Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Poradna
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 5 poděkování
- Dostal: 28 poděkování
- Barbucha
- Zasloužilý člen
- Dostal: 61 poděkování
Pokud umíš programovat, nebo alespoň umíš číst v C a C++, tak ti pošlu odkaz na GNU projekt, ve kterém je řešeno i řízení pomocí ATMELU, ale vyžaduje to se zorientovat ve zdrojákách a případně doprogramovat něco podle svých představ. Je tam možnost řízení přes I2C.Dr Meduza píše:Ja mam radsi optickej snimac, navic ten muze bejt kdekoliv
Hall by se musel pracne umistovat nekam na okraj civek statoru a namirit spravne na rotor, aby to fungovalo jak ma
Já to říkám pořád / neřád /, nejhorší jsou trpaslíci, všude vlezou a strašně se množí, jo ještě taky ten divnej němec co nám všechno skovává.
Ridici obvody k senzorovymu bezkomutatorovymu trífáz. motoru
Má někdo schema řídícího obvodu k třífázovému elektomotoru se senzory? Je z elektrokola. Výkon cca 400W, napětí 36V. Moc by mi to pomohlo. Díky.
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 471 poděkování
- Dostal: 212 poděkování
-
- Zasloužilý člen
s tím jádrem jet bych se dosti bál. Ješte orechovým.
Zpravidla jde o rízený 3fázový synchron (ne asynchron), nebo brushles DC, pokud má tento taky jen 3 jakoby fázy(cívky na elektrickou otáčku, co je zhruba obvod rotoru delený počtem pólových dvojic) a ne víc, tak je rozdíl vuči 3fázovému synchronu jen velmi malý. 3f (rízený) synchron má prubeh indukce magnetického pole podél obvodu statoru približne sinusový, a BLDC zhruba obdélníkový.
Zpravidla jde o rízený 3fázový synchron (ne asynchron), nebo brushles DC, pokud má tento taky jen 3 jakoby fázy(cívky na elektrickou otáčku, co je zhruba obvod rotoru delený počtem pólových dvojic) a ne víc, tak je rozdíl vuči 3fázovému synchronu jen velmi malý. 3f (rízený) synchron má prubeh indukce magnetického pole podél obvodu statoru približne sinusový, a BLDC zhruba obdélníkový.
-
- Zasloužilý člen
-
- Zasloužilý člen
Lajos - když je synchronní a má senzory, tak muže jít od nulových otáček(nemá pevnou frekvenci, fáze a tím celkove i frekvence čeká na úhel natočení pomocí čidel), a v tomto se neliší od DC s komutátorem, který lze z určitého úhlu považovat za vícefázový mechanicky komutátorem rízený synchron.
Zdenekk - to Ti odešly Fety, nebo budič ? Lze to nekdy dobre číst, Fety by mely být zapojeny presne jako 3fázový usmerňovač, jen si místo diod predstavíš Fety. Krom budiču to muže komplikovat ješte omezení proudu, buď odporem ve výkonových vetvích, nebo (toroidníma) proudovýma trafkama. Predpokládám (ale nevím), že budič by mel reagovat i bez účasti Fetu na natočení magnetického rotoru.
Zdenekk - to Ti odešly Fety, nebo budič ? Lze to nekdy dobre číst, Fety by mely být zapojeny presne jako 3fázový usmerňovač, jen si místo diod predstavíš Fety. Krom budiču to muže komplikovat ješte omezení proudu, buď odporem ve výkonových vetvích, nebo (toroidníma) proudovýma trafkama. Predpokládám (ale nevím), že budič by mel reagovat i bez účasti Fetu na natočení magnetického rotoru.
-
- Zasloužilý člen
Takže, situace se má tak. Motor má řídící jednotku totálně nefunkční. Neznám příčinu. Odešla za provozu. Je ale dokonale zalita bílou tvrdou hmotou, podobnou epoxidu. Pokoušel jsem se do ní nějak dostat, ale výsledek byl pouze ten, že je tam 6 FETů, a ostatní, většinou SMD součástky, absolutně nepřístupné a nečitelné. Trochu jsem bádal, a našel a sehnal IO typu MC33033, který jsem zapojil dle doporučení výrobce.
Kolo se mi sice roztočí, i regulace otáček funguje, ale ne od nuly. Pouze v malém rozsahu. Odhaduji, cca 100-200 ot/min. Motor je ale i dost "hlučný" a i v něm píská. Což původně běžel absolutně tiše. Někdy se ani sám nerozeběhne. Musím mu dát alespoň nějaký impuls. Něco jako třífázový motor když připojím na dvě fáze. Senzory v motoru se zdají být v pořádku. Když na ně připojím LED diody a zatočím kolem, tak spořádaně se postupně rozsvěcí. Nevím ale, jak je zapojeno vinutí motoru. Zda do HVĚZDY, nebo TROJÚHELNÍKA. Možná je to jedno. Nevím.
Potřeboval bych to nějak zprovoznit, jelikož si chci postavit takové specielní vozítko, jelikož nemohu dost dobře chodit.
Pokud se to nepodaří, uvažoval jsem motor využít pro stavbu větrné elektrárničky. Je na to vhodný? Díky.
Kolo se mi sice roztočí, i regulace otáček funguje, ale ne od nuly. Pouze v malém rozsahu. Odhaduji, cca 100-200 ot/min. Motor je ale i dost "hlučný" a i v něm píská. Což původně běžel absolutně tiše. Někdy se ani sám nerozeběhne. Musím mu dát alespoň nějaký impuls. Něco jako třífázový motor když připojím na dvě fáze. Senzory v motoru se zdají být v pořádku. Když na ně připojím LED diody a zatočím kolem, tak spořádaně se postupně rozsvěcí. Nevím ale, jak je zapojeno vinutí motoru. Zda do HVĚZDY, nebo TROJÚHELNÍKA. Možná je to jedno. Nevím.
Potřeboval bych to nějak zprovoznit, jelikož si chci postavit takové specielní vozítko, jelikož nemohu dost dobře chodit.
Pokud se to nepodaří, uvažoval jsem motor využít pro stavbu větrné elektrárničky. Je na to vhodný? Díky.
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 3 poděkování
- Dostal: 3 poděkování
-
- Zasloužilý člen
Na vítr je vhodný určite. Alty bývají spíše do hvezdy, ale motory ruzne, to Te ale nemusí zajímat, protože tak, či tak to pripojuješ 3 dráty. Máš tam udelané porádne pulsní omezení proudu? Bez toho to dobre nejde. Proč Ti to nejde od nuly, vždyť stačí zajistit, aby byly proudem napájené všechny, s patričným posunem, který se zmení o 120 až když se o 120 elektrických pootočí rotor. Pokud je napájení správne sinusové, pak součet proudu je nula, tedy, v okamihu nejvyšší hodnoty napetí a proudu jedné fáze mají daší 2 poloviční a opačne pólovanou hodnotu. Pro tenhle typ altu mužeš klidne predpokládat proud a napetí ve fázi, tedy jako odpor. Indukčnost se muže uplatnit jenom ve vztahu k pulsní frekvenci, ale ne k točivé frekvenci jako asynchron.
Děkuji za příspěvky.
Zapojení jsem provedl přesně podle: http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... 5g6jwy.pdf
obr.37, zkoušel jsem i obr. 34, bez výrazných změn. Na výstupu sínusovky nejsou ani náhodou. Jsou tam obdelníky různě zdeformované, zřejmě asi vlivem indukční zátěže. Netuším, kde může být problém.
Pro zajímavost. Zkoušel jsem motor použít jako generátor. Na výstup jsem zapojil 6 ks diod, (2ks do každé "fáze") ve snaze získat po roztočení stejnosměrné napětí.
Výsledek byl ten, že ač je motor na 36V, na výstupu jsem získal pouze cca 6V bez zátěže. Nevím, proč tak málo. Při zkratování tohoto výstupního napětí napětí šel velmi ztuha ručně roztočit. Zkratový proud důkladně brzdil.
Zapojení jsem provedl přesně podle: http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... 5g6jwy.pdf
obr.37, zkoušel jsem i obr. 34, bez výrazných změn. Na výstupu sínusovky nejsou ani náhodou. Jsou tam obdelníky různě zdeformované, zřejmě asi vlivem indukční zátěže. Netuším, kde může být problém.
Pro zajímavost. Zkoušel jsem motor použít jako generátor. Na výstup jsem zapojil 6 ks diod, (2ks do každé "fáze") ve snaze získat po roztočení stejnosměrné napětí.
Výsledek byl ten, že ač je motor na 36V, na výstupu jsem získal pouze cca 6V bez zátěže. Nevím, proč tak málo. Při zkratování tohoto výstupního napětí napětí šel velmi ztuha ručně roztočit. Zkratový proud důkladně brzdil.
-
- Zasloužilý člen
To pdf mi na starším linuxu nejde otevrít. Když se Ti jednoduše dá, tak z toho udelej treba jpg nebi gif a dej na SZ, jinak musím s tím za kamošem. Slušnejší menič namoduluje pulsne šírkovou modulací sinus. Ale i ten obdélník by mel být rozsekaný, kvuli predpokladu, že pri rozbehu motora, nebo malých otáčkách je to jediný zpusob, jak udržet proud v norme, aby neoddelal fety. Tech 6V muže být možná ok, protože kdyby to bylo taky 36V, pak by pri vyšších nebo maximálních otáčkách motorem nechtel téct dostatečný proud a ztrácel by se výkon. I když z principu by téct mel, ale to pro ideální motor, bez reaktancí. Pokud by však tech 6V bylo pri maximálních otáčkách motoru, pak se mi to zdá málo, otáčky pro 6V však neuvádíš.