adam.benda píše: Přijde mi ale, že díky Bs bychom stejně narazit neměli. Pokud by Tě trápilo Bs...
Ale kdepak, B
s mě vůbec netrápí!
Co mě trápí je to, že kde z magnetického hlediska
nic není, může být v následující chvíli
magnet, ať už se jedná o pevný materiál a nebo "jenom" o vzduch nebo dokonce vzduchoprázdno.
Nemám problém s tím, že bych nevěřil v mikroskopické elementární magnetíky - můj problém je v tom, že odmítám věřit, že jsou pouze v pevné hmotě, když totéž magnetické pole vznikne i kolem vzduchového jádra.
Další problém mám s uvěřením tomu, že ty elementární magnetíky jsou nějakými atomy nebo molekulami a z nich ještě jenom některými "vyvolenými". I kdybych tohle nakrásně připustil, tak by magnet musel vznikat jejich otočením do určité polohy a setrváním v této poloze po celou dobu trvání magnetu. Při pevném jádru třeba transformátoru ovšem dochází k jeho přepólování, což znamená, že by se musely magnetíky neustále otáčet o 180
o - a při tom být stále na svých místech a tvořit stále tutéž hmotu.
Další problém mám s tím "zmizením" magnetizmu prostým natočením elementárních permanentních magnetíků "do
chaotických poloh", v nichž se jejich působení beze zbytku navzájem vyrovnává - tohle může být uspokojivé vysvětlení jenom pro někoho, kdo si to nepokusí představit!
Ostatně, máš simulační program, takže na něm můžeš zkusit srovnat pár magnetů tak, aby kolem nich nebylo
žádné magnetické pole - předpokládám, že se Ti to nepodaří.
Z těchto důvodů nevěřím na
permanentní elementární magnetíky a nevěřím, že jsou vázány na částice pevné hmoty.
Moje představa elementárních magnetíků je taková, že jsou součástí "prostoru mezi hmotnými částicemi", takže hmotou prostupují. Jsou ve vzduchoprázdnu, ve vzduchu i ve všech pevných látkách, jak magnetických tak i nemagnetických. Bez "iniciace" se magneticky neprojevují, takže to nejsou permanentní magnetíky. Jako magnetíky se projeví až po iniciaci. Směr jejich magnetických pólů u nich předpokládám u každého stále stejný, přičemž o skutečné aktuální polarizaci rozhoduje iniciace. Abych to trochu objasnil - navzájem mají potenciální magnetíky své "osy" chaoticky orientované a pevně dané, to znamená, že se nijak nepootáčejí. "Iniciátor" svojí polaritou rozhoduje o tom, který z pólů magnetíku mu bude bližší a který ten vzdálenější, při změně polarizace iniciátoru se změní i polarizace všech jím ovládaných magnetíků.
Dál mám za pravděpodobné, že "síla" jednotlivých magnetíků je stálá a neměnná, což znamená, že magetík má pouze dva stavy: vypnuto a zapnuto. Různého směru silošlupek je docíleno tím, že jsou zapínány pouze magnetíky, jejichž osy souhlasí se směrem silošlupky. Tvar silošlupek je určován vlastnostmi iniciátoru.
Takže teď co je "iniciátor"?
Za něj mám Blochovu či Neelovu stěnu, které mám za zhruba totéž a nazývá se to také doménová stěna. I u nich mám za to, že mají pouze dva stavy, tedy zapnuto-vypnuto, a různé intenzity jejich působení se dociluje jejich zmnožováním. Tyto stěny mohou být rovné i zakřivené a mohou být navzájem rovnoběžné či různoběžné, což vše rozhoduje o tvaru a hustotě jimi iniciovaného magnetického pole.
Doménové stěny se vytvářejí nejsnadněji působením elektrického proudu a trvale zůstávají fixované v některých pevných materiálech, přičemž "síla" toho magnetu záleží na tom, kolik v něm těch doménových stěn je "nad sebou".
Upozorňuji, že všecko může být i jinak, ovšem tato na pohled poměrně složitá konstrukce docela jednoduše umožňuje všechno, co nám magnetizmus předvádí a nevidím tam žádné zásadní problémy.
Zdravím - poota