Takže. Já jsem z tebe černou ovci neudělal. Jsem jeden z posledních, kdo tě tu ještě brání. To za prvé.Mim píše:
Ileme, tvá definitiva mě někdy fakt dostávají. Jsem černá ovce, ale mozek mám v hlavě. "Co je důvod, že Stirling se neuchytil"?
Není to trochu jinak? Hlavním důvodem je přeci jednoduchost a účinnost...dokazuje to například dnes Tedom a jiní výrobci. Nedají za rozumnou cenu Stirling na trh, protože čermají dotace a nechtějí,,,,
alespoň tohle pochopte....když nic víc....Jinak přeji všem vše dobré....
A za druhé, proč se Stirling neuchytil? - protože má nízkou účinnost a nízkou schopnost konat práci. Účinnost je dána, jako u každého tepelného sroje rozdílem teplot, nebo lépe řečeno podílem (jednoduše 1 - T1/T2). A protože hoření neprobíhá v pracovním prostoru, už tu jsou první ztráty. Další ztráty jsou přímé, protože podstatná část tepla se vyměňuje už přímo v prostoru přehaněče (neplatí pro verzi gama, která nemá přehaněč). Tolik k účinnosti.
A teď k vykonané práci. Na přiloženém obrázku je známý Carnotův cyklus. Snad každý ví, že celková vykonaná práce se spočítá tak, že se od práce ohraničené křivkou I odečte práce ohraničená křivkou III. K tomu se přičte práce ohraničená křivkou II a od ní se odečte práce ohraničená křivkou IV. Celková vykonaná práce je tedy dána plochou, která je křivkou ohraničena. Teď, když se podíváš na ten graf, zjistíš, že když chceš vykonat víc práce, musíš mít větší rozdíl tlaků, nebo větší rozdíl objemů. No a protože velký rozdíl tlaků nelze u Stirlinga dosáhnout (díky netěsnostem kolem přehaněče, u verze gama díky jalovým prostorům), musí se výkon dohánět objemem. Možná, že mě budeš chtít přesvědčit, že tam někudy vstupuje volná energie. Pokud se ti to povede, tak se ti veřejně omluvím.
Je tu jedna možnost, jak by mohl Stirling fungovat tak, aby mohl aspoň částečně konkurovat spalovacím motorům, ale mám dojem, že tuto možnost pochopil pouze Petr111. Ale to znamená ze Stirlinga nechat jen myšlenku a od základu překuchat jeho konstrukci, v žádným případě to nejde s tím, co dělá JiMi.
JiMimu fandím, aby se mu to aspoň udrželo na konstantních otáčkách bez zatížení. Líbí se mi jeho nasazení. Proto se tady ještě snažím vysvětlovat základy fyziky. A jestli mě někdo nasere, nechám ho, ať se v tom plácá jak chce (ostatně už jsem dostal několik SZ v tom smyslu, abych to tak udělal).