Zdravím - poota
Ahoj, nechcem ti kaziť radosť z tvojej duševnej práce a predstavy ale spomeň simaroš píše:Videl som len teslov vysielač, neviem ako vyzerá prijímač. keď som rozkreslil siločiary poldľa výkresu vyslielača tak to vyzerá asi tak. primár indukuje do tc. jeden koniec tc je uzemnený a druhý je vyvedený na vysielač (guľana vrchu. siločiary el. poľa sú medzi zemou a tou guľou a kmitajú na jednom mieste dookola, sú zvisle. magnetické pole tc. je radiálne kmitá okolo cievky, kolmo na jej závity. keďže sú tam polia magnetické a elektrostatické kolmo na seba a ak by boli v určite rezonancii, tak by to vyzeralo tak ako keby sa z jedneho miesta šírili elmg vlny do všetkých strán pole by bolo v tvare približne osmičky. prekážky by mohlo kopírovať nie cez ne prechádzať. vlastne by to bola aj skalárna vlna ako popisoval ten čo to matematicky zdôvodnil a prirovnal ho k elektrónovému náboju, voči jadru nemá smer len sa zväčšuje a zmenšuje a vyžaruje dookola rovnomerne okolo stredu a tzn. tiež neporušuje maxw. zákony. bol by som rád keby sa k tomu vyjadril akord alebo bagri.
s uzavretej nádoby (teda faradajovej klietky) sa von nedostane nič. Nielen elektrostatické ale ani elektromagnetické pole.Jeff píše:Pokud "anténu" vysílače odstíníme kovem, celý vysílač uzavřeme do vhodně velké kovové nádoby, železné, hliníkové... přenos funguje dál.
kecy, nebo mám orgonovostojatovlnovonehertzovo ovladačWaldes píše:s uzavretej nádoby (teda faradajovej klietky) sa von nedostane nič. Nielen elektrostatické ale ani elektromagnetické pole.
Waldes.
Waldes píše:Jaj chlapi, chlapi prečo sa takto zhadzujete ? ...
Vidím, že vieš použiť google ale všimni si ten rozdiel, Hertz pomocou obrieho induktoru v rámci jednej miestnosti preniesol maličkú iskru, Tesla v roku 1899 podla záznamov z pokusov v Koloredo springs prenášal 10 kW na vzdialenosť cca 40 km !!! Príznačne sa vyjadril pán Tesla o Hertzových vlnách, keď ich prirovnal ku cvrlikaniu cvrčka lebo na prenášanie výkonu sa nehodia !!!django1 píše:Kviz :
dosaď jméno na místo hvězdiček
******* aparatura se skládala z obřího induktoru s jiskřištěm v jednom rohu místnosti a oscilátoru (dvou kovových koulí vzájemně vzdálených jen pětinu milimetru s připojeným kusem drátu coby anténou) ve druhém rohu. Po spuštění induktoru se objevily jiskry i na druhé aparatuře. Tím byl poprvé dokázán přenos elektromagnetických vln bez použití vodičů.
Protože chtěl otestovat kdo mu skočí na špek a bejt chytrej.Waldes píše: ... Len nechápem, prečo si k tomu tvojmu testu pripojil obrázok z Teslového laboratória lebo nemá nič spoločné s Hertzom ?????????????