Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Suchý spořič UF

Návrhy konkrétních zařízení.
Odpovědět
poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Re: Umýt pneu

Příspěvek od poota »

Mimo téma (offtopic)
bobor píše:..
Tak hold nezostávalo nič iné len spraviť si vlastné.
..
Ty jsi taky dobrák!
My se tady na pár stránkách marně dohadujeme, co asi tak soudruzi z USA na tej doštičke mají - a Ty tu potom jen tak utrousíš, že sis to udělal sám :D
Takže pokud Ti to Tvoje víra přímo nezakazuje, mohl bys také trochu podhalit roušku, která kryje tajemství Malé Doštičky.

Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
keft
Stálý člen
Dostal: 12 poděkování

Re: Suchý spořič UF

Příspěvek od keft »

Mimo téma (offtopic)
Vzkat Potovi - chlape, Tobě to pállí, jsem povoláním elektronik a Tvé odpovědi jsem opravdu na výši a máš i jné ukryté schopnosti-prostě to vím. Možná bych všem ostatním poradil ještě k většímu poznání - rozvíjejte svou intuici. Jak na to, řeší kniha Praktická intuice od Laury Day. Ušetří Vám to spoustu času při laborování, protože prostě budete častěji vědět jak... Platí, že vždy ten první obraz, co Vás napadne je správný. Jakmile jej začnete komentovat myšlením, už je to často k ničemu- je to projev ega.

bobor
Stálý člen
Dostal: 4 poděkování

Příspěvek od bobor »

poota píše:
Tak hold nezostávalo nič iné len spraviť si vlastné.
..
Ty jsi taky dobrák!
My se tady na pár stránkách marně dohadujeme, co asi tak soudruzi z USA na tej doštičke mají - a Ty tu potom jen tak utrousíš, že sis to udělal sám :D
Takže pokud Ti to Tvoje víra přímo nezakazuje, mohl bys také trochu podhalit roušku, která kryje tajemství Malé Doštičky.

Zdravím - poota
Ešte neviem presne koľko to šporí paliva nakoľko som nešiel na dlhšiu trasu. Budem to musieť dať niekomu kto nieje zaujatý na tú spotrebu aby to vyskúšal nezávisle pri svojej normálnej jazde. Ale môj poznatok je taký že som naučený jazdiť jednu trasu a viem že podľa palubáku keď idem fakt pomaly tak sa dostanem na 6.5L/100km (bežne 7.2) a po namontovaní tohoto šporiča mi palubák ukázal na konci jazdy 5.7 takže asi to funguje.

Na tom plošáku je časovač ktorí mi spína cievku na frekvencií vyhovujúcej dĺžke drôtu 508mm a dĺžke cievky 127mm. Takže polovlna alebo celá vlna musí byť rovná dĺžke cievky. Záleží na dĺžke špirály ale používam násobky 63,5mm čiže 2.5" palcu. Priemer mám taký aby mi to vošlo do nasávania. Tie svorkovnice (čokoládky) sú tam preto aby mi držali pokope drôty (lepšie ako to lepiť). Konce drôtu sa dajú našrobovať do svorky poriadne dotiahnuť a potom sa nič nezohýba a celé je to pevne a nemusím sa báť že sa mi odlomí nejaká časť plastu a vtiahne mi ju do nasávania.

Snažím sa udržať spotrebu pod 50mA aby sa tam netlačili veľké prúdy. Tie sú asi škodlivé viz TRko + mimov vyvíjač s VN

"My se tady na pár stránkách marně dohadujeme, co asi tak soudruzi z USA na tej doštičke mají - a Ty tu potom jen tak utrousíš, že sis to udělal sám :D"
Mňa to tiež zaujímalo že čo tam je ale tak keď sa mi nepodarilo zohnať ten ich obvod tak čo už. Odpísali na Email a povedali že majú všetky obvody vypredané až do leta. Takže sa k tomu nedostanem. To ich SMD čo tam majú je podľa mňa len obyčajný časovač a do tohoto časovača je privedený spínač z brzdového svetla ktorý po stlačení pedálu vypína zariadenie aby nebolo stále pod prúdom a neprehrievalo sa. Pri brzdení ma motor nulovú spotrebu takže funkcia zariadenia je v tom okamihu zbytočná. Oni sami uviedli že pri stabiláku sa tie konce nezapájajú.

S pozdravom
Bobor
PS: Chystám sa na Mimov vyvíjač ;)

"Kapacita a indukcia, Páni- alebo laicky povedané, rezonancia. To sú zákony ovládajúce strunu na husliach aj zemetrasenie!" Nikola Tesla (1856 -1943)
poota
Zasloužilý člen

Příspěvek od poota »

Na tom plošáku je časovač ktorí mi spína cievku na frekvencií vyhovujúcej dĺžke drôtu 508mm a dĺžke cievky 127mm. Takže polovlna alebo celá vlna musí byť rovná dĺžke cievky. Záleží na dĺžke špirály ale používam násobky 63,5mm čiže 2.5" palcu. ..
Takže jestli to správně chápu, tak některý z integrovaných obvodů řady 555 v běžném zapojení. Frekvenci by asi bylo nejrozumnější ladit potenciometrem a pokud možno, tak rovnou podle konkrétní připojené cívky - akorát by to chtělo nějakou indikaci rezonance. Pak by se nemuselo počítat, rozhodovat se mezi délkou drátu a nebo cívky a mít strach, že při instalaci se cívka smrskne a nebo natáhne.
Možná nebudu úplně offtopic, ale přesně tohle zapojení používá zapper podle Huldy Clark na hubení parazitů - jenom se uvádějí různé frekvence, nejčastěji 2 kHz.

Zdravím - poota

keft
Stálý člen

Příspěvek od keft »

V rezonanci naladit na maximální výchylku a tu komparovat na vstupech operačního zesilovače a současně ji tím udržovat ve zpětné vazbě jemnou změnou frekvence oscilátoru. Vůbec netuším, jestli tak vzniká nějaká ionizace na spirále. Mám pocit, že nízká frekvence v rámci možností 555 nebude mít dostatečný efekt ale šel bych výš nad 200Mhz, nebo dokonce do pásma mikrovlny okolo 2Ghz. Je to jen pocit. Na základě čeho určit frekvenci? Metodou pokus omyl je to zdlouhavé. Nebyla by vhodnější cesta vysokého napětí? Příliš mnoho otázek. Hážu to jako námět to placu.

huhu
Zasloužilý člen
Dal: 107 poděkování
Dostal: 23 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od huhu »

keft píše:V rezonanci naladit na maximální výchylku a tu komparovat na vstupech operačního zesilovače a současně ji tím udržovat ve zpětné vazbě jemnou změnou frekvence oscilátoru. Vůbec netuším, jestli tak vzniká nějaká ionizace na spirále. Mám pocit, že nízká frekvence v rámci možností 555 nebude mít dostatečný efekt ale šel bych výš nad 200Mhz, nebo dokonce do pásma mikrovlny okolo 2Ghz. Je to jen pocit. Na základě čeho určit frekvenci? Metodou pokus omyl je to zdlouhavé. Nebyla by vhodnější cesta vysokého napětí? Příliš mnoho otázek. Hážu to jako námět to placu.
Pokud použiju reverzní inženýring, tak původní zapojení mělo vlnovou délku 1 palec
t.zn 12kHz a to 555ka zvládne

keft
Stálý člen

Příspěvek od keft »

Dobrá,tak jen okolo 12 KHz a ještě přidat automatické dolaďování do rezonance? Domnívám se chvěním spirály za jízdy či změnou vlhkosti vzduchu by obvod z rezonance mohl vypadávat, i když při tak nízké frekvenci to nemusí být tak citlivé na malou změnu roztažení závitů spirály. Ale pakliže už to Bobrovi asi funguje, tak snad udržení v rezonanci nemusí ale i může být důležité. Třeba by spotřeba v rezonanci ještě více klesla. Ale pak by spirálu bylo nutné pevně zafixovat nebo použít tlustý drát. Jaký je Váš názor na nutnost rezonance? Dík

poota
Zasloužilý člen

Příspěvek od poota »

keft píše:.. Jaký je Váš názor na nutnost rezonance?
Zatím pořád zůstávame na poli dohadů.
Momentálně uvažujeme o tom, že kmitočet oscilátoru vyzařujeme anténou do sání. Což může, ale taky nemusí být pravda. Došli jsme k tomu na základě tvrzení, že délka musí být násobkem 2,5".
Ovšem druhým důvodem pro délku antény může být i snaha nepřetěžovat oscilátor tím, že by pracoval s postupnou vlnou. Ono je totiž možné, a UFka s krystaly tomu docela nasvědčují, že není důležité, na jakém kmitočtu spirála kmitá, ale že je důležité pouze to, aby kmitala.
A když už jsme u té 555ky, tak mě napadá, že by možná nebylo od věci ji použít ve dvojité variantě, a oba oscilátory osadit součástkami o stejných hodnotách. Teoreticky by tedy měly kmitat na stejných kmitočtech, ale díky toleranci hodnot součástek to budou dvě frekvence blízké. Jejich spojením se dosáhne celé škály frekvencí součtových, rozdílových a harmonických.
Mechanické kmitání spirály, alespoň jak se domnívám, není na škodu ale spíše ku prospěchu, takže bych se ho nesnažil nějak zoufale odstraňovat.

Zdravím - poota
P.S. Trochu mimo téma - ten dvojitý oscilátor by nemusel být marný ani pro zapper.

bobor
Stálý člen

Příspěvek od bobor »

keft píše:změnou vlhkosti vzduchu by obvod z rezonance mohl vypadávat, i když při tak nízké frekvenci to nemusí být tak citlivé na malou změnu roztažení závitů spirály.
Je to možné, dnes som tú trasu spravil za 6.1L/100km a poobede zase za 5.9L/100km
keft píše:Nebyla by vhodnější cesta vysokého napětí?
Áno bola, časovačom spínam malú VN cievku.
keft píše:Ale pak by spirálu bylo nutné pevně zafixovat nebo použít tlustý drát.
Áno, preto mam drôt o hrúbke 1,5mm a je to úplne napevno zafixované tými svorkovnicami na začiatku a konci.
keft píše:Třeba by spotřeba v rezonanci ještě více klesla.
Áno, spotreba je pod 50mA cca 0,6 watt

"Kapacita a indukcia, Páni- alebo laicky povedané, rezonancia. To sú zákony ovládajúce strunu na husliach aj zemetrasenie!" Nikola Tesla (1856 -1943)
huhu
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od huhu »

poota píše:
keft píše:na základě tvrzení, že délka musí být násobkem 2,5".
.
ehm.... pak ovšem ta frekvence bude 4,8gHz :oops:
a sekl jsem se i v minulém příspěvku tež to mělo být 12 giga.

velká omluva

poota
Zasloužilý člen

Příspěvek od poota »

huhu píše:
poota píše:
keft píše:na základě tvrzení, že délka musí být násobkem 2,5".
.
ehm.... pak ovšem ta frekvence bude 2,4kHz :oops:
Myslím, že spíš MHz, což by odpovídalo kmitočtu mikrovlnky, který má být údajně vhodný i pro disociaci vody. Někteří ho dokonce používají pro wifi spojení.
Ale problém je v tom, že není jasné, jestli se jedná délku vlny, půlvlny a nebo čtvrtvlny a taky to může být laděné na nějakou vyšší harmonickou.
Taky zatím není vůbec jasné, co se "tam" vlastně ve skutečnosti děje - možností je přehršel a dokonce "tam" může docházet i k několika jevům najednou, přičemž třeba některý pouze převažuje.
Tím se snažím naznačit, že úspěšné mohou být i naprosto odlišné cesty.

Zdravím - poota

huhu
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od huhu »

omlouvám se, výpočty mi vyšly až na to sčítání a násobení.
frekvence ( v megahertzích ) = 300 děleno vlnová délka ( v metrech )
práce kvapná ...... a jistě by se našlo pár dalších přísloví. opravil jsem se po sobě .......
mea culpa

keft
Stálý člen

Příspěvek od keft »

Pooto možná to zbytečně komplikuješ dvěma oscilátory, protože použiješ-li jeden ale s obdélníkovým průběhem, tak na jeho hraně vzniká celá řada harmonických i když se bude s každou harmonickou jeho amplituda zmenšovat. V jednoduchosti je síla. Nepřetěžování oscilátoru by zajistila snadno indukční vazba nebo jeho oddělení menší kapacitou. A také proudový zesilovač s tranzistorem aspoň 1A buzený z výstupu 555. Výhodou tak malé frekvence je, že se dají zásahy snadno pozorovat na osciloskopu. Ve volných chvílích to postavím a zkusím zjistit, jak se celek chová a jak snadno umí vypadnout z rezonance.

Jeden funkční Zapper jsem si navrhl, mám doma řízený z notebooku. Jeho nevýhodou že nutnost použít stabilizační automobilovou žárovku 12V, takže celek odebírá okolo 1A. Žárovku proto, aby se zachovaly obdélníkové hrany při zátěži. Neměl jsem tenkrát motivaci chuť experimentovat na výrobě tvrdšího generátoru, tak jsem jednoduše použil tu žárovku. Z tohoto důvodu Zaper potřebuje dobrý zdroj napětí, což je v protikladu s bezpečností-musel bych sehnat ještě druhé oddělovací trafo 220 na 220.

Bobře nějak nerozumím, jak si VN cívku zapojil i vzhledem ke spirále. Můžeš sem dodat celkové schéma?

bobor
Stálý člen

Příspěvek od bobor »

keft píše:Taky zatím není vůbec jasné, co se "tam" vlastně ve skutečnosti děje - možností je přehršel a dokonce "tam" může docházet i k několika jevům najednou, přičemž třeba některý pouze převažuje.
Tím se snažím naznačit, že úspěšné mohou být i naprosto odlišné cesty.
Skúsim tam dať iné drôty keď to budem dávať do druhého auta. Pre mňa je to tiež záhadou čo sa tam presne deje. Skúsim s tým trochu polaborovať a dám výsledky. Neviem presne zmerať frekvenciu ale po spojení cievok šrobovákom to piští a dosť hlasno. Žiadna vysoká frekvencia ale je ju pekne počuť ako piezo z kalkulačky.

bobor
Stálý člen

Příspěvek od bobor »

keft píše:Bobře nějak nerozumím, jak si VN cívku zapojil i vzhledem ke spirále. Můžeš sem dodat celkové schéma?
Špirála je vinutá z dvoch drôtov. Koniec VN cievky som dal na jeden a normálne plus z baterky som dal na druhý drôt.

Celé to je zatočené ako zmrzlina a vložené do sania.

Odpovědět

Zpět na „Stavebnice“