Tohle už mi hlava bere. V podstatě tvrdíš, že síla polí dvou jednotlivých magnetů v odpudivé orientaci se sčítá.adam.benda píše: .... ale jeho podstatu jsem měl vysvětlit zcela jinak.
Dík, Slávek.
Tohle už mi hlava bere. V podstatě tvrdíš, že síla polí dvou jednotlivých magnetů v odpudivé orientaci se sčítá.adam.benda píše: .... ale jeho podstatu jsem měl vysvětlit zcela jinak.
Teď už asi Adama chápu, nemyslí sílu, ale zrychlení. Ten balíček potenciální energie pro sebe využije jen ten pohyblivý magnet o poloviční hmotnosti. Z hlediska pozorovatele mimo pojezd tak jeden zůstane stát a druhý odskočí 2x rychleji na dvojnásobnou vzdálenost. Pokud jsou oba pohyblivé, pozorovatel naměří stejnou hodnotu (ovšem vzájemného) zrychlení a stejnou (ovšem vzájemnou) dosaženou vzdálenost.Slavek Krepelka píše:Tohle už mi hlava bere. V podstatě tvrdíš, že síla polí dvou jednotlivých magnetů v odpudivé orientaci se sčítá.adam.benda píše: .... ale jeho podstatu jsem měl vysvětlit zcela jinak.
Dík, Slávek.
Přesně tak. (A nejen v odpudivé orientaci. U přítahu platí totéž.)Slavek Krepelka píše: Tohle už mi hlava bere. V podstatě tvrdíš, že síla polí dvou jednotlivých magnetů v odpudivé orientaci se sčítá. ...
U přítahu to až tak zcela nevidím. To jsme zpět u štosování magnetů a u toho, že není silově lineárně sečitatelné, zatímco závity elektromagnetu jsou.adam.benda píše: Přesně tak. (A nejen v odpudivé orientaci. U přítahu platí totéž.)
Já taky vím odkud, stačí se kouknout o tři stránky zpět, kam jsem dal odkazy na ty rumunské chlapíky. Je to zcela totožné, dokonce i ten koberec, na kterém sestava leží. I tak Monakovi dík za další detaily, které vyhledal, ale které bohužel stále nic neřeší. Pochybuji, že by se podařilo najít část tohoto projektu nejpodstatnější a to jsou přesné výkresy. Jinak se o tom může diskutovat a teoretizovat. Je to dost složité zařízení, u kterého je navíc důležitá přesnost mechanického provedení. Skládat to celé metodou pokus - omyl znamená se v klidu a pohodě dočkat zasloužené penze. Ale kdo ví, třeba i něco podstatnějšího nám tady přistane.martin11 píše:pro Monako....ruším členství v klubu....je to okouknuté, fotky převzaté ví odkud.