Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Dávkování: Ivermectin - Fenbendazol - Mebendazol

Laik se ptá fyziků

Drontí akce, události, novinky...

Moderátor: Gabča

Odpovědět
1220
Zasloužilý člen
Dal: 1 poděkování
Dostal: 20 poděkování
Kontaktovat uživatele:

pokud se tam nechá zajet,

Příspěvek od 1220 »

nebo dojít, tak restauraci oželím, popř občerstvení s sebou, a rád bych tam viděl přítele Barb.,/ to je na Tobě Martine/ jenom podsouvám ten most, ale nechme to uzrát.
Jinak pomalu si postavím v klidu vak. aparát a pak se to může zpřesnit ano.
musím ale eště holt i vydělávat :oops:
:bye:
K.

Gabča
Zasloužilý člen
Dostal: 1 poděkování

Příspěvek od Gabča »

Ono to bude možná lepší, že je to v pustině :D :D . Akce začíná vypadat dobře. Já si beru tutově na starost ten černej hábit, a vše, co nesežene někdo jiný, jistim to.

To Kája http://www.aldebaran měření - to si myslím měří okamžitou hodnotu síly, která tlačí, ale neřeší se, jestli se potom rozběhne vteřinově nebo dráhově.
Já to fakt hledala všude, a zrychlení 1/s jakoby neexistovalo, maximálně někde v podružných oblastech, něco jsem zahlídla u elektrického proudu.

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Re: strobo při volném pádu....

Příspěvek od martin11 »

aNONym píše:
martin11 píše:....to strobo bude blikat i na rozhlednu....jedině ze zhora dolu dat pruh latky...černý...aby ta koule byla odpichnutá od pozadí.... papír se trhá....!!!.....
Bylo by to sice lepší, ale Rozhlednu možná netřeba oblékat do smutku. Je to stejný, jako když jedeš v noci autem. Značku nebo člověka ve vestě uvidíš na 300m, ale zbytek ne. Myslím. že i přes dlouhou expozici bude odražený záblesk od koule zabalený v reflexu pořád ještě mnohonásobně vyšší než součet odrazů od věže (leda by byla z leštěného hliníku ;) ).

A když už, tak jako vhodný materiál na pozadí (a nemyslím teď pozadí jako pozadí, ale pozadí jako pozadí = žádný papír :lol: ) se jeví použití černé slabé geotextilie, co se používá např. pro pěstování na zahrádkách (náhrada folie pod jahody apod.). Je lehká, pevná, prodyšná a hlavně stále ještě použitelná i po skončení pokusu, ať už budou probíhat za jakýchkoliv povětrnostních podmínek. 8) Non

To Gabča: Jsem pro noční bojovku. :) Zimu nemám rád. :?
.
....jo...dobrej nápad....nedocvaklo...přitom to pod jahodama mám....a je to docela laciný....a vím kde.....Řempo Líbeznice....asi bych zajistil.... :idea: černá matová.... :lol: martin11

... věřím, že se " TO " povede ......
aNONym
Zasloužilý člen
Dal: 8 poděkování
Dostal: 8 poděkování

Příspěvek od aNONym »

martin11 píše:....sehnat více koulí....
Jasně!!! Všichni koule sebou!!! I Gabča!!! :lol: :lol: :lol:

Sorry, :oops: ale to se nedalo ;)

martin11
Zasloužilý člen

Příspěvek od martin11 »

aNONym píše:
martin11 píše:....sehnat více koulí....
Jasně!!! Všichni koule sebou!!! I Gabča!!! :lol: :lol: :lol: ;)

Sorry :oops: :evil:
...já si tedy vemu hlavu... :oops:

...je vám jasný, že je třeba vědět...kolikrát to srtobo blikne za vteřinu....!!!!!....a to zcela přesně...jinak pokus nemá cenu..... :idea: martin11 :lol:

Gabča
Zasloužilý člen
Dostal: 1 poděkování

Příspěvek od Gabča »

:D :D :D safra, já chci taky něco zajistit, tak já upeču to maso, bábovku, vezmu od Oldřichovskýho řezníka fakt dobrý buřty, plný kufr pití, bramborový tyčinky Bohemia, česnekovou pomazánku, rybičkovou pomazánku a čerstvej chleba.

Ale hlavně bych potřebovala pohnout tady s tou haldou papírů na stole :D :D Lidičky takovejch akcí vy máte za sebou plno, ale pro mě to je fakt vodvaz. Ještě podumáme. Tu vakuovou tyč Kájo opatruj, protože ten odpor vzduchu právě stoupá při vysokých rychlostech, kdoví co to s tím provede. Ale jestli souhlasíte, bych to zařadila až na druhý pokus, pokud první selže.

Tak, a teď bych zkusila jít něco dělat :cry: Čau :D
Naposledy upravil(a) Gabča dne čtv 28 kvě 2009 12:38, celkem upraveno 1 x.

Palo
Zasloužilý člen
Dal: 41 poděkování
Dostal: 451 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Chat

Příspěvek od Palo »

martin11 píše:...osobně řeším jak změřit kmitočet na domovním zvonku....
Mikrofonem natoč zvuk zvonku do komplu do WAV souboru a podívej se na křivku v nějakým editoru. Spočítáš bez problémů...

Nemáme žádnou vládu, jen nepostižitelnou mafii.
Co si můžeš ověřit, si ověř. Ulhaných byznysmanů jsou hromady.
martin11
Zasloužilý člen

odpor vzduchu

Příspěvek od martin11 »

Gabča píše::D :D :D safra, já chci taky něco zajistit, tak já upeču to maso, bábovku, vezmu od Oldřichovskýho řezníka fakt dobrý buřty, plný kufr pití, bramborový tyčinky Bohemia, česnekovou pomazánku, rybičkovou pomazánku a čerstvej chleba.

Ale hlavně bych potřebovala pohnout tady s tou haldou papírů na stole :D :D Lidičky takovejch akcí vy máte za sebou plno, ale pro mě to je fakt vodvaz. Ještě podumáme. Tu vakuovou tyč Kájo opatruj, protože ten odpor vzduchu právě stoupá při vysokých rychlostech, kdoví co to s tím provede. Ale jestli souhlasíte, bych to zařadila až na druhý pokus, pokud první selže.

Tak, a teď bych zkusila jít něco dělat :cry: Čau :D

...myslím , že odpor vzducu při pádu tělesa z rozhledny je zanedbatelnej...protože je rozhledna vysoká 19 m...tak po 9.81 m bude kulička 1 vteřinu před dopadem...já to spočítat neumím....kdo to spočítá.....jak dlouho bude padat těleso z výšky 19m...????... :oops: martin11 :lol:

aNONym
Zasloužilý člen

Příspěvek od aNONym »

martin11 píše:...je vám jasný, že je třeba vědět...kolikrát to srtobo blikne za vteřinu....!!!!!....a to zcela přesně...jinak pokus nemá cenu..... :idea: martin11 :lol:
Pokud to bude řízený LEDkový, tak tam se dá velmi jednoduše změřit (+ pak ještě připočíst čas, za který světlo uletí dráhu od stroboskopu k věži :lol: :lol: ). Ale šlo by snímat i jednotlivé mezery a délky impulsů pomocí fotodiody na věži. Po synchronizaci se startem koule by tím pádem byl záznam pro každý jednotlivý pokus. Vhodné pro klasický stroboskop, kdy je perioda bleskání odvozena od RC článku + diak. ;) Non

Martine, jak je na tom rozhledna se zásuvkovým napětím?? Když tak generátor 230V je k dispozici. 8)

Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

aNONym píše:
martin11 píše:...je vám jasný, že je třeba vědět...kolikrát to srtobo blikne za vteřinu....!!!!!....a to zcela přesně...jinak pokus nemá cenu..... :idea: martin11 :lol:
Pokud to bude řízený LEDkový, tak tam se dá velmi jednoduše změřit (+ pak ještě připočíst čas, za který světlo uletí dráhu od stroboskopu k věži :lol: :lol: ). Ale šlo by snímat i jednotlivé mezery a délky impulsů pomocí fotodiody na věži. Po synchronizaci se startem koule by tím pádem byl záznam pro každý jednotlivý pokus. Vhodné pro klasický stroboskop, kdy je perioda bleskání odvozena od RC článku + diak. ;) Non

Martine, jak je na tom rozhledna se zásuvkovým napětím?? Když tak generátor 230V je k dispozici. 8)
Nechci vám do toho moc kecat (tohle vlákno přibývá tak rychle, že ho nestíhám sledovat, takže pořádně nevím, o co jde), ale chyba způsobená rychlostí světla bude o několik řádů menší, než chyba způsobená odporem vzduchu.

"Dum spiro spero"
Ciceron
Mim
Zasloužilý člen
Dostal: 3 poděkování

Zkuste to takhle....

Příspěvek od Mim »

Třeba se něčeho doměříte, nebo vybádáte....
http://www.metacafe.com/watch/537766/antigravity_tube/
Musel jsem to upravit, nějak to přeskočilo... :lol:
Naposledy upravil(a) Mim dne čtv 28 kvě 2009 13:58, celkem upraveno 1 x.

Však ono to půjde!!!
aNONym
Zasloužilý člen

Příspěvek od aNONym »

Ilem píše:
aNONym píše:Pokud to bude řízený LEDkový, tak tam se dá velmi jednoduše změřit (+ pak ještě připočíst čas, za který světlo uletí dráhu od stroboskopu k věži :lol: :lol: ).
Nechci vám do toho moc kecat (tohle vlákno přibývá tak rychle, že ho nestíhám sledovat, takže pořádně nevím, o co jde), ale chyba způsobená rychlostí světla bude o několik řádů menší, než chyba způsobená odporem vzduchu.
No, myslím, že ti smajlíci za slovem "k věži", byli dost výmluvní. :D :D

Každopádně ale vezmeme i v potaz: "teplotu, tlak, rosný bod" ("Lepší počasí jsme si opravdu nemohli přát" :lol: :lol: :lol: ).

Doufejme, že i okluzní fronta nám bude příznivě nakloněna. ;) Non
.

martin11
Zasloužilý člen

Příspěvek od martin11 »

aNONym píše:

...rozhledna je v pustině....elektřínu zjistím....když tak agregát...nebo měnič....12/220...z auta....kolik je třeba Watů...výkon...já mám cca 200W...12/220

martin11
Zasloužilý člen

tak mě vlastně napadlo...

Příspěvek od martin11 »

...tak mě vlastně napadlo....co že to budeme zkoumat...???....
...jestli tomu rozumím, tak to, jestli těleso padá rychlostí 9,81 m/s...to znamená 353,16 km /hod....??....hm...a co z toho vyplyne, až tento udaj ověříme...???... :idea: ...martin11 :lol:

Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

aNONym píše: No, myslím, že ti smajlíci za slovem "k věži", byli dost výmluvní. :D :D

.
Promiň, čtu příliš rychle.

"Dum spiro spero"
Ciceron
Odpovědět

Zpět na „Dronti a Kadlín“