Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Pro neználky II (potřebuji vědět.....) ... pokračování ...

Společenské dění u nás i ve světě.
Odpovědět
jarda ovčák
Zasloužilý člen
Dal: 9 poděkování
Dostal: 99 poděkování

Re: Pro neználky II (potřebuji vědět.....) ... pokračování .

Příspěvek od jarda ovčák »

Potřebuju vědět, kolik energie potřebuju na ohřátí 10gramů železa v kulatince 6mm běžné oceli.... zejména mne zajímá krátký čas, tedy 2 až 4 sekundy, patrně indukční vf zdroj.
Jo, teplota 1100 stupnů.
dá se to nějak vypočítat?

„Kdybych byl postaven před rozhodnutí mezi zbabělostí a násilím, zvolil bych násilí.“ Gándí
la
Zasloužilý člen
Dal: 763 poděkování
Dostal: 238 poděkování

Příspěvek od la »

Pokračování pokusu z rajčaty na půdě terra preta ze str. http://www.upramene.cz/forum/viewtopic. ... ta#p103709
Anriho zajímala chuť ,takže jde to podobný jako chery rajčata to jsou ty na větvičkách s hypáče a není to dutý. je to plný rajče.Přitom druh býčí srdce není chutově zvlášt výrazné.
Se slzami v očích sem je musel stříháním zdecimovat aby to nevyvalilo okna odhadem tak napůlku. Stejně ohýbá to ty kroucené ocelové tyčky,je to plný až po strop.Výhoda je že to nic nenapadá venku řádí plíseň, tak že vůbec nestříkáno.A hlavně jsou to ještě rajčata,nejsou to melouny. :jump: :pivko:
vzorek foto :

PS: http://biom.cz/cz/odborne-clanky/terra- ... cerne-zeme
plus upravená zálivková voda při pěstování sazenic a viz předchozí příspěvek na tohle téma.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

adam.benda
Zasloužilý člen
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

Prudký ohřev železa

Příspěvek od adam.benda »

jarda ovčák píše:Potřebuju vědět, kolik energie potřebuju na ohřátí 10gramů železa v kulatince 6mm běžné oceli.... zejména mne zajímá krátký čas, tedy 2 až 4 sekundy, patrně indukční vf zdroj.
Jo, teplota 1100 stupnů.
Potřebuješ 4860 Joulů tepelné energie. Takže pokud oné teploty dosáhnout za 3 sekundy, výkon ohříváku by měl být kolem 1620 W.
(Pro čas 4 sekundy ... 1215 W.)

adam.benda
Zasloužilý člen
Dal: 151 poděkování
Dostal: 258 poděkování

Re: Prudký ohřev železa

Příspěvek od adam.benda »

adam.benda píše:
jarda ovčák píše:Potřebuju vědět, kolik energie potřebuju na ohřátí 10gramů železa v kulatince 6mm běžné oceli.... zejména mne zajímá krátký čas, tedy 2 až 4 sekundy, patrně indukční vf zdroj.
Jo, teplota 1100 stupnů.
Potřebuješ 4860 Joulů tepelné energie. Takže pokud oné teploty dosáhnout za 3 sekundy, výkon ohříváku by měl být kolem 1620 W.
(Pro čas 4 sekundy ... 1215 W.)
Jak jsem teď neměl na hajzlíku co číst, byl jsem nucen přemýšlet o tom, na co jsem dneska na fóru vlastně odpovídal... Tvá otázka... tohle smrdí nějakou velko-výrobou projektilů do flinty (zřejmě tvářením za tepla.. ).

jarda ovčák
Zasloužilý člen

Ahoj adame. Je o tak, seriová výroba zatepla tvářených výrobků.... projektily to nebudou, alespoň do začátku.
Rozhodně díky za odpověď, moc mi to pomohlo.
Ještě někde vypátrat vibrační motorky s pár watíkama příkonu. musím udělat seřadiště na kovové válečky, aby šly za sebou jak husy......nejdřív do induktoru a pak plesk, do lisu...

„Kdybych byl postaven před rozhodnutí mezi zbabělostí a násilím, zvolil bych násilí.“ Gándí
A(&F)
Zasloužilý člen
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

RE: Vibrační motůrky ...

Příspěvek od A(&F) »

... nízkopříkonové vibrační motůrky nejlépe vydolovati z vyřazených mobilů ... ;) ...... anebo z dámských šidítek ... :D :D :D ...

PeS: ... jde o princip, kdy je na ose rotoru nasazen nevyvážený excentr, způsobující při roztočení rozkmitání celé soustavy ...

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: RE: Vibrační motůrky ...

Příspěvek od Slavek Krepelka »

Kdejaký fikátko na vlasy a chlupy. Slávek.

Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

řitní opice

Že mi bylo zabrouzdati myšlenkama k Fénixovým slzám a že jsem si na Rickově videích všiml, že při užívání se vtírají do dásně a nechají se jít přes sliznice spíše než přes žaludek, docela by mně zatraceně zajímalo, jak se praktikuje lacinka opilectví přes řitní otvor. Ono by to na ty Fénixové slzy byl nejspíš podstatně lepší dopravník než přes dásně. S laskavým pozdravem, Slávek.

cimirek
Zasloužilý člen
Dal: 258 poděkování
Dostal: 213 poděkování

Příspěvek od cimirek »

jarda ovčák píše:... vibrační motorky ...
jestli vyhoví 50Hz, tak z akvaristického vzduchovadla, není rotační ale na principu elektromagnetu.

A(&F)
Zasloužilý člen

Re: řitní opice

Příspěvek od A(&F) »

Slavek Krepelka píše:... jít přes sliznice spíše než přes žaludek, docela by mně zatraceně zajímalo, jak se praktikuje lacinka opilectví přes řitní otvor ....
... co vím z doslechu, tak přes tampon namočenej v pivě ... a pokud možno tak raději slabší ... je to prej fakt dost síla ...

PeS: ... jinak po potápěčsku to přes sliznice jde aj tak, že před natlakováním flašek do nich cmrdneš panáka něčeho tvrdýho ... a pak bez potopení normálně dejcháš z náústku ...... funguje to !!! ... :D ... (pokud se ale s takto vylepšenými lahvemi potopíš, je to potom prý poslední ponor ... i pár kapek může být ve 30ti metrech smrtelnou dávkou) ...

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

Re: řitní opice

A(&F) píše: ... co vím z doslechu, tak přes tampon namočenej v pivě ... a pokud možno tak raději slabší ... je to prej fakt dost síla ...
Hmm. Díky Anri. Takže na poprvé rozmíchat kouda Fénix dávky v 20ml oleje, třeba olivového, do kapátka s tím a dovnitř a zjistit, jaká je síla tohle, než se to vypracuje na něké limitové dávkování. Definitivně by to mělo hodně snížit spotřebu a zvýšit účinnost. Ahoj, Slávek.

jarda ovčák
Zasloužilý člen

Senzace, cimírku, díky moc. Ještě potřebuju plotr, kterej by maloval laserem na dřevěný prkýnka nápisy a obrázky.Kolik ten laser musí mít příkon von vok?
A netušíte, kterej plotr by na to byl nejvhodnější? Jde o hračku na blbnutí šíleného umělce na destičky 30x30...

A(&F)
Zasloužilý člen

Ovčáckej laser na prkna ... ;)

Příspěvek od A(&F) »

... viz např. http://www.inteo.cz/3d-2d-lasery/laser-inteo-404040/ ... dotyčný je občas prodává na Aukru za cenu bez DPH (tedy v tomto případě v konečné ceně za 59.990) ... na hraní to stačí s přehledem ... některé reklamky na tom dokonce produkují i zisk ... :D :D :D ...

PeS: ... pokud Ti však extrémně nezáleží na rychlosti (a chce se Ti bastlit), jde pouhé popisování holzu řešit tak, že pořídíš postarší tužkovej plotr za pár stovek či tisícovek (nebo si ho postavíš pomocí nábytkářských tajlů a krokáčů vykuchaných ze starých jehličkovek), který dovybavíš napřímo nějakým dostupným laserem s optikou, např. z vypalovačky DVD ( http://danyk.wz.cz/laser3.html) nebo DIY (BluRay), popř. malým 10-20W trubicovým CO2čkem se zrcadly (což už ale je potom řešení na stejné úrovni jako mají "dospělé mašiny") ... investice max do cca 15 tis korun českých ... ;) ...

[youtube][/youtube]

[youtube][/youtube]

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

starter -dynamo

Příspěvek od martin11 »

zdravím čtoucí....prosím o radu.
v automobilech /snad/ existuje zařízení, které se jmenuje STARTER-DYNAMO. Má to být starter a dynamo v jednom motoru. A nyní dotaz....lze toto zařízení použít jako motor s trvalou zátěží??? a zpětne ho použít jako dynamo /alternátor/ to je jedno, něco co dělá 12 V. otázka je, jestli tento starer může trvale točit zátěž, tj trvale startovat aniž by se přehřál. pokud bude více odpovědí napíšu veřejně co mám za lubem, pokud odpoví jen někdo, napíšu soukromě.....jo má někdo toto na prodej? / nebo info, kolik starterdynymo stojí korunek. :idea: dííík martin11 :D

... věřím, že se " TO " povede ......
poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Příspěvek od poota »

Pokud vím, tak se to používalo u Ify 600 a bylo to pro zjednodušení.
Obecně lze jako motor použít jakékoli dynamo, startér je vlastně jenom "ošizené" dynamo v tom smyslu, že nesnese trvalý provoz. Kdyby měl lepší ložiska a omezil se mu výkon, tak by mohl pracovat i trvale.
Vinutí dynama je pro jím dodávané proudy předimenzované, takže při zapojení jako motor má podstatně větší výkon, než je schopné uchladit. To znamená, že je potřeba přiváděný proud omezovat. Pro startování tento problém odpadá, protože se běžně startuje jenom pár vteřin, takže spálení dynama nehrozí. Při delším startování se ale může silně zahřát.
Přestože dynamo dodává pouze stejnosměrný proud, může jako motor běžet na proud stejnosměrný i střídavý.
U alternátoru je to trošku komplikované - nahatý alternátor dodává střídavý proud, který je teprve diodovým můstkem usměrňován. Běžel by jenom tehdy, kdyby se střídavý proud připojil přímo na nahatý alternátor bez diod. Na stejnosměrný proud by neběžel ani nahatý, ani přes diody.

Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
Odpovědět

Zpět na „Vážně i nevážně o všem kolem nás“