Stránka 12 z 19

Re: Tak trochu jiný krecht ...

Napsal: čtv 18 srp 2011 14:11
od NAVAR
poota píše:
NAVAR píše:..Ve studni vydrží několik týdnů i naložené maso atd. Akorát pivo tam moc dlouho nevydrží :D
To záleží na tom, proč to pivo do té studně dáváš. Pokud proto, aby se dobře pilo, tak je to tak v pořádku.
Jestli ho chceš ale archivovat, tak musíš hodit ten provaz dolů!

Zdravím - poota
Ani to nepomůže. Zátka je kovová a při troše štěstí to jde neodymovým magnetem vytáhnout :D

Libeček ...

Napsal: sob 20 srp 2011 21:42
od A(&F)
... libeček se v naší rodině používá již od nepaměti ... nejčastěji ve formě natě při vaření brambor (kterým dává naprosto ojedinělý šmak), příp. ve vynikajících karbanátcích ... dále občas kořen v polévce nebo v léčivých směsích ... a také pravidelně přidáváme několik čerstvých semen do zavařovacího nálevu, především k houbám, což je starý tajný rodinný recept ... :D ... prastrýc pak s nima jeden čas poměrně úspěšně experimentoval při výrobě bylinného likéru Becherovkového typu ... pokud si pamatuji, chutnal výtečně, ale výrobní postup se bohužel v pozůstalosti nenašel ... :? .....

... od včerejška máme nové použití sušených semen (na netu zatím nikde jinde nezdokumentované) ... nechal jsem totiž dozrát dvě rostliny pro účely získání osevu kusu mého nového pole za vesnicí ... ;) ... a potom část z nich kulinářsky použil ..... zkrátka, včera jsme měli s přáteli grilovačku, kdy jsem oblíbené palec tlusté vepřojidní biftečky před zraky ostatních každému zvlášť nově dochutil přímo z mlýnku na koření ... všichni se oblizovali až za ušima a následně ze mne dosti neurvalým způsobem mámili složení kořenící směsi (za pomocí alkoholu ... :lol:) ..... nakonec jsem podlehl ... a prozradil ..... semena libečku a kopru v poměru 10:1 ... 8) ..... no, jak to teď vidím, vypadá to na hodně velký boj, abych uchránil sám před sebou alespoň nějaká semena pro plánovanou výsadbu libečkového lánu ... asi ho raději zkusím rozmnožit pomocí oddénků ... :D:D:D ...

Ibis, alias Proskurnik

Napsal: úte 23 srp 2011 14:18
od krovak
Ahojte, začal som sa trochu vŕtať v našich bylinkách a snažím sa pochopiť ako funguje ibiš lekársky (proskurník).
Podľa herbárov sú jeho hlavnými obsahovými látkami slizy a celkovo pôsobí veľmi dobre na sliznice, ktoré zvlhčuje a chráni.
Podľa Zentricha a Jenču sa vnútorne používa na
- tlmenie kašľa
- choroby pľúc a priedušiek
- močové cesty a obličky
- tráviace ústrojenstvo vrátane ťažkých hnačkových ochorení
Podľa knižky "Naše rostliny v tradiční čínské medicíne" je chladný, sladký a horký (teda hořký) a má vzťah k pľúcam, žalúdku, obličkám a močovému mechúru. Dopĺňa jin a prečisťuje horúčosť (v pľúcach - tým že chladí) a tiež odstraňuje horúčosť (z nedostatku jin - tu sa to týka močového mechúra, vlečúcich sa zápaloch a infekciách)

Syntézou z toho mi vychádza, že je dobrý tam kde treba chladiť, upokojovať a prípadne zvlhčovať, teda
- pri dýchacích cestách je to suchý kašel, prípadne bolestivý a možno tiež na husté (klasicky žlté až zelené) hlieny (teda sliznica za zvlhčí, upokoja a hlieny sa ľahšie vylúčia)
- vnútorne vlastne pri akomkoľvek zápalovom ochorení slizníc (možno s pocitmi horúčosti, resp. v tčm z horúčosti)
- čo mi nie je jasné sú tie hnačky - iba že by sa to týkalo stavov kedy je hrubé črevo podráždené - niečo na spôsob pôsobenia lepku v tenkom čreve u celiatika, teda že sa črevo snaží zbaviť "nechceného" obsahu

No a prečo to tu píšem - viete mi to niekto potvrdiť, alebo opraviť ak sa mýlim?

MNO...

Napsal: úte 23 srp 2011 14:36
od jarda ovčák
Pokud myslíš althaea oficinalis, pak se jedná o rostlinu z čeledě slézovitych, dříve slizovitých od slova slizy.
Obsahuje slizy a tím zklidnuje. Vše a vždy.. Průjmy, trávení i cesty dýchací, v krku jako šalvěj.....slizy potáhnou sliznice tenkou vrsvou, které tvoří nárazníkové pásmo při infekcích....takže zklidnuje zhusta mechanicky....
Není příliš využívanej skrze oddenek, kterej je v zemi, a musí se pěstovat.
I když, kozlík lékařskej taky... valeriana oficinalis a přesto si valeriánský kapky doma mastí kdekdo....

Bez s pořádnejma koulema ...

Napsal: pon 03 říj 2011 21:28
od A(&F)
... již jste někdy viděli Bez Černý s kuličkama o průměru až 7 milimetrů ??? ... já už ano ...... dneska jsem se zastavil u kamaráda na domluvenou shůzku ohledně jím nově objevené šutrové lokality, a když začal do auta nakládat mnoho velkých kbelíků od barvy (a hliníkové štafle), tak mi na mou otázku pouze odpověděl "vyčkej času, to je překvapení" ... a opravdu bylo ...... po prolezení několika nehlubokých jam s "acháty z Českého středohoří" (plácek 20x30m, který náhodou objevil při nedávné orbě ... :good:) mne zavezl do nedalekého údolíčka, kde ve skrytu mezi ostatními stromy nad mini potůčkem rostou vysoké bezinky, teď ještě stále mohutně obtěžkány velkými hrozny s koulemi nezvyklých rozměrů ... sladkými a šťavnatými ...... prý to jsou normální bezinky, ale vlivem dostatečné vláhy, částečného zastínění a chladu v tomto údolí dorůstají gigantických velikostí a lahodné chuti ještě ve chvíli, kdy jinde jsou už jenom holé keře ...... místní jim říkají "koňakovky" ... ;) ...


PeS: ... za hoďku a půl jsme natrhali 12 dvacetilitrových kbelíků ... neskutečné ... :shock: ...... takže mám minimálně na další dva dny o zábavu vystaráno ... :D ...

MNO...

Napsal: úte 04 říj 2011 2:14
od jarda ovčák
Kdepak ty věci....bez to nebyl, tedy ne sambucus nigra.
Budou to šlechtěnce, který se potulujou a lehce zplanujou po republice již od první republiky, kdy se k nám dostali od mičurina jako vinohrad severu. Později se využila genetická zlepšení k šlechtění nových rakouských odrůd se skvělou chutí bez svýravých látek a hořčinů a taninu......
Buduju bezové a jeřábové arboretum a tak bych si na jaře přijel pro pár halouzek na množení.

Vyzkoušenej recept na bezinkovo-jablečnou mermeládu.

Napsal: úte 04 říj 2011 11:32
od aNONym
S chutí borůvek. ;) Non

A taky hodně veselý čtení. :D

http://blog.hauner.cz/2007/09/07/boruvk ... z-bezinek/

Přeju hodně štěstí všem fialovejm! :lol:

Re: MNO... óbr bezinky ...

Napsal: úte 04 říj 2011 20:36
od A(&F)
jarda ovčák píše:Budou to šlechtěnce, který se potulujou a lehce zplanujou po republice již od první republiky, kdy se k nám dostali od mičurina jako vinohrad severu. ... Buduju bezové a jeřábové arboretum a tak bych si na jaře přijel pro pár halouzek na množení.
... velmi rád Tě uvítám a na místo zavedu ... :) ... ale jak jsem již napsal, jsou to prý normální bezinky, jelikož to už někdo ze vsi zkoušel ... přesadil je k sobě do zahrady a ony se urodily v normální velikosti ... :? ...... dneska jsem během zpracování narazil i na hrozny s až 8mm velkejma koulema, jen nevím ze kterého byly stromu ... snad bude vědět kamarád ...


PeS: ... za dnešek mám odšťavněné dva a půl kýble hroznů (zbytek je opláchnut a naložen ve vodě pro snadnější česání kuliček ... trik mé babičky ... 8)) ... výsledkem je 14,5 litru 100% bezinkové šťávy ... :P ...... ze 3 litrů již je rumokávový likér a ze zbytku prubnu burčák ... (myšleno z toho dnešního zbytku ... :D) ... k tomu ještě nutno připočíst dva založené demižony se "sušinou" po odšťavnění (s přidavkem sušených bezových květů), z čehož by mělo být normální víno ...... zítra budu pokračovat šťávou na pití a marmeládou ... pozítří pak základem na bezinková povidla ... a možná ještě burčáčkem ... :D:D:D ... ;) ...

Hrnečku vař ...

Napsal: stř 05 říj 2011 7:25
od A(&F)
... tak tohle se mi ještě nestalo ... takto rychlý náběh kvašení jsem ještě nezažil ...... když jsem včera kolem osmé večer dorazil dom ze zahrádky (kde jsem odšťavňoval), otevřel jsem první z pětilitrových demižonků se štávou (ten který byl plný) a část z něj zpracoval na likér ...... když jsem chtěl po večeři během Akt-X pokračovat dál (cca po dalších třech hodinách), nebyl jsem schopen mezi dvěmi zbývajícími butylkami rozeznat, která z nich je naplněna pouze 4,5 litry šťávy ..... obě byly totiž plné až po okraj ... :shock: ... nakonec jsem si vzpomenul, že ona nedoplněná měla na šroubovací zátce nějakou ublemcanou nálepku (schovával jsem ji proto během plnění na konec, mezitím se odmáčela) ... navlékl jsem tedy přes její hrdlo mikroteňák (jak se později ukázalo, dobře jsem udělal) a opatrně zkusil povolit zátku (jako když přehřáté "stodvacítce" upouštíte chladič ... ;) ) ...... ještě štěstí, že hlavní správcová kuchyně už funěla do peří ... to by zas bylo keců ... :D:D:D ...... u teho zbývajícího plného demižonku (pro jistotu minimálně oblečen a v bezpečí sprchového koutu :lol:) jsem jehlou do hliníkové zátky udělal malou dírku a trefoval se proudem šťávy do připraveného kbelíku ... krásnej hasičák ... :) ...


PeS: ... přestože používám pořád stejnou recepturu, při předepsaném množství cukru byl likér nechutně přeslazený (takříkajíc "sladkej jak cecek") ... musel jsem ho nastavit ještě dalšími 2 litry šťávy ...... tyhle beziny mají fakt nezvykle vysoký obsah cukru ... což je :good: ..... vlastně jsem si toho všiml již předevčírem, když jsem si během trhání olízl prsty ...

Re: Hrnečku vař ...

Napsal: sob 08 říj 2011 23:26
od tonik
A(&F) píše:... když jsem si během trhání olízl prsty ...
Já jsem žil v domění, že nepřevařené bezinky jsou jedovaté.

Re: Hrnečku vař ...

Napsal: ned 09 říj 2011 14:05
od A(&F)
tonik píše:
A(&F) píše:... když jsem si během trhání olízl prsty ...
Já jsem žil v domění, že nepřevařené bezinky jsou jedovaté.
... všechno je jedovaté ... vždy záleží na množství a rychlosti požití ... ;) ...... u bezu mám vyzkoušeno, že půl decka nepřevařené šťávy nebo malá hrst černých plodů mi nijak nevadí, ani se neprojeví žádné vedlejší účinky jako u ostatních lidí (průjmy, křeče, nevolnost, atd.) ...... dříve (od středověku až do nedávných dob) se hojně užívaly všechny "jedovaté" části bezu (plody, listy, kůra, oddenek) i bez tepelných úprav ... např. odvar a tinktura z listů nebo z kůry údajně mají protirakovinové účinky, čehož se používalo především při léčbě aplikací na vnější nádory ...... bude trvat ještě mnoho let, než nově prozkoumáme všechny látky obsažené v rostlinách (a dobéřeme se tak znalostí, které měli naši předkové ... :D) ...

Re: Hrnečku vař ...

Napsal: ned 09 říj 2011 14:31
od la
tonik píše:
A(&F) píše:... když jsem si během trhání olízl prsty ...
Já jsem žil v domění, že nepřevařené bezinky jsou jedovaté.
No můj starej děda říkával ,před černým rybízem smekni a před černým bezem klekni,jinak černý bez se používá i jako barvivo při vaření povidel.Víno s černého bezu mu pomohlo od rakoviny krku ,prostě zmizla sama ,ale chuť mělo strašnou
:oops: dělal ho v demižonu na slunku.2,3kg až 2,5kg cukru na 10litrů štávy z černého bezu.Když se to pak svaří je to docela dobrý ale nesvařený léčí.Ještě se bere kůra namletá,proti vnitřní horkosti říkal.Dá setoho vypit tak deci je to síla.

Re: Hrnečku vař ...

Napsal: ned 09 říj 2011 14:58
od poota
A(&F) píše:... bude trvat ještě mnoho let, než nově prozkoumáme všechny látky obsažené v rostlinách (a dobéřeme se tak znalostí, které měli naši předkové ...
To zkoumání a sbírání zkušeností je jedna cesta - dlouhá, pracná, ale snadno pochopitelná.
Druhá cesta vyžaduje zvláštní schopnosti, ale vede rovnou k výsledkům. Všechny potřebné informace jsou v Informačním poli. Jsou tam jak Individuální Záznamy kteréhokoli "pacienta" včetně všech jeho diagnóz, tak i Záznamy všech rostlin se všemi jejich schopnostmi, ale také Kolektivní Vědomí se všemi dosavadními zkušenostmi Lidstva.
Krásným příkladem využívání tohoto přístupu byl páter Ferda, kterému stačila fotografie a nebo kousek rukopisu k tomu, aby se napojil na Záznam dané osoby. Její diagnózu i seznam potřebných bylin a postup léčení pak přímo "slyšel", takže mohl rovnou podle tohoto diktátu psát "recept", který mu diktovala Vyšší Inteligence. Ta brala v úvahu všechny indikace i kontraindikace, vybrala vždycky optimální kombinaci a nikdy se nezmýlila.
Vznikaly z toho často i potíže. Například u desetiletého chlapce odhalil páter Ferda jako příčinu jeho potíží konzumaci masa kuřat, jejichž růst byl urychlován pomocí hormonů. Pan páter ovšem vůbec netušil, že je to přísně tajné, a tak byl dlouho vyšetřován STB, jak se k této informaci dostal. Jeho vysvětlení pochopitelně nevěřili, ale nepodařilo se jim vypátrat žádné spojení s nikým, kdo o tom věděl.
Informační Pole mu také dodávalo návody, někdy až kuriózní, jak odstraňovat příčiny potíží. Například u jedné kojící matky měl být problém způsobován modrou barvou na jejím spodním prádle, přičmž ona tvrdila, že je má bílé s růžovými kvítky, ale modrá že tam vůbec není. Teprve doma při podrobnějším zkoumání si všimla, že ty růžové kvítky mají uprostřed tak malou modrou tečku, že se dala snadno přehlédnout. Ale poslechla, prádlo změnila a její potíže se vyřešily bez jakéhokoli dalšího léčení.
Také "Protirakovinová kůra pátera Ferdy" byla diktována Vyšší Inteligencí a zřejmě díky tomu je to stále jedna z nejúčinnějších zbraní proti rakovině.

Zdravím - poota

Re: Hrnečku vař ...

Napsal: pon 10 říj 2011 1:07
od A(&F)
A(&F) píše:... nebyl jsem schopen mezi dvěmi zbývajícími butylkami rozeznat, která z nich je naplněna pouze 4,5 litry šťávy ..... obě byly totiž plné až po okraj ... :shock: ........ navlékl jsem tedy přes její hrdlo mikroteňák (jak se později ukázalo, dobře jsem udělal) a opatrně zkusil povolit zátku (jako když přehřáté "stodvacítce" upouštíte chladič) ...... ještě štěstí, že hlavní správcová kuchyně už funěla do peří ... to by zas bylo keců ...
... jenom pro ilustraci, jak to vypalo po otevření prvního demižonu ... :D:D:D ... (vpravo na fotce na talířku je použitý mikroteňák) ...... povrch dvířek linky i podlaha vypadaly podobně jako pracovní deska ... :lol: ...

Obrázek

Jedlý kaštan ... web ...

Napsal: stř 12 říj 2011 1:18
od A(&F)