Ilem píše:50 kg kovadlina do sebe naakumuluje 23 kJ zimy, 50kg kostka osoleného ledu při využití skupenské změny 16 600 kJ. To je 722x víc. To považuju za dost dobrý důvod. Dá se říct, že každé 1 procento mražáku, které obětuješ na slaný led prodlouží dobu mražení o 1hod. U kovadliny je to 5 vteřin.
... během víkendu jsem si udělal pár pokusů ... a poznatek je ten, že led se solí opravdu funguje ...

... nejdříve jsem na základě chybného odhadu vymejšlel všemožný různý "nesmysle", jak zautomatizovat smíchání soli se ledem při poklesu teploty v rozmrzajícím mrazáku (např. bimetalem, co pootočí nádobu s ledem a se solí, čímž dojde k jejich smíchání / popř. vrstvenou koncepci záchranné flašky

), ... ale jak se zdá, ono to ve výsledku vlastně ani není potřeba ... při poklesu teploty pod nulu dochází k "vymrzání vody" z roztoku ... tedy úplně stejně, jako když to přežene s chlazením nízko alkoholického pití v běžném mrazáku ... = voda zmrzne + zůstane "koncentrát" ..... rozhodně to není klasický kompaktní led, ... více je to podobno nepevné ledové tříšti ...
... experimentoval jsem se dvěma roztoky: ... jedním z 10%-tní kuchyňské NaCl (zn. neznámé, už byla nasypaná v kastlíku) + chlorované kohoutí H
2O ... a ten druhý byl z posypové soli z Baumaxu se stejnou vodou, ale v koncentraci 17% ... výsledek byl vizuálně vcelku dosti podobný ... podotýkám, že přesná teplotní měření jsem zatím neprováděl, ale mohu konstatovat, že po ponoření půllitrové PETky (obsahující ledo-tříšť) do skleněného půllitru s vodou (teplé cca 20°C) se místy na této vytvořila až několika milimetrová vrstvička ledu ... na té zbylé části, co byla nad vodou, se začala zkondenzovaná voda měnit v bílou jinovatku

... u kontrolního vzorku z pouze čisté vody se samozřejmě nic takového nedělo

...
http://fyzweb.cuni.cz/piskac/pokusy/www ... mrskle.htm
... shrnuto a podtrženo: .....
jak vyplývá i z netovejch odkazů, tak silničáři pomocí NaCl solí pouze do teploty -7°C ... při nižších teplotách to prý nemá smysl ... a to nám to tím pádem nahrává pro správnou funkci ...
... poprosím Gabču, aby zkusila do vody ponořit nachlazenou namodralou vložku (co ji má v mražáku), ... zajímá mne, jestli také dojde k tvorbě ledu na povrchu vložky, stejně jako ve výše uvedeném případě ...
.. .a Ilema snažně prosím, jestli by zde mohl zveřejnit výpočet, kterýžto použil (když dospěl k výsledku 722 násobku oproti kovadlině ) ... tyto matematické činnosti okolo tepla jdou totiž tak nějak kolem mne, ale chtěl bych se na starý kolena ještě trochu vzdělat a přiučit ... tzn. "nechtěl bych umřít blbé" (jak by řekl Honza Kutil

) ...
... dík vám oběma ... i vám ostatním, kteří jste se s nadšením zapojili do této debaty ... A(&F) ...