Co se týče mých problémů, pak jde jednoznačně o Anémii, což by měl být něco jako akutní nedostatek B vitamínu. Běžná anémie se ale projevuje - nebo zjišťuje z krve - podle obsahu (z nedostatku) hemoglobinu. Toto mám ovšem u horní hranice, to znamená, že nejde o klasickou anémii, ale o anémii při chronických onemocněních.
Našel jsem k tomu toto povídání:
2) Anemie při chronických onemocněních
Tento druh anemie se nejprve neprojevuje ani snížením hladiny hemoglobinu ani změnou tvaru a velikosti červených krvinek, ale vyskytuje se u některých onemocněních jako jeden z příznaků.
Patří sem revmatoidní artritidy (zánět kloubů), selhání ledvin a jater, chronické infekce, zhoubné (maligní) nádory a zánětlivá onemocnění (např.: Crohnova choroba – onemocnění sliznice trávicího traktu).
Při této anémii dojde ke snížení životnosti červených krvinek (normálně je asi 120 dní) a snížení tvorby erytropoetinu (hormon tvořený v ledvinách, který stimuluje tvorbu červených krvinek). Hladina železa je normální nebo naopak zvýšená.
Léčba železem je u tohoto druhu tedy neúčinná a je nutno léčbu zaměřit na skutečnou příčinu – tedy léčbu samotného onemocnění, které anemii způsobilo. V některých případech lze pacientovi pomoci dávkami erytropoetinu.
Zdroj:
http://nemoci.vitalion.cz/anemie/
Zmíněné problémy podle Clarkové způsobuje motolice. Ještě dodám, že si pamatuju moc dobře díl z Dr. hause, kdy slečna trpěla nedodstatkem vitamínu B - necítila vůbec bolest. Na finále z ní vytáhli tasemnici... A hádejte, co mi zjistila paní Bláhová na diagnostice?

No a v textech se píše také o Crohnově chorobě - podle Clarkové jí způsobuje motolice

Začíná to všechno dávat smysl, že? Takže vlastně zjistíme, že když někdo vnímá pálení žáhy, tak to nezpůsobuje vlastně žádná borelioza - borelioza je jen příznak. Vypadá to tedy, že kdo má boreliozu, má tedy motolici... a dál už si to domyslete

Takže Anémie při chronických nemocech je vlastně kombinace Motolice a tasemnice