Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

GEET - Pantone reaktor -- Diskuse

Souhrn všeobecných informací nejen pro "Vodíkáře".
Odpovědět
Merlin
Zasloužilý člen
Dostal: 54 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Merlin »

Akord píše:Gewo, šlo o uvolňování energie. A energie se uvolňuje práve pri rezavení železa. Je presne známo, kolik to je. Až se toto zahrne do bilance, tak to bude pak ok.
Ne, opravdu to tak není. Pomineme-li fakt, že na Fe s drobnými příměsemi jiných kovů nemá CO hořet, železo "hoří" (oxiduje) jen v první fázi. Pak už se nemění, je to prostě rez. A ta se při pyrolýze chová jako katalyzátor (viz naučný slovník). Ubývá jí jen v důsledku praskání a oprýskávání při změnách teplot. To věř zase mně, cvičil jsem s tím dva roky ;)
Nejlepší by bylo zavřít hrubou rez do platinové síťky, ale toto řešení, ač proveditelné, je finančně poněkud z ruky...

The hardest part of being a teacher is not teaching what I know but knowing what not to teach.
-----------------------------------------------------
Merlin
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Re: GEET

Příspěvek od Merlin »

sosáček píše:to GEWO:
tím P. myslel asi PANTONEho, ne?
i když tato diskuze se často od P. značně odchyluje do jiných sfér.Škoda
mně je třeba úplně jedno zda jeho patent má logické, vědecké nebo chemické (vzorec) vysvětlení. Naopak by mě zajímalo zda má někdo postavený jednoduchý celek z instalatérských součástek podle schématu na mwm (také je první stránce tohoto fóra) a funguje mu. Dnes je mi už jasné, že se to nedozvím a pokud ano tak maximálně, že někdo napíše, že má známého (nebo víc) a ten mu povídal jak mu to funguje...
Zkus se přihlásit a můžeme si o tom popovídat. ;)

The hardest part of being a teacher is not teaching what I know but knowing what not to teach.
Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

gewo píše:
Akord píše:Gewo, šlo o uvolňování energie. A energie se uvolňuje práve pri rezavení železa. Je presne známo, kolik to je. Až se toto zahrne do bilance, tak to bude pak ok.
Ne, opravdu to tak není. Pomineme-li fakt, že na Fe s drobnými příměsemi jiných kovů nemá CO hořet, železo "hoří" (oxiduje) jen v první fázi. Pak už se nemění, je to prostě rez. A ta se při pyrolýze chová jako katalyzátor (viz naučný slovník).
Katalyzátor nikdy nemení energetickou bilanci reakce, to si prosím overte. Mení pouze rychlost reakce a s energií reakce nemá nic společné.

Merlin
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Merlin »

Akord píše:Toto forum je o VE ako alternativnom zdroji.
Co myslíš, nebude to náhodou tím, že většina Tvých 1000+ příspěvků má "sprdávací" tón, a že v nich jen těžko hledat nějaký nový podnět? Pokud jsi už prozkoumal kde co a vyhasla Ti inspirace, není to nic zlého ani neobvyklého, to je běžná věc a časem pomine. To ale neznamená, že musíš shora sprdnout každého, o němž víš, že Ti, co se týče odborných znalostí nesahá ani po kotníky. Vydobyl sis vysokou karmu a postavení rádce. To zavazuje. Vysvětluj, pouč, odkazuj na zdroje, ale zvažuj tón. Učitel by z Tebe nebyl. :)

Merlin
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Merlin »

Akord píše:Katalyzátor nikdy nemení energetickou bilanci reakce, to si prosím overte. Mení pouze rychlost reakce a s energií reakce nemá nic společné.
Ano, přesně tak! A ta Tvoje argumentace to úplně postavila na hlavu. Protože jsi to nikdy nedělal, vůbec jsi nepochopil podstatu příspěvku, na který jsi, coby elektrotechnik... promptně reagoval.

Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

gewo píše:Co myslíš, nebude to náhodou tím, že většina Tvých 1000+ příspěvků má "sprdávací" tón, a že v nich jen těžko hledat nějaký nový podnět? Pokud jsi už prozkoumal kde co a vyhasla Ti inspirace, není to nic zlého ani neobvyklého, to je běžná věc a časem pomine. To ale neznamená, že musíš shora sprdnout každého, o němž víš, že Ti, co se týče odborných znalostí nesahá ani po kotníky. Vydobyl sis vysokou karmu a postavení rádce. To zavazuje. Vysvětluj, pouč, odkazuj na zdroje, ale zvažuj tón. Učitel by z Tebe nebyl. :)
Mne se zatím pouze vidí, že jsi neprijal vstrícné gesto. Mým príspevkum zjevne nerozumíš, jinak by si v nich nenašel sprdávací tón, a nemusel jsi hledat hypotézy o tom, zda mi došla inspirace. Filosofické scenáre nechme stranou, balastu je tady prespríliš.

Merlin
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Merlin »

Akord píše:Filosofické scenáre nechme stranou, balastu je tady prespríliš.
Tak ho nepřidávejme.

rival
Hlavní admin - živý člověk
Dal: 14 poděkování
Dostal: 227 poděkování
Pohlaví:
Kontaktovat uživatele:

Urážky a nadávky

Příspěvek od rival »

Zkusme diskutovat bez urážek a nadávek. Zpětně pak musím příspěvky cenzurovat a je to zbytečná práce navíc. Děkuji...

rival - živý člověk - suverén
Eter
Starší člen

Akord

Příspěvek od Eter »

Verejne vyhlasujem a ziadam Akorda, aby na moje prispevky nereagoval. Nemam zaujem o tvoje vedomosti, ak budem mat precitam si fyziku.

sosáček
Nový člen

Příspěvek od sosáček »

gewo píše:
sosáček píše:to GEWO:
tím P. myslel asi PANTONEho, ne?
i když tato diskuze se často od P. značně odchyluje do jiných sfér.Škoda
mně je třeba úplně jedno zda jeho patent má logické, vědecké nebo chemické (vzorec) vysvětlení. Naopak by mě zajímalo zda má někdo postavený jednoduchý celek z instalatérských součástek podle schématu na mwm (také je první stránce tohoto fóra) a funguje mu. Dnes je mi už jasné, že se to nedozvím a pokud ano tak maximálně, že někdo napíše, že má známého (nebo víc) a ten mu povídal jak mu to funguje...
Zkus se přihlásit a můžeme si o tom popovídat. ;)
OK, fajn to beru ;)

Merlin
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Merlin »

sosáček píše:OK, fajn to beru ;)
Jukni do SZ

energetik
Stálý člen
Dostal: 1 poděkování

GEET

Příspěvek od energetik »

Zdravím všechny nadšence GEET. Zatím jsem toho do fóra moc nenapsal, ale pilně jsem študoval souvislosti a teď dochází na realizaci, tak bych to tu chtěl trochu oživit. Jde o stabilní instalaci pro vytápění rodinného domku tedy kogenerační jednotka. Mám ideu, že palivem bude rostlinný olej, protože z ekologických kapalných paliv je nejsnáze sehnatelný. Začal jsem ale trochu od zadu, tedy zatím je hotové soustrojí. Motor Felda 1.3 MPI, asynchronní generátor 11kW/ čtyřpól. t.j. 1530 ot./min. Tímhle si myslí, že to půjde nejsnáze ladit, protože můžu velmi přesně opakovatelně měřit výstupní výkon generátoru a porovnávat vliv jednotlivých úprav na GEETu. V plánu je spojit 3 systémy dohromady, první klasický GEET, druhý malý vyvíječ H - perfektně pucuje prostor válců a svíčky při spalování humusu, vyzkoušeno u jednoho mého známého při pohonné směsi poměru olej/ benzín 1:20 a taky trochu sníží spotřebu rostlinného oleje a třetí systém - spořič SAO. Teď se dělá bubler, ale rostlinný olej se potvora a nechce se moc odpařovat i když je bubler v tepelný izolaci, aby se to hodně zahřálo.
Zkuste se k tomu vyjádřit, kdo jste se okolo toho točil, hlavně mě trápí ten malý odpar rostlinného oleje, zkusil bych to možná rozprašovat tryskou, no nevím. Dám sem pár fotek, co je už hotovo na čisto, aby to nebyla jen teorie.

Texty se nevešly k obrázkům celé, tak tady jsou zvlášť:

Pohled na spojku mezi motorem a generátorem, zdánlivě složitá konstrukce, ale na mém soustruhu nemám možnost točit větší díly na jedno upnutí a tady moc záleží na souososti spojky. Typ spojky RATH160 s gumovými tlumícími elementy, při těchto otáčkách /okolo 1500/min. má v katalogu psáno asi 50kW, takže snad něco vydrží. Až motor půjde do kytek, tak budu mít klidnou hlavu, že to není od blbě udělaný spojky.

Pohled na celé soustrojí. Ta černá nádoba co je na kbelíku, tak to bude obal tepelné izolace na bubler. Ventilátory vlevo jsou dochlazovací. Princip je vymyšlen tak, že z motoru jde horká voda nejprve na termostat ( z Lady, 80 stupňů, dvojkruhový, třívývodový na hadice průměr 30mm ) a dál přímo do systému topení v domě. Na radiátorech jsou termohlavice. Když je zima, termohlavice jsou otevřené, voda jde přes radiátory a vrací se ochlazená, přes chladiče pouze protéká, motory stojí, dál oběhové čerpadlo a zpátky do motoru. Když je teplo, termohlavice jsou zavřené, vrací se horká voda zpět a motory chladičů se frekvenčně začnou řídit podle teploty a zajistí dodatečné ochlazení. V systému je ještě akumulace 3m3 vody, pole této teploty se odstavuje spalovací motor Feldy.

Pohled na soustrojí z druhé strany, elektročást bude nad soustrojím na stojanech, co vyčnívají z konstrukce, stejně tak, jako vyvíječ H a spořič SAO. Vyvíječ je plánován v oceloplechové skříni s krytím IP65, přes který bude prosáván vzduch – přívod vzduchu pro spalovací motor, kvůli případnému úniku vodíku.

Detail nádoby z které by měl vzniknout bubler. Jde o vakovou nádobu nerez na domácí vodárnu 24 litrů, ze které byl vyndán vak, je to hotový – nekupte to. Příruba bude nahoře, aby do toho bylo po rozebrání bylo vidět a dole bude systém napouštění oleje, vstřikování vody a vypouštění případného sajrajtu, co se občas udělá.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

energetik
chiq
Zasloužilý člen
Dal: 2 poděkování

Příspěvek od chiq »

Pekná práca, držím palce pre úspešné dokončenie. :good:

Návštěvník

geet

Příspěvek od Návštěvník »

Tak jsem našel o víkendu zase chvíli času a přibyla olejová nádržka na přídavný motorový olej, vespod s elektrostatickým filtrem. Je vyrobená z vyřazené nádrže LPG, která byla po ruce, jen jsem se dopředu bál, jak malé děcko, když ji budu řezat bruskou, protože ač dost dlouho bez plynu, tak z ní stále byl cítit LPG. S kolegou jsme vymysleli jak „inertním plynem – spaliny z výfuku“ vyhnat zbylé LPG pryč, po 15 min. už byla jistota. Akce je na obrázku dál. Uvnitř nádrže je zavařený plechový šnek, aby olej měl dlouhou cestu a všechen se stejnoměrně účastnil mazacího procesu. Vedle olejové nádrže jsou filtr na vodu úplně dole, nad ním olejoznak motorového oleje, udělaný taky z vodního filtru – vyšlo to levněji a je do toho lepší vidět a taky jestli olej cirkuluje přes elektrostatický filtr, tak jak má. Nejvýše je
„ řepkoznak“ tedy hladina v bubleru, taky zde bude hlídání hladiny pro automatické doplňování řepkového oleje. Úplně nahoře jsou dvě skříně RITTAL z výprodejní akce, celkem mi nevadí, že už se nevyrábí, ale mají těsnění IP66, takže se levá bude dobře hodit pro vodíkové přikrmovače a spořiče a v pravé bude elektro. Až zase pokročím, dám další foto, třeba se rozhýbe téma GEET.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

energetik
Stálý člen

GEET

Příspěvek od energetik »

tak mi vypadlo přihlášení, to výše je od energetika.

energetik
Odpovědět

Zpět na „Rozklad vody a vodík - všeobecně“