adam.benda píše:Palo, na moment tlumím své magnetářské nadšení a dochází mi ... neplevelím Ti tady s tou hádankou? Jen jsem si říkal, že je to docela dost k tématu...

Důvod, proč jsem založil toto téma byl, že jsem pouvažoval nad poněkud jinou teorií indukování napětí, než vysvětluje běžná fyzika. Zauvažoval jsem nad možností působení dvou faktorů z permanentního magnetu. Jedním faktorem je pochopitelně magnetizmus a druhý faktor je změna indukce (měřitelná na cívce). Mezitím, co se běžná fyzika chvástá, že cívka funguje jako celek, jsem došel k závěru, že je to blbost
Nadále budu povídat o indukčnosti na cívce, tak se to pokuste zkousnout, vím, že indukčnost je vlastnost "materirálu" kolem cívky akumulovat magnetické pole (nebo tak nějak). Děkuji.
Cívka je smotaný drát a jen tím, že jsou "dráty" cívky u sebe, se zvyšuje indukce (myslím tu, kterou jsem schopen změřit měřákem na cívce). Přírodu nezajímá, co chápeme jako cívku. Kdybychom pohybovali permanentním magnetem podél rovného drátu, tak se také naindukuje napětí, ale ztratí se dříve, než dorazí ke koncům vodiče (jde cestou nejmenšího odporu) nemluvě o tom, že rychlost pohybu magnetu by musela být nekolikanásobně vyšší než u cívky (smotaného drátu).
Došel jsem k závěru, že feritové magnety mají oproti neodymům větší indukčnost, mají ale menší magnetické pole. Neodymy mají mizernou indukčnost, avšak mají silnější magnetické pole.
Na tomto základě jsem provedl pokus a zkombinoval dva neodymy s jedním feritem. Účelem bylo feritem (který byl uprostřed) zvýšit indukčnost a neodymy měly za úkol působit magnetickou silou. Jako první pokus jsem použil tři neodymy, došel jsem k výsledku 10 (jednotek). S nahrazením jednoho neodymu feritovým magnetem jsem dosáhl výsledku 20 (jednotek). Tedy tento pokus moji teorii potvrzuje, avšak je to pouze "začátek". Je nutné udělat pokusů více, abych mohl tvrdit, že tomu tak opravdu je.
Dle Akorda se to stát může a stálo by za to dle něj nahradit feritový magnet mezerou, např. nějakým dřevem a porovnat s předchozím pokusem.
Pokusím se natočit video, kterým tento pokus zdokumentuju. Vydržte, než to udělám...
Jsem přesvědčen, že naindukovaný proud vzniká POUZE tam, kde působí magnetické pole a zaniká indukčnost na cívce při pohybu permanentního magnetu. To může být důvod, proč je nutné s magnetem pohybovat, aby došlo k indukování napětí. Bohužel cívka tam, kde není používaná má také určitou (měřitelnou) indukčnost a pokud je poměrně dlouhá, energie se tam vytratí. Proto je nutné pro správné a objektivní měření simulovat nízkou indukčnost například tím, že zrovna nepoužitá část cívky bude vyzkratována pro minimalizování ztrát.
Permanentní magnet pochopitelně indukčnost zvýší např. jen na 1,05 násobek (snad jsem to pochopil správně podle toho, co mi napsal Akord). Magneticky měkký feritový materiál zvýší měřitelnou indukčnost na cívce několikanásobně oproti permanentnímu magnetu. Zde vzniká otázka, co by se stalo, kdybychom způsobili mnohem vyšší pohyblivou (měřitelnou) indukčnost na cívce proti permanentním magnetům s tím, že bychom působili podobně pohyblivým magnetickým polem na cívku. Výsledky by mohly být ohromující, pokud je má teorie správná.
Nepleťte sem prosím nikdo transforátorové jevy (může to svádět), to je něco úplně jiného. To je jako bych chtěl porovnávat principy parních a dieseleletrických lokomotiv.
Edit: Ach ten češtin... a pro lepší pochopení...