Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Přestavba motoru Š120 na stirling

Moderátor: JiMi

Odpovědět
1220
Zasloužilý člen
Dal: 1 poděkování
Dostal: 20 poděkování
Kontaktovat uživatele:

těžko je člověku osamělému

Příspěvek od 1220 »

osamělému v koumání nad Stirlingem, oč by to šlo líp,kdyby aspoń
jeden další udělal aspoň model, nebo ten model co našel někde v práci rozpohyboval :|
Zrovna kreslím takový spec. komresoro vývěvu pro čerpání výbušného plynu. Věřte nevěřte s výhodou se dá použít staré bourací kladivo.Já sice budu mít píst jiný, ale na model by šlo použít stávající píst pr 25 a klikovku zdvih 24 mm a máte to zadarmo, nebo levně z bazaru.Odcházejí na tom pastorky, na otáčení vrtáku, ale to pro tento účel není třeba.
Buď zdráv JiMi.
K.

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

osamělí koumáci

Příspěvek od martin11 »

...vím, že to sem nepatří...ale...ono takové osamělé koumání má něco do sebe...tu se zeptám tam se zeptám....vlastní myšlenky...na nikoho se nemůžu vymlouvat...a hlavně na mě nikdo nic nesvádí...se slovy sem ti říkal takhle ne...moje peníze...a výzkum je vždycky drahej...takže osamělí koumáci....zdar...máme NAŠE forum...tak zas tak osamělí nejsme...krásný příklad osamělého koumáka je ....JiMi :bye: ...ja osobně se také za osamělého považuju :oops: ....protože všechno vědění o magnetech jsem si vydumal sám....teorie je sice krásná...ale ve skutečnisti to je TROCHU jinak....tak hezkej den všem MARTIN11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

motor je treba chladit predtím, než se upeče

Příspěvek od Akord »

Stejný efekt udelá treba 1W motorek za ty 3 vteriny. =0.3W na 2Lobjemu. Krome držení PET bys mel brzdit rukou pár desítek W motorky, ale takové, co mají jenom nekolik otáček za vterinu, by sis možná vzpomenul, jaká je to síla. Co treba v prepočtu 3kg s ramenem 10cm nekolikrát za vterinu. To už chce zase nejaký tlak. Nebo pak ten sálový počítač nebo motor s objemem koupelny.
Kvuli určitému tréninku jsem si zkoušel trochu zanalyzovat ten hrebenáč, ale je to dost složité a nemám jasný záver. Rekl bych, že fáze komprese by mela nastávat, kdy je prehaneč v chladné oblasti a proudení je tam značné vlivem pohybu prehaneče, a kdy teplé žebra jsou volné. Pokud by mela komprese nastat pri uvolnených chladných žebrech, pak je podle mne vzdálenost žeber príliš velká na prostup tepla a proudení stejne preváží. Proudení vlivem pohybu to ale hodne zamlží. Celkove je tam hodne parazitních jevu. Použití tepelného izolantu možná není ani podstatné. Chtelo by to do kompu ale momentálne nestíhám.

JiMi
Zasloužilý člen

Re: motor je treba chladit predtím, než se upeče

Příspěvek od JiMi »

Akord píše:.....Kvuli určitému tréninku jsem si zkoušel trochu zanalyzovat ten hrebenáč, ale je to dost složité a nemám jasný záver. Rekl bych, že fáze komprese by mela nastávat.....
Zdravím,
díky chlapci za to, že se trošku věnujete tomu co čtete. Teď ne jen Akordovi, ale všem. Dovolil jsem si citovat Akordův příspěvek, protože po dlouhé době je to první příspěvek, ze kterého mám pro mě příznivý pocit, že se nad tím skutečně zamyslel.
Tím nechci zahazovat nic z toho, co jste mi doposud sdělili. Pro laika v mechanice i termomechanice jsou to vesměs všechno perly, které je potřeba schovávat. Akorát dost často mívám pocit, že to sice jsou perly, ale z jiného šperku. Nebudu tu zas plácat. Je to všechno gůd, a určitě mají všichni pravdu, akorát já vám nerozumím.

No vidíte, a obyč PET flaška Akorda přiměla k příspěvku, který mi úplně zahřál osrdí.

V prvé řadě, bych chtěl každému připomenout, pokud se chcete problémy, které tu chci řešit, zabývat, dělejte to ve volném čase a naprosto spontánně a dobrovolně.
Ne ve volném čase po práci, ale ve volném čase, kdy se nudíte ve svém volném čase. Nechci se dočkat příspěvků Já jsem ti (tomu) věnoval čas. Nic jiného totiž nechci, jen ten případný čas, který zatím jediný máme všichni zadarmo. Takže pokud se budete zamýšlet, dělejte to tak, aby z toho nikdo nemusel mít pocit, že je někomu něčím zavázán. Toto já považuji za skutečnou pomoc. Věnovat někomu nezištně čas. Finance, charita, somrování DMS, to mi připadne jak z jinýho světa. Lidí řeší problémy, které si sami vymysleli a realizovali. Ale čas, ten nemusíte řešit. Je to rozměr. Podstata. Ten prostě JE. Proto mi dar času, připadá jako jediný skutečný DAR.
Teď už jen docílit stavu, aby ten dar měl i nějaký význam.

Návrat k Akordově příspěvku.

Máš velkou výhodu, že máš možnost se opřít o matematický aparát, zkušenosti, praxi... tedy alespoň v tomto oboru. Takže ve skutečnosti si ani nedokážu představit, co to znamená trochu zanalyzovat. Přesto je výsledkem nejasný závěr, spousta parazitních jevů a alespoň připuštění, že je to složité, na balíka, jako jsem já.
Potud to chápu pozitivně v tom smyslu, že to není úplně standartní konstrukce, něco na tom může být (dobrého/špatného 50:50) a že mám před sebou né oříšek, ale ořech velikosti lokomotivy.

Ano, pochopil jsem, už velmi dávno, že tato konstrukce není klasický silový stirling, kdy k tomu, abych dostal na hřídeli použitelný moment, musím přivést nadbytek energie s vysokým potenciálem.
Dělám to všechno proto, že chci zkusit vyzískat zpět energii která v tom teple hmoty je.

Takže trošku jiný stirling. Nechat působit tu teplou hmotu, ať působí pouze svou podstatou, k tomu chci zneužít carnotův cyklus, a jen využít toho, co ta hmota sama dodá. Trošku to té přírodě chci ulehčit, zmenšit vzdálenosti mezi ohřívacími plochami, nenechat stroj samotný řešit veškeré řízení, no anotaci už znáte....

Teď je doufám už trošku líp vidět, že si uvědomuji, že ten blok z motoru, je východisko z nouze. Krok kamkoliv, ale krok. Kdybych nezačal s tím blokem, jako laik bych se nedostal vůbec nikam. Potřebuju mít alespoň na začátku nějaký motiv nebo smysl, proč to vlastně vůbec dělat. Až mě to dokope k řešení, že blok je nesmysl, s klidným srdcem půjde do šrotu.

Ne, nikam nepůjde. Založím si sbírku sestrojených artefaktů, i kdybych měl postavit barák a věnovat tomu celou místnost.

Ano, PET flaška je pro tento můj pokus zavádějící příklad, ale mě šlo jen o demonstraci principu. No a když už jsme u principu, tak musím vyzdvihnout tvou poznámku o motoru velikosti koupelny v souvislosti s mými předpoklady, že budu škálovat objemy výměníků a přehaněče.

No a celý můj problém je v tom, že nemám k dispozici aparát, zkušenosti a praxi. Takže na to musím jít oklikou, celý problém řešit pocitově nebo jen s aparátem, který mám k dispozici a až bude jakýkoliv výsledek, zkusit najít souvis s původními myšlenkami.

Ano, ta fáze komprese, v mém zamýšleném řešení, mi celou dobu připadá jako zavádějící problém, přitažený z klasických silových stirlingů.
Mám celou dobu představu, že když nastolím podmínky pro přenos tepla třeba ve výměníku o objemu 5litrů, tak efekt pracovního pístu o objemu 3 dl bude zanedbatelný. Nechytej mě teď za slova, nebo mi alespoň ještě chvilku nech pocit, že mě začínáš trochu chápat.
Co bych ti chtěl ještě podat ze svých myšlenek, tak to je náhled, že čas a prostor, je to jediné co máme k dispozici zadarmo. Pak je tu energie, schovaná všude kolem, třeba v teple hmoty no a na vrcholu pyramidy je myšlenka, jak to všechno dát do kupy, aby z toho byl pozitivní efekt.

Závěr, jestli to dopadne tak, že budu muset udělat výměník velikosti koupelny, abych rozpohyboval blok motoru, tak to tak bude. Akorát už nebude z mědi.
To že si teď hraji s mědí a chci to zkoušet tlakovat, to jsou pokusy, hledání souvislostí tam, kde tobě pomáhá aparát. Nepotřebuji postavit funkční motor na první pokus (i když by to bylo prima).

Teď momentálně z toho ale mám alespoň pořád dobrý pocit.
JiMi[/b]

Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

Možná bys mel ješte lepší pocit, kdybys vedel, že nevím, co je aparát. Navíc nemám rád, když me hodí do pytle jako loupežníka nebo obrácene. Nekdy stačí chytit lopatu a porádne si všechno rozkreslit alespoň na 4 fáze a nenechat ze opít prvním nebo druhým obrázkem. Ale když napíšu treba adiabata, tak to znamená, že vím, jak se s ní jede z kopce. Takže kdyby se to točilo, divil bych se, ale ne extrémne, sejmul bych širák jako kompliment. Ale už silový a dobre udelaný stirling má problém s merným výkonem, tak není treba čekat zázrak a účinnost i 1 procento bych považoval za úspech, protože vím, co to 1 procento ve skutečnosti je, krome čísla. Já vím, co deláš, pokoušíš štestí v novejší dobe a s zatím nepoužitými materiály. Klidne, občas to vyjde. Já tenhle styl používám spíše výjimečne. Ta nízká vstupní teplota má jedinou výhodu, pomuže kotli na účinnosti. Ale neexistuje zpusob, jak pritom zvýšit účinnost obehu, protože jsou tak zakomponovány velmi jednoduché a čitelné prírodní principy typu - voda teče nejradeji z kopce.

To s tím aparátem a pytlem byl jako pokus o odlehčení, ale se asi nepovedl. Nebývám až tolik vážný. Toto jsem sem dopsal jako dodatek na následující JiMiho komentár.
Naposledy upravil(a) Akord dne ned 16 bře 2008 0:23, celkem upraveno 1 x.

JiMi
Zasloužilý člen

Příspěvek od JiMi »

Akord píše:Možná bys mel ješte lepší pocit, kdybys vedel, že nevím, co je aparát.
Zdravím s pozdní hodinou,
Nemyslel jsem nic zlého. Máš výhodu znalosti matematického aparátu a všeho toho nezbytného pozadí, co by člověk měl znát, když se chce pokoušet o podobné věci. Tak jen takto jsem to myslel. Ale už se mi zavírají glazá, tak se nebudu rozepisovat.
Hezkej zbytek víkendu všem.
JiMi

1220
Zasloužilý člen
Dal: 1 poděkování
Dostal: 20 poděkování
Kontaktovat uživatele:

JiMimu

Příspěvek od 1220 »

Bylo tady sice něco napsáno ale :pivko: je lepší.Leda nad modelem.
K.

JiMi
Zasloužilý člen

Spánek

Příspěvek od JiMi »

Zdravím všechny příznivce amatérství.
Pokud se vám zdá, že trochu spím, tak se vám to nezdá. Jestli jste nestihli postřehnout, tak jsem s počátkem března nastoupil k novému chlebodárci, a musím prokázat nějakou schopnost nového koštěte. Jinými slovy, nosím si práci i domů (mám výhodu, že jde přenést na flashce) a opravdu, teď frekvence účasti trochu spadla.
Ale i když to trochu podřimuje, nespí to. V těch krátkých okamžicích se občas i něco děje a jak říkali měsíčňani, malý krůček pro člověka...
Všechno si musí sednout, takže nezbývá než čekat.
Kdokoliv to tu sleduje, nemusí mít obavy, že bych tu s tím seknul. Nějakého výsledku se dočkáte. Ať už do plusu, nebo do mínusu.
Vyděržáj pijaněér.
JiMi

Waldes
Zasloužilý člen
Dal: 262 poděkování
Dostal: 43 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Spánek

Příspěvek od Waldes »

JiMi píše:Zdravím všechny příznivce amatérství.
Pokud se vám zdá, že trochu spím, tak se vám to nezdá. Jestli jste nestihli postřehnout, tak jsem s počátkem března nastoupil k novému chlebodárci, a musím prokázat nějakou schopnost nového koštěte. Jinými slovy, nosím si práci i domů (mám výhodu, že jde přenést na flashce) a opravdu, teď frekvence účasti trochu spadla.
Ale i když to trochu podřimuje, nespí to. V těch krátkých okamžicích se občas i něco děje a jak říkali měsíčňani, malý krůček pro člověka...
Všechno si musí sednout, takže nezbývá než čekat.
Kdokoliv to tu sleduje, nemusí mít obavy, že bych tu s tím seknul. Nějakého výsledku se dočkáte. Ať už do plusu, nebo do mínusu.
Vyděržáj pijaněér.
JiMi
Ahoj JiMi,
nič si z toho nerob, ja som ti tiež ešte nemal čas nakresliť ten obrázok, toto aj tak nieje šprint ale beh na dlhé trate ...
Waldes.

Nieje nič nové, len zabudnuté ...
JiMi
Zasloužilý člen

Včera jsem se na chvilku utrhl...

Příspěvek od JiMi »

a sestoupal jsem z výšin do přítmí svého sklepa. Bylo to skoro na rodinnou hádku, že nechci jít sledovat fotbalové utkání jednoho našeho dítěte, no však to asi znáte, ty se od nás jen odtahuješ, ty nemáš zájem o nic, jen o ty svý blbosti. Moje námitky, že máme před sebou celou duhou polovinu ligy, že stejně jako každý dospívající se tváří, že nechce abysme tam chodili, nebyl brán zřetel.

Každopádně jsem měl dvě hoďky pro sebe a naohýbal jsem si měděné plíšky na olejovou nádržku. Nemám ohýbačku, tak je to trošku fušeřina, ale účel to splní. Ještě to spájet do kupy, zajistit těsnost, dodělat pár trubiček, a zas budu o kousek dál.
JiMi
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

JiMi
Zasloužilý člen

Nakonec...

Příspěvek od JiMi »

den stejně dopadl ne podle mých představ. Ženská přilítla s fotbalu, dělej padej se navrch umýt, jedeme se podívat na holku. (ta měla zase v brněnském BOBY centru nějaké regionální kolo v HIP HOP tanečkách).

To už okecat nešlo. To se prý musí vidět. Takže hurá do Brna, 400 Ká vlezný, měli tancovat v 18:20, my tam přijeli v 17:50. Moje zkušenost, že u takovýchto akcí je hodinový skluz naprostá nutnost, se ukázala jako nedostatečná.
Asi je to tím, že je jiná doba a všechno už je jinak, než si pamatuju. Na řadu jejich ansámbl přišel až ve 21:50. A to tam děcka čekaly už od oběda.
Čtyři hodiny totálního utrpení.
Stání v chumlu podobně postižených, ale velmi často spíš ještě fanatičtějších rodičů, kteří hrozným řevem, pískotem, zpěvem podporují velmi často fyzicky nedovyvinuté (takové to přerostlé maso puberťáků) miláčky, bez hudebního sluchu a rytmického cítění.
Hudba rozhodně nad hygienyckými úrovněmi. U kdejaké dálnice by si lidi stěžovali, tady za to ještě platí.
Frenetičtí moderátoři snažící se přeřvát ten hudební podklad a snažící se vytvořit iluzi snad největší SHOW na světě. Kolik to muselo stát, si neodhaduju tvrdit. Nevím, přitom je to soutěž zájmových sdružení, jejichž činnost plně hradí rodiče, dřív to fungovalo tak nějak normálnějc. Žádný HOGO-FOGO. Proč jako rodič musím platit úplně každý uprdnutí toho šaška, co moje děcko učí zvládat svý vlastní tělo a ještě musím platit i takovýto MONSTER DEMO.
No a pak musíte říct dětičkám, které pozdě v noci vezete domů, a to se umístili až na krásném čtvrtém místě, že si myslíte že byli nejlepší, že ta porota stejně byla nějaká ovlivněná a tak... (dostal jsem totiž od ženské nalejvárnu, co a jak mám říkat, abych náhodou se svou upřímností nenadělal škodu v dětských dušičkách. Když jsem říkal, na SEX se mě neptají (a to si myslím, že je daleko důležitější), ale nemůžu jim říct, že to stálo za hovno, byl jsem odkázán do roviny DRŽET HUBU A KROK).

Hlavně že rodinka je v klidu.
Omlouvám se, potřeboval jsem to ze sebe dostat.
JiMi

tbest
Zasloužilý člen
Dostal: 1 poděkování

Re: Nakonec...

Příspěvek od tbest »

JiMi píše:den stejně dopadl ne podle mých představ....
...Omlouvám se, potřeboval jsem to ze sebe dostat.
JiMi
Sakra JiMi, ani nevíš, jak ti rozumím! Když se dívám kolem sebe, propadám do čím dál hlubších depresí. Ale jak se říká - hlavu vzhůru a vydržet, ikdyž je to někdy dost obtížné.

JiMi
Zasloužilý člen

Fe-Cu-Al

Příspěvek od JiMi »

Malý dotázek pro konstruktéry.
Že spolu různé kovy tvoří elektrochemické články pouhým kontaktem, na základě které pak jejích povrchy zoxidují, je mi jasné. V elektrice je to problém (CUPALové spojky), viděl jsem hořet měděné kabely jen od přechodových odporů.

Je to ale problém v mechanice ?
například mám hliníkový blok motoru a olejové hospodářství v mědi.
Nebo železný podstavec a měděná nádržka.
Přechodový odpor mi nevadí a případná oxidace povrchů taky ne. Ale nebude nějaký jiný problém ? Nebou třeba materiály křehnout nebo něco podobnýho ? Pokud se ale bavíme o >10 letech, opět není problém.

Jen máte-li nějakou osobní zkušenost s konstrukcemi z různých kovů s nějakým katastrofickým koncem ?
JiMi

pepo.bn
Zasloužilý člen

Re: Al.

Příspěvek od pepo.bn »

Peter píše:
pepo.bn píše:... technicky čistí Al ...
... zliatin hliníka...
Peter zdravím Ťa. Ano , ten dural sa povrchovo upravuje (Mg v ňom robí svoje) . PePo
Naposledy upravil(a) pepo.bn dne sob 19 dub 2008 12:50, celkem upraveno 1 x.

Nič nie je nemožné , stačí len chcieť a vedieť ako na to !
JiMi
Zasloužilý člen

Re: Al.

Příspěvek od JiMi »

Zdravím,
člověče kdy ty knížky bereš ? Existuje něco, k čemu nemáš patřičný kousek literatury ? Ta sbírka je fakt záviděníhodná. V dobrém slova smyslu.

Ať s knihou nebo bez knihy, upadne mi měděná trubička po roce z hliníkového bloku ? Rád bych věřil tomu, že ne. A když upadne až za dvacet let, je mi to fuk.
To už tu možná nebudu. To už tu možná nikdo nebude. Kde by mě před 20-ti lety za totáče napadlo, že se změní režim, že mě moje vláda potopí jako generaci, která musí za všechno zaplatit mládeži i starcům a ještě si uspořit na vlastní funus. Že mlíko bude za 17, benzín za 31, rohlík za 2,50.

Fakt mě zajímá, jestli mi ty trubičky neupadnou do dvou let.
JiMi

Odpovědět

Zpět na „Přestavba motoru Š120 na stirling“