Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde... Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní.Více zde...
Deane píše:Skúsil som urobiť kefír zo surového kravského mlieka, kúpeného na družstve a vznikla iba kýška a dokonca nechutná, bolo mi z nej špatne. Kde soudruh z NDR urobil chybu?
Ahojky,
mám naprosto stejnou zkušenost s čerstvým mlékem přímo od kravičky. Syrové mléko vynikající, kyška dost nechutná.
Já myslel že jsem ten proces kysnutí přerušil odstavením do chladna? nevím, ale nebylo to ono.
Dtto Kde soudruh z NDR urobil chybu?
H.v.
Deane píše:Skúsil som urobiť kefír zo surového kravského mlieka, kúpeného na družstve a vznikla iba kýška a dokonca nechutná, bolo mi z nej špatne. Kde soudruh z NDR urobil chybu?
Skutocne neviem, kde si urobil chybu, moznoze nikde, a to mlieko nebolo dobre. Mozes opakovat experiment, a do polky nadoby dat prevarene a do polky surove. Ak ten z prevareneho bude OK, tak pi taky, kazdy podla vlastneho gusta. :-) Ja mam zo surovym dobre skusenosti. Ale v zasade, kravy na druzstvach vacsinou nic moc - chuderky nestastne.
Kyselé mléko pouze v pokojové teplotě a klidně vyšší. Po dobu kysnutí nehýbat s nádobou. =Před kysáním sebrat smetanu, vyleze jí i tak dost.Teprve po vykysnutí se může dát do lednice. Nekysat čerstvé mléko. Nechat v lednici den až 3 a teprve pak na kysnutí do pokojové teploty. Sýry bez syřidla nedělejte stejně jako kefír bez zrn či houby. A je jedno, jestli tibetská či obecná.Dobrá kyška se dá krájet a nabírat po velkých kusech. Při nálezu puchýřů na povrchu vyhodit. Povrch kyšky musí být hladký v barvě oxidované smetany. Po vykysnutí vydrží tři dny v ledničce bez ztráty kvality.
Kefír též nedělejte z úplně čerstvého mléka. Zapoměl jsem proč, ale to mléko je moc živé a brání se rychlému zkažení. Skazit a štěpit ho v přírodě může jen telecí žaloudek, a ten je rozemletej v sýřidle. Základ použití sýřidla je 7 kapek na litr mléka rozmíchaných ve 2 dcl vody. Zbytek se ladí teplotou.
Sýřidlo na sýry je tmavší než na tvaroh. S tím citronem se vám sice mléko srazí, ale další cesty jsou trnité. Věnoval jsem před lety mléku a jeho derivátům mnoho času. Královnou všech mlék je dobrá kyška a dobrý kefír.
I když jsem nakonec vyrobil i olomoucký tvarůžek a uzenou cihlu, tak si za tím kefírem stojím.
A kde sa dá kúpiť syridlo? Kedysi ho susedovi priniesli z Milexu, no to je už v prdeli, dá sa aj niekde legálne? Tvaroh sme robili aj bez syridla, ale na syry ho treba.
Nikdy nehovor že niečo nejde, pretože vždy sa nájde blbec ktorý nevie že to nejde a urobí to.
jarda ovčák píše:Kyselé mléko pouze v pokojové teplotě a klidně vyšší. Po dobu kysnutí nehýbat s nádobou. =Před kysáním sebrat smetanu, vyleze jí i tak dost.Teprve po vykysnutí se může dát do lednice. Nekysat čerstvé mléko. Nechat v lednici den až 3 a teprve pak na kysnutí do pokojové teploty. Sýry bez syřidla nedělejte stejně jako kefír bez zrn či houby. A je jedno, jestli tibetská či obecná.Dobrá kyška se dá krájet a nabírat po velkých kusech. Při nálezu puchýřů na povrchu vyhodit. Povrch kyšky musí být hladký v barvě oxidované smetany. Po vykysnutí vydrží tři dny v ledničce bez ztráty kvality.
Kefír též nedělejte z úplně čerstvého mléka. Zapoměl jsem proč, ale to mléko je moc živé a brání se rychlému zkažení. Skazit a štěpit ho v přírodě může jen telecí žaloudek, a ten je rozemletej v sýřidle. Základ použití sýřidla je 7 kapek na litr mléka rozmíchaných ve 2 dcl vody. Zbytek se ladí teplotou.
Sýřidlo na sýry je tmavší než na tvaroh. S tím citronem se vám sice mléko srazí, ale další cesty jsou trnité. Věnoval jsem před lety mléku a jeho derivátům mnoho času. Královnou všech mlék je dobrá kyška a dobrý kefír.
I když jsem nakonec vyrobil i olomoucký tvarůžek a uzenou cihlu, tak si za tím kefírem stojím.
Kókám očima a hluboce smekám
Díky za rady, už sem si to uložil.
Jen tak dál a vydržať
H.
Ak máte niekto skúsenosti na viete ako sa robí z kozieho mlieka tvaroh, bola by som rada ak mi to napísete. Sused má vela mlieka, aj tvarohové pomázanky predáva, ale sú velmi drahé. Radsej by som ich urobila sama a s himalájskou solou.
Vdaka
Kozi tvaroh co viem, by sa mal robit presne tak isto, ako kravsky. Nechas mlieko skysnut, a potom zahrejes na 60 stupnov, a zrazi sa ti tvaroh. Potom to precedis a mas to. Nikdy som to sice nerobil, takze je mozne, ze to nieje celkom presne, len na internete mozes hladat postup na vyrobu tvarohu, a mozes pouzit aj ten na kravsky.
Netuším, kdo z vás zkoušel dělat tvarohy a sýry a v případě kozího mléka bych byl věru opatrný.
Bez sýřidla, jenž umožnuje zpracovávat i poměrně čerstvé mléko bych se do toho nepouštěl.
V případě kravského mléka to jde, i když sýr či tvaroh z kysaného mléka je jiná liga než při použití sýřidla. I kvalita syrovátky je mnohem lepší.
60 stupňů udělá tvaroh velice suchý a zrnitý. V případě sýra taktéž. Šel bych o 10 nahoru.Samozřejmě jde i o čas.Pokud ho bude více, ze sražené bílkoviny se vyloučí více vody a sýřenina bude sušší.
Stejně tak záleží, v jaké teplotě sýřeninu zcedíte a necháte vykapat.Pokud použijete dobré sýřidlo, můžete sýřeninu po vykapání uzavřít do plátýnka a zatížit mezi dvěma čistými kameny. Výsledek se pak pověsí v rašlové punčoše do udírny a.......studeným kouřem pomaličku polehoučku....zkoušel jsem i tvarůžky...... i uzený....
Pokud očekáváte dobrý výsledek, není to snadné. Jináč doporučuju kefír. Ten je král.
Tvaroh sme robili doma vždy bez sýridla. Vždy bol dobrý. Ale syr to je už o inom. Mamka robila aj oštiepky aj korbáčiky, na to je treba syridlo, ja už ale neviem ako to robila ani kde sa podela forma na oštiepok.
Nikdy nehovor že niečo nejde, pretože vždy sa nájde blbec ktorý nevie že to nejde a urobí to.
Pro deane... Tvaroh z kozího nebo kravského???
Pro joy... jasně, kefír z kozího už mnoho lidí nebere jako potravinu, ale lék.
Pořiď si kefírovou houbu a máš vyhráno. Pak ještě kozí jogurt, na ten potřebuješ za pár krejcarů jogurtovač a násadu kultury. Stojí to však za to. Ps. jogurt není původně nějaký pribináček, ale nápoj, stejně jako kefír. Na kavkaze se pije. To vím na tuty.
Na zdravie jednoznacne kefir, to nic z mliecnej rise netromfne. Tvaroh je dobry na pochutiny, ale na zdravie urcite nie, prilis zahlienuje, navyse, vyrobit ho ako surovy je dost problem, musi sa zahriat, tym padom uz ide o tepelne upravene mlieko, tym padom skodlive.
Jogurt je oproti kefiru slabucky odvar, ale zase i dve probioticke kultury su lepsie, nez ziadne a hlavne rozhodne lepsie ako pit mlieko priamo. Kefir ich ma okolo 32, tam nieje co riesit, kto ma moznost vyrabat si to a nechce sa mu, jeho velka skoda.
Za zmienku este stoji bryndza, ta je tiez velmi zdrava, ale len ked si ju clovek robi sam z himalajskej soli, inak s beznou solou opatrne, a takisto s tukom to neprehanat, takze bryndze je zdrave jest len do 100g denne. Kefiru sa da vypit aj liter denne, a stale je to zdrave, takze poriesi toho v crevach ovela viac, bez vedlajsich ucinkov.
Bryndzu skor vidim ako zdravu nahrazku syra, no i tak taky lahodny kozi alebo ovci syr, to je kapitolka sama o sebe, co sa neda nicim nahradit. :-)
Tak jsem dnes zas koupil bryndzu v Kauflandu v Liberci(Tatranská bryndza-mají to tam pořád), dokonce za 9,- Kč za 10 dkg. Tak že si to budu muset rozdělit a ne to sežrat najednou, ještě že to chvylku vydrží.
Zas musím po sobě opravovat ty ypsilony než to odešlu, jste fakt děsný s tou češtinou.