Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Proč jen kecám a nic nezkouším

Společenské dění u nás i ve světě.
Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: Tepelné čerpadlo ano či ne …..

Příspěvek od Ilem »

petr111 píše:Jestliže tu padla zmínka o tepelných čerpadlech a jejich využití, chtěl bych napsat jednu poznámku, resp. sdělit svůj osobní názor.
Elektrárna spalující fosilní palivo pracuje s konverzí elektřina : teplo (vypuštěné pánubohu do oken) = 1 : 4. Kvalitní tepelné čerpadlo pracuje s COOP faktorem maximálně 1 : 4 (nejlíp funguje, když je venku teplo). Není tedy jedno, jestli to fosilní palivo naházím do kotle a pěkně se ohřeju ? Pokud budu mít dobře vymetený kotel, tak nadělám stejný bordel jako ta elektrárna. Říkat, že topení tepelným čerpadlem v našich podmínkách je ekologické, je zjevně pouze mýtus. A samozřejmě oblbování nebohých zákazníků výrobci těchto zařízení.
Přiznám se, že jsem vůbec nemyslel na ekologii, ale na svoji kapsu. Při svépomocné výstavbě mi vychází návratnost cca 4 roky a je tak dlouhá jen proto, že jsou suché roky a je málo spodní vody. Mám totiž systém voda - voda. A to, že nejlíp funguje, když je venku teplo platí výhradně pro systémy vzduch - něco. Kdybych tenkrát věděl to, co dnes, žádné TČ bych nestavěl a už bych topil disociovanou vodou.

"Dum spiro spero"
Ciceron
Odpovědět

Zpět na „Vážně i nevážně o všem kolem nás“