Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Přestavba motoru Š120 na stirling

Moderátor: JiMi

Odpovědět
1220
Zasloužilý člen
Dal: 1 poděkování
Dostal: 20 poděkování
Kontaktovat uživatele:

právě na tu stříšku

Příspěvek od 1220 »

to bude nad pískovištěm, mooc dobrý, ne to je spíš nedobrá legrace.
Přísně logicky vzato co ale tam má dát ? Sintimid, nebo aspoń teflon, Rulon ?
Plasty nad 200st C jsou o řád dražší. Asi překližku leteckou nebo prkénka z parket ? Do 300st Celsia provizorně je ale dřevo možné. A pokud bude mít spoje i nýtované, tak by se to mohlo točit aspoń chvilku :idea:
V učebnicích pro programátory se píše /dost často/ že je problém možné řešit vždy několika způsoby , dál se tam píše, že je dobré používat fungující moduly adt ..... I zdánlivé protimluvy, .....ale samostatnost nade vše.
Naproti tomu strojařina vyžaduje buď velkou zkušenost, nebo aspoň týmovou práci, jinak soukromá firma na bázi výrobků ani nezačne fungovat a je v bankrotu. Co ale se softwarovou strojařinou, co když je to nový obor,
který tady právě vzniká. Je to ala fuzzi regulace. Tomu nerozumí skoro nikdo, takže nějakou šanci určitě může mít.
K.

JiMi
Zasloužilý člen

Re: právě na tu stříšku

Příspěvek od JiMi »

Karel m píše:.... ala fuzzi regulace....
Dík za malinkatou podporu. Že je to z pohledu klasické strojařiny postavený na hlavu od samýho začátku, je mi jasný. Výhodu mám v tom, že nemůžu zbankrotovat, páč to živím z kapesného. Mám možnost pro prohulit, prosázet, prochlastat, prosportovat, vrážet to zpátky do bab NEBO... koupit měděnej plech a plotnu plexi. Že je v konečným výsledku kešeňa stejně prázdná je úplně jedno. Jde o ty orgasmy mezitím.....

Ale co jsi nakousl vcelku slušně, tak celkem fakt věřím tomu hybridu mezi klasickou strojařinou a zmatennou logikou.
Jakých výsledků bylo dosaženo v jiných oborech. Jenom tím, že dnešní sondy téměř nic nežerou a řízení je adaptabilní.
FUZZY JiMi

Nobody
Stálý člen

Stirling

Příspěvek od Nobody »

Nazdar panovia....
prepacte mi tu trufalost ze sem pisem ked stirling nestaviam..Hoci fuzzy logiku u nas na Univerzite ucim....kolega bol na vystave v Linzi a priniesol nejake materialy o Stirlingu...Ak by bol zaujem hodim to sem.princip je v tom ze sa spaluju pelety a prebytocnym teplom sapohana Stirling,ktory pohana el.generator 3 kW . v EU za takto vyrobenu energiu -elektricku platia 15 .-Sk za 1kWH..co je uz zaujimave...bavil som sa s kolegom docentom od Biomasy a ten bol skepticky...je to o zakonoch a spadovej oblasti..akvzdrazia biomasu..alebo jej nebude vvspadavej oblasti dost a bude sa dovazat,cim sa predrazi...je po srande. No podstatne je to ze pri spalovani biomasy nie su teploty extremne......

Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

Ilem, Peter,
vďaka za podporu, bez ktorej by ma tu bezmála poniektorí preventívne odbachli. Aquarius je myslím neutrálny a nenapísal nič provokatívne (popichuje je v podstate pokrokový výraz), ale ani z hromady nepríjemných slov nerád robím predčasné úsudky. Chápem tých, ktorí majú z mojich výrokov nervy, ale hra na slepú babu má svoje medze, to by som sem potom nemal čo napísať. JiMi asi vie, že nekontrolovanú melu na pieskovisku treba brzdiť, ináč by ničie deti do škôlky ani nepustil. Waldes mi zrejme urobil neplánovanú reklamu, ktovie, či to aj jemu na niečo bude. Myslím, že sú tu viacerí ľudia, ktorí nečakajú, že sa do tajov techniky dostanú nejakou slepou skratkou. Napríklad v tomto vlákne si cením aj informácie od Petr111, v iných vláknach od ďalších autorov.

JiMi
Zasloužilý člen

Pískoviště...

Příspěvek od JiMi »

Zdravím všechny zúčastněné.
Vidíte, chlapci, nakonec se nějak domluvíme. Přece jenom, už si na těch pískovištích hrajem nějakej pátek.

Pro ty z vás, kteří mi věští potupný pochod na EKO dvůr, možná to nebude tak žhavý.

Mám namyšlenu reinkarnaci všech výměníků a ovládaných přehaněčů do nové verze teplovzdušného motoru pro případ, že s tím blokem ze škodovky nepohnou. Takže EKO dvůr možná bude, ale jako předvoj tam pude nejdřív ten blok. Doma ve sklepě v té době zůstane kompaktní zařízení s teplým a studeným výměníkem, se 4-mi oddělenými prostory, 4-mi tlakovými výstupy s možností ovládat každý prostor zvlášť, takže bude možnost vyrobit nějaký poctivý čtyřválec. Pak teprvá začne to pravý vzrůšo.
JiMi

Waldes
Zasloužilý člen
Dal: 262 poděkování
Dostal: 43 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Mám za to........

Příspěvek od Waldes »

Ilem píše:
Aquarius1 píše:Mám za to že každá připomínka či názor je dobrej k tomu aby příslušného člověka nakopl a donutil k zamyšlení.To že jsme každý jiný je dáno tím pískovištěm zmiňovaným JiMim.JiMi má svou představu a Akord zase svou.JiMi staví a snaží se montovat Akord zase píše a popichuje ,teď je na obou dvou jak se k tomu postaví.To jen tak mimo věci dané a pomyslné.
Nechtěl jsem se do toho míchat, zvlášť, když to patří spíš do boxárny, ale nechápu, proč všichni šijou do Akorda, když on jediný ví o čem je řeč a dokazuje to každým přispěvkem. A kdyby se JiMi držel jeho dobře míněných rad, snad by ten šrot i rozchodil. Například nákupem mědi a plexiskla si zavřel dveře před nosem ještě dřív, než se vydal na cestu.
Ahoj Ilem.
Prepáč mi ale budem ti oponovať, ak myslíš tie dobre mienené rady ako nekupuj nič, nerob a tak žiadna veľká škoda. Podľa mňa dobrá rada je taká, ktorá človeku pomôže realizovať jeho myšlienku a nie taká ktorá jeho myšlienku len dá na slepú koľaj a to len preto že ten radiaci si nevie predstaviť ako. To plexi je možno diskutabilné, osobne by som tam použil materiál podstatne ľahší ale pokiaľ JiMi plánuje teplotu do 100 stupňov celzia bohato stačí.
Waldes.

Nieje nič nové, len zabudnuté ...
Waldes
Zasloužilý člen
Dal: 262 poděkování
Dostal: 43 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Waldes »

JiMi píše:
Karel m píše:.... ala fuzzi regulace....
Dík za malinkatou podporu. Že je to z pohledu klasické strojařiny postavený na hlavu od samýho začátku, je mi jasný. Výhodu mám v tom, že nemůžu zbankrotovat, páč to živím z kapesného. Mám možnost pro prohulit, prosázet, prochlastat, prosportovat, vrážet to zpátky do bab NEBO... koupit měděnej plech a plotnu plexi. Že je v konečným výsledku kešeňa stejně prázdná je úplně jedno. Jde o ty orgasmy mezitím.....

Ale co jsi nakousl vcelku slušně, tak celkem fakt věřím tomu hybridu mezi klasickou strojařinou a zmatennou logikou.
Jakých výsledků bylo dosaženo v jiných oborech. Jenom tím, že dnešní sondy téměř nic nežerou a řízení je adaptabilní.
FUZZY JiMi
JiMi nezdávaj sa, myšlienka to nieje zlá, len ju treba dotiahnuť. Chápem ťa, že vychádzaš zo svojich reálnych možností ale stačí to málo upraviť a nebudeš musieť letovať vôbec alebo až neskôr ak by si naozaj prešiel na väčšie teploty. Pokiaľ teploty nepresiahnu tých 100 stupňov nemusíš sa báť ani toho plexiskla. Neviem či tam máš nejakú rezervu čo sa týka množstva medeného plechu lebo ale poďme po poriadku. Z praxe viem, že také letovanie ako si nakreslil takzvane na tupo nieje moc šťastné riešenie. Tiež sa mi nezdá jedná vec, tými rebrami riešiš prechod tepla z plechu do vzduchu vo vnútri motora ale neriešiš vstup tepla dnu. Myslím si, že by bolo vhodné aby rebrá trčali aj von. Aspoň pár milimetrov ale kľudne by som ich nechal trčať aj jeden dva centimetre. Ak si to predstavíš na tvojej kresbe od deliaceho plechu rebrá nielen dnu ale aj von. Ak si predstavíš tú deliacu stenu hrubú tak 10 milimetrov a to vnútorné a vonkajšie rebro ako jeden kus tak ti musí výjsť jednoduché riešenie. Rebrá medzi ktorými sú medené pásiky určujúce vzdialenosť medzi rebrami a celé to stiahnuté pár 3 až 4 mm skrutkami krížom. Ak si to nevieš predstaviť tak ti to rád nakreslím. Ak by si aj niekedy v budúcnosti chcel prejsť na vyššie teploty bude stačiť to zvonku celé zaletovať. Držím palce.
Waldes.

Nieje nič nové, len zabudnuté ...
JiMi
Zasloužilý člen

Představy...

Příspěvek od JiMi »

Waldes píše:.... Ak si to nevieš predstaviť tak ti to rád nakreslím. Ak by si aj niekedy v budúcnosti chcel prejsť na vyššie teploty bude stačiť to zvonku celé zaletovať.
Zdravím Waldes,
Dík za návrhy, svou představu jak dostat teplo trubkama z druhé strany k hřebenovým výměníkům mám, ale když by tě to moc nezdržovalo, a byl by jsi té ochoty alespoň načrtnout a ofotit to co jsi popisoval... každá představa lze poopravit, dokud je to jen představa.
A přiznám bez mučení, že mi trošku chybí představivost. Možná za to může CAMPARI ředěné raději míň než víc, proto možná obrázek za tisíc slov.
Tak pokud máš čas a chuť, rád se podívám. A třeba to někde pomůže i někomu jinému.
JiMi

JiMi
Zasloužilý člen

Zámečník

Příspěvek od JiMi »

Byl jsem svému dvornímu zámečníkovi odnést ten měděný plech se stříhacím plánem a normálně, kdybyste viděli tu radost v očích, když jsme si klepali pravicí... Byl z toho rozhovor na půl hodiny. Zajímal se o to, co vlastně dělám, jaké mám plány, kde to beru... No, takovej ten nefalšovanej chlapskej zájem.
I když je to pro něj jednorázová a prakticky nevýdělečná práce, (nebo jen velmi mírně výdělečná) tak ho to prý strašně baví. Že už se vždycky těší, s čím zase příjdu, prej ho takový chuťovčičky udržují při životě. Určitě nemyslel finančně. že ty ploty, rošty, dekly, branky, zábradlí, ano obživa, ale nuda.
I když by toto měl být příspěvek spíš do Relaxu, chci říct že i prací navíc lze někomu udělat radost.
JiMi

lajos
Zasloužilý člen
Dal: 471 poděkování
Dostal: 212 poděkování

Jimi

Příspěvek od lajos »

Jak reagovat na tvůj poslední štasntý příspěvek, asi současně ti závidíme i přejeme takového člověka, přeju ti ať máš víc takových pracantů a pomocníků-nebudu to dál hromadit

Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

Citujem Waldesa "Podľa mňa dobrá rada je taká, ktorá človeku pomôže realizovať jeho myšlienku a nie taká ktorá jeho myšlienku len dá na slepú koľaj ".
Súhlasím. Nesúhlasím s tým, že ja som ten, čo dáva tie slepé rady. Mnohí ku mne preto radi chodia. Stačí poriadne čítať a nepreskakovať slová (myslím, že Waldes nad mojimi príspevkami nepremýšľa, keď mu z toho nevychádzajú niektoré súvislosti). Keď niečo kritické napíšem na fórum, najprv testujem, či sa to nehodí skôr na mňa.

Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

Karel m píše:to bude nad pískovištěm, mooc dobrý, ne to je spíš nedobrá legrace.
Přísně logicky vzato co ale tam má dát ? Sintimid, nebo aspoń teflon, Rulon ?
Plasty nad 200st C jsou o řád dražší. Asi překližku leteckou nebo prkénka z parket ? Do 300st Celsia provizorně je ale dřevo možné. A pokud bude mít spoje i nýtované, tak by se to mohlo točit aspoń chvilku :idea:

K.
Buď tohle:
http://www.vink.com/V%C3%9DROBKY/Dostup ... ESTER.aspx
nebo aspoň tohle:
http://www.plastymorava.cz/shop/index.p ... 93d864495f.
Potom je řada materiálů, které se odlévají a vytvrzují teplem, ale ty jsou dost drahé. Mají tu výhodu, že se dá udělat téměř libovolný tvar. Udělá se model z vosku, pak se zaleje do sádry , vosk se nechá vyvařit a následně se to vyleje teplem tuhnoucí pryskyřicí a nechá v peci vytvrdit. Používají se třeba v dentální technice.

"Dum spiro spero"
Ciceron
JiMi
Zasloužilý člen

Příspěvek od JiMi »

Díky za názory, Ilemovi myšlenky s termosety jsem si všiml hned napoprvé, (už nevím před kolika stránkama to bylo) i když jsem nejspíš nereagoval, jak by si představoval. Ale efekt to mělo a vyústilo to v několik záložek na firmy, které takové desky v okolí Brna dodávají.

Takže u mě to nezapadlo. Držím to v merku, a jakmile vyvstane potřeba vyšších teplot než 130° (dávám tomu Macrolonu ještě i rezervu), jdu do něčeho lisovaného a vytvrzovaného.
Konstrukce zůstane táž, akorát sestavím hřebenáč z jiné fošny. Takže alternativu vidím, a máte pravdu, rozšiřuje mi to oblast použití (rozsah teplot o nějakých 50° až 80 °. Je dobré to zase vědět (i když se v 8.třídě ZŠ snažili seč mohli, aby nám to už tehdy všechno řekli).

No a že přitom vyhodím nějaký termoplast ? Se podívejte do kontejneru, co lidi vyhazují dnes a denně naprosto beze smyslu. Jenom že v tom chvilku stála nějaká voda. Taky za to platí a šup s tím do spalovny.
Jdu si otevřít jedny Krušovice.
JiMi

JiMi
Zasloužilý člen

Za všechno mohou Krušovice

Příspěvek od JiMi »

Odejdu od komplu pro pivko, a ženská nemá nic jinýho na práci, než že si přečte co mi píšete.
A hned: co když mají pravdu ? Co když jseš blbej ty ? Co když fakt potřebuješ vysoký teploty ?
Tak jsem ji vzal za rameno, dovedl do kuchyně, vzal prázdnou PETku, zašrouboval, pustil jsem teplou na povrch PETky (trošku upustil a opět utáhl), PETka vyrovnala pomačkný povrch, pustil jsem studenou, PETka se zbortila sama do sebe, pustil jsem teplou a zas se narovnala takto asi desetkrát dokola.
A zeptal jsem se. Kolik si myslíš že je tam rozdíl ve stupních ? No odhadla to na 80°, ale od ní je to celkem slušný.
Mě na tom jednoduchém pokusu zaujala akorát ta relativní rychlost a malá výměnná plocha vzhledem k nehybnému objemu.
Ta 2 litrová PETka se stihla zhroutit nebo narovnat tak do 3 vteřin.
Tak to jen tak u pivka. Chlapi, ta energie tam někde je, i když je to jen třeba 80° rozdíl.
JiMi

1220
Zasloužilý člen
Dal: 1 poděkování
Dostal: 20 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Reportáž

Příspěvek od 1220 »

:D :D Děláš pěknou reportáž JiMi. Je to k smíchu až skoro k pláči.
Když se Ti to bude točit, máš u mně premii v hodnotě cca 1000 Kč. :shock:
K.

Odpovědět

Zpět na „Přestavba motoru Š120 na stirling“