Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Magnetické Motory

Magnetické motory, apod.
Odpovědět
buky
Zasloužilý člen
Dal: 10 poděkování
Dostal: 20 poděkování

Re: Magnetické Motory

Příspěvek od buky »

P1050168.JPG
Os spojená se setrvačníkem je dlouhá 1,60 m a je tam 12 ložisk.
Setrvačník na pravé strane. V těch silonových pouzdřech jsou neodymy 60 * 20 * 15. Jde o základní verzi.
P1050171.JPG
Ospravedlňuju se za dizajn, setrvačník je jasně vidět, je v tom šedom ráme.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

buky
Zasloužilý člen

Příspěvek od buky »

Magneto píše:Zdar Buky,

vyblejskni to z nějakých šikovných úhlů a hoď to sem. Nebudeš litovat. Pár tipů a analýz zdarma Ti může jedině prospět.
Doufám, že se dočkám :D
Nevím jestli je možné s těch obrázků něco dozvědet, ale jak jsem už napsal, je to základní verze a chová se to jako pružina, resp. setrvačník se sám roztočí naspátek ale ne úplně na počáteční polohu. Mám ale otázku: Jak jsem se dopracoval k tomu, že setrvačník dosáhne skoro 180° dráhu?
Ak bude nutné, pošlu i video. (doufám, že to nepovažujete za totálně nepoužitelný krám :? )

Magneto
Zasloužilý člen
Dal: 8 poděkování
Dostal: 26 poděkování

Příspěvek od Magneto »

Zdar Buky,
super, že ses rozhoupal. Máš to hezky udělaný a je vidět že nelituješ práce ani peněz a všechno máš radši robustní. Za design se neomlouvej, to je prostě dílna.
Já tam vidím kromě setrvačníku ještě tři stacionární magnety a proti nim 3 magnety na hřídeli přesazené o nějaký úhel (normálně bych si tipnul o 120 stupňů, ale tohle vypadá o míň). Z těch pokovených neodymů se ale nedá poznat, jak jsou vůči sobě natočené póly. Mohl bys to jednoduše načrtnout na kus papíru nebo namalovat ve Windows malování jako jpg. nebo něco podobného? Myslím jako funkční schéma, kde je vidět, co se přitahuje, co odpuzuje, v jaké vzájemné poloze apod. Úplně stačí statory ve vzduchu a rotory na lince s vybarvenými póly. Na zbytek hardwaru se vykašli. Chtěl bych cítit ty síly a nějak poznat, co je tvůj cíl.
Že jsi to zatím pohnul o 180 stupňů není až tak překvapivé. To se stane i když necháš protočit 2 magnety ze vzájemného odpuzu do přitahu. Dokonce se to dá ještě "zjednosměrnit" a stopnout na nějakých 200 stupních a něco, když použiješ volnoběžku. Horší možnost je cvrček z bicyklu, lepší ta, co má samosvorné ložisko. Ale je to jenom podpůrná mechanika.
Udělej mi radost a namaluj obrázek OK?
Díky :o)
Magneto

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Příspěvek od martin11 »

:shock: dobrý...velmi dobrý, jako řemeslnická práce :good:
a teď řada dotazů. velké magnety 602015 jsou napevno nebo se pohybují? zprava od nich vidím jakési rolničky, které zasahují k ose. na ose jsou další magnety vůči sobě pootočené působící proti 602015, ty jsou však ve stejné poloze. dále na fotce vidím, že jsou připravena další "pole" pro další 602015 a i na ose je další silon úchyt. z fotky opravu nevyčtu princip... načrtni od ruky barevně fixou vyfoť malůvku...budeme moudřejší...začínám tušit, kde "asi" bude problém, napíšu až uvidím schema....jinak mooooc hezký....kolik kg to celé váží??? setrvák v tomto okamžiku opravdu není třeba vyvažovat....za, krásnou práci máš ode mne bodík :good: :pivko: martin11 :D

... věřím, že se " TO " povede ......
buky
Zasloužilý člen

Příspěvek od buky »

P1050180.JPG
Tu je i původní tvar vačky a černou barvou vyznačené její zabroušení.
P1050172.JPG
Video se mi nopdarilo stáhnout, tak aspoň takhle. V obou silonech jsou neodymy různe polarity. Natáčí se to v důsledku točivého momentu v směre hodinových ručiček a současně přitláčí - přitahuje ložisko lineárného vedení na vačku z jedné straně sbroušenou. Ovšem další neodym na ose jak i vačka jsou pootočeny asi o 5°...... a tak dále. Seříznutou vačkou jsem dosáhl jinej průběh přítlačné síly , ovšem, že to nestačí protože jsem nevyriešil jiný průběh kroutícího momentu . S tím se právě zoberám.

Kreslení po mne nechcete, jsem počítačovej analfabet. Jak se mi podaří stáhnout video, tak tam to bude omnoho jasnejší.

martin11
Zasloužilý člen

Příspěvek od martin11 »

...aha...začíná mě to být jasné....přes vačku ovládáš hlavní magnet 602015, ten působí na magnet na hřídeli se setrvákem a posunem - přetočením o 5°téchto na hřídeli dosahuješ pomocí přítahu čí odpuzu pohyb hřídele. jestli to je jinak tak mě oprav.
Síly zde vznikající jsou opravdu velké, takže se nedivím setrváku :devil: ale...když ty magnety na ose po těch pár stupních uděláš dokola...360° tak si vyrobíš nááádhernej smot...v principu jsi uděl / snažíš se udělat/ dost dobře sofistikovanou V-gate....a u té jak víš na konci kulička neodjede. Toto řešení lze zacyklovávat do nekonečna, ale na konci nekonečna se ti to zastaví. Nekonečno se ti vyrobit nepodaří....nejsi džek noris.
Tak jak dále..že ti kope zpět je i z tohoto jasné...protože síla jakou to přitáhne tak tou samou to odpudí, resp. obráceně.
jestli jsi se zhlédl v tom Korejském pístovém motoru tak to byl....je podvod, takhle to nefujguje....
Dále budu moci hodnotit až napíšeš více...jinak nevím co vše se ti tam hejbe, ale tření všeobecně tam musí být příšerné..i když budeš mazat na maximum...tak napiš, jak moc se a kde pletu ahoj :pivko: martin11 :D

p.s. ještě musím upozornit případné nadšené konstruktéry MM že na prostém přítahu a odpuzu magnetů, jakkoliv poskládaných žádný magnetický motor nemůže pracovat, viz příklad výše. Do mag pole je třeba vložit vždy "nějaký" element, který přirozený magnetizmus rozhodí....a to je to hledáme :baby: :hip:

buky
Zasloužilý člen

Příspěvek od buky »

martin11 píše:...aha...začíná mě to být jasné....přes vačku ovládáš hlavní magnet 602015, ten působí na magnet na hřídeli se setrvákem a posunem - přetočením o 5°téchto na hřídeli dosahuješ pomocí přítahu čí odpuzu pohyb hřídele. jestli to je jinak tak mě oprav.

Tak jak dále..že ti kope zpět je i z tohoto jasné...protože síla jakou to přitáhne tak tou samou to odpudí, resp. obráceně.
Do mag pole je třeba vložit vždy "nějaký" element,
Funguje to na principu přítahu = působení na vačku + točního momentu.

Právě kvůli tomu, že je vačka zbroušena, tak se dostanu dále a ak vložim "element,tak mi to nekopne naspátek. Jsme na pouhém začátku a konkrétní problém před námi.

( ozvu se asi až v pondelok)

buky
Zasloužilý člen

Příspěvek od buky »

martin11 píše: p.s. ještě musím upozornit případné nadšené konstruktéry MM že na prostém přítahu a odpuzu magnetů, jakkoliv poskládaných žádný magnetický motor nemůže pracovat,
:good: Tomu se i snažím vyhnout i když se v jednom momentu snažím odpudivou sílu využít, samozrejme za prítomnosti elementu
Jsem zvědav jestli pri poskytnutí videa mi dokážete pomôcť :)

Tak zatím :bye: :pivko:

Magneto
Zasloužilý člen

Příspěvek od Magneto »

Zdar Buky,

1) Co je to ten element a jak vypadá?

2) Není mi jasný účel Tvé vačky a toho posunování: Pokud necháš rotující magnet odjet od stojícího, pak to může být max. o 180 st. (Přechod z odpuzu do přitahu). Chceš-li se vrátit zpátky na start, pak musíš zpět do výchozí polohy (Přechod z přitahu do odpuzu). To je dohromady za NULA. Jestliže si při tom návratu pomůžeš oddálením stojícího magnetu pomocí vačky, pak pouze překonáváš nabytý přitah z předchozí půlotáčky a taky nic nezískáš.

Kde tedy vidíš nějaký přebytek a jak ho chceš zviditelnit?

... a jak říkají obhájci v blbejch amerických filmech - "Nemám další otázky"...

Zkus to ještě nějak hodit fixama barevně na papír a vyblejsknout, jak radil Martin - třeba z toho budem moudřejší (aby byly vidět póly a zamýšlená funkce). Zatím je tam moc prostoru pro domněnky a dohady, tak ať se to zpřesní.

Zdraví :o)

Magneto

martin11
Zasloužilý člen

Příspěvek od martin11 »

...jojojo Buky, asi budeš mít bezesné noci. Škoda, že jsi se nesvěřil dříve, takový práce a peněz jsi do toho narval. Já jsem sice na tom stejně, ale moje koncepce je zcela jiná, protože u mě je hlavně jiná myšlenka. A to ta, že co magnet odpudí to si přitáhne, takže jak popsáno výše a mnohokráte jinde je svatá pravda...výsledek NULA. stínění nepomůže, bohužel ani žádný další "element"...těmi dalšími elementy se do toho stále více budeš zamotávat....psal jsem výše :idea:
Tak a co dále....zkus co tě napadne, namaluj barevnýma fixama od ruky princip, ukážeme ti kde se to kousne, kde je morální chyba, která se na papíru ani neprojeví....magnetizmus je záludnej a "vyduté pole" /magneto/ je záludnost sama.
Abych zmírnil Tvůj bol Buky, tak až to celé povezeš do sběrny, tak mám zájem o ten setrvačník, koupím ho i s hřídelí, popř. celou konstrukcí....za cenu nového kovu.... :!:
v nějaké budoucnosti stále chci laborovat se setrvačníky a ta tvoje konstrukce je opravdu fantasticky masívní...když ji oplechuji plechem 2mm tak mohu směle točit setrvačníky bez nebezpečí úrazu :good: ,,,,
na památku ti zbydou ty vačky a rolničky...a úžasné neodymy.... :bye: :pivko: ..a zachovej mě přízeň...vycházej z toho, že osobně dělám MM proto, abych dokázal, že to je nesmysl a MM nelze sestrojit :cry: martin11 :D

Magneto
Zasloužilý člen

Příspěvek od Magneto »

MAG.docx
-

Tak abychom tu nepropírali jenom Bukyho, tak taky vykládám své karty a posílám dvě fotky a jeden obrázek zapakované ve wordovském souboru (jinak to bohužel nešlo - ale už píšu reklamaci Rivalovi).
Fyzické modely jsou oproti plánku pozměněné na 4 statory (nastavitelné šrouby) a excentr (také nastavitelný šroubem) natočený horizontálně namísto vertikálně. Vše ale bude ještě v pohybu, protože stále čekám na prstence (viz plánek na obvodu kruhu) ze zakázkové výroby.
Magneto

Magneto
Zasloužilý člen

Příspěvek od Magneto »

příprava na prstence.jpg
Tak ještě jednou aspoň jedna fotka přímo do zprávy (víc mi tam nejde naládovat), pokud by někomu nešel otevřít ten word.

Magneto

buky
Zasloužilý člen

Příspěvek od buky »

Magneto píše:Zdar Buky,

1) Co je to ten element a jak vypadá?

2) Není mi jasný účel Tvé vačky a toho posunování: Pokud necháš rotující magnet odjet od stojícího, pak to může být max. o 180 st. (Přechod z odpuzu do přitahu). Chceš-li se vrátit zpátky na start, pak musíš zpět do výchozí polohy (Přechod z přitahu do odpuzu). To je dohromady za NULA. Jestliže si při tom návratu pomůžeš oddálením stojícího magnetu pomocí vačky, pak pouze překonáváš nabytý přitah z předchozí půlotáčky a taky nic nezískáš.
Magneto
1. Element je v podobě deformace mag pole.

2. 180° je na teoretické úrovni, resp. úvaha bez tření. Začíná se to hejbat na 12 hodinách a končí na 3 hod. ( 90° pozitivní práce.)
Kdyby byl zisk nula, tak se nedostanu ani přes 90° dráhy. Účel vačky je právě v tom, že při návratu (negativní práce) nemá stejný tvar, resp. odtah se koná přes páku vačky setrvačníku.
Problém je, že krouticí moment zůstává stejný, tam se pokouším zakomponovat element.

(Mám podělanej PC, tak klídek není ještě konec)

martin11
Zasloužilý člen

Příspěvek od martin11 »

Kdyby byl zisk nula, tak se nedostanu ani přes 90° dráhy. píše buky.

Myslím, že mě je jasná tvoje úvaha z popisu výše...těch viditelných 90° dostaneš vždycky a všude na všech točítkách i těch nejprimitivnějších...to je to pootočení,které tak mocně lákáv všechny tvůrce magnetických motorů. nadšení , "že se to pohnulo"..a zázrak velebnosti zázrak ..samo....no a pak nic....ani ťuk...a kurva magnet drží....Buky prosím tě všiml jsi si, že magnet má vždy 2 polohy....ve tvém přípdě odpuzuje...to je těch tvých 90°a potom, kupodivu dále přitahuje...
všichni magnetomotoráři se snaží o jedinou věc....toto překonat, natáčením či pilováním magnetů, jejich cloněním - nejčastěji Fe ale i bizmutem, deformací pole / tvůj elelment/,vačkami, setrvačníky, kyvadly....no jen se rozhlédni....všichni jsme jak tupé ovce, a děláme stále tu samou chybu :bhead: ...
teď já sám o sobě...to co jsem popsal výše je i můj případ.: tak, a jak z toho...Osobně jsem došel k závěru, že všechny popisované způsoby k cíli nepovedou. Je třeba se zbavit a to s konečnou platností jednoho polu magnetu :ptrain: ....a to právě proto, aby se to pohlo o více nežli těch ...např 90°. Diskuze na tema monomagnetická kouletu již bouřlivě proběhla. kouli není možno sestrojit...a to bez diskuze..../ při současném stavu vědy a techniky/ ...tak co jsem udělal...
v mém motoru jsem prostě a jednoduše ten jeden pól dvojici magnetů na sebe působící ukradl. Visí to tady v sekci "Pístové magnetické motory". jednoduše řečeno ...jeden pol rotující exentrické hlavy motoru prostě "jaksi" potichu zmizí z dohledu pístu a ten se nemá možnost se s tím hlavovým magnetem hádat...postavené to je na přítahu....na rozdíl od tebe ty to máš na odpuzu...ale to je opravdu jedno. já k mé konstrukci tomu uspořádání mám důvod...princip hvězdicového motoru v uspořádání pístů...tak se podívej -pročti -zeptej ....rád zodpovím...zatím nepokračuji, protože mám jiné starosti nežli blbej magnetickej motor...ale rád s čímkoliv poradím, pokud jsem se s problémem za ty roky setkal, při různých testech na tom mém bazmeku. tak ...asi jsem ti zkazil náladu...ale jinakto nevidím, jinak to nebude.... :pivko: martin11 :D
p.s. toto platí pro všechny, co mají stejnou úchylku k magnetům a snaží se "zázrak" :idea: :baby: :good:

buky
Zasloužilý člen

Příspěvek od buky »

martin11 píše:....Buky prosím tě všiml jsi si, že magnet má vždy 2 polohy....ve tvém přípdě odpuzuje...to je těch tvých 90°a potom, kupodivu dále přitahuje...
Kua martine, furt si meleš svoje :D
Já taky laboruju JEN NA PŘÍTAHU !!! odpuzování mi tam dělá negativní práci (až na jeden moment). Ak použiju deformování pole (ELEMENT) tak se dostanu blíže 180° A NEKOPNE TO NASPÁTEK !!!. Jak to chceš vysvětlit ?

Odpovědět

Zpět na „Magnetismus“