Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Přestavba motoru Š120 na stirling
Moderátor: JiMi
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Dal: 71 poděkování
- Dostal: 349 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Celou dobu avizuji, že tam chci mít rozdíl teplot maxiálně 100°, Macrolon má tepelnou a tvarovou stálost do 115°C garantovanou v technickém listu, neoficiálně drží do 160°C.Ilem píše:Prosím tě JiMi, jaký tam chceš mít teploty? Plexi se ohýbá už někde kolem 80 st C.
Navíc mě odborníci z prodejny (takže čert jim věř, jsou to všechno prodejný děvky) říkali, že pokud se to bude cyklicky střídat, tak teplota materiálu bude někde kolem středních hodnot mezi oběma výměníky. Kostra, distancování, mechanická pevnost bude samozřejmě zajištěna echt kovem, na těch nákresech je princip pro maximum objemu. Rámky kolem hřebenáčů v řezu taky nejsou vidět.
JiMi
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Nechci radit, ale na tvým místě bych to radši udělal z nějakýho termosetu. Až totiž přijdeš na to, že ti rozdíl teplot 100° nestačí, budeš muset dělat celý přehaněč znovu.JiMi píše:Celou dobu avizuji, že tam chci mít rozdíl teplot maxiálně 100°, Macrolon má tepelnou a tvarovou stálost do 115°C garantovanou v technickém listu, neoficiálně drží do 160°C.Ilem píše:Prosím tě JiMi, jaký tam chceš mít teploty? Plexi se ohýbá už někde kolem 80 st C.
Navíc mě odborníci z prodejny (takže čert jim věř, jsou to všechno prodejný děvky) říkali, že pokud se to bude cyklicky střídat, tak teplota materiálu bude někde kolem středních hodnot mezi oběma výměníky. Kostra, distancování, mechanická pevnost bude samozřejmě zajištěna echt kovem, na těch nákresech je princip pro maximum objemu. Rámky kolem hřebenáčů v řezu taky nejsou vidět.
JiMi
"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron
Klidně poraď, i kdybych to třeba i věděl. Je to jen pár úhozů do klávesnice.Ilem píše:Nechci radit, ale na tvým místě bych to radši udělal z nějakýho termosetu. Až totiž přijdeš na to, že ti rozdíl teplot 100° nestačí, budeš muset dělat celý přehaněč znovu.
A když ne mě, tak by mohlo trknout něco třeba čitatele. Slovy netřeba šetřit.
Ano, kdybych chtěl jít do větších rozdílů teplot, tak bych nějaký termoset volil. Ale protože nechci, tak moje řešení je takové jaké je.
Ono kdyby mě to tlačilo do vyšších teplot, tak při mé koncepci, že chci ty energie přinášet k motoru čerpadlama, tak bych měl spoustu dalších problémů, které by mě to shodily ze stolu. Takže pro sebe si říkám maximálka možná nějakých 150°C, nějaký olejíček a studená, co to půjde. A střední teplota je pořád ještě s velkou rezervou v pracovním pásmu pro ten Macrolon, co jsem zvolil. Ten by taky podle údajů prodejce měl mít 30x větší rázovou pevnost, než běžné lité plexi.
Já vím chlapi, že vám to připadá čím dál víc jako blbost neschopná vlastního života, ale lidi dělaj i horší věci. Někteří kouří (a prokouří měsíčně klidně víc než já mám na pokusy), někteří rybaří a zabíjejí čas zíráním na vodní hladinu, případně si život okoření zíráním v Norsku, což není už vůbec zadarmo, někteří chlastaj po hospodách, no comment, někteří sází peníze, někteří cokoliv do hlíny.
Já si rád kupuju drahé materiály v celku, abych je po odpolednech rozřezal na malé kousky a v závěru je spořádaně odvezu na EKO dvůr.
Hlavně že se kola ekonomiky točí, točí, točí....
JiMi
Tak to mám v autě.
2 m2 měděnýho plechu, tl. 1mm
3 m2 Macrolonu tl. 2mm
0,6 m2 Macrolonu 5mm
V peněžence jsem měl 8k vcelku, teď tam mám několik barevnokovových kroužků.
Ale su tak ščasnéé....
JiMi
3 m2 Macrolonu tl. 2mm
0,6 m2 Macrolonu 5mm
V peněžence jsem měl 8k vcelku, teď tam mám několik barevnokovových kroužků.
Ale su tak ščasnéé....
JiMi
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 5 poděkování
- Dostal: 28 poděkování
Bilanci zlepšit umím, když chceš a nepresáhl jsi tak 10-15 procent. Kolem stirlingu jsem chvilku obíhal. Šumák je na tom hure, než JiMiho stirling. Prípadne pošli SZ/e-mail.jarda ovčák svitavy píše:Bilanci těžko zlepším.
JiMi, v tom hrebenáči je tolik sporu, že se takový motor muže točit jenom náhodou, pokud by neco vedlejší prevážilo. Výkon neberu vážne. Výkon jsou blechy, které je treba pochytat po jedné. Já ho nejdrív taky doloval krumpáčem, jako zlato na klondajku a nic. Treba pri nejvetším pohybu lamel a tím nejvetší tepelné výmene plynu je jejich aktivní plocha poloviční a tím, že zároveň chladí i ohrívá je neúčinná. Prípadný radiační prestup tepla je pri takových teplotách slabý a vodivostní mizivý. Pri kompresi a expanzi se plyny budou opet míchat. Mám pochybnost, zda jsi zvažoval zmenu teploty pri kompresi/expanzi. Myslím, že ne, sázíš na štestí v loterii nebo ve sportu. Preju ti a mel bych za senzaci i samotné točení bez dalšího výkonu. Jak jsem ti psal ve SZ, normálne chybí pracovní objem plynu, který je rozptýlený jenom mezi hrebeny. Tohle bych já radši zkoušel v menším (námitky znám, stirlinga se však týkají málo).
- Waldes
- Zasloužilý člen
- Dal: 262 poděkování
- Dostal: 43 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
JiMi prepáč ale ešte raz poruším tvoje vlákno. Akord sa tu snaží opísať ako priam obeť energomonopolov, pritom tým monopolom stačí platiť pár takých ľudí ako je práve Akord a majú vystarané !!! Akonáhle ktokoľvek prejaví úmysel čokoľvek ísť robiť je okamžite je brzdený, odradzovaný, priam zosmiešňovaný bohorovným vyjadrením ako to som si pozrel a to je blbosť to ani neskúšaj, alebo nad tým som sa zamyslel to je stupídny podvrh a mohol by som takto dlho pokračovať, ale nejde mi o to on proste v tých božských výšinách sa cíti nielen oprávnený ale priam povinný každého okamžite zabrzdiť. Veď čo keby niekto náhodou na niečo prišiel to by neprežil, však by ho prestali platiť. Ak nieje naozaj platený agent tak potom je najhoršie na tom, že to ako pôsobí si vôbec neuvedomuje. Však čo nasledovalo po tom ako si povedal, že ideš kúpiť medený plech ? Prvá jeho reakcia ? zadrž ... !!! Nemusím pokračovať to jeho ospravedlňovanie, že len nás všetkých chce uchrániť pred zbytočnými výdavkami je už trápne. Že sa energochobotnica aktivizuje cíti už azda každý, stačí si pozrieť pár televízií, všade Tesla, náhoda ? paranoja ? možno ale prečo potom sa niekto ako Akord snaží presvedčiť všetkých že Teslovo trafo je len vysokonapäťové vysokofrekvenčné trafo ? A nejde len o to ide aj o formu, tá jeho bohorovná istota je to takto a vy ste všetci infantilní blbci keď si myslíte niečo iné. Ani profesori a docenti u nás na fakulte sa nikdy takýmto spôsobom nevyjadrujú, vždy som od nich počul len ľudské ja si myslím alebo podľa toho čo viem mi vychádza to takto. Toľko k Akordovi, prepáč JiMi to bolo naposledy, už sa nenechám vyprovokovať.Akord píše:Ješte k té mé negativite, skepticismu nebo pesimismu a jistému typu drzosti. V podstate byly tyhle pomerne zdánlivé vlastnosti vyprovokované samotnými energomonopoly nepríjemnými akcemi vuči mne a lidem okolo. Muj postoj je odrazem množstva negativních výsledku z četného množstva reálných pokusu, nebo výpočtu. Ale i negativní výsledek je výsledek, který muže značne pomoct. Je dost naivní pripisovat mi nejaký automaticky negativní postoj ke všemu. A ješte ty energomonopoly. Já si myslím, že práve ony financují, nebo jinak podporují nesmyslné generátory typu XEG a hromadu dalších bludu. Zvýší tím spotrebu a odstaví možnou konkurenci, nebo zmenšení závislosti. Získají náskok. Nechají zabloudit hromadu konstruktéru v bludišti. Reknete paranoja. Ne, silné podezrení a dostatečný motiv, já nekteré projekty četl. Jsou na takové úrovni, že jsem si témer jistý, že jsou na zakázku. Energochobotnice se vyloučit nedá. V lepším prípade se spokojí s prodejem materiálu. Proto naivním výkladum o úspešnosti konstrukcí zarízení jako VE neverím. Trojskému koňovi taky verili. Chybí pádné fakta.
JiMi, zadrž, nač ti je prosím te plotna Cu? Neumím si predstavit Stirling, kde by se použila. Snad pro chladič, ale ten se delává taky z trubek. Nic me po tom není, ale za ty peníze se dá podle mne udelat jistejší kus stirlinga. Plotna Cu plechu je pro stirling celkem nanic (rekl bych).
Snad obal prehaneče ? Máš alespoň nákres? Jinak šroťáci jednou poskočí.
A k tomu to plexi. To bude spíše elektrolyzér. Šok.
Waldes.
Nieje nič nové, len zabudnuté ...
-
- Zasloužilý člen
- Dostal: 28 poděkování
Waldes mal by si prestať mudrovať do čoho nerozumieš a konečne niečo robiť, aby si mal o čom písať. Domýšľaš si priveľa a miešaš pocity do techniky. V odbornej literatúre by potom v princípe nemal existovať žiadny výrok typu je, preto,...aby si náhodou čitateľ nemyslel, že je blbec. Tvoje výroky mi sedia viac na teba, než na mňa. Pepo.bn len tak ďalej, ale potom sa nečuduj.
Prominu cokoliv...
je to jen vlákno na serveru, ke kterému máme všichni stejný přístup.
Vím, že to Akord nemá rád. Myslím připodobňování a podle něj zbytečné okecávání. Ale teď to opravdu nebude o něm, ani o nikom konkrétním.
Moje představa. Máte pískoviště, na kterém si hrají děti, různého věku. Tím je dána různá míra poznání, inteligence, schopností... Ale hrají si s podstatou. Hrají si na písku a dělají věci z písku.
A jde kolem mateřská školka a jé, všichni si chtějí hrát na písku. Hrrr do pískoviště. Že při tom zařvou dosavadní výtvory je zřejmé. Že vznikne mela je jisté. Že někdo chce stavět hrad a těm menším stačí bábovička, to je úroveň poznání. že hrad stojí více úsilí než bábovka, bezesporu. Že se budou děcka na pískovišti hádat o způsob konstrukce, o životní prostor, že si Honzík chce s Maruškou hrát na doktory zrovna na pískovišti, a že to možná všechno skončí velkou rubanicí...
A tam někde dole pod jejich nohama je pořád jen ten písek.
A moje utopistická představa ? Ti starší vezmou ty menší a mladší za ruku, aby jim nerozšlapaly jejich dosavadní výtvory, vyčlení jim místo, ukážou jak lépe a radostněji vyklepnout bábovku a pokračují s hradem.
Hrad stojí, bábovka pocukrovaná, slunce svítí, ptáci řvou, Honzík dokončuje gynekologickou prohlídku....
Taky jsem to na žádným pískovišti nezažil. Ani jako robě, ani jako rodič z nadhledu. Takže je to tu takové ... lidské....
JiMi
Vím, že to Akord nemá rád. Myslím připodobňování a podle něj zbytečné okecávání. Ale teď to opravdu nebude o něm, ani o nikom konkrétním.
Moje představa. Máte pískoviště, na kterém si hrají děti, různého věku. Tím je dána různá míra poznání, inteligence, schopností... Ale hrají si s podstatou. Hrají si na písku a dělají věci z písku.
A jde kolem mateřská školka a jé, všichni si chtějí hrát na písku. Hrrr do pískoviště. Že při tom zařvou dosavadní výtvory je zřejmé. Že vznikne mela je jisté. Že někdo chce stavět hrad a těm menším stačí bábovička, to je úroveň poznání. že hrad stojí více úsilí než bábovka, bezesporu. Že se budou děcka na pískovišti hádat o způsob konstrukce, o životní prostor, že si Honzík chce s Maruškou hrát na doktory zrovna na pískovišti, a že to možná všechno skončí velkou rubanicí...
A tam někde dole pod jejich nohama je pořád jen ten písek.
A moje utopistická představa ? Ti starší vezmou ty menší a mladší za ruku, aby jim nerozšlapaly jejich dosavadní výtvory, vyčlení jim místo, ukážou jak lépe a radostněji vyklepnout bábovku a pokračují s hradem.
Hrad stojí, bábovka pocukrovaná, slunce svítí, ptáci řvou, Honzík dokončuje gynekologickou prohlídku....
Taky jsem to na žádným pískovišti nezažil. Ani jako robě, ani jako rodič z nadhledu. Takže je to tu takové ... lidské....
JiMi
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 1 poděkování
- Dostal: 20 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Pískoviště
Je skvělá věc, protože uvnitř každého zrníčka se otácějí vlčky.
To je taky povzbující. Prosím o smazání celého příspěvku moderátorem ,
už to není vůbec o Stirlingu.
K.
To je taky povzbující. Prosím o smazání celého příspěvku moderátorem ,
už to není vůbec o Stirlingu.
K.
Naposledy upravil(a) 1220 dne čtv 13 bře 2008 9:45, celkem upraveno 1 x.
- Aquarius1
- Zasloužilý člen
Mám za to........
Mám za to že každá připomínka či názor je dobrej k tomu aby příslušného člověka nakopl a donutil k zamyšlení.To že jsme každý jiný je dáno tím pískovištěm zmiňovaným JiMim.JiMi má svou představu a Akord zase svou.JiMi staví a snaží se montovat Akord zase píše a popichuje ,teď je na obou dvou jak se k tomu postaví.To jen tak mimo věci dané a pomyslné.
Věřím že v jednoduchosti bude ta pravá příčina neúspěchu dosavadního bádání,jelikož se bastlíme (a to i já) ve vymýšlení složitých mechanismů.
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: Mám za to........
Nechtěl jsem se do toho míchat, zvlášť, když to patří spíš do boxárny, ale nechápu, proč všichni šijou do Akorda, když on jediný ví o čem je řeč a dokazuje to každým přispěvkem. A kdyby se JiMi držel jeho dobře míněných rad, snad by ten šrot i rozchodil. Například nákupem mědi a plexiskla si zavřel dveře před nosem ještě dřív, než se vydal na cestu.Aquarius1 píše:Mám za to že každá připomínka či názor je dobrej k tomu aby příslušného člověka nakopl a donutil k zamyšlení.To že jsme každý jiný je dáno tím pískovištěm zmiňovaným JiMim.JiMi má svou představu a Akord zase svou.JiMi staví a snaží se montovat Akord zase píše a popichuje ,teď je na obou dvou jak se k tomu postaví.To jen tak mimo věci dané a pomyslné.
"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 1 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Jinak ten makrolon je
super matroš, až po 15 letech na dílně to začalo mírně žloutnout, tváří se to jako tepelný izolant. V tom provedení co mám tedy komůrkovém s UV filtrem.
K.
K.
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jinak ten makrolon je
Jo, jako stříška, nebo přepážka na zahradě je výborný. Ale až JiMi zjistí, že 150 st teplotního spádu je pro stirling naprosto nedostatečných, bude hledat cestu, jak tento teplotní spád zvýšit. První se mu zkroutí makrolon a vzápětí se mu rozletuje měď, protože nedbal rad a místo autogenu si koupil ohříváček. Zjistí, že pájení na tvrdo se mu s touto masou materiálu nepovede, tak aby nevyhodil investované peníze, bude pájet na měkko. Leda, že by přikoupil pec, vekteré bude vše předehřívat. I tak ale bude následovat při dalším zvyšování teplot destrukce měděného výměníku, protože bude potřebovat ohřívat přímo plamenem, aby dosáhl použitelného rozdílu teplot. Takhle já vidím JiMiho budoucnost po té, co nedbal Akordových rad.Karel m píše:super matroš, až po 15 letech na dílně to začalo mírně žloutnout, tváří se to jako tepelný izolant. V tom provedení co mám tedy komůrkovém s UV filtrem.
K.
"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 384 poděkování
- Dostal: 243 poděkování
dotaz na princip " STIRLING "
....nerad zapleveluji vlákna...ale nedá mi to...jen dotaz ke všem diskutujícím mimo JiMiho....po vzniku tohoto vlákna jsem zjistil , že existuje cosi...jmenuje se to STORLINGUV MOTOR....ze zájmu o jakoukoliv techniku toto vlákno sleduji.... a dotaz....je možné aby na principu Stirlinga byl postaven podobný motor. s jinými teplotními parametry...??? ..zejména když základem je blok Š 120 ???....amaterská připomínka...2 takt a 4 takt je také na benzin stejná jiskra...tj...stejné palivo... viděl jsem na vlasní oči a měl v ruce Stirlinga , který fungoval na teplo z lidské dlaně....výstava model hobby Praha 2007...vyrobili na ČVUT BRNO....dik za info...Martin11
... věřím, že se " TO " povede ......