumulování v organismu ničí játra ...

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
amater se zajmem
Nový člen

Naposledy upravil(a) amater se zajmem dne ned 06 led 2013 18:11, celkem upraveno 1 x.

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Příspěvek od martin11 »

dík...četli jsme jako základ našeho bádáíní....už dávno...máš něco lepšího...??? nějaký svůj :idea: nápad....jako třeba zacyklení V Gate, nebo návrh mag. motoru na bazi monopolárního mgnetu. např já už nevím kudy kam, mezi magnety m11 :D

... věřím, že se " TO " povede ......
A(&F)
Zasloužilý člen
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Příspěvek od A(&F) »

amater se zajmem píše:přečíst http://cs.wikipedia.org/wiki/Neodymov%C3%BD_magnet
... a co jako ??? ... :roll: :roll: ... :D ...

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
amater se zajmem
Nový člen

jako odpověď na jeho otazku ten odkaz, přece
nebo ne?
Jiank jestli já mám něco novýho, no dobrý ftip, mé možnosti so omezené ale hlavně jsem se nikdy fizyce nevěnoval - viz muj nickname, ale tyhle věci s keshem a jeho zemí, zajímají mě vaši i jiných názory, tady, považuji to za rozumné.

Odpovědět

Zpět na „Seriál o magnetech + Diskuze“