Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Dávkování: Ivermectin - Fenbendazol - Mebendazol

Laik se ptá fyziků

Drontí akce, události, novinky...

Moderátor: Gabča

Odpovědět
Eter
Starší člen

Napatove nedorozumenia

Příspěvek od Eter »

Abi sme sa rozumeli, nehovorim ze neexistuje napatie, hovorim ze existuje nejaka (sila), ktora to vsetko riadi a bez ktorej bi sme neexistovali a ta (sila) sa vola Éter. A od neho zavisia Fyzikalne zakony!!!

1220
Zasloužilý člen
Dal: 1 poděkování
Dostal: 20 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Koho to baví

Příspěvek od 1220 »

Můžete kolem 22 hod večerní přijít pod svým nickem na chat ?
je to rychlejší domluva. :epray:
K.

Gabča
Zasloužilý člen
Dostal: 1 poděkování

Chat

Příspěvek od Gabča »

Dobře, to bude lepší, tak v deset :D
Kluci, jak tak špekuluju nad tím výpočtem, potřebuju vědět předem, kolik obrázků ta kamera udělá za vteřinu, od toho spočtu úseky, kam to má doletět při dosavadním m/s2 a zanesu to jako křivku nebo body na to pozadí za trubku (s těmi centimetrovými linkami). Třeba fialově. Potom udělám třeba žlutě cca tři křivky (body) pro to zrychlení 1/s. Protože nevím, kolik to je, těch 3/s je jen můj skromný odhad, tak udělám třeba 2,3a4/s křivky. Cílem je, aby bylo IHNED po pokusu jasný, co se naměřilo. :idea: a mohlo se to zapít. :P

No ještě to budu muset domyslet, zatím se v tom ztrácím, ono těch obrázků bude vlastně hodně. Dá se na těch obrázcích nastavit číslování? Jak moc je ten počet obrázků za vteřinu přesný? Určitě přineste ty kamery oba dva, protože jedna si může dát technologický "voraz", tak budem rádi, že zbyde druhá.

Vlastně mě napadá, že s tímhle se potvrzuje anebo padá celá "teorie" :P . Ovšem, když se nepotvrdí, tak žádný smutek :D , zbyde nám alespoň to perpetuum ;) .

Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

Gabča: Ne, já zatím nepoužívám argumenty, vetšinou jen výroky, které mi zapadají do ostatních zkušeností, nebo poznatku. Aby to byl argument, muselo by být jasné, že nepapouškuji, a že je na nej vhodná otázka a duvod, nebo vznik pádného sporu s nejakým experimentem.
Koneckonců i teplo je hybnost elektronů.
Nesouhlasím, v rámci současných definic hybnosti a tepla.
že čemu se říká napětí, je pro mě rychlost elektronů, nikoli driftovací, ale jak by se rozletěl elektron ve vakuu, při dané intenzitě pole.
I ve vakuu nesouhlas. Ta prece závisí na vzdálenosti pri dané intenzite pole. Nejsem si jistý, zda nemícháš intenzitu pole a napetí. Rychlost už spíše souvisí s proudem, nevím jakou cenu má zavádet obrácené analogie, i když je to možné. Kam si podela tlakovou energii, príliš si si jistá, že ji mužeš na mikroúrovni nahradit kinetickou. To sice taky mužeš, ale ne bez uvážení proudu, nebo prutoku, nebo zmeny objemu, jinak bude z toho nesmysl. Proto se mi analogie napetí-rychlost protiví, to všechno jen dále komplikuje, ješte bych zkousl napetí-tlak. Prece napetí existuje i když jsou elektrony v klidu. Rychlost by se možná lépe hodila na magnetické napetí.
ve všech zásuvkách 230V. Je tam i tlak, ale je to jiný číslo. Ne 230. Argument - je to, jak dokonale vyšly jednotky odporu .. když mi vyjde měrný elektrický odpor jako 1/objem elektronů v kovu (m3/C) krát tření (1/m ... intenzita pole 1/s děleno driftovací rychlost) tak prostě není o čem mluvit, je to dokonalé.
Tohle je hodne nedopečené, nebo nevysvetlené. Jaké existuje treba trení s rozmerem 1/m ? Co Ti brání tohle vysvetlit prehledneji?

Palo
Zasloužilý člen
Dal: 41 poděkování
Dostal: 451 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Chat

Příspěvek od Palo »

Gabča píše:...kolik obrázků ta kamera udělá za vteřinu...
To je různý...

Film (či seriál): 24 - 25 snímků/sec.

Kamery: 24-30 snímků/sec.

Televize: 50, popř. 100 snímků za sec...

Když uděláš kamerou video a uložíš/překonvertuješ ho třeba do AVI, dáš do Virtual Dubu (volně stažitelný), tak ti ukáže, kolik je tam snímků za sec.

Nemáme žádnou vládu, jen nepostižitelnou mafii.
Co si můžeš ověřit, si ověř. Ulhaných byznysmanů jsou hromady.
Gabča
Zasloužilý člen

Příspěvek od Gabča »

Akord píše:Jaké existuje treba trení s rozmerem 1/m ? Co Ti brání tohle vysvetlit prehledneji?
No je to tam přes deset řádků, hned na začátku měrné vodivosti.

Gabča
Zasloužilý člen

Příspěvek od Gabča »

Takže všichni na chat :o

1220
Zasloužilý člen
Dal: 1 poděkování
Dostal: 20 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Gabča-Akord

Příspěvek od 1220 »

Je to snad ne přímo souboj, tak to ne, ale určitě střet názorů intuitivních
s názory které se opírají o propracovaný matematický aparát, a po částech platné a pokusy ověřitelné definice. Tím se pokouším sdělit, že může být vymyšlen jiný také matematicky svázaný model který by mohl být i pro laiky srozumitelnější. V žádném případě ho ale neuděláme zde na foru s hrstkou nadšenců tak, aby byl obecně platný.Já si takové ambice nedělám. Změření gravitačního zrychlení je pro mně zajímavé, protože mám na pozemku anomálii, kterou jsem už měřil způsobem se závažím na provázku při rotaci.
Jinak podle védanty je v nanoúrovních toho čemu se říká v Evropě materie, schováno pouze prázdno vyplněné energií v pohybu. Začínám mít pocit, že toto nahlédnout lze . Byly dokonce vypracovány metody, jak si svůj náhled osobně vylepšit. Mělo by to jít přes tzv platonská tělesa.
Člověk by si měl tato tělesa sám vyrobit např. z papíru. Co dál ?
Měl by se dozvědět ke které části těla které těleso náleží jako master nervového řídícího systému. Nalezne tak možnosti aspoň nějakých vylepšení vlivem rezonanční podobnosti. /jsme v signálech/Bude to souviset s DNA. Tělesa zatím vyrobená nemám. Tato metoda není všeobecně známá, ale časy se mění.
K.

Gabča
Zasloužilý člen

Příspěvek od Gabča »

Palo píše:
To je různý...

Když uděláš kamerou video a uložíš/překonvertuješ ho třeba do AVI, dáš do Virtual Dubu (volně stažitelný), tak ti ukáže, kolik je tam snímků za sec.
Díky, to by mělo bohatě stačit, ze začátku to totiž padá pomalu.
Tahle technika je přesně to co jsem v životě nedělala :?
Ono to vůbec není legrace, jak se to na první pohled, teda aspoň mě, zdálo. Já třeba ani druhý den pořád nemůžu spočítat dobu pádu při tom dráhovém zrychlení. Já vím, třeba jaké rychlosti jsou v jakých hloubkách, to vím při obojích zrychleních. Ale kvůli pokusu bych potřebovala spočítat dobu pádu. Když dám jako průměrnou rychlost poloviční, tak mi vychází dost dobrý nesmysl 8)

také viz příloha

Možná by to šlo ale obejít - porovnávat jen rychlosti v dané hloubce, a ty zjistím dle kamery, rozdílem o kolik to upadlo od minulého obrázku.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Gabča
Zasloužilý člen

Re: Gabča-Akord

Příspěvek od Gabča »

Karel m píše: Jinak podle védanty je v nanoúrovních toho čemu se říká v Evropě materie, schováno pouze prázdno vyplněné energií v pohybu. Začínám mít pocit, že toto nahlédnout lze . Byly dokonce vypracovány metody, jak si svůj náhled osobně vylepšit. Mělo by to jít přes tzv platonská tělesa.

K.
Jojo, Kájo, jestli mi chceš říkat védanto v nanoúrovních materie, nebo rezonanční podobnosti DNA, tak za prvý nevím co to je, a za druhý mě to uráží :D :D :D Néé, dobrý, jsem v pohodě. ;)

Gabča
Zasloužilý člen

Bořiči mýtů

Příspěvek od Gabča »

Na Discovery běži jeden seriál, jmenuje se to Bořiči mýtů... nepřipomíná vám to něco tady?

Palo
Zasloužilý člen
Dal: 41 poděkování
Dostal: 451 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Bořiči mýtů

Příspěvek od Palo »

Gabča píše:Na Discovery běži jeden seriál, jmenuje se to Bořiči mýtů... nepřipomíná vám to něco tady?
Jojo, znám a sledoval jsem... Dělali i něco s Teslou... už ani nevím, jak to dopadlo...

Nemáme žádnou vládu, jen nepostižitelnou mafii.
Co si můžeš ověřit, si ověř. Ulhaných byznysmanů jsou hromady.
martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Příspěvek od martin11 »

Gabča píše:
Palo píše:
To je různý...

Díky, to by mělo bohatě stačit, ze začátku to totiž padá pomalu.
Tahle technika je přesně to co jsem v životě nedělala :?
Ono to vůbec není legrace, jak se to na první pohled, teda aspoň mě, zdálo. Já třeba ani druhý den pořád nemůžu spočítat dobu pádu při tom dráhovém zrychlení. Já vím, třeba jaké rychlosti jsou v jakých hloubkách, to vím při obojích zrychleních. Ale kvůli pokusu bych potřebovala spočítat dobu pádu. Když dám jako průměrnou rychlost poloviční, tak mi vychází dost dobrý nesmysl 8)

také viz příloha

Možná by to šlo ale obejít - porovnávat jen rychlosti v dané hloubce, a ty zjistím dle kamery, rozdílem o kolik to upadlo od minulého obrázku.
...jestli mužu pomoct....foto ...volného pádu...
...s videokamerou nebo foťákem...na video by to šlo i změřit....
...osobně řeším jak změřit kmitočet na domovním zvonku....
...kdyby někdo sestrojil malé rychlé blikátko...ale napadá mě i blikátko na kolo....tak a pozor.....tohle blikátko přidělat ...izolepou na ...třeba 5 kg závaží..zakrýt diody a nechat blikat jen 1 diodu..dát foťák na stativ....nastavit na foťáku...třeba 5 vteřin exp čas...no a vyfotit volný pád....v noci...ve dne se vám to nepovede....!!!!nastavit nejvyšší možnou citlivost.....pak vzít to samé blikátko....dát na gramofon...33 /45ot....vyfotit....časem 1/2 vt...a zpočítat kolíkrát to bliklo...také potmě....no a jednoduchým počtem....spočítat kolik bliků je na fotce s volným pádem......a tak dlouho to padalo....je to absolutně přesné.....
...jen pozor.....některá blikátka.....se slábnoucí baterií blikají jinak.....takže pokus dělat v krátkém časovém odstupu....martin11 :lol:
jo a bliky na fotce se budou prodlužovat, protože to závaží asi bude zrychlovat...z délky těch bliků na fotce...na monitoru.....bude vuidět a dalo by se i změřit zrychlení.... :idea:
Naposledy upravil(a) martin11 dne čtv 28 kvě 2009 9:42, celkem upraveno 1 x.

... věřím, že se " TO " povede ......
Gabča
Zasloužilý člen

Váleček

Příspěvek od Gabča »

A co kutálet váleček na šikmé ploše? Každou vteřinu vedle něj udělat tečku.

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

Re: Váleček

Příspěvek od martin11 »

Gabča píše:A co kutálet váleček na šikmé ploše? Každou vteřinu vedle něj udělat tečku.
...si myslim, že nakloněná rovina není volný pád....pokud ta nakloněná rovina nebude 90°....!!!!....m11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
Odpovědět

Zpět na „Dronti a Kadlín“