Mou snahou je zkonstruovat zařízení, které vytváří určitý kroutící moment (točení) vzájemným vlivem magnetických polí magnetů. Před časem jsem chtěl postavit motor, jehož zjednodušené schéma je na obrázku. Vnější kružnici považujte za stator, vnitřní za rotor. (Či obráceně - ono je to fuk.

Třeba pro případ, že rotor se točí pravotočivě.. Modře zbarvený magnet se blíží k černému. A právě v tuto chvíli nastává nežádoucí brzdná silová interakce mezi tímto modrým a černým magnetem.
Když to hodně zjednodušším, všimněte si, že brzdá silová interakce (dále jen b.s.i.) nastává v takové konstrukci na čtyřech místech motoru. Přitom na dalších několika-násobně více místech nastává příznivá interakce, díky níž, by se tato b.s.i. mohla překonat. Motor jsem kompletně nepostavil, protože se s tímto faktem přítomnosti b.s.i. nechci smířit.

Pokud jsem správně pochopil magnetický motor Perendev (snad je ten název správně..), b.s.i. je tam právě překonávána dalšími "stupněmi" obvodově posázených magnetů. Čistě jen za účelem překonat nežádoucí b.s.i.
Exaktně jsem to neověřoval, ale předpokládám, že b.s.i. se v konstrukci Perendev a v té mé konstrukci nachází v takové míře, která by znemožnila magnetickým motorem pohánět například nějaký generátor elektrické energie. Což mne nutí, vyvíjet úpravy, které b.s.i. co nejvíce eliminují.
Momentálně plánuju pokusy stínit nebo usměrňovat magnetické pole pomocí "stínítek", aby k b.s.i. docházelo co nejméně. Nedávno mne inspiroval jeden můj známý. Bavili jsme se spolu o stínění magnetického pole. Podle všeho by magnetické pole měla stínit nebo usměrňovat destička vrstevně tvořená jak materiálem paramagnetickým, tak feromagnetickým. Konkrétnější být nemohu, víc zatím nevím. Bude potřeba si s tím trochu pohrát..

Ví tu někdo momentálně víc jak já? Máte nápady a přípomínky? Pojďte, dejme se do toho!