Akorde, to je v pohodě... Opravdu jsem nepsal o "soláru" a získáváníAkord píše:Spaceball, já se taky snažím otevírat možnosti a chápat, co píšeš, ale nejprve je potrebná určitá synchronizace, no a prei této príležitosti chci vyjádrit, že degradovanou energii už nelze nijak vybudit, protože nepredstavuje dostatečné usporádání. Je to tedy ve sporu i s tím, co jsem teď napsal Gewovi. Pokud je to s tím solárem nedorozumení, tak jsem tak pochopil Tvuj predešlý príspevek, ve kterém píšeš o získávání energie ze soláru, pokud teda nejde o omyl. Vybuzení degradované energie tedy považuju za naivní, Protože globálne se z chaosu nikdy samovolne nestává porádek, to považuju za velmi pevnou axiomu, snad nejpevnejší, kterou známe. Pomalu to zajíždí i do filosofie. Z chaosu se globálne nikdy sám od sebe nestal porádek. Človek jako rozumná bytost sice jakýsi porádek udelat umí, ale opakuji globálne stále teží z toho, že se s porádku naopak stává chaos. Opak umí snad jen Buh.
energie ale o Solárním systému (The Solar System = Sluneční soustavě),
protoplanetarních discích a entropii v takové to formující se soustavě a
po její zformování....takže asi nedorozumění
Proč jsem Ti dával za pravdu - z jednoduchého důvodu - Tvoje úvaha
odrážela klasický ireverzibilní proces, který je samozřejmě v pořádku a
tu a tam se v izolovaných(?) soustavách objeví pokles entropie - nikoliv
však v rámci reverzibilního procesu. Celková entropie - buď systému
nebo celého vesmíru roste a poroste až do tepelné smrti.
Co se týká energií, tam jsme se rozcházeli v názoru z pohledu volné
energie mnou zamýšlené (rozumím Tvému popisu - "na kopci",
degradované" a pod... to vůbec nevadí). Pokud připustím hypotetické
čerpání energií z těch "degradovaných" hladin, mělo by to být v principu
Carnotova kruhového procesu, tudíž - energie "vytržena" z low level
musí být už tímto procesem automaticky "povýšena" na vyšší úroveň,
což by byla značka ideál, ale není, jinak by se to tu stroji na VE jen
hemžilo a v tomto duchu "kdyby" se nesl můj dodatek k Tvé úvaze.
"terminus technicus" asi není nutný vzhledem k povaze fóra.poota píše: 1.To, co Akord nazývá chaosem, bych raději definoval jako rovnováhu,
které se příroda/vesmír snaží ze všech sil dosáhnout.
Celková entropie vždy poroste jen v případě izolovaných soustav
může být entropie libovolně menší a může dojít k takzvané teplné
rovnováze - to znamená, že se entropie nemění ale nikdy nemůže
klesnout. Výraz "chaos" je v rámci celkové entropie správný.
Otázka je, jestli se "příroda" snaží ze všech sil dosáhnout toho vyrovnání. Z jiného úhlu to může být i tak, že "příroda" krade energii nízkoentropickým systémům...
Zapomněl jsem ještě na jeden...
To už je záležitost toho "dolování" nebo "stavění hrází". Jestli "energie"poota píše:... Jestliže jí do cesty vložíme něco, co jí klade odpor, pak se část té práce, která je k dispozici, spotřebuje na jeho překonání. Právě tato část je námi zachycená energie. Analogií je elektrický obvod s odporem - i tam máme k dispozici rozdíl napětí, který se dá odporem zužitkovat. Bez toho odporu se potenciál vyrovná zkratem a bez užitku, stejně jako se v přírodě vyrovná jakákoli nerovnováha i bez užitku pro člověka.
samovolně "degraduje" a prochází kolem nás, není nic jednoduššího než
postavit "hráz" a profitovat z potenciálů. Jestli je však "energie"
konzervována a "degraduje" pouze při nějakém procesu do kterého
nemůžeme zasáhnout (regulovat a odebírat), tam model selhává.
Nezbývá nic jiného, než tu energii "dolovat" z "konzervy" (což umíme) nebo najít
způsob, jak vrátit k "životu" tu "degradovanou". Způsob entropické
"hráze" a "resuscitace" (v rámci VE!) se zatím nedaří ale jak se říká,
nikdy neříkej nikdy...