Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Vitamin C

Přístroje, nápady a rady pro udržení zdraví.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Craft
Zasloužilý člen
Příspěvky: 475
Registrován: sob 25 srp 2007 21:27
Bydliště: Severní Morava
Dal: 34 poděkování
Dostal: 241 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Vitamin C

Příspěvek od Craft »

Slávku ta dávka vit.C, ze které se to připravuje mi přijde trochu malá. Jedna zarovnaná polévková lžíce dává cca. 8g práškového vit.C. Selský rozum mi ale říká, pokud se užívá několik lžiček vzniklého roztoku, tak do sebe nemůže nikdo dostat ani 1g vit.C, protože je celé množství vit.C vlastně rozpuštěno v 360ml vody + lecitin (nevážil jsem, čili odhadem tak cca.16g lecitinu). Navíc autor uvádí, že tento protokol používá 12g vit.C, což by musel používat vrchovatou polévkovou lžíci a ne zarovnanou, pokud nemají lžíce jako malé naběračky. Dále uvádí, že působením ultrazvuku vznikne 70 až 75% zapouzdřeného vit.C typu LET, kdy u 70% je to 8,4g zapouzdřeného vit.C v lecitinu. Takže to dávkování dle mě musí být jiné než jsem psal. Pokud rozpustíme 8g práškového vit. C a má se brát minimální dávka 4g/1 den, tak by se muselo vypít najednou 180ml vzniklého roztoku. Pokud by to bylo 2x denně 2g vit.C, tak 2x denně 90ml roztoku. Čili při braní 4g na den vydrží roztok 2 dny, pak by bylo nutno vyrobit nový. Pokud bychom pro výrobu použili 12g práškového vit.C, tak je to dávka na 3 dny, čili 4g /1 den. To dávkování pro užívání podle hmotnosti (g) mi totiž nedává moc smysl, ale podle objemu (ml) ano, co tobě Slávku?
Je tam popsán i test vzniklého množství onoho zapouzdřeného vit.C pomocí jedlé sody, kde se od velikosti vzniklých bublinek posuzuje procentuální množství zapouzdřeného vit. C v lecitinu. Čím menší bublinky, tím vzniklo při výrobním postupu jeho větší množství. Jednoduše řečeno, čím více pěny, tím méně zapouzdřeného vit.C (Liposomal Vitamin C, jak tomu říkají). Taky jsem našel odkaz, kde se tvrdí, že je lepší používat delší čas působení ultrazvuku na roztok, než je uváděno 6 minut a to od 30 do 60 minut za průběžného míchání během výrobního procesu, čili je ideální to i při výrobě stále míchat.


Uživatelský avatar
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Vitamin C

Příspěvek od Slavek Krepelka »

Craft píše:Slávku ta dávka vit.C, ze které se to připravuje mi přijde trochu malá. .....
Díky Crafte. :good: :jump: :jump:
Měl jsem napsanou skoro stránku odkazů s dohledanejma rozdílama v recepisech a co z toho plyne. :bhead: Blikla mi ale elektrika a je to v kouři. :D Nicméně jsem se dohrabal k tomu, že ten recepis je nejspíš uplacenej výrobci, či prodavači tý ultrazvukový "pitomosti".

Naprosto logicky:

- Alespoň jeden z těch recepisů (z toho co jsem prošel) tvrdí, že se má lecithin alespoň 2 hodiny máčet aby se nasákl vodou, než se dá vše do tý čističky. Jinými slovy, lecithin bobtná. Z toho plyne, že pokud se C rozpustí ve vodě a lecithin se dá suchý do roztoku Céčka a pěkně smíchá, nasákne si lecithin roztok C do sebe a je vymalováno. Potud teorie.
- Pokud se podívám na video se Smithem a na konsistenci profesionálního liposomalC, je to pasta a ne "džus". Jak to tedy asi vyráběj oni? :smoke:

Tím se taky velice zmenší objem hotového výrobku o zbytečnou vodu, zhruba na 1/3 oproti "džusu". Jde to bez ultrazvuku a vše je s dávkováním po lžičkách hned jinak. Osobně v tom ultrazvukovým recepisu, či recepisech vidím čísi :evil: dlouhé prsty.

S laskavým pozdravem, Slávek.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Uživatelský avatar
Craft
Zasloužilý člen
Příspěvky: 475
Registrován: sob 25 srp 2007 21:27
Bydliště: Severní Morava
Dal: 34 poděkování
Dostal: 241 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Vitamin C

Příspěvek od Craft »

Slávku to by mnohé vysvětlovalo v dávkování dle gramáže ta pasta :idea: Dle mě by stačilo použít pouze méně vody, sice se to bude rozpouštět dlouho a bude nutno to dosti míchat, ale nakonec se to rozpustí a vzájemně propojí. Nicméně ten ultrazvuk to výrazně urychlí, protože je daleko razantnější, viz. princip ultrazvuku níže.
Je to už několikátý den co jsem to vyrobil dle původního protokolu s použitím ultrazvuku a již při výrobě jsem si všiml, že i pokud se granulovaný lecitin hodně mixuje mixérem, stejně se nepodaří jej rozpustit celej, vždycky tam něco zůstane, takže je lepší to nechat ještě nějaký čas rozpouštět a občas protřepat. Nicméně jsem to slil dohromady s předem důkladně rozpuštěným práškovým vit.C a vše dal do ultrazvukové čističky a nechal jet 8 minut za průběžného promíchávání. Nalil jsem to do sklenice a dal do lednice. Koukám na to na druhý den a ten lecitin je tam o celkem slušné vrstvě na dně sklenice, tak jsem to protřepal. Tohle jsem během cca. 2 dnů několikrát zopakoval a pak teprve ta vrstva lecitinu zmizela a již se přestala tvořit, čili se dle mě konečně vše spojilo dohromady. Čili když uvádíš
pokud se C rozpustí ve vodě a lecithin se dá suchý do roztoku Céčka a pěkně smíchá, nasákne si lecithin roztok C do sebe a je vymalováno
tak to by mohlo potvrzovat co píšeš. Akorát to míchání bude ten problémn než se to vzájemně smíchá a propojí dohromady, což bude trvat asi poměrně dlouho. To by mohl ten ultrazvuk zase urychlit, ale tady to pracuje jenom s dostečným množstvím kapaliny (vody), čili ne v případě pasty. Schválně to prubnu s dávkou 16g vit.C, což by měla být dávka na 4 dny, čili 4x 4g a udělat ručně onu hustou pastu bez použití ultrazvuku, jak se to zvládne spojit dohromady.

Jisté je taky to, že se mi to jeví i v té podobě džusu, jak jsi to nazval citelně silnější a to v podstatně menší dávce než standardní céčko nebo askorbát sodný a hlavně to nedělá žádné střevní nebo jiné problémy :)

Princip fungování ultrazvukové čističky dle googlu:
"Používané frekvence v ultrazvukových čističkách jsou v rozsahu 20-25kHz, 40-50kHz, nebo 70kHz. Má-li ultrazvuk dostatečnou intenzitu, vyvolává při průchodu kapalinou jev zvaný kavitace (mechanické narušování povrchu prudkým nárazem kapaliny na předmět). Ta se projevuje intenzívním kmitáním částeček kapaliny a vznikem, a při opačné polaritě zánikem miniaturních bublinek. V jejich nejbližším okolí dochází k prudkému nárůstu teploty, tlaku a zrychlení (udává se teplota několik tisíc °C a tlak řádu stovek MPa). Tyto jevy velice agresívně narušují mechanickou vazbu nečistot na povrch čištěného předmětu a ve spojení s vhodným čistícím médiem dochází k jejich odplavování. To je, velice zjednodušeně, princip čištění ultrazvukem".

Dokonce se používá principu ultrazvukových čističek i v lihovarnictví na umělé stárnutí destilátů, no to jsou mi věci :)


Uživatelský avatar
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Vitamin C

Příspěvek od Slavek Krepelka »

Craft píše:Slávku to by mnohé vysvětlovalo v dávkování dle gramáže ta pasta :idea: Dle mě by stačilo použít pouze méně vody, sice se to bude rozpouštět dlouho a bude nutno to dosti míchat, ale nakonec se to rozpustí a vzájemně propojí. Nicméně ten ultrazvuk to výrazně urychlí, protože je daleko razantnější, viz. princip ultrazvuku níže.
Naprosto a celkově souhlas a díky za pokusničení a uveřejnění.

S laskavým pozdravem, Slávek

P.S. Stejně to nakonec asi vyhrajou brambory, i když to Céčko vypadá velice dobře a ruku v ruce s bramborama asi divy. Nedával mi pokoj solanin, ve skutečnosti mně "otravuje" život od dětství (mentálně), tož jsem dnes půl dne lovil ve voděnkách kalných, internetových a vypadá to na sumce. Zejtra začnu rovnat co jsem vybral za podstatné info a pak hold překládat. Shrnout se to zatím dá jako: "anti parasiti, plísně a bakterie plus minerály". Akorát mi v tom chybějí viry. Nemoce? - Fšecky? :shock: No, především chronické ;) Že já nedal na čarodějnici. Zlatá holka, že jo Karle? Tedy jestli sem zabrouzdáš.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Uživatelský avatar
Craft
Zasloužilý člen
Příspěvky: 475
Registrován: sob 25 srp 2007 21:27
Bydliště: Severní Morava
Dal: 34 poděkování
Dostal: 241 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Vitamin C

Příspěvek od Craft »

Tak jsem Slávku hned na první problém narazil při rozpouštění práškového vit.C v poměru 1:2,5, přesněji 2 lžíce vit.C (cca. 16g) a 5 lžic vody. To céčko se prostě nechtělo rozpustit, ani po 12 hodinách při občasném promíchávání. Přitom třeba kys. citrónová se i v poměru 1:1 rozpouští poměrně dobře, i když to taky nějaký čas zabere. Tak jsem chtě nechtě musel dolít více vody, abych to céčko vůbec rozpustil. Šlo by to sice zahustit na pastu zase lecitinem, ale to by jsi se umíchal, čili bez nějakého hnětače, který by to hodiny promíchával, to není šance pořádně pospojovat. Takže jsem se vrátil k oné džusové verzi céčka, kterou jsem trochu upravil, aby to mělo větší grády a hlavně to byla dávka aspoň na 4 dny. Osobně si ale myslím, že ta ultrazvuková čistička má smysl, protože supluje náročné promíchávání a zvyšuje efektivitu propojení vit. C s lecitinem, viz. princip ultrazvuku, který jsem již uváděl výše.

Jelikož céčko používám taky jako silný stimulant před a po plasmě (výrazně totiž zvedá účinek) a s první várkou vlastnoručně vyrobeného Liposomal vit.C jsem byl dosti spokojený, (vyvolával aspoň v mém organismu velmi zajímavé reakce, jako např. lechtání v nose, zvýšenou citlivost na uzlině nejblíže místu, kde jsem před nedávnem řešil úspěšně vzniklý silný zánět dásně s hnisavým ložiskem bez potřeby návštěvy zubaře - tady si rýpnu do MMS, protože to byl v tomto případě naprostý propadák), mě přesvědčilo, že to máká lépe než klasické céčko a nebo askorbát sodný a to v poměrně nízkých dávkách. Nekoná se taky žádné podráždění zažívání nebo průjem jako u klasického céčka. Chuťově je to aspoň pro mé chuťové buňky daleko lepší, tak jsem si vytvořil vlastní protokol, který je o něco silnější než původní a se kterým jsem zatím spokojen, co se především dávky vit.C a nenáročnosti výroby týče. Pokud to bude pro někoho kyselé, může množství vit. C snížit na 12g. Sice to bude méně kyselé díky menšímu množství vit.C, ale zase to bude pouze dávka na 3 dny, při minimálním dávkování 4g / 1 den.

Dávka na 4 dny v dávkování 4g / 1den:
16g (2 zarovnané polévkové lžíce) práškového vit.C rozpustit ve 120ml kvalitní vody (používám vodu z vlastní filtrační sestavy, kde je i kapilárka). Nutno sem tam promíchat, dokud nebude vše důkladně rozpuštěno.
18g (3 zarovnané polévkové lžíce) granulovaného sojového lecitinu nasypat do 240ml kvalitní vody, promíchat a nechat cca. 10 minut v klidu. Pak teprve vzít mixér a promíchat to v mixéru, tím se vše důkladně rozpustí.
Nalít rozpuštěné céčko do rozpuštěného lecitinu a opět chviličku pomixovat mixérem.
Nalít vše do ultrazvukové čističky a nastavit maximální čas chodu (většinou 480 sekund, což je 8 minut), mít horní kryt čističky otevřený a jak to začne jakoby bublat lehce vždy promíchat. Po dojetí časovače to zopakovat ještě 2x, čímž se dostaneme na 24 minut a pak to pustit ještě aspoň na 6 minut, čili celkem 30 minut. Za tuto celkovou dobu by se mělo céčko z větší části propojit s lecitinem. Pak to nalít do sklenice s víčkem a vložit do lednice na nejméně chladné místo. Před použitím je to nutné ale vždycky nejdříve protřepat, aby se promíchala lecitinová vrstva na dně sklenice. Po několika těchto protřepáním s časovým odstupem by se již neměla tato vrstva lecitinu na dně sklenice tvořit.

* Používal jsem plastovou polévkovou lžíci, kde sedí uvedené gramáže. U jiných díky jejich rozdílné velikosti a hloubce se to může mírně odlišovat.

Užívání:
1 až 4 den - ráno a večer 45ml roztoku (řečí Slávka džusu :) ). Tím by se mělo za den docíli 2x 2g liposomal vit.C, nebo to lze užít i najednou, čili 90ml (4g), ale tohle už každý pro svoji kyselost a množství asi nevypije. Taky doporučuji před každým použitím onen džus protřepat a pak teprve užít.

Jelikož se uvádí, že vznikne v nejlepším případě max. 70% liposomal vit.C, což je v přepočtu nějakých 11.2g, tak zbývajících 30%, což je zase nějakých 4.8g by mělo být pouze volně rozpuštěno ve vodě s lecitinem. * V praxi to bude určitě rozdílnější, takže to berte pouze jako teoretický údaj. Nicméně za ty 4 dny do sebe každý dostane, tak či tak 16g céčka, které má ale dle zdrojů mnohem vyšší účinnost, jako by se jednalo o daleko vyšší dávku vit.C., díky jeho efektnější vstřebatelnosti do organismu, právě z důvodu provázatelnosti s tukem v podobě sojového lecitinu.

P.S. Dostačující ultrazvuková čistička se pohybuje na internetu v cenách od cca. 600 do 900kč. Určitě je ale využitelná i na jiné věci v domácnosti.


Uživatelský avatar
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Vitamin C

Příspěvek od Slavek Krepelka »

Craft píše:Tak jsem Slávku hned na první problém narazil při rozpouštění práškového vit.C v poměru 1:2,5, přesněji 2 lžíce vit.C (cca. 16g) a 5 lžic vody. To céčko se prostě nechtělo rozpustit, ani po 12 hodinách při občasném promíchávání. ....
No jo, ale co ta voda v lecitinu před smícháním s VitC? Taky je asi šance, že výrobce produkt zahustí vakuovým odparem. Dnes to zkusím koupit, ten lecitin, a podívám se, jak se ve vodě chová. Možná potřebuje dost času, aby nabobtnal. Ahoj, Slávek.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Uživatelský avatar
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Liposomatický VitC

Příspěvek od Slavek Krepelka »

Tož jsem vyběhl za potravinama a stavil se v obchodě se zdravím. To Vám povím, být zdravej není dnes zrovna laciný. Nicméně, půl kila krystalové askorbové a skoro půl kila lecithinu jsem dostal i v téhle naší díře. Tož jsem se stavil i ve :evil: Wall Martu a kýho výra, dostal jsem i ten ultrasonický vynález a za kulantní cenu, podstatně laciněj než internet s poštovným. Takže za círka stovečku vše pohromadě a můžu se čunit a zkoumat. Akorát, že jen jsem přistál u baráku, udělalo se mi poněkud zatraceně nevolno a ještě je mi pořád blujno a v asi žlučníku se něco zase mele. Taky se mi začíná motat a bolet budka. Hádám, že to bude ta vydatná včerejší bramborová hostina. No nic. S laskavým pozdravem, Slávek.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Uživatelský avatar
Craft
Zasloužilý člen
Příspěvky: 475
Registrován: sob 25 srp 2007 21:27
Bydliště: Severní Morava
Dal: 34 poděkování
Dostal: 241 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Liposomatický Vit.C

Příspěvek od Craft »

Vidím Slávku, že jsi neodolal a šel taky do toho, chválím :good:, aspoň tak můžeme snadněji doladit nesrovnalosti a vyloučit případné chyby :) Jinak jsem měl v předešlém příspěvku na mysli dosypat suchý lecitin do vody s rozpuštěným céčkem, čímž by se to právě zahustilo. Na způsob, jako když děláš těsto na pečení. Otázkou je, jak dalece by se zase ten lecitin rozpustil a propojil s tím céčkem. Tohle ale v domácích podmínkách nijak neověříš.
Hlavně dávej na sebe bacha, ať si z toho lítání ještě něco neuženeš, i když v těch vedrech je to hned, asi zanedbáváš pitnej režim :pivko:


Uživatelský avatar
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Liposomatický Vit.C

Příspěvek od Slavek Krepelka »

Craft píše:Vidím Slávku, že jsi neodolal a šel taky do toho, chválím
Dík. Nojo, budku jsem vyjímečně obhospodařil ibuprofenem, zvoral jsem zase IV a dalších pár kubíků vedle :roll: a žaludek pořád na vodě, ale to už je asi i z hladu. Byl jsem jak v mátohách, ale ta zvoraná IV mne tak namíchla, že jsem se z toho probral. Vztek dokáže člověka taky docela dobře srovnat. S tím suchým lecithinem jsem to nějak překoukl, takže omluva. Míchat budu ale až zejtra.

Hmm, jsem ten ultrazvukový zázrak vybalil a je to nějaký dvourychlostní rychlopalný dvojče. Jedna nádoba na vodu s nějakým saponátovým přiloženým sajrajtem na umytí šperků a druhá na čistou vodu, že prý na "vymáchání". Objem každýho kontejneru 250ml. Tak nevím, to je dost málo. No, ono to bez vody v lecithinu asi půjde. Zase to ale nemá časák. To zas někdo něco "vylepšil". Mně ještě napadlo s tím lecithinem, že pokud s tím rozpouštěním budou problémy, tak ho eventuelně zkusím na sucho prohnat kafemlejnkem, co to udělá, než to namíchám do Céčka. Píšou na obalu, že je to granulované. Možná to ale není třeba. Uvidíme. Pokud si skutečně nasaje roztok C, mělo by to být OK i tak.

S laskavým pozdravem, Slávek.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Uživatelský avatar
la
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1854
Registrován: úte 06 úno 2007 19:04
Bydliště: Brno
Dal: 763 poděkování
Dostal: 238 poděkování

Re: Vitamin C

Příspěvek od la »

Slavek Krepelka píše:Hmm, jsem ten ultrazvukový zázrak vybalil a je to nějaký dvourychlostní rychlopalný dvojče. Jedna nádoba na vodu s nějakým saponátovým přiloženým sajrajtem na umytí šperků a druhá na čistou vodu, že prý na "vymáchání". Objem každýho kontejneru 250ml. Tak nevím, to je dost málo. No, ono to bez vody v lecithinu asi půjde. Zase to ale nemá časák. ........
Míchat to bude dobře ,ale u těhle strojků se musí dělat při míchání přestávky protože se to snadno i za studena jakoby připálí to velice snadno, od teplot nad 30°C zcela jistě,dělají to látky co snižují vodivost kapaliny hlavně alkoholy,cukry a škroby.Míchat se v tom dá i nepřímo tak,že se do vaničky z vodou třeba vloží zkumavka nebo sklenice s kapalinama co se mají míchat.Ty elektrické přeskoky uvnitř kapaliny lze občas i slyšet. :good:


Uživatelský avatar
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Vitamin C

Příspěvek od Slavek Krepelka »

la píše: Míchat to bude dobře, ale u těhle strojků se musí dělat při míchání přestávky protože se to snadno i za studena jakoby připálí
Jakoby ta "zatracená" kavitace a sonoluminiscence nestačila :bhead: Dík Láďo za připomínku. Pokud to ale bobtná, tedy ten lecithin, nač to vůbec trápit ultrazvukem? Vyzkoušet!!!! Možná že faktor čas to zařídí líp než celý ultrazvuk. Jdu čunit.

S laskavým pozdravem, Slávek.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Uživatelský avatar
Craft
Zasloužilý člen
Příspěvky: 475
Registrován: sob 25 srp 2007 21:27
Bydliště: Severní Morava
Dal: 34 poděkování
Dostal: 241 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Vitamin C

Příspěvek od Craft »

la má svým způsobem pravdu, viz. ...V jejich nejbližším okolí dochází k prudkému nárůstu teploty, tlaku a zrychlení (udává se teplota několik tisíc °C a tlak řádu stovek MPa). Absorbční látky - tedy medium a čištěné díly v důsledku předmětné absorbce způsobují změnu ultrazvukové energie na tepelnou. Tím je vysvětleno zahřívání media při provozu.Sice to není nijak znatelné, tedy to zahřívání roztoku v čističce, znatelnější by to bylo spíše u výkonějších a větších typů a ne těchto pidi čističek, ale je pravdou, že z principu k tomu v menší míře dochází i tady. Je pravdou pokud se to nemíchá, má to tendenci začít po nějaké době jakoby bublat, čili pak to opravdu může i tady začít céčko a lecitin "připalovat". Nicméně pokud se poctivě míchá, je to velmi minimalizováno. Ale ani v případě výroby bez UZ čističky to bez míchání nebo spíše hnětení (pasta) nespojíš úspěšně dohromady. Ne bezdůvodně jsou strojové míchačky základem každé laboratoře nebo výrobních linek na potraviny nebo na výrobu barev. Míchání je holt základ nebo pokud se vyrábí džus, stačí to dát do sklenice s víčkem a zahrát si na barmana, prostě šejkrovat :) Nakonec to stejně je nutné udělat aby se ta menší lecitinová vrstva na dně sklenice důkladně rozpustila a tím i propojila. Však vyzkůůůšaj :)


Uživatelský avatar
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Vitamin C

Příspěvek od Slavek Krepelka »

Craft píše:la má svým způsobem pravdu, ... Však vyzkůůůšaj :)
Samozřejmě, že má La pravdu. La má skoro vždy pravdu a to :oops: skoro je tam jenom pro to, že asi není možné, aby měl někdo pravdu vždy :spirit:

Jinak včera jsem na lecithin zapoměl :bhead: tož jsem hned teď vyskočil .... Nasypal jsem granulát do štamprle, zalil vodou, aby nad ním trochu stála a vrazil na lednici. Uvidíme zítra, jak to bude vypadat, jestli si lecithin vodu skutečně nacucá. Pokud ano, ještě vyzkouším, jestli si nacucá i vodu s Céčkem.

Ahoj, Slávek.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Uživatelský avatar
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Příspěvky: 6292
Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: Vitamin C

Příspěvek od Slavek Krepelka »

Slavek Krepelka píše:Nasypal jsem granulát do štamprle, zalil vodou, aby nad ním trochu stála
Takže po cca 4 hodinách je jasné, že granulovaný lecithin bobtná. Teď jde o to, jestli jde voda jenom mezi zrnitost do granulí, nebo přímo do lecithinu. Vypadá to však velice podobně pastě z videa o Smithovi, i když je to zatím řidší. Dal jsem hned z počátku půl štamprle granulátu a dolil vodou na plné štamprle, takže zhruba objemově 1díl granulát :1.5 dílu voda. Nechám to pod :lol: přísnou kontrolou do zítřka sedět, jestli to ještě zhoustne a stane se z toho nějaký více méně zrnitě vypadající sulc, či pasta, jako ve videu. Ahoj, Slávek.


Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Uživatelský avatar
la
Zasloužilý člen
Příspěvky: 1854
Registrován: úte 06 úno 2007 19:04
Bydliště: Brno
Dal: 763 poděkování
Dostal: 238 poděkování

Re: Vitamin C

Příspěvek od la »

Mimo téma (offtopic)
U utrazvukové čístičky o objemu 2,5l a příkonu 170W při výrobě alkoholových nápojů a jejich směsí s medem kde nesmí být přítomna příchuť karamelu a nápoj bude uměle stárnout používám postup 470sec funkce 5minut přestávka,promíchat 470sec funkce 5min přestávka promíchat, vychladit protože v dalších dvou nutných cyklech se už začínají v kapalině objevovat el.výboje které způsobují vznik karamelu musím zkrátit dobu funkce na 300sec a současně míchat.4 až 5cyklů celkem obvykle stačí pak to měsíc zraje a je s toho chuťově tak 5letý nápoj.Myslím že to míchání s tím céčkem bude velice podobné.
:ethink: :pivko:


Odpovědět

Zpět na „Zdraví“