aNONym píše:Ilem píše:aNONym píše:A co využití energie získané kondenzací vlhkosti, která je obsažena v odtahovaném vzduchu z místností?

Non
To je dost diskutabilní.
Pokud by se uřídil výparník tak, aby vlhkost kondenzovala a nezamrzla, jistý zisk by tu byl, zvlášť, pokud by se jednalo o kuchyň, koupelnu, nebo něco podobného. Jenomže v praxi výparník zamrzá a jeho následné odtávání je energeticky náročnější, než zisk z kondenzace. Strávil jsem s tím docela hodně času, a nepodařilo se mi to uřídit. Problém je v tom, že (alespoň u mě) každý zásah na tepelném čerpadle se projeví za cca 2 hodiny.
Musel by to být docela sofistikovaný systém s predikcí, který by sledoval všechny teploty a průtoky vlhkosti a tlaky, které lze sledovat, jak pokud jde o chadivo, tak pokud jde o vzduch, topné médium,... Otázkou je, zda by se to vyplatilo. Rekuperace, jako taková příliš mnoho tepla neušetří.
Něco takového?
http://www.tzb-info.cz/tepelna-cerpadla ... e-cerpadlo .

Non
Výňatek:
Tepelné čerpadlo Comfortzone ochladí odváděný vzduch na teplotu až -15°C. Díky velmi nízké teplotě odváděného vzduchu z budovy dochází k využití tepla nejen z tepelné energie odváděného vzduchu, ale současně i z energie získané kondenzací vlhkosti, která je obsažena v odtahovaném vzduchu z místností (podobně jako využití kondenzačního tepla ze spalin u kondenzačního kotle).
Co si o tom myslíš, Ileme? Tvůj názor mne velice zajímá. A v důsledku na něj dám. Vždyť člověk TČ nekupuje každý den. Dík

...cituji z letáku Comfortzone....
Konstrukční přednosti tepelných čerpadel Comfortzone
•vysoký topný faktor v průběhu celé topné sezóny, tj. až 4,2 násobné využití odpadního tepla z odtahovaného vzduchu
•kompletní násobné využití tepelných zisků v rodinných domech
•inteligentní plynulá regulace výkonu díky přesné informaci o teplotě odváděného vzduchu z místností
•nízká potřeba chladiva - plnění ve výrobním závodě
•rychlý ohřev teplé vody
•úspora elektrické energie oproti klasickému TČ vzduch/voda (není pokles topného faktoru s poklesem venkovní teploty a tím se eliminuje nutnost elektrického dotopu)
•snadná a jednoduchá instalace není potřeba venkovní jednotky
Vysoký topný faktor v průběhu celé topné sezóny
Tepelné čerpadlo využívá ke svému výkonu pouze vnitřní vzduch o komfortní teplotě cca 20°C, která je prakticky konstantí během celého roku. Tomu odpovídá i patentem chráněná konstrukce výparníku, která umožňuje v kombinaci s rotačním kompresorem a chladivem ochladit odváděný vzduch vně budovy na hodnotu až -15 °C.
U ostatních tepelných čerpadel vzduch/voda, která využívají ke svému výkonu venkovní vzduch, dochází ke snižování topného faktoru v závislosti na venkovní teplotě (čím je venkovní teplota nižší, tím je nižší i topný faktor a tím je i nižší využití dodávané elektrické energie).
U tepelného čerpadla Comfortzone je topný faktor prakticky konstantní, nezávislý na venkovní teplotě a tím je spotřeba elektrické energie podstatně nižší i při nízkých venkovních teplotách.
....to když bude číst Jim68 tak se potrhá smíchy....když to bude číst i člověk, který alespoň trochu něco ví...tak jen v tomto popisu je taková blbost, že se mi ani nechce vřit , že to můžou oficielně napsat....co vy na to..??....doporučuji přečíst...a na tema diskutovat...zdraví martin11

... věřím, že se " TO " povede ......