A co je metr? a co je kg? Kdo to určil a kolik toho vlastně je? V Paříži myslím je nějaký ůstav etalonů. Jinak si všichni můžou políbit prdel, čeho je kolik?buky píše:Fyzikální veličiny dokážu z měřit, a tak dokázat jejich existenci.Ilem píše:A síla má skupenství? Nebo teplo? Tlak? Napětí? Proud? Výška? Dráha?.......buky píše:
Energie nemá skupenství, není to látka a nedokážeš její přítomnost, zachování ani proměnu na jinou energii dokázat žádným experimentem.
To je můj závěr po více než ročném učení, zaměřená na tému: Energie.
Jak chceš dokázat existenci potenciální a kinetické energie při kyvadle.
Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Newton a jeho zákony
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 471 poděkování
- Dostal: 212 poděkování
Re: Newton
-
- Zasloužilý člen
- Dostal: 1 poděkování
Ty jsi pořád nepochopil, co je energie? Pořád jses nenaučil ani středoškolské základy? Proč? Jsi tak líný? PROČ!?buky píše:Energie nemá skupenství, není to látka a nedokážeš její přítomnost, zachování ani proměnu na jinou energii dokázat žádným experimentem.
Mimochodem, není ti trochu trapné dávat tak často a intenzivně najevo, že nic nevíš?
Napíšu ti to ZNOVA obřím a tučným písmem, snad si toho všimneš.
Snad to přečteš.
Snad se ti to v hlavě aspoň na chvíli udrží.
Snad to zpracuješ.
Snad to pochopíš.
Snad se stane zázrak...
ENERGIE JE SCHOPNOST KONAT PRÁCI.
ENERGIE SE MĚŘÍ VELIKOSTÍ PRÁCE, KTERÁ SE DÁ VYKONAT.
PŘÍTOMNOST ENERGIE V NĚJAKÉ SOUSTAVĚ SE DÁ DOKÁZAT TAK,
ŽE SE SOUSTAVA NECHÁ VYKONAT PRÁCI.
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 10 poděkování
- Dostal: 20 poděkování
Jsi natvrdlej nebo co, jasně jsem se ptal: Jak chceš dokázat přítomnost potenciální a kinetické energie při kyvadle.StepanPepan píše:Ty jsi pořád nepochopil, co je energie? Pořád jses nenaučil ani středoškolské základy? Proč? Jsi tak líný? PROČ!?buky píše:Energie nemá skupenství, není to látka a nedokážeš její přítomnost, zachování ani proměnu na jinou energii dokázat žádným experimentem.
Mimochodem, není ti trochu trapné dávat tak často a intenzivně najevo, že nic nevíš?
Napíšu ti to ZNOVA obřím a tučným písmem, snad si toho všimneš.
Snad to přečteš.
Snad se ti to v hlavě aspoň na chvíli udrží.
Snad to zpracuješ.
Snad to pochopíš.
Snad se stane zázrak...
ENERGIE JE SCHOPNOST KONAT PRÁCI.
ENERGIE SE MĚŘÍ VELIKOSTÍ PRÁCE, KTERÁ SE DÁ VYKONAT.
PŘÍTOMNOST ENERGIE V NĚJAKÉ SOUSTAVĚ SE DÁ DOKÁZAT TAK,
ŽE SE SOUSTAVA NECHÁ VYKONAT PRÁCI.
Ja vycházím jen z dokázatelnými a měřitelnými fyzikálnimi veličinami.
To že tvrdíš, že energie je schopná konat práci, nedokazuje automaticky přítomnost energie.
A zopakuji ještě jednu otázku z které se ti bude dělat nevolno: Raketa ve vesmíru bude zrychlovat 9,8m/s, v raketě zvednu závaží pomocí navijáku přes jednoduchou kladku, pak závaží pustím a bude roztáčet buben který bude pracovat jako alternátor a bude žhavit vlákno žarovky (zátěž).
Dojde palivo a raketa bude pokračovat v zetrvačním pohybu.
Proč přestane závaží konat práci, kam se zrazu poděla potenciální a kinetická energie ?
Pavěda má dokonce větší logiku jak věda, že?
-
- Zasloužilý člen
Já jsem si ale zakázal se s tebou bavit, protože to vůbec nikam nevede!!!
Kyvadlo bylo za užití práce vychýleno v gravitačním silovém poli země, tuto práci je schopné vrátit zpět, tudíž má potencionální energii.
Následující věty jsou ekvivalentní:
1. Toto závaží může při pádu na zem konat práci.
2. Toto závaží má vůči zemi potencionální energii.
Je to úplně to samé, jako kdybys natáhnul gumu, namotal jí na špulku a ponořil do dusíku a zmrazil. Potom s ní nic nebude. Až se obnoví výchozí podmínky a guma se zase ohřeje, může se opět smrštit.
Kyvadlo se vůči vztažnému bodu pohybuje, má vůči němu kinetickou energii.buky píše:Jak chceš dokázat přítomnost potenciální a kinetické energie při kyvadle.
Kyvadlo bylo za užití práce vychýleno v gravitačním silovém poli země, tuto práci je schopné vrátit zpět, tudíž má potencionální energii.
Tohle jsem nenapsal. Energie není ničeho schopná. Energie je schopnost fyzické soustavy konat práce. Energie je vlastnost fyzické soustavy. Žádná energie sama o sobě neexistuje. Je to vždycky vlastnost soustavy. Stejně jako barva, třeba. Toto závaží je zelené. Toto závaží má vůči tomuto vztažnému bodu potencionální energii. ENERGIE SAMA O SOBĚ NEEXISTUJE.buky píše:To že tvrdíš, že energie je schopná konat práci, nedokazuje automaticky přítomnost energie.
DOČASNĚ ZMIZELA. Zrychlováním rakety na ní vytváříš silové pole. V raketě zvedneš závaží a vypneš motory a s nimi i silové pole. ZMĚNÍŠ PODMÍNKY A DOČASNĚ ZNEMOŽNÍŠ, abys z tělesa tu práci vynaloženou ke změně polohy dostal zpět. PO OBNOVENÍ VÝCHOZÍCH PODMÍNEK (zapnutí motorů), jí z něj můžeš dostat zpět.buky píše:A zopakuji ještě jednu otázku z které se ti bude dělat nevolno: Raketa ve vesmíru bude zrychlovat 9,8m/s, v raketě zvednu závaží pomocí navijáku přes jednoduchou kladku, pak závaží pustím a bude roztáčet buben který bude pracovat jako alternátor a bude žhavit vlákno žarovky (zátěž).
Proč přestane závaží konat práci, kam se zrazu poděla potenciální a kinetická energie?
Je to úplně to samé, jako kdybys natáhnul gumu, namotal jí na špulku a ponořil do dusíku a zmrazil. Potom s ní nic nebude. Až se obnoví výchozí podmínky a guma se zase ohřeje, může se opět smrštit.
-
- Zasloužilý člen
No tak to je opravdu zajímavé a že proč mně to stále bavíStepanPepan píše:Já jsem si ale zakázal se s tebou bavit, protože to vůbec nikam nevede!!!
Kyvadlo se vůči vztažnému bodu pohybuje, má vůči němu kinetickou energii.buky píše:Jak chceš dokázat přítomnost potenciální a kinetické energie při kyvadle.
Tohle jsem nenapsal. Energie není ničeho schopná. Energie je schopnost fyzické soustavy konat práce. Energie je vlastnost fyzické soustavy. Žádná energie sama o sobě neexistuje. Je to vždycky vlastnost soustavy. Stejně jako barva, třeba. Toto závaží je zelené. Toto závaží má vůči tomuto vztažnému bodu potencionální energii. ENERGIE SAMA O SOBĚ NEEXISTUJE.buky píše:To že tvrdíš, že energie je schopná konat práci, nedokazuje automaticky přítomnost energie.
DOČASNĚ ZMIZELA. Zrychlováním rakety na ní vytváříš silové pole. V raketě zvedneš závaží a vypneš motory a s nimi i silové pole. ZMĚNÍŠ PODMÍNKY A DOČASNĚ ZNEMOŽNÍŠ, abys z tělesa tu práci vynaloženou ke změně polohy dostal zpět. PO OBNOVENÍ VÝCHOZÍCH PODMÍNEK (zapnutí motorů), jí z něj můžeš dostat zpět.buky píše:A zopakuji ještě jednu otázku z které se ti bude dělat nevolno: Raketa ve vesmíru bude zrychlovat 9,8m/s, v raketě zvednu závaží pomocí navijáku přes jednoduchou kladku, pak závaží pustím a bude roztáčet buben který bude pracovat jako alternátor a bude žhavit vlákno žarovky (zátěž).
Proč přestane závaží konat práci, kam se zrazu poděla potenciální a kinetická energie?
ENERGIE SAMA O SOBĚ NEEXISTUJE, tak proč se o ní vůbec zmiňuješ?
A nemusíš energii spomínat ani u kyvadla, protože jde pouze o setrvační pohyb, že má kývavej pohyb spůsobuje g, když bude chybět, tak bude mít kyvadlo setrvačnej pohyb po kružnici (na orbitu) a nakonec taky zastaví v důsledku tření v ložiskech.
Energii potřebuješ pouze aby jsi dal kyvadlo do pohybu, jinak ostává v pokoji.
Podobné je to i u rakety, energii potřebuješ na její zrychlení, jinak ostává bez pohybu.
-
- Zasloužilý člen
Pojem "energie" já osobně používám, neboť je kratší, než "schopnost konat práci". Pokud se tobě ten pojem nelíbí, proč si tu vlastnost nepojmenuješ po svém? Nebo pokud se ti schopnost konat práci nezdá důležitá, proč jí prostě neignoruješ?buky píše:No tak to je opravdu zajímavé a že proč mně to stále baví
Je mi moc líto, Buky, ale mě diskutovat s tebou nebaví. Nikam to nevede. Potřetí a tentokrát naposledy prohlašuju, že se diskuze s tebou vzdávám...
Měj se pěkně a přeju ti mnoho trpělivosti a odhodlání při studiu, jak náš svět funguje. Až to zjistíš, diskuze s tebou budou jistě mnohem zajímavější. A pokud se ti současné nástroje k popisu a chápání světa nelíbí, jsi zcela svobodný a můšeš si vymyslet si vlastní.
-
- Zasloužilý člen
Energie
Jenže, jak náš svět funguje má přísná pravidla a nemůžeš si je přispůsobit jak se ti to hodí, ZZE pravidla přírody porušuje a dáva nelogický pohled na energii, což i znamená nemožnost sestrojení PM.StepanPepan píše:Pojem "energie" já osobně používám, neboť je kratší, než "schopnost konat práci". Pokud se tobě ten pojem nelíbí, proč si tu vlastnost nepojmenuješ po svém? Nebo pokud se ti schopnost konat práci nezdá důležitá, proč jí prostě neignoruješ?buky píše:No tak to je opravdu zajímavé a že proč mně to stále baví
Je mi moc líto, Buky, ale mě diskutovat s tebou nebaví. Nikam to nevede. Potřetí a tentokrát naposledy prohlašuju, že se diskuze s tebou vzdávám...
Měj se pěkně a přeju ti mnoho trpělivosti a odhodlání při studiu, jak náš svět funguje. Až to zjistíš, diskuze s tebou budou jistě mnohem zajímavější. A pokud se ti současné nástroje k popisu a chápání světa nelíbí, jsi zcela svobodný a můšeš si vymyslet si vlastní.
No ak považuješ za energii, schopnost konat práci, tak konat práci dokážou i per. magnety (F.s) , ale jen určitou délku dráhy.
Pro mně je kritika důležitá a proto z tebou souhlasím že videa typu "youtube" jsou podvod.
Proto se ťe zeptám jako laik učitele: Proč není možné zacyklit permanentní magnety, to znamená aby konali práci opakovaně po kružnici (360°)
-
- Zasloužilý člen
3. Newtonův zákon
Je zajímavé že čím víc se peru z našima fyzikama, tím víc jsem přesvědčen o nesmyslnosti zákona zachování energie a 3. Newton zákona.
Dva hmotné body na sebe působí stejnýma silama opačního směru, které současně vznikají i současně zanikají.
Experiment: Parní lokomotiva stojí, kola prokluzují a tlačí vší silou na betonovej kvádr. Podle 3. Newton zákona je to proto, že působí proti lokomotivě rovnaká síla opačne orientovaná.
Jen by mně zajímalo, kde se bere energie u betónového kvádru aby mohla stejnou sílou působit proti lokomotivě.
U lokomotivy dokážu přítomnost energie, ale u kvádru?
Dva hmotné body na sebe působí stejnýma silama opačního směru, které současně vznikají i současně zanikají.
Experiment: Parní lokomotiva stojí, kola prokluzují a tlačí vší silou na betonovej kvádr. Podle 3. Newton zákona je to proto, že působí proti lokomotivě rovnaká síla opačne orientovaná.
Jen by mně zajímalo, kde se bere energie u betónového kvádru aby mohla stejnou sílou působit proti lokomotivě.
- Slavek Krepelka
- Zasloužilý člen
- Dal: 2432 poděkování
- Dostal: 3249 poděkování
Re: 3. Newtonův zákon
Milý Buky, Energie lokomotivy je za oběma silami. Není třeba dvou energií na vytvoření protilehlých sil.buky píše:Je zajímavé že čím víc se peru z našima fyzikama, tím víc jsem přesvědčen o nesmyslnosti zákona zachování energie a 3. Newton zákona.
Ahoj, Slávek.
Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
-
- Zasloužilý člen
Opravdu?Slavek Krepelka píše:Milý Buky, Energie lokomotivy je za oběma silami. Není třeba dvou energií na vytvoření protilehlých sil.buky píše:Je zajímavé že čím víc se peru z našima fyzikama, tím víc jsem přesvědčen o nesmyslnosti zákona zachování energie a 3. Newton zákona.
Ahoj, Slávek.
A když proti sobě působí silou dvě lokomotivy a stojí, tak potom jakože co.
-
- Zasloužilý člen
Já bych řekl, že prohraje ta, která se dřív unaví...buky píše:A když proti sobě působí silou dvě lokomotivy a stojí, tak potom jakože co.
-
- Zasloužilý člen
A co chtěl básník tím říct? Že lokomotiva, která prohraje už nebude působit silou proti druhé lokomotivě?StepanPepan píše:Já bych řekl, že prohraje ta, která se dřív unaví...buky píše:A když proti sobě působí silou dvě lokomotivy a stojí, tak potom jakože co.
Jaká bude velkost síly, když lokomotiva bude působit silou proti betonovému kvádru a když budou lokomotivy působit proti sobě?
-
- Zasloužilý člen
A která lokomotiva je první a která druhá?kykyrida píše:buky píše:A co chtěl básník tím říct? Že lokomotiva, která prohraje už nebude působit silou proti druhé lokomotivě?StepanPepan píše: Já bych řekl, že prohraje ta, která se dřív unaví...
Jaká bude velkost síly, když lokomotiva bude působit silou proti betonovému kvádru a když budou lokomotivy působit proti sobě?
Unavená prohraje ale bude stále bojovat svou setrvačností přesně tou silou, kterou první neunavená lokomotiva působí na druhou lokomotivu po odečtení sil z boje s vlastní hmotností. Protiběžné síly (akce a reakce) jsou stále menší a menší ale dycinky stejné. Za všechno může první silná lokomotiva bo kdyby tu druhou nechala napokoji, žádná rakční síla by se nekonala. Prohrávající lokomotiva by si mohla vzít na pomoc tender a vagóny. Svou hmotností přinutí neunavenou lokomotivu k větší akční síle kterou ta unavená taky ucítí bo se brání stejnou protisílou. Kdyby rychle ujela dozadu, nepocítí nic. Z toho celého pak: Protisílu vytvořila sama první lokomotiva. Kvádr má na výhru lepší vyhlídky.
Která vyvoláva sílu akční a která reakční?
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Dal: 71 poděkování
- Dostal: 349 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Buky, po kolikáté už?buky píše:
A která lokomotiva je první a která druhá?
Je to jedno. Záleží na zvolené vztažné soustavě Blecha, která sedí na nárazníku jedoucí lokomotivy nepozná, jestli je ona na jedoucí lokomotivě, nebo druhá lokomotiva přijela k ní. Případně, jestli k ní přijel betonový kvádr. Můžeš si svobodně určit, která síla je akční, a která reakční.
Není-li dáno jinak, považuje se za vztažnou soustavu obvykle pozemský pozorovatel. (Věta platí pro pozemské děje.) Takže síla, která vyvolává pohyb vzhledem k pozemskému pozorovateli bývá brána jako akční. Ta co jej brzdí je reakční. Ale nemusí to tak být. Správně by vždy měla být udána vztažná soustava.
"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron
-
- Zasloužilý člen
Zajímavé kličkováníIlem píše:Buky, po kolikáté už?buky píše:
A která lokomotiva je první a která druhá?
Je to jedno. Záleží na zvolené vztažné soustavě Blecha, která sedí na nárazníku jedoucí lokomotivy nepozná, jestli je ona na jedoucí lokomotivě, nebo druhá lokomotiva přijela k ní. Případně, jestli k ní přijel betonový kvádr. Můžeš si svobodně určit, která síla je akční, a která reakční.
Není-li dáno jinak, považuje se za vztažnou soustavu obvykle pozemský pozorovatel. (Věta platí pro pozemské děje.) Takže síla, která vyvolává pohyb vzhledem k pozemskému pozorovateli bývá brána jako akční. Ta co jej brzdí je reakční. Ale nemusí to tak být. Správně by vždy měla být udána vztažná soustava.
Vrátím se k původní otázce: Odkud sebere těleso energii aby působilo reakční silou?
Třeba si uvědomit že mlůvíme o dvou silách, Akční a Reakční. Slavek říka že stačí pouze akční síla aby "vznikla" reakční co je nelogický nesmysl, neboť vzniknutou reakční sílu nemá jak dokázat a pak aby mohla působit reakční síla potřebuji energii, to je ta druhá lokomotiva.
Když budou působit dvě parní lokomotivy proti sobě a budou stát, tak tlak ve válcích obou lokomotiv bude stejný, to znamená že působí na sebe stejnou silou.
A co je ješte zajímavejší, táto síla je stejná jako když lokomotiva tlačí na betonovej kvádr, protože tlak ve válci je taky stejný.
Odkud tedy bere kvádr energii aby mohl působit reakční silou?
Touto otázkou chci upozornit na nelogický nesmysl , a to je 3. Newtonov zákon!!!