poota píše:"Pro mou teorii relativity není éter nezbytně nutný.". Přiznám se, že takhle si "všemožné usilování" opravdu nepředstavuji, a tudíž silně pochybuji i o jeho případné schizofrenii a za Akorda se tímto Einsteinovi a všem čtoucím hluboce omlouvám - poota
Dobrá, ať se mýlím. Einstein však nejspíš dobre chápal dusledky své teorie, tam nešlo o nejaké sólo vety. Dusledkem toho, že nepotreboval vztažnou soustavu, nebo éter je nesmysl jako paradox dvojčat a další. Ješte že jde jenom o model. Je tím jasné, že mám jinou predstavu, predstavy však nejsou konkrétní základ pro fyziku, a nemohu tím fyzikálne oponovat. Snažil se svou teorii napasovat dokonale na soudobé poznatky, co pomerne dobre sedí i dnes. Na muj vkus popredu poprel absolutní soustavu tím, že ji neumel registrovat, merit. Je první jen proto, že nemá patričného oponenta, prímý dukaz merením na rozdíl od zbytku fyziky ovšem taky nemá, a potrebuje 2 postuláty. Pritom se mi jeho teorie nevidí natolik dokonalá, že by mohla ty postuláty predstavovat sama.
Stejne zatím nepovažuju za fyzikální príspevky od nekterých predešlých diskutujících. Nejenom nereagují na konstantne meritelnou rychlost svetla(až mám proto pochybnosti, zda vedí o čem píšou), ale související otázka je i prenos síly na dálku, pokud nejsou elementární částice tuhé a pritom bez trecí síly. Mohlo by dále vzniknout nedorozumení v definici a použití síly. Obávám se, že tímto postupem vznikne stejné smetište barev jako ve fyzice kvarku.