...ja len, že aby neboli prekvapení chuťou, keď niekedy okolo 2014, keď nič nebude vysiate a vysadené a všetko, čo sa dá zožrať už bude zožrané, začne sa využívať aj to krajné riešenie...jarda ovčák píše:Pro chiq
když se maso dobře naloží, tak je vcelku jedno, z kterýho osla pochází.
Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Na Ovčárně
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 1546
- Registrován: čtv 01 lis 2007 8:41
- Bydliště: Trnavský kraj
- Dal: 2 poděkování
- Dostal: 1 poděkování
Re: mno...
- poota
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 5830
- Registrován: stř 26 zář 2007 22:23
- Bydliště: Praha
- Dal: 1692 poděkování
- Dostal: 2418 poděkování
Re: mno...
Zřejmě máš na mysli nejrychleji se reprodukující "krmivo" - na chuť by to snad nemělo příliš vadit, že je trochu uzené už před nakládáním.
Ale aspoň nebudete ujídat nám vegetariánům
Zdravím - poota
Ale aspoň nebudete ujídat nám vegetariánům
Zdravím - poota
Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 1252
- Registrován: čtv 19 lis 2009 9:24
- Bydliště: Svitavy
- Dal: 9 poděkování
- Dostal: 99 poděkování
mno...
Nikdy neříkej nikdy, ale cikádí guláš považuju za NAPROSTO krajní řešení. Asi jsem v tomhle směru měkej , snad až zženštilej, nedomrlej.....
- poota
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 5830
- Registrován: stř 26 zář 2007 22:23
- Bydliště: Praha
- Dal: 1692 poděkování
- Dostal: 2418 poděkování
Re: mno...
Jak měkkej? Jak zženštilej? Jak nedomrlej?
Ty krásný a hodný ovečky žereš bez výčitek svědomí - a tohle by Ti mělo vadit?
Leda že by se Ti to eklovalo - to bych teda docela chápal, ale zase to zkus brát tak, že bys tím jejich existenci dával úplně nový smysl ... teda, spíš ... dával smysl.
Zdravím - poota
Ty krásný a hodný ovečky žereš bez výčitek svědomí - a tohle by Ti mělo vadit?
Leda že by se Ti to eklovalo - to bych teda docela chápal, ale zase to zkus brát tak, že bys tím jejich existenci dával úplně nový smysl ... teda, spíš ... dával smysl.
Zdravím - poota
Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 1252
- Registrován: čtv 19 lis 2009 9:24
- Bydliště: Svitavy
- Dal: 9 poděkování
- Dostal: 99 poděkování
mno...
Tak mezi námi.... Už to nějakou dobu frčí, ale pouze okrajově...
Cikánská pečeně, cikánská šunka, cikánská omáčka, cikánské hašé, cikánská kaše, cikánské řízky. romy nikdo nežere...
Ale jináč máš naprosto revoluční přístup k pochopení existence zcela zbytečných anomálií....
Cikánská pečeně, cikánská šunka, cikánská omáčka, cikánské hašé, cikánská kaše, cikánské řízky. romy nikdo nežere...
Ale jináč máš naprosto revoluční přístup k pochopení existence zcela zbytečných anomálií....
- peroxid
- Stálý člen
- Příspěvky: 88
- Registrován: čtv 04 čer 2009 11:04
- Bydliště: JM
- Dal: 6 poděkování
- Dostal: 6 poděkování
Re: Na Ovčárně
Když už nám to tu Slávek tak pěkně vypreparoval... Chci se zeptat, Jardo, jestli má projekt mlékárna nějaký vývoj. Celou loňskou sezónu jsem zpracovával kozí mléko pro jednoho kolegu chovatele. Nějaké sýry se podařily, něco ne. Před čtrnácti dny jsem byl v Kauflandu a manželka mi přinesla kousek kozího sýru z ochutnávky se slovy: "Je dobrý a levný, jenom 49,9 Kč" Pravda, dobrý byl, ale cena byla za 100 g. Tak pokud se do tohoto vlákna podíváš, tak bych byl celkem zvědavý, jak to dopadlo.
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 1252
- Registrován: čtv 19 lis 2009 9:24
- Bydliště: Svitavy
- Dal: 9 poděkování
- Dostal: 99 poděkování
MNO....
Když ten čas běží čím dál rychleji.... sýry.... seznámil jsem se se sýrařkou, která dělá sýry, jaké svět nežral. Naprosto neuvěřitelné chutě, neuvěřitelné druhy za cenu , za kterou bych to nikdy nedělal. Je to produkt dělaný s láskou, a tak se tím láduju. Bártrem jí dávám seno, ona mne sýry.Hlavně, pak už nikdy nevezmete tu umělou hmotu z obchodu do huby.... Pak jsem potkal pekaře, co má malou pekárničku a sám rozváží pečivo... přesně takový, jaký pekli naši předkové. bez kvasnic, pouze s kváskem. Nikdy jsem sám tak dobrej chleba neupekl. A žitné koláčky z ekologickýho žita a domácích povidel, i jablečných a hruškových. Prostě to dělá s láskou a doveze mi to dvakrát do týdle domů. Ještě teplý... tomu za to platím a rád.Pak jsem potkal navara , ten udělal pár metráků uzenin, z nichž na půdě visící salám během tří měsíců získal natolik fantastickou chuť, že si salámek krájím jako hostije a nikomu nedám ani čuchnout.... teda dám, ale jen kolečko. Mám hrůzu z toho, že to ten bejk navar nedokáže z těch mejch ovcí znovu zreplikovat.....Myslím se, že se brzy musí něco strašlivýho stát, páč si žiju v nadstandartním blahobytu. Vlastně nežiju, enem nemusím žrat ty sračky z obchodů.... Mléko není, krávy jsou dávno po smrti a nové není možné chovat. Takže mlékárna bude plnit jiné funkce. Vzhledem k tomu, že se jedná o 400metrů výrobní plochy a 200 sklepů, tak z toho bude palírnička a zpracovna ovoce i zeleniny. Chtěl bych dát prostor i dalším farmářům a dělat kvašenou červenou řepu, povidla, a chipsy z červené řepy, a jako bonus mošt. Na sýry a mléko jsou natoli fašistické hygienické podmínky a pravidla, že bych potřeboval snad 20 mega, abych to dal dokupy a mléko stejně není. Z ovcí půjde půlka pryč a třetina bude west highland, třetina lamy alpaky.
Chci produkovat více zeleniny na úkor masa..... jak stárnu, začíná mi to nějak vadit, že moje zvířata žere někdo jinej....
Chci produkovat více zeleniny na úkor masa..... jak stárnu, začíná mi to nějak vadit, že moje zvířata žere někdo jinej....
„Kdybych byl postaven před rozhodnutí mezi zbabělostí a násilím, zvolil bych násilí.“ Gándí
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 1739
- Registrován: stř 16 dub 2008 10:00
- Dal: 37 poděkování
- Dostal: 262 poděkování
Re: Na Ovčárně
peroxid píše:Když už nám to tu Slávek tak pěkně vypreparoval... Chci se zeptat, Jardo, jestli má projekt mlékárna nějaký vývoj. Celou loňskou sezónu jsem zpracovával kozí mléko pro jednoho kolegu chovatele. Nějaké sýry se podařily, něco ne. Před čtrnácti dny jsem byl v Kauflandu a manželka mi přinesla kousek kozího sýru z ochutnávky se slovy: "Je dobrý a levný, jenom 49,9 Kč" Pravda, dobrý byl, ale cena byla za 100 g. Tak pokud se do tohoto vlákna podíváš, tak bych byl celkem zvědavý, jak to dopadlo.
Vyrob si sýr sám a uvidíš.
Taky jsem to zkusil a už mám za sebou úspěšně první metrák domácího sýra. Akorát to chce domácí mléko, nejlépe tak jak je se vším všudy. Z cca 10-ti litrů v závislosti na technologii a tučnosti mléka vyrobíš zhruba tak 1kg sýra.
Záleží kde mléko koupíš ale výrobní cena po domácku pokud nepočítáš svojé prácí a čas je tak do 150kč/kg.
Recept když tak pošlu, či případněš odkaz na recepty a nákup syřidel a jiných prostředků.
Zrovna dneska budu dělat opět 3-4kg bochníček sýra.
Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 1739
- Registrován: stř 16 dub 2008 10:00
- Dal: 37 poděkování
- Dostal: 262 poděkování
Re: MNO....
Brácha neboj,jarda ovčák píše:Když ten čas běží čím dál rychleji.... sýry.... seznámil jsem se se sýrařkou, která dělá sýry, jaké svět nežral. Naprosto neuvěřitelné chutě, neuvěřitelné druhy za cenu , za kterou bych to nikdy nedělal. Je to produkt dělaný s láskou, a tak se tím láduju. Bártrem jí dávám seno, ona mne sýry.Hlavně, pak už nikdy nevezmete tu umělou hmotu z obchodu do huby.... Pak jsem potkal pekaře, co má malou pekárničku a sám rozváží pečivo... přesně takový, jaký pekli naši předkové. bez kvasnic, pouze s kváskem. Nikdy jsem sám tak dobrej chleba neupekl. A žitné koláčky z ekologickýho žita a domácích povidel, i jablečných a hruškových. Prostě to dělá s láskou a doveze mi to dvakrát do týdle domů. Ještě teplý... tomu za to platím a rád.Pak jsem potkal navara , ten udělal pár metráků uzenin, z nichž na půdě visící salám během tří měsíců získal natolik fantastickou chuť, že si salámek krájím jako hostije a nikomu nedám ani čuchnout.... teda dám, ale jen kolečko. Mám hrůzu z toho, že to ten bejk navar nedokáže z těch mejch ovcí znovu zreplikovat.....Myslím se, že se brzy musí něco strašlivýho stát, páč si žiju v nadstandartním blahobytu. Vlastně nežiju, enem nemusím žrat ty sračky z obchodů.... Mléko není, krávy jsou dávno po smrti a nové není možné chovat. Takže mlékárna bude plnit jiné funkce. Vzhledem k tomu, že se jedná o 400metrů výrobní plochy a 200 sklepů, tak z toho bude palírnička a zpracovna ovoce i zeleniny. Chtěl bych dát prostor i dalším farmářům a dělat kvašenou červenou řepu, povidla, a chipsy z červené řepy, a jako bonus mošt. Na sýry a mléko jsou natoli fašistické hygienické podmínky a pravidla, že bych potřeboval snad 20 mega, abych to dal dokupy a mléko stejně není. Z ovcí půjde půlka pryč a třetina bude west highland, třetina lamy alpaky.
Chci produkovat více zeleniny na úkor masa..... jak stárnu, začíná mi to nějak vadit, že moje zvířata žere někdo jinej....
mám to najetý, bude maso - budou salámy, klobásy a já nevím co ještě. Hezky po domácku jak to má být.
Ten salám se opravdu povedl, tak se musí povést i příště. Co mne na něm těší že je nacpaný ještě ve starém poctivé cutisinu co měl starý střelmistr původně na dynamit. A ten střelmistr se na nás dívá z nebe a říká "chlapi nechte si chutnat"...
Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 980
- Registrován: ned 02 led 2011 17:48
- Dal: 107 poděkování
- Dostal: 23 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Na Ovčárně
Navare, recept na sýr a odkazy bych taky ocenil,
zatím všechno co jsem dělal sám je neporovnatelné s tím co se prodává. Je s tím práce, ale to uspokojení a to, že vím, co jsem do jídla zakomponoval je k nezaplacení. Stejně jako libý výraz na tvářích ochutnavačů.
Jen je třeba správně vybrat zdroje.
Kravku nemám, pro mléko jezdím 20 km - v létě i na kole, protáhnu špeky a stojí mi to za to.
zatím všechno co jsem dělal sám je neporovnatelné s tím co se prodává. Je s tím práce, ale to uspokojení a to, že vím, co jsem do jídla zakomponoval je k nezaplacení. Stejně jako libý výraz na tvářích ochutnavačů.
Jen je třeba správně vybrat zdroje.
Kravku nemám, pro mléko jezdím 20 km - v létě i na kole, protáhnu špeky a stojí mi to za to.
- Slavek Krepelka
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 6292
- Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
- Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
- Dal: 2432 poděkování
- Dostal: 3249 poděkování
Re: Na Ovčárně
A vida, jak nám to tu ožilo. A já to málem zašil do starého pokecu u kafíčka. Doufám Jardo, že ses neurazil.
Ahoj, Slávek.
Ahoj, Slávek.
Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
- peroxid
- Stálý člen
- Příspěvky: 88
- Registrován: čtv 04 čer 2009 11:04
- Bydliště: JM
- Dal: 6 poděkování
- Dostal: 6 poděkování
Re: Na Ovčárně
Jardo, tvoje úvahy o jídle mi připomínají milostné básně Člověk má hned chuť nabrat kurs na severozápad a zúčastnit se gastronomického "přijímání". Mošty jsem v sezóně lisoval u zahrádkářů a stálo to za to. Byl velký rozdíl v chuti podle odrůd a mě asi nejvíc chutnal mošt s podílem hrušek. Vždycky jsem si při pití druhého litru vzpomněl na toho tvého pstruha a jak jsem byl občas rád, že jsem včas nalezl místo úlevy.
Takže teď už budeš napůl ovčák a napůl lamač.
Kvašenou červenou řepu bych měl také zkusit, předpokládám, že by mohla chutnat skvěle. Teď nechám ještě vykysat kameňák zelí, když už jsem první várku zkazil.
Navare, sýrů už jsem také udělal desítky kil, ale mám pocit, jako bych je pořádně neochutnal. Kolega dodával kozí mléko, já to zpracoval a o sýry jsme se podělili. Koupil jsem si syřidlo od českého výrobce a nejsem moc spokojený se strukturou sýřeniny. Před lety jsem měl nějaké francouzské z mlékárny a to se mi zdálo mnohem použitelnější. Občas si z knihovny půjčuji luxusní knížku - Praktikum sýrařské výroby (doufám, že jsem nepopletl název). Když není moc času, tak jenom vysrážím z horkého mléka bílkovinu octem a slisuji. Zmizí to také rychle a když se to naloží do olivového oleje s bylinkama nebo česnekem, tak bychom se o to snad i pobili.
Žádný sýr ještě neměl šanci vyzrát. Už ale léta sním o tom, že bych rád zkusil sýr ementálského typu, pořádný bochník.
Takže teď už budeš napůl ovčák a napůl lamač.
Kvašenou červenou řepu bych měl také zkusit, předpokládám, že by mohla chutnat skvěle. Teď nechám ještě vykysat kameňák zelí, když už jsem první várku zkazil.
Navare, sýrů už jsem také udělal desítky kil, ale mám pocit, jako bych je pořádně neochutnal. Kolega dodával kozí mléko, já to zpracoval a o sýry jsme se podělili. Koupil jsem si syřidlo od českého výrobce a nejsem moc spokojený se strukturou sýřeniny. Před lety jsem měl nějaké francouzské z mlékárny a to se mi zdálo mnohem použitelnější. Občas si z knihovny půjčuji luxusní knížku - Praktikum sýrařské výroby (doufám, že jsem nepopletl název). Když není moc času, tak jenom vysrážím z horkého mléka bílkovinu octem a slisuji. Zmizí to také rychle a když se to naloží do olivového oleje s bylinkama nebo česnekem, tak bychom se o to snad i pobili.
Žádný sýr ještě neměl šanci vyzrát. Už ale léta sním o tom, že bych rád zkusil sýr ementálského typu, pořádný bochník.
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 1739
- Registrován: stř 16 dub 2008 10:00
- Dal: 37 poděkování
- Dostal: 262 poděkování
Re: Na Ovčárně
Postupuji podle návodů zde: http://conovehonakopci.cz/?page_id=302huhu píše:Navare, recept na sýr a odkazy bych taky ocenil,
zatím všechno co jsem dělal sám je neporovnatelné s tím co se prodává. Je s tím práce, ale to uspokojení a to, že vím, co jsem do jídla zakomponoval je k nezaplacení. Stejně jako libý výraz na tvářích ochutnavačů.
Jen je třeba správně vybrat zdroje.
Kravku nemám, pro mléko jezdím 20 km - v létě i na kole, protáhnu špeky a stojí mi to za to.
i když jsem si to samozřejmě přizpůsobil po svém a svým podmínkám.
Syřidla a další prostředky se dají koupit zde http://www.ekokoza.cz/
Co mohu doporučit tak zpracovávat větší množství mléka, ona pak nekolísá ve velkém objemu tolik teplota. přesný digitální teploměr je přínosem. Osobně zpracovávám na jeden zátah 30l mléka.
Na případnou úpravu Ph tam dávám 1-2 selské jogurty a než mléko zpracuji nechám ho odležet tak 2-3dny v chladu. Jako formu používám děravý hrnec na halušky a jako plachetku plínu. Na zátěž mám kus zabaleného železa. Sýry nechávám ležet v solance jak dlouho je libo při teplotě tak do 8-10C.
Samozřejmě že existuje spousta variací dle použitých kultur, postupů, doby zrání atd. Nejsem však biochemik a bohatě mi stačí když si pošmáknu, Experimenty přijdou později.
Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
- peroxid
- Stálý člen
- Příspěvky: 88
- Registrován: čtv 04 čer 2009 11:04
- Bydliště: JM
- Dal: 6 poděkování
- Dostal: 6 poděkování
Re: Na Ovčárně
Mají to velice pěkně zpracované a na to syřidlo tam vidím samou chválu, asi změím značku. Těch třicet litrů zpracováváš v hrnci, kotli nebo nějakém speciálním dvouplášťovém zařízení?NAVAR píše:
Postupuji podle návodů zde: http://conovehonakopci.cz/?page_id=302
i když jsem si to samozřejmě přizpůsobil po svém a svým podmínkám.
Syřidla a další prostředky se dají koupit zde http://www.ekokoza.cz/
Osobně zpracovávám na jeden zátah 30l mléka.
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 1252
- Registrován: čtv 19 lis 2009 9:24
- Bydliště: Svitavy
- Dal: 9 poděkování
- Dostal: 99 poděkování
mno....
Já vůbec netuším, slávku, voco šlo.A protože jsem sklerotik, tak budu marně pátrat. A protože jsem lenoch, tak nepátrám. A protože jsem snílek, tak se houpám na obláčkách fantazie s přiblblým chronickým úsměvem....
Hele, já vím, že vy furt ty sejry..... Ale to jste ten salám nechutnali. A víte co je průser?? Čím je starší, tím je lepčí.Jenže, cestovat v čase neumím, já idiot pár štanglí rozdal....Snad jsem tím nerozpoutal nějaké kataklyzmatické události v časoprostorovém kontinuu. Problém je v tom, že nevím, jestli se bude chuť zlepšovat po lineární křivce, nebo exponenciálně, nebo, nedej bože v okamžiku O, se bude kvalita snižovat, a opět netuším, po jaké křivce.
Uznáte přátelé, že i já mám relevantní důvod k nervositě, sycenou pocitem nejistoty a neznáma.
Navíc netuším, jestli uždibovat či nikoli. Abych sám sebe nepřipravil o ještě jakostnější manu nebeskou.Poraďte zoufalci......
Hele, já vím, že vy furt ty sejry..... Ale to jste ten salám nechutnali. A víte co je průser?? Čím je starší, tím je lepčí.Jenže, cestovat v čase neumím, já idiot pár štanglí rozdal....Snad jsem tím nerozpoutal nějaké kataklyzmatické události v časoprostorovém kontinuu. Problém je v tom, že nevím, jestli se bude chuť zlepšovat po lineární křivce, nebo exponenciálně, nebo, nedej bože v okamžiku O, se bude kvalita snižovat, a opět netuším, po jaké křivce.
Uznáte přátelé, že i já mám relevantní důvod k nervositě, sycenou pocitem nejistoty a neznáma.
Navíc netuším, jestli uždibovat či nikoli. Abych sám sebe nepřipravil o ještě jakostnější manu nebeskou.Poraďte zoufalci......
„Kdybych byl postaven před rozhodnutí mezi zbabělostí a násilím, zvolil bych násilí.“ Gándí