Tak jest, ale když nepůjde o plovák ? Resp. o těleso, které nepluje.Slavek Krepelka píše:Není.buky píše:Ano jde o hypotetickej příklad.
Jde o jednoduchou záležitost. Když bude pás ve zvislé poloze, tak závaží na něm upevnené budou v rovnováze a to znamená, že zůstává v klidu.
Ale když bude jedna strana ponořena do kvapaliny, tak se rovnováha naruší.
Je to tak?
Každý plovák bys musel v nižší poloze nějak zatlačit do kapaliny proti hydrostatickému tlaku
Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Gravitační všehochuť
Moderátor: rival
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 10 poděkování
- Dostal: 20 poděkování
Re: Gravitačný motor
Jen tvrdím, že i takový stroj by byl stále jen GM, závislý na "gravitaci". Tedy by nesplnil bezezbytku obecně přijímané podmínky PM. Ale je to jen hypotetický příklad, takže asi nemá cenu řešit technické otázky konstrukce.
Buky by jistě nechtěl plováky rvát od hladiny dolů, aby pak byly vytlačeny nahoru. Jistě by chtěl, aby plováky do vody vstupovali u dna a byly vynášeny vzhůru, čímž by určily směr otáčení pásu. Proto jsem psal o tom, že v současné době těžko zajistí utěsnění. Co my víme, třeba za X let bude lidstvo umět dát vodě tvar například plného válce, aniž by byla voda "vlita" do nádoby tvaru dutého válce. Čistě hypoteticky, pokud by to bylo v budoucnu možné, asi by se jednalo o nějaké (sci-fi) silové pole, pak by bylo otázkou, jaká síla by byla potřeba tomu pásu, aby plováky prostupovaly silovým polem do "nádrže" s vodou, nebo přesněji do vody "tvarované" silovým polem. Do té doby to bude asi stále otázka těsnění. Navíc Buky ani nepožadoval plováky, stačí mu prostě závaží. Ale to už jsem dost odbočil.
Buky by jistě nechtěl plováky rvát od hladiny dolů, aby pak byly vytlačeny nahoru. Jistě by chtěl, aby plováky do vody vstupovali u dna a byly vynášeny vzhůru, čímž by určily směr otáčení pásu. Proto jsem psal o tom, že v současné době těžko zajistí utěsnění. Co my víme, třeba za X let bude lidstvo umět dát vodě tvar například plného válce, aniž by byla voda "vlita" do nádoby tvaru dutého válce. Čistě hypoteticky, pokud by to bylo v budoucnu možné, asi by se jednalo o nějaké (sci-fi) silové pole, pak by bylo otázkou, jaká síla by byla potřeba tomu pásu, aby plováky prostupovaly silovým polem do "nádrže" s vodou, nebo přesněji do vody "tvarované" silovým polem. Do té doby to bude asi stále otázka těsnění. Navíc Buky ani nepožadoval plováky, stačí mu prostě závaží. Ale to už jsem dost odbočil.
Tenka Utsukushii
-
- Zasloužilý člen
Je to tak, ale jde o to v čem je problém v zacyklení pohybu.Tenka U. píše: Ale je to jen hypotetický příklad, takže asi nemá cenu řešit technické otázky konstrukce.
1.Jak figuruje v tomhle pŕípadě zákon zachování energie?
2. Jak figurujou v tomhle případě Newtonovy zákony?
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 107 poděkování
- Dostal: 23 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
je uplně jedno ze které strany budete těleso, které má být nadlehčováno kapalinou do té kapaliny rvát. Ani zdola ani z boku to tam nenacpeš, takže otatní otázky postrádají smysl.
Huhu, my ale víme, že to tam nenarveme, proto neustále píši o hypotetickém příkladu, není třeba teď řešit technické záležitosti. Odmysli si je a přdstav si, že takový stroj prostě vidíš před sebou a chceš zkusit přijít na to, zda pracuje v souladu se zákonem zachování energie a v souladu s NZ. Myslím, že na to se Buky ptá. Buky jisto jistě ví, že to tam momentálně jinudy nenarve. :-D Pokud je někomu ten hypotetický příklad proti mysli, a neumí se zaměřit jen na "princip", tak se nic neděje. Jsem si téměř jistý, že svět se "nezboří", když to nebudeme umět uvažovat.
Buky, myslím si, že u těchto GM, řešíš-li zachování energie, pak jde vlastně jen o to, že na počátku je nějaká Ep, potenciální energie (na kterou si nesáhneme a nenaměříme ji, je to jen hypotéza, která nám může, ale i nemusí pomoci předpovědět možný průběh děje). A tendenc spousty odborníků je prohlásit, že pohybem pak "přeměňuješ potenciální energii na jinou a postupně máš k dispozici té energie méně a méně (ne že by ubývala), díky ztrátám (například přeměnou na teplo) až jí nebude dost na pohyb samotný". Ve skutečnosti můžeme říci, že máme-li nějakou Ep, nemůžeme z ní usuzovat, kolik práce těleso může vykonat. Výška "h" v Ep totiž nevypovídá o skutečné dráze tělesa, a tedy o možné práci. Nelze vyloučit, že stroj bude konat tolik práce, že dokáže uhradit momentální ztráty, zatížení a ještě znovunastolovat Ep.
No a co se týče NZ, tak stroj jistě s radostí využije setrvačnost, zrychlení (gravitační) i vzájemné působení těles.
Buky, myslím si, že u těchto GM, řešíš-li zachování energie, pak jde vlastně jen o to, že na počátku je nějaká Ep, potenciální energie (na kterou si nesáhneme a nenaměříme ji, je to jen hypotéza, která nám může, ale i nemusí pomoci předpovědět možný průběh děje). A tendenc spousty odborníků je prohlásit, že pohybem pak "přeměňuješ potenciální energii na jinou a postupně máš k dispozici té energie méně a méně (ne že by ubývala), díky ztrátám (například přeměnou na teplo) až jí nebude dost na pohyb samotný". Ve skutečnosti můžeme říci, že máme-li nějakou Ep, nemůžeme z ní usuzovat, kolik práce těleso může vykonat. Výška "h" v Ep totiž nevypovídá o skutečné dráze tělesa, a tedy o možné práci. Nelze vyloučit, že stroj bude konat tolik práce, že dokáže uhradit momentální ztráty, zatížení a ještě znovunastolovat Ep.
No a co se týče NZ, tak stroj jistě s radostí využije setrvačnost, zrychlení (gravitační) i vzájemné působení těles.
Tenka Utsukushii
-
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
No, jestli jde o to , ve vodní lázni emanovat předměty a na druhé konci pásu je nechat anihilovat, pak to samozřejmě fungovat bude.
ALE - soudruzi, kdyby to odlehčení dokázalo zprostředkovat magnetické pole zdeformované tak , že vstup do mag. pole by stál méně energie, než rozdíl sil a odporu v ložiskách a tření řemene.... , to by byla jiná. Bohužel , interfernet se hemží teoriemi na toto téma, jen to prakticky zatím nikdo nezrobil a jestli , tak nezveřejnil, nebo jsem to já nenašel.
Počmáral jsem mrtě papíru, provrtal a rozřezal spoustu překližky, ale nepovedlo se mi to. Doteď jsem zkoušel kruhový pohyb , možná že ten pás má něco do sebe.... , slunovrat bude za měsíc , tak hybaj do dílny GM , MM , MGM , snad to není mimo téma.
ALE - soudruzi, kdyby to odlehčení dokázalo zprostředkovat magnetické pole zdeformované tak , že vstup do mag. pole by stál méně energie, než rozdíl sil a odporu v ložiskách a tření řemene.... , to by byla jiná. Bohužel , interfernet se hemží teoriemi na toto téma, jen to prakticky zatím nikdo nezrobil a jestli , tak nezveřejnil, nebo jsem to já nenašel.
Počmáral jsem mrtě papíru, provrtal a rozřezal spoustu překližky, ale nepovedlo se mi to. Doteď jsem zkoušel kruhový pohyb , možná že ten pás má něco do sebe.... , slunovrat bude za měsíc , tak hybaj do dílny GM , MM , MGM , snad to není mimo téma.
Zhmotnění a odhmotnění nás možná čeká, podobně jako "tvarování vody " pomocí silového pole třeba, ale zatím to můžeme považovat za sci-fi.
Dovolím si malou poznámku mimo: mrtě znamená málo a hafo znamená hodně, ale i to je věc úzu.
... pás je zajímavé téma, četl jsem o jednom v historii tohohle vlákna, u něj se plováky pohybovaly po jakýchsi kolejnicích s různým rozchodem, takže na jedné straně ve vodě byly kolejnice dál od sebe a na vzduchu a zbylé části pak blíže k sobě. Stoupat měly "kolejnicemi" roztažené plováky a klesat měly plováky stlačené. Dobrý nápad, nedotažený do konce :-D
Já se tak soustředil na rotační konstrukčí řešení GM, že mi ostatní možnosti trochu unikají.
A když už jsme u těch sci-fi nesci-fi, tak samozřejmě jedním z přínosů případných antigravitátorů bude prudký rozvoj gravitačních motorů. Jen fyzika zatím nezná moc způsobů "levitace", snad dva tři, a žádný z nich asi není zatím pro GM vhodný.
Dovolím si malou poznámku mimo: mrtě znamená málo a hafo znamená hodně, ale i to je věc úzu.
... pás je zajímavé téma, četl jsem o jednom v historii tohohle vlákna, u něj se plováky pohybovaly po jakýchsi kolejnicích s různým rozchodem, takže na jedné straně ve vodě byly kolejnice dál od sebe a na vzduchu a zbylé části pak blíže k sobě. Stoupat měly "kolejnicemi" roztažené plováky a klesat měly plováky stlačené. Dobrý nápad, nedotažený do konce :-D
Já se tak soustředil na rotační konstrukčí řešení GM, že mi ostatní možnosti trochu unikají.
A když už jsme u těch sci-fi nesci-fi, tak samozřejmě jedním z přínosů případných antigravitátorů bude prudký rozvoj gravitačních motorů. Jen fyzika zatím nezná moc způsobů "levitace", snad dva tři, a žádný z nich asi není zatím pro GM vhodný.
Tenka Utsukushii
-
- Zasloužilý člen
Tenka U.
Jak koukám, tak jsi mimořádně zaujat gravitací. Proto jsem dal příklad s vodou aby jsem změnil velikost gravitační pole.
Tenhle experiment má zádrhel v niknutí tělesa do hydrostatického tlaku.
Ale ak se na to podíváme z uhlů zákonu zachování energie, tak tenhle zákon tam nehrá žádnou roli.
Jenže magnetické pole per. magnetů lze změnit nezávisle od gravitačního pole.
A tu vidím malinkou šťerbinu v zacyklení.
Jak koukám, tak jsi mimořádně zaujat gravitací. Proto jsem dal příklad s vodou aby jsem změnil velikost gravitační pole.
Ale ak se na to podíváme z uhlů zákonu zachování energie, tak tenhle zákon tam nehrá žádnou roli.
Jenže magnetické pole per. magnetů lze změnit nezávisle od gravitačního pole.
A tu vidím malinkou šťerbinu v zacyklení.
Budoucnost a řešení "energetické krize" vidím právě v GM. A věřím, že věk GM právě začal. Naprosto mne nadchnul ten kráčející GM z Japonska. Využívá jednoduchého principu, který se obdobně využívá v umění booje při provádění takzvaného "zaječího kroku". Hara se neustále pohybuje vpřed, člověk jakoby padá "na hubu". Nechápu, že jsem tenhle princip nedotáhl k dokonalosti u GM dávno sám, studuji umění boje už roky roky. Zaměřil jsem se ale na rotační GM, a tam mi nejde o nic jiného než o vtipné využití principu páky. Podobně přistupuji i k MM. Myslím ale, že z "gravitace" prostřednictvím GM vymačkáme větší užitek než z MM vybavených stávajícími permanentními magnety. Možná by šel MM snadněji ve verzi EMM. :-D
Tenka Utsukushii
-
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
ale hrá
nacpat těleso do kapaliny dokážu trooufám si říct i v garážových podmínkách za pomoci vhodného tvaru tělesa a silikonových lamel ( třeba )
Ale bude mě to stát energii
Harabot ale chodí z kopce že, do kopce nevyleze, takže ho zase bude nakonec někdo vynést na start a zjistíme , že stejná energie se dá využít efektivněji.
No, ale pár zajímavých nápadů ta debata přinesla
ale hrá
nacpat těleso do kapaliny dokážu trooufám si říct i v garážových podmínkách za pomoci vhodného tvaru tělesa a silikonových lamel ( třeba )
Ale bude mě to stát energii
Harabot ale chodí z kopce že, do kopce nevyleze, takže ho zase bude nakonec někdo vynést na start a zjistíme , že stejná energie se dá využít efektivněji.
No, ale pár zajímavých nápadů ta debata přinesla
:-D "harabot" je super název. Samozřejmě zatím chodí jen po rovinně, nevím ani, jestli mají v plánu nějaké změny. Zřejmě ho budou pak motorizovat, aby unesl i nemohoucího člověka a dokázal kráčet s ním. Nicméně to, že nechodí do kopce nemění nic na faktu, že je to gravitační motor. Ep získá postavením na nohy (člověk vložil "energii"), a pak už si štráduje několik kilometrů. Vždy padá a část práce vloží do "přírůstku" Ep na původní hodnotu (ale to píši hodně zjednodušujíc), jinak by se po pár metrech jen plazil po "hara".
Ty silikonové lamely by asi měly dost velké tření a otázkou by zůstávalo, nakolik by unesly tlak vody v nádrži. Jasné, že dostat závaží do nádrže skrz lamely by stálo "energii", prostě by Bukyho pás musel udělat v součtu práce klesající strany a práce vzhůru plovající strany dost na pokrytí všech těchto ztrát.
Ty silikonové lamely by asi měly dost velké tření a otázkou by zůstávalo, nakolik by unesly tlak vody v nádrži. Jasné, že dostat závaží do nádrže skrz lamely by stálo "energii", prostě by Bukyho pás musel udělat v součtu práce klesající strany a práce vzhůru plovající strany dost na pokrytí všech těchto ztrát.
Tenka Utsukushii
-
- Zasloužilý člen
Ano, různě velikej silovej potenciál se nepovedlhuhu píše: Ale bude mě to stát energii
No proměna energie na jinou energii a její zachování je polemická záležitost.
- Slavek Krepelka
- Zasloužilý člen
- Dal: 2432 poděkování
- Dostal: 3249 poděkování
Nepřesně tak. Nacpat nacpeš, ale pod tlakem, který vyrovná vztlak, plus tření. Až bude karma, máš ji u mne.huhu píše:je uplně jedno ze které strany budete těleso, které má být nadlehčováno kapalinou do té kapaliny rvát. Ani zdola ani z boku to tam nenacpeš, takže otatní otázky postrádají smysl.
Ahoj, Slávek.
Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
-
- Zasloužilý člen
Tak to bych neřek.huhu píše: , takže otatní otázky postrádají smysl.
Dané zařízení zůstava v klidu a současně dochází k opačnému silovému působení mezi hydrostatickým tlakem (Fp) a tíhovou sílou (-Fg) závaží na pásu.
1Fp = - 2Fg.
Když bude hydrostatickej tlak roztáčet pás, tak bude platit 1Fp > - 2Fg, to znamená silovou NErovnováhu. Samozřejmně, že taky jen dočasně jako japonskej robot, pak pacička
Kde jsem spravil chybu resp. co nesedí ?
Buky, nevím, co nesedí, ale domnívám se, že na to jdeš správně. Tím nechci říct, že sestavíš tenhle pás, ale že hledáš "obecný princip GM".
Když se podíváš na mnohá domnělá PM trochu víc z blízka, zjistíš, že mnohá z nich jsou vlastně GM. Lhostejno zda se snaží o uzavřený koloběh vody, písku, kuliček, lhostejno, zda jsou závaží na ramenech nebo se kuličky odvalují v nějakém labyrintu. Oficielní věda a i dřívější patentní úřad spoustu těchto strojů svévolně označily za nefunkční perpetuum mobile a s posměchem shodily ze stolu. Tím se ale dopustily obrovské blamáže.
Cílem stavitele GM může být klidně primárně zachování energie, ale klidně to může být udržení nerovnováhy sil. Dovolím si tvrdit, že funkční technické řešení najde dříve, zaměří-li se právě na řešení problému s neustálým "znovunastolováním" nerovnováhy sil. To je ten technický zádrhel. Otázka energie se pak vyřeší za pochodu, jakoby "sama".
Když se podíváš na mnohá domnělá PM trochu víc z blízka, zjistíš, že mnohá z nich jsou vlastně GM. Lhostejno zda se snaží o uzavřený koloběh vody, písku, kuliček, lhostejno, zda jsou závaží na ramenech nebo se kuličky odvalují v nějakém labyrintu. Oficielní věda a i dřívější patentní úřad spoustu těchto strojů svévolně označily za nefunkční perpetuum mobile a s posměchem shodily ze stolu. Tím se ale dopustily obrovské blamáže.
Cílem stavitele GM může být klidně primárně zachování energie, ale klidně to může být udržení nerovnováhy sil. Dovolím si tvrdit, že funkční technické řešení najde dříve, zaměří-li se právě na řešení problému s neustálým "znovunastolováním" nerovnováhy sil. To je ten technický zádrhel. Otázka energie se pak vyřeší za pochodu, jakoby "sama".
Tenka Utsukushii