Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde... Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní.Více zde...
jarda ovčák píše:
ps. ten šrot, co žere to prase je celozrnnej.....
Prase se má...
Když jsme byli malí kluci, u kamaráda jeho dědeček vždycky varil praseti brambory v pařáku. Pak je promíchal se šrotem (celozrným ) a nechal před chlívkem vychladnout. A to byla příležitost pro nás, kluky! Chodili jsme je do pařáku užírat! Ty brambory ovšem v minulým století krásně voněly!!
jarda ovčák píše:
.............................................
Upozorňuji všechny narovinu, že se NEJEDNÁ o oponentůru k denymho přízpěvkům, nýbrž o můj osobní úhel pohledu značně pokřivený mojí náturou.
ŽÁDNÝ POKŘIVENÍ TO NENÍ, je to stále stejný nezměněný pohled, nějak mi to připomíná film o zabijačce ...........
Je tam hlavně velká radost, že je co jíst ..............bere se to jako materiál............... taky je v tom skrytá radost, že jsme ta prasata přežili, že ?
S tím nejde nic dělat, to se holt musí dožít. Sliny kapají od pusy, když je to upečený, je to kousek od pudů ... malý kousek jenom.
U nás doma zase máme bezmasý tousty, a jsme moc rádi když je máme, že je máme, když to grilujeme taky to de a je piknik.
To se ale takto vysvětlit asi nedá, že ? Nám ale taky kapají sliny od pusy a od pudů je malý kousek jenom...........
Nějak ale cítím, že podle Tvýho je to jěště jinak ?
1220 píše:
U nás doma zase máme bezmasý tousty, a jsme moc rádi když je máme, že je máme, když to grilujeme taky to de a je piknik.
To se ale takto vysvětlit asi nedá, že ? Nám ale taky kapají sliny od pusy a od pudů je malý kousek jenom...........
K.
Ahoj, jestli se domnívám správně, že se stravuješ ....riánsky, pak bych se moc přimlouval, aby sis našel čas a založil nové vlákno, ve kterém bys popsal některé speciality opravdu zdravé výživy. Např. tebou uvedené bezmasé tousty aj. Určitě toho bude více a kdo bude mít zájem, případně potřebu jako já, může vyzkoušet.
Také toto do rubriky ZDRAVÍ patří. Věřím, že ti opravdu nemocní brzy příjdou na to, že pokud se budou stravovat tak, jako dosud a tím neustále překyselovat tělo, pak jim nic nepomůže, - dokonce ani MMS, KS, živé vody, bylinky a jiné "hokuspokusy"
Děkuji a hezký den
Dal bych všechno co vím, za tisícinu toho, co neznám - "Denny"
Vitamín B 12 je látkou, která je nutná pro tvorbu červených krvinek. Nedostatek vitamínu B 12 vede ke zhoubné anémii. Jen málo rostlinných potravin (např. zkvašená zelenina obsahující kyselinu mléčnou, Miso, sojová omáčka, chaluhy, kvasnice ) obsahuje tento vitamín, a proto mnozí vědci z oboru výživy, kteří se již přiklánějí k bezmasé stravě, považují úplné odmítání živočišné stravy, tedy také mléčných produktů a vajec, za nebezpečné.
Potrava však není pro nikoho hlavním dodavatelem vitamínu B 12, ani pro lidi, kteří jedí hodně masa. Pro přijímání vitamínu B 12 z potravy chybí mnoha lidem "přepravní" molekula, tzv. Intrinsic Factor (vnitřní faktor)./ll/
Žádný býložravec nepřijímá vitamín B 12 prostřednictvím potravy, ale všichni savci tuto látku potřebují. Bakterie ve střevní flóře býložravců produkují
vitamín B 12 stejně tak jako střevní mikroflóra člověka. Maso je v každém případě mezičlánkem pro tento vitamín, který však pochází ze stejných mikroorganismů, které máme ve svých střevech i my.
Nejrychlejší cestou, jak si poškodit střevní flóru, je pojídání velkého množství masa, vajec a mléčných produktů, neboť tyto potraviny povzbuzují tvoření hnilobných baktérií v tlustém střevě./12/
Zhoubná anémie se proto vyskytuje častěji u masožravců, než u vegetariánů./13/
Vyskytne-li se porucha střevní mikroflóry např. po použití antibiotik, může být potřeba vitamínu B12 snadno pokryta rostlinnou stravou pomocí mléčně zkvašené zeleniny, jako je např. kyselé zelí, dále kvasnicemi, mořskými řasami, misem, nebo tamari.
Také se zásobováním železem si nemusí dobře živený vegetarián dělat žádné starosti, i když se vzdá pojídání vajec a mléka. Velký konzum mléčných produktů však může značně přispět k nedostatku železa./14/
Mléko obsahuje velmi málo železa a vitamínu C, který je významný pro vstřebávání železa. Maso sice obsahuje železo, ale ne více než rostlinné potraviny. Četné druhy zeleniny obsahují 14 x více železa než hovězí maso 17/ a kromě toho dodávají tělu hodně vitamínu C, takže může být železo dobře zhodnoceno. Maso naproti tomu neobsahuje téměř žádný vitamín C. Železo z rostlinné stravy je zhodnoceno vynikajícím způsobem, přestože obhájci masa často tvrdí přesný opak.
Denny píše:Ahoj, jestli se domnívám správně, že se stravuješ ....riánsky, pak bych se moc přimlouval, aby sis našel čas a založil nové vlákno, ve kterém bys popsal některé speciality opravdu zdravé výživy. Např. tebou uvedené bezmasé tousty aj.
Za to nový vlákno o zdravých specialitách bych se taky velmi přimlouval. Dobrých receptů není nikdy dost...
Ano karle...cítíš dobře.
Jináč bych chtěl říci, že mi osobně rostlinná strava zachránila život. konkrétně složka rutin....
Pohanka setá v kombinaci s olejem z tykvových jadérek je to pravé, ořechové.Dokonce jsem si pro lisování olejů zastudena vytvořil matricový štoubový lis a tak jsem konzumoval vždy čisté a čerstvé oleje.... sezamový, lněný a tykvový.Myslím si, že bude nějaký čas trvat, než budou doceněny tak, jak zaslouží......
Jo jo, nouze naučila i dalibora housti....
Ano, maso a pudy.... ty elementární pudy.....asi na tom něco bude..... neustále mám pocit, že mě to někam vrací, stejně jako adrenalin při jízdě na hraně nože...Ale dělá mi to dobře. Proč, tomu sám ještě nerozumím.
Nadepíšeme to vlákno Vegetariánská bašta, možná to bude ne tak úplně zdravé, manželka a já nejsme totiž asketové, spíš opak je pravdou.
Askeze je totiž proti přirozená a vede k posléze k disharmonii. Naproti tomu přirozené může být zanechání.
Co je tím myšleno ?
Je tím myšleno to, že když něco nového ohledně výživy pochopím, zanechám starých zvyků a přijmu nové zvyky. Pochopení má ale svoje hloubky a tak je úplně běžné, že nějaké pochopení povrchové co kdo napsal, nebo říkal uznáme za pravdu, ale druhý den, to přemažou běžné starosti a staré zvyky. Teprve když si cca 24 x vzpomeneme , popřípadě znovu přečteme, či poslechneme to nové , máme šanci to učinit skutkem - svou změnou. Proto se pro vážná rozhodnutí doporučuje psát si deník ..........
Pro Jardu : pokud ty oleje dosud děláš, je to úplně super určitě by i zde na foru byl odbyt.Tuším.
oleje....
Vlastně jsem kdysi dělal pokusy s jedním starým léčitelem, kterej poznal virgulí dobrého a špatného člověka, čerstvou a starší rybu, potravinu, biojablko od konvenčního a biologickou hodnotu potravin...
Léčení ho moc nebavilo, spíše pokusy všeho druhu. Měl dar od boha. Před rokem jsem mu byl na funuse. V 75 letech vlítnul na bicyklu pod nákladák. Pocházel z malé vesničky a tuto snad nikdy neopustil. A s ním jsem před lety dělal pokusy s vyráběnými oleji. Kupované oleje dokázal rozeznat podle síly, jak tomu říkal, tedy podle účinků na lidský organismus.Chci říct, že oleje mají nejsilnější působení na lidský organismus ze všech potravin. Dle mého to souvisí s vnímavostí a funkcí jater.Ty pak korespondují s nervovým systémem a žlazama s vnitřní sekrecí.....Jináč si nedělejte iluze o biologické hodnotě bylinkových směsí.... kdosi tady nabízel směs 25 bylinek se synergickým působením..... Úlet, páč tam už je jistota, že se mnoho účinků vyruší navzájem.....vždy do 5 bylinek. Pak už je tenkej led.Opět neřádi zneužívají absenci kontroly. Kdo vám určí biologickou hodnotu směsi bylin????
Působení olejů je velice efektivní, bohužel pouze tehdy, když byly oleje vyrobeny šetrnou technologií a konzumovány čerstvé. To rozebéru pak. Velice pozitivní účinek má tykvový, lněný, sezamový, bodlákový a pupalkový olej a i řepkový olej, nebo rybí olej. Všechny čestvé, do 2 měsíců od výroby, skladované v temnu a chladnu. Jináč nefunguje nic. Nyní se pokusím vysvětlit úskalí výroby, aby bylo jasné, že u drtivé většiny olejů se jedná o bezcenný šunt s biologickou hodnotou oleje oth3.
Myslím i ty panenské a zastudena lisované.... nebo bůhvíjaké.
Potíž je v tom, že je třeba se zamyslet nad způsobem výroby. Všichni používají běžný lis na řepku, na slunečnici a.... vlastně všechny jiné olejniny.Šnek, co tlačí olejninu proti křížové matrici se škrtící tryskou. Kolem šneku je děrovaná sekce, kde se olej získává prokapáváním.Čím menší tryska, tím větší tlak, tím vyšší výtěžnost, tím vyšší teplota. Chci upozornit, že zastudena lisovaný olej znamená, že olejnina nebyla před lisováním předehřívána. To, že při lisování olejů teploty začínají nad 70 stupni vím bezpečně. Končí kolem 150.
Jasně že jde o prachy, páč pokrutiny prodáte za standartní peníze a není u nás nikoho, kdo by poznal obsah bioaktivních látek. To, že se u nás používá dvoustupnové lisování a extrahování s rozpouštědly ví každej lisař.
Já lisoval len s výtěžností 15%.No šílenství. Musel jsem udělat redukční převodovku na lisu na řepku.Ten se v originále vrtí 140 otáček za minutu a já musel mít 40, abych stačil chladit šnek i matrici. Navíc jsem musel jít s tryskou na fí 10, aby se to tak nehřálo.Pro mne to šlo, ale co si za to našinec musel říct, aby nepadl hubou na zem ekonomicky.
Nejde to ojebat, nejde to odrbat, nejde to překročit. Pokud chcete opravdu dobrej olej, pak pomalu a malé tlaky a malou výtěžnost. To si však nemůže dovolit žádnej výrobce.
Většinu olejů vyrábějí olejovou extrakcí. Rakytníkový olej není z rakytníku, jen se v slunečnicovým nebo kolemjdoucím oleji vymáchaly rakytníkové výlisky, stejně jako klíčkovém,a mnoha jiných....
Stroj na olej jsem zapůjčil známému, páč si chtěl v chudobě krmit auto řepkou z družstva a ožralej si pouštěl hubu na špacír... celníci mu jej zabavili před 6 lety.
Stejně byl naprd, musím udělat novej, s perfektním odvodem tepla.Takovej, co nikdo nevyrábí.Co udělá třebas 5 litrů za 24 hodin, ale fakt studenej.Šetrnej, z keramiky a měděný chlazení....
Každej olej chce svoje. Byl jsem se podívat v korutanech na echt tradiční výrobnu oleje z tykví a...... naprosto frustrován sedím na prdeli dodnes. Čekal jsem kadlubové drcení jako olivy v itálii u kámoše doma, ale, nejdřív to drtí na kladívkovým šrotovníku, pak to praží jako kafé a ještě vřelý to perou do lisu na řepku....
Opravdu šílený.... nedělám si iluzi o ostatních. Navíc olej vydrží pouze pár hodin na světle, pak začíná proces žluknutí, který my nepoznáme, ale kvalita je v řiti.
Tu ovšem nikdo poznat nemůže, páč kvalitní olej ještě nemohl potkat.
Lis na olej jsem si koupil před rokem, ale vrátil jsem jej, neboť teplota vytékajícího oleje byla 66 stupňů. Od francouzké fy gnome a cosi, stál 70 litrů a byl zkonstruován specielně na tyto účely. Šunt darebnej.
Čekám na někoho, kdo umí obrábět a vytvořím to v českých luzích a hájích. Někdy mne mrazí v zádech, proč všichni tak strašně lžou. Dobře vědí, že nikdo nepozná olej lisovaný při šílené teplotě. Tak jsem si vymyslel, že bych olej nelisoval, jenom tu olejninu podrtit na jemnou kašičku a tu šups do potravin... Teda studených potravin. Úplně jemná pasta, jako chalva nebo neapolský pesto, nebo arašídová pomazánka.... tak něco. Vždyť ty šlupky budou mít taky v sobě fůru dobrot....V nějakým hňácadle si vždy uhňácat pro okamžitou spotřebu a fertig. Co mám mlejnek na mouku si nedokážu představit chleba z jiné, než čerstvé mouky...... jednou mne to požitkářství zničí......
Buď zdráv Jardo .
Oleje určitě chtějí svoje, když tak čtu to Tvoje, a trochu i před tím, skoro si myslím, že by to chtělo nějaký pístový udělátko, nebo ba i jenom pákový bez pohonu motorem, co by každý měl doma, a tu trochu co spotřebuje si vždycky za čerstva připravil, zbytek dal do temna do ledničky.Centrifugou by to asi nešlo ?
Zbytky by se daly použít na topení ?
Jinak si myslím, že dobrodruzi mluví o 20 rozumní o 5 bylinách, ale spagyrie se spokojila vždy a pouze s bylinou jednou. Některé vlivy jdou proti sobě úplně , a tak může být třeba na něco lepší šumivý vitamin C
To mám na mysli současné působení.
Ahoj
K.
Na doporučení léčitele, který dle vlastního vyjádření, se těmi oleji a ...tariánskou stravou živí již přes 25 let, nakupuji levně zde http://www.agro-el.cz/
zatím tedy jen lněný 5l v tmavém kanystru za 750Kč. Přeliju do menších nádob (mohou být plastové 1/2l) a dám do mrazáku. Takto mají podle něj vydržet bez znehodnocení min. 1 rok aniž by z toho byla fermež. Dá se to také rozmrazit, odlít a ihned zase zamrazit. Denně spotřebuji asi 0,5 - 1dcl, např. na výrobu tzv. sirné patlaniny, kterou přidávám jako dresink do jídla. Takže denně přijímám dostatečné množství blahodárné omega 3.
Dal bych všechno co vím, za tisícinu toho, co neznám - "Denny"
Kdyby byla živočišná bílkovina skutečně nepostradatelným zdrojem železa, vitamínu B 12 a esenciálních aminokyselin, pak by museli být všichni vegetariáni a ještě daleko víc všichni vegani, kteří nejí ani vajíčka ani mléčné produkty, slabými bledými postavami, které nemají sílu ani výdrž. Toto klišé slabého vegetariána sedí ještě v hlavách mnoha lidí, kteří věří, že jenom maso představuje "silnou" potravinu a že v zelenině "není nic".
Existuje však mnoho vysoce výkonných sportovců, kteří dokazují pravý opak. Zde je několik příkladů:
Dave Scott. Vyhrál obávaný triatlon "železného muže" na Havaji, který se skládá z 3,8 km plavání, 180 km jízdy na kole a 42 km běhu v úmorném vedru, to vše šestkrát za sebou. Dave představuje dnes již živou legendu výdrže. Živí se vegetariánsky a tezi, že živočišné bílkoviny jsou pro tělesný výkon nutné, označuje za "směšný nesmysl".
Sixto Lenares. Vegan, nepožívá od svého mládí maso a je držitelem světového rekordu ve 24 hodinovém triatlonu. Během 24 hodin zdolal Sixto Lenares 7 ,5 km plavání, 295 km jízdy na kole a 83 km běhu. Po určitou dobu se Sixto živil laktovegetariánsky, tedy bez masa a vajec, ale i mléčnými produkty. Když se později vzdal mléčných produktů, cítil se znatelně lépe a uskutečnil svůj světový rekord.
Paavo Nurmi. "Létající Fin" je nejúspěšnějším běžcem na dlouhé trati všech dob. Získal devět olympijských zlatých medailí a zdolal 22 světových rekordů. V době, kdy byl aktivním sportovcem, se živil vegetariánsky.
Yiannis Kourous. Ani on nevypadá na to, že by strádal z důvodu svého bezmasého stravování. Je držitelem všech světových rekordů v běhu na. ultradlouhé vzdálenosti od 24 hodin výše. Jeho světový rekord v běhu v průběhu 24 hodin představuje 286 km. Při několikadenních bězích běží Yiannis Kourous někdy až tři dny bez spánku, pouze s příležitostnou půlhodinovou pauzou.
Robert Sweetgall. Nezapadá vůbec do představy slabošských vegetariánů, neboť je držitelem několika světových rekordů v chůzi na dlouhé tratě.
Kim Cho. Tento Korejec získal ve svých 55 letech udivující světový rekord, když během 24 hodin udělal 33.000 kliků. Živí se vegetariánsky.
Stan Price. Jako dítě byl slabý a nemocný a i jemu, jak se zdá, jde vegetariánská strava k duhu. Ve své hmotnostní třídě je držitelem světového rekordu v benchpressu.
Andreas Cahling se jako vegetarián stal mistrem světa v kulturistice v roce 1980.
Carl Lewis. S odstupem času nejlepší sprintér. Je držitelem osmi olympijských medailí a držitelem světového rekordu v běhu na 100 m v mistrovství světa v roce 1991. Rok předtím přešel na veganskou stravu.
Murray Rose nikdy v životě nejedl maso, a přesto je držitelem několika světových rekordů v plavání v délce od 400 do 1500 metrů a držitelem čtyř zlatých olympijských medailí.
Edwin Moses. V běhu na 400 m překážek zůstal po 10 let nepřemožen. V této době dosáhl dvou olympijských vítězství, dvou titulů mistra světa a čtyř světových rekordů. Byl vegetarián.
Ridgeley Abele je vegetariánem a osminásobným vítězem v mezinárodním americkém mistrovství karate.(Pozn. 3)
Tento seznam by mohl být .ještě mnohem delší, ale nejen talentovaní vrcholoví sportovci jsou schopni dosahovat špičkových výkonů při vegetariánské stravě. Mnohé přírodní národy na celé zeměkouli jedí výhradně rostlinnou přírodní stravu a přitom mohou dosáhnout podobných výkonů.
Tarahumarové, jejichž potrava se skládá z divoké zeleniny, bobulovitého ovoce, kukuřice a fazolí, běhají bez velké námahy a bez přerušení stovky kilometrů od mládí do stáří. Hunzové vykonávají nejtěžší tělesné práce ještě ve 100 letech. Toto vše by nebylo možné, kdyby byla živočišná strava v nějaké formě potřebná jako dodavatel bílkovin, železa, vitamínu BI2 nebo dalších potřebných látek.
Pozn. 3 .U nás je to zvláště vegetarián Jaroslav Kocourek, mistr světa v ultramaratonském běhu na 48 hodin z roku 1998 (423,6 km) a 2000 (405,5 km). Zvítězil i v šestidenním běhu v Australském městě Colac v roce 1998 (902 km) a 1999 (925 km).
Pozn. 4. Makrobiotika není formou vegetariánské výživy, neboť doporučuje v dietě ryby, zvláště mořské, jakož i další mořské živočichy. Ani další živočišné produkty zcela neodmítá, neboť doporučuje jejich vyřazení, či alespoň drastické omezeni. (Lit.: Michio Kushi, Alex Jack.Makrobiotika. TOK a EMINENT Praha 1996, str. 48). Mnozí makrobiotici však zásady vegetariánské či veganské stravy dodržuji.
A přece existují vegetariáni, kteří trpí určitým nedostatkem. Příležitostně lze číst také o dětech, které byly svými rodiči živeny jen rostlinnou stravou a přitom trpěly těžkými žaludečními potížemi. Často jsem tyto případy sledoval a mohl jsem tak nalézt velmi poučnou souvislost. Pokud nějaké dítě živené vegetariánsky trpělo následkem nedostatku důležitých živin, pak to bylo vinou rodičů, kteří se drželi určité extrémní formy makrobiotické výživové filozofie. Makrobiotika je formou vegetariánské výživy skládající se převážně z vařeného obilí, zeleniny a luštěnin. (Pozn. 4)
Tím, že rezignuje na potraviny zpracované v továrně, na maso a mléčné produkty a tím, že sleduje holistický způsob života doprovázený duchovními cvičeními: pomohla makrobiotika mnoha lidem zlepšit Jejich zdravotní stav a jejich pocit spokojenosti. Uvnitř makrobiotiky však existuje několik extrémních směrů, jejichž praktikování může vyvolat velmi těžká zdravotní poškození. Extrémní formy makrobiotické výživy doporučují, aby 90 až 100 % potravy tvořila vařená rýže.
Znám případy, kde děti nebyly živeny ničím jiným, než vařenou rýží a maso. Je nabíledni, že taková strava musí vést k těžkým žaludečním poruchám.
Tyto škodlivé následky však nemají nic společného s nedostatkem živočišných bílkovin, nýbrž se špatně sestavenou rostlinnou stravou. Chybí-li syrová
strava, pak jsou žaludeční poruchy nevyhnutelné. Bohužel takové případy vedou k tomu, že je vegetariánská strava všeobecně odsuzována.
Samozřejmě, že i vegetarián může být špatně živen. To ale neznamená, že mu chybí maso, vajíčka nebo mléko. Ponechání potravy v přirozeném stavu má rozhodující význam pro její zdravotní hodnotu! Není-li toto bráno v úvahu, pak strava nemůže být zdravá, ať už je v ní zastoupeno maso nebo není.
Dal bych všechno co vím, za tisícinu toho, co neznám - "Denny"
Zatímco tzv. červené maso ztrácí ocenění i u konvenční vědy o výživě, jsou ryby a drůbež stále ještě považovány za něco lepšího, protože jejich maso obsahuje méně tuku. Mezitím však bylo jasně prokázáno, že ani tuk, ani obsah cholesterolu v mase nejsou nejvíce odpovědné za zdravotní poruchy vyvolané požíváním masa./15/
Mnohem horší je živočišná bílkovina, a také nedostatek živých makromolekul, enzymů SOEF a životních látek, které činí stravu mrtvých zvířat zdravotně
nebezpečnou, ať už se jedná o hovězí, vepřové, kuře nebo rybu. Ryby a drůbež jsou stejně jako jiné druhy masa mrtvou potravou s příliš vysokým obsahem bílkovin./12, 16/
Mnozí výrobci rybího tuku v kapslích používají pro reklamu na své výrobky tvrzení, že Eskymáci pojídající ryby a savce s velkým obsahem tuku neznají žádné srdeční choroby. Mastné kyseliny omega-3 a omega-6 obsažené v rybím tuku prý snižují riziko srdečního infarktu.
Skutečnost však vypadá trochu jinak. Eskymáci se dožívají v průměru asi 30 let. Umírají normálně, aniž by mohlo dojít k srdečním poruchám. Všechny vědecké výzkumy na toto téma prokázaly, že zdravotní nevýhody vyvolané pojídáním ryb a drůbeže jsou stejně tak závažné jako škody vyvolané vepřovým
nebo hovězím masem./17/ , /18/
Dal bych všechno co vím, za tisícinu toho, co neznám - "Denny"
Ano viděl jsem bohužel téměř na vlastní oči, že 3 měsíční dítě málem zemřelo, z čistého fanatizmu, extémizmu a nedostatku zdravého rozumu. Z nedostatku vlastního mléka u matky bylo "povoleno" pouze cucání taniny se zabalenou vařenou sojou .........
Bohužel za asistence novopečené lékařky
Jinak má makrobiotika hodně kladů jak píše Denny , ale zvrhnout do škodlivé formy se může kde co ..........Vzdělanost školní nerozhoduje.
Kde chybí selská vzdělanost může přijít cokoliv.
K.
Se vším naprosto souhlasím. Enem.... jezdí ke mně mongolci z olomouce a včerá si sebou vzali stařečka, kterýmu zaplatili výlet...Seděli jsme a kecali. Stařečkovi je 70 let, škvrklej jak čabajka a tvrdil, že loni se mu zabil táta, když spadl z koně. Probrali jsme stravovací zvyklosti a věřte nebo né, nejsou to žádní zelináři, pouze pastevci. Baštěj pouze to, co mají ve stádě. Lesy nemají, pole taky ne, obchody už vůbec ne.jen jednou do roka na trhu vymění zvířata za tabák, sůl,rýži, chlast, a čínský ženský. Jedna stojí deset vembloudů, nebo 20 koní, nebo 100 ovcí.O doktorech netřeba přemýšlet v zemi šamanismu. Dědek skuhral, že zuby ho někdy bolí, že jich má jen 10. Krom zubů neměl v životě nic zlého, krom pokousání od vlků a pokopání od vemblouda. Nejsou to žádní dříči, nejraději kočují a fakani chtějí civilizaci se splachovacím hajzlíkem, ale většinou se jim začne brzo škytat po rodné jurtě....,.
Tak žerou vembloudy, koně a starý berany. jak to, že žijou tak pekelně dlouho??a jsou zdraví.....
Když jsem se jich ptal na zeleninu, tak se mne ptali se smíchy, jestli jsem ovce.......
Jo, jasně, chlastají jako dáni, hulej jak fabriky a k tomu ještě kumys.
Takhle na tom je většina zakavkazkýho východu.
Jak to, že všichni nevyscípali na tu zvěřinu??????
Proč by jako měli vymřít ?
Oni si přece celkem v pohodě žijou ze smrti těch zvířat. Pokud by si se setkal Jardo s lidojedy, možná by se Ti taky líbili.
Napřed je asi třeba něco dalšího jěště zažít.
Něco uvnitř člověka Ti řekne, že to není Tvoje cesta.
Možná řekne, možná neřekne.
Sladký a opojný je pach smrti, hlavně těch druhých, že ano ...........
Nic zábavnýho jinak.
Že lze jet i na jiným koni je jistý.
Volba je svobodná a vždycky byla.
K.
Připadá mi to jako mlácení slámy, který už byla vymlácená,
snad bude líp.