... gratuluji Ti Mo, žes konečně objevila správné naleziště ...
...
... jelikož se mi ve čtvrtek odpoledne už nechtělo "pracovat", tak jsem odjel na latifundie a pustil se do první letošní sklizně kotvičníku (což je na rovinu mnohem větší záhul, než to, od čeho jsem utekl) ...
...... bylo to huž zapotřebí, anžto až 120 cm dlouhé šlahouny se již do sebe začaly nechutně zaplétat (= komplikovanější sklizeň) ... navíc dle mých poznatků je obsah účinných látek největší právě v okamžik, než začnou dozrávat semena (tj. dokud jsou ještě jasně zelená a ne zcela tvrdá) ... ideální pak je, pokud se v tu samou chvíli na rostlinách krom semen nacházejí i květy ...
... po sklizni je vždy důležité šlahouny pořádně vyprat v pitné vodě !!! ... zbavit je prachu a hlíny, popř. dalších příměsí ...
... teprve potom je možno přistoupiti k sušení při teplotě 30 - 40°C ... nejlépe za obnovy vzduchu (nať má potom mnohem lepší chuť) ... a samozřejmě bez přístupu přímého slunečního záření ...
... při sklizni vlivem vytahování propletených šlahounů odpadne mnoho ještě nedozrálých semen, kterážto mletím zpracovávám na drť pro čerstvý odvar nejvyšší kvality, jemuž se nic ostatního nevyrovná ... co do síly i chuti ....
... zbytek, jenž nespotřebuji ihned, dávám zamrazit ... stejně jako i část čerstvých lístků ...
... miluji totiž chuť odvaru z čerstvé kotvy, ... tu chuť, vůni a jasně fluoreskující barvu ... to se z usušených bylin prostě udělat nedá ...
... mražení jest tak jediným způsobem, jak si tento zážitek mohu s přáteli dopřávat aj uprostřed zimy ...
... jinak se používá vše, tudíž kořeny zpracovávám také, avšak až v rámci druhé sklizně (pochopitelně
) ...... (pozn.: ... ve sklenících je v našich podmínkách možno dosáhnout až tří sklizní, na volno však nikoliv ...
) ...
... tož doufám, že jsi našla odpovědi na všechny své otázky (alespoň prozatím) ...
...
...
... Anri ...
---------------
PeS: ... po ostříhání dlouhých šlahounů jsem na záhoncích našel i několik kotvičníkových miminek
, jenž mi udělaly ohromnou radost ...
...