Jinak pomalu si postavím v klidu vak. aparát a pak se to může zpřesnit ano.
musím ale eště holt i vydělávat

K.
Moderátor: Gabča
....jo...dobrej nápad....nedocvaklo...přitom to pod jahodama mám....a je to docela laciný....a vím kde.....Řempo Líbeznice....asi bych zajistil....aNONym píše:Bylo by to sice lepší, ale Rozhlednu možná netřeba oblékat do smutku. Je to stejný, jako když jedeš v noci autem. Značku nebo člověka ve vestě uvidíš na 300m, ale zbytek ne. Myslím. že i přes dlouhou expozici bude odražený záblesk od koule zabalený v reflexu pořád ještě mnohonásobně vyšší než součet odrazů od věže (leda by byla z leštěného hliníkumartin11 píše:....to strobo bude blikat i na rozhlednu....jedině ze zhora dolu dat pruh latky...černý...aby ta koule byla odpichnutá od pozadí.... papír se trhá....!!!.....).
A když už, tak jako vhodný materiál na pozadí (a nemyslím teď pozadí jako pozadí, ale pozadí jako pozadí = žádný papír) se jeví použití černé slabé geotextilie, co se používá např. pro pěstování na zahrádkách (náhrada folie pod jahody apod.). Je lehká, pevná, prodyšná a hlavně stále ještě použitelná i po skončení pokusu, ať už budou probíhat za jakýchkoliv povětrnostních podmínek.
Non
To Gabča: Jsem pro noční bojovku.Zimu nemám rád.
![]()
.
Jasně!!! Všichni koule sebou!!! I Gabča!!!martin11 píše:....sehnat více koulí....
...já si tedy vemu hlavu...aNONym píše:Jasně!!! Všichni koule sebou!!! I Gabča!!!martin11 píše:....sehnat více koulí....![]()
![]()
![]()
![]()
Sorry![]()
Mikrofonem natoč zvuk zvonku do komplu do WAV souboru a podívej se na křivku v nějakým editoru. Spočítáš bez problémů...martin11 píše:...osobně řeším jak změřit kmitočet na domovním zvonku....
Gabča píše:![]()
![]()
safra, já chci taky něco zajistit, tak já upeču to maso, bábovku, vezmu od Oldřichovskýho řezníka fakt dobrý buřty, plný kufr pití, bramborový tyčinky Bohemia, česnekovou pomazánku, rybičkovou pomazánku a čerstvej chleba.
Ale hlavně bych potřebovala pohnout tady s tou haldou papírů na stole![]()
Lidičky takovejch akcí vy máte za sebou plno, ale pro mě to je fakt vodvaz. Ještě podumáme. Tu vakuovou tyč Kájo opatruj, protože ten odpor vzduchu právě stoupá při vysokých rychlostech, kdoví co to s tím provede. Ale jestli souhlasíte, bych to zařadila až na druhý pokus, pokud první selže.
Tak, a teď bych zkusila jít něco dělatČau
Pokud to bude řízený LEDkový, tak tam se dá velmi jednoduše změřit (+ pak ještě připočíst čas, za který světlo uletí dráhu od stroboskopu k věžimartin11 píše:...je vám jasný, že je třeba vědět...kolikrát to srtobo blikne za vteřinu....!!!!!....a to zcela přesně...jinak pokus nemá cenu.....martin11
Nechci vám do toho moc kecat (tohle vlákno přibývá tak rychle, že ho nestíhám sledovat, takže pořádně nevím, o co jde), ale chyba způsobená rychlostí světla bude o několik řádů menší, než chyba způsobená odporem vzduchu.aNONym píše:Pokud to bude řízený LEDkový, tak tam se dá velmi jednoduše změřit (+ pak ještě připočíst čas, za který světlo uletí dráhu od stroboskopu k věžimartin11 píše:...je vám jasný, že je třeba vědět...kolikrát to srtobo blikne za vteřinu....!!!!!....a to zcela přesně...jinak pokus nemá cenu.....martin11
![]()
). Ale šlo by snímat i jednotlivé mezery a délky impulsů pomocí fotodiody na věži. Po synchronizaci se startem koule by tím pádem byl záznam pro každý jednotlivý pokus. Vhodné pro klasický stroboskop, kdy je perioda bleskání odvozena od RC článku + diak.
Non
Martine, jak je na tom rozhledna se zásuvkovým napětím?? Když tak generátor 230V je k dispozici.
No, myslím, že ti smajlíci za slovem "k věži", byli dost výmluvní.Ilem píše:Nechci vám do toho moc kecat (tohle vlákno přibývá tak rychle, že ho nestíhám sledovat, takže pořádně nevím, o co jde), ale chyba způsobená rychlostí světla bude o několik řádů menší, než chyba způsobená odporem vzduchu.aNONym píše:Pokud to bude řízený LEDkový, tak tam se dá velmi jednoduše změřit (+ pak ještě připočíst čas, za který světlo uletí dráhu od stroboskopu k věži![]()
).
...rozhledna je v pustině....elektřínu zjistím....když tak agregát...nebo měnič....12/220...z auta....kolik je třeba Watů...výkon...já mám cca 200W...12/220aNONym píše:Pokud to bude řízený LEDkový, tak tam se dá velmi jednoduše změřit (+ pak ještě připočíst čas, za který světlo uletí dráhu od stroboskopu k věžimartin11 píše:...je vám jasný, že je třeba vědět...kolikrát to srtobo blikne za vteřinu....!!!!!....a to zcela přesně...jinak pokus nemá cenu.....martin11
![]()
). Ale šlo by snímat i jednotlivé mezery a délky impulsů pomocí fotodiody na věži. Po synchronizaci se startem koule by tím pádem byl záznam pro každý jednotlivý pokus. Vhodné pro klasický stroboskop, kdy je perioda bleskání odvozena od RC článku + diak.
Non
Martine, jak je na tom rozhledna se zásuvkovým napětím?? Když tak generátor 230V je k dispozici.
Promiň, čtu příliš rychle.aNONym píše: No, myslím, že ti smajlíci za slovem "k věži", byli dost výmluvní.![]()
![]()
.