LubosV píše:Zajímalo by mne však, jak je to s kyselinami. I když je HCL ta správná kyselina, stejně její dodávání znamená zvýšený celkový přísun kyselin jednotlivci. Nedochází pak k překyselování? Probírá se to tu v jiných vláknech. Řešíte to nějak?
Taky by mne zajímal váš názor na zelený čaj. Bude to s ním podobně jako s vit. C? Je to taky antioxidant.
Co se týče trávicí kyseliny HCl, jde zejména o udržování správného množství trávicí kyseliny v žaludku, který by tam měl být (a díky více vlivům tam není). Tekutá HCl funguje jako dobrý doplněk a podpora, ale nikdy se nedosáhne pH 1 jako u tablet (Betain HCL) zkrz nemožnost pít tuto kyselinu přímo s pH1. Tablety mají tuto vlastnost - tedy udržují pH žaludku na 1. Samozřejmě, že je možné spolykat více tablet Betainu HCL, ale jelikož se uvolňují pouze tehdy, když je pH vyšší než 1, může se stát, že díky jejich vlastosti první tablety pH žaludku nahodí pH na 1 a další se již rozpouštět nebudou, půjdou dál do trávení, kde není organizmus přizpůsoben na pH 1 a tam tyto tablety mohou způsobit problémy. Na druhou stranu zatím nebyl znám případ, kdy by se stal nějaký problém s užíváním tablet, jsou to jen úvahy a odhady. Sám jsem zkoušel užít více tablet a nějaký vážný problém jsem nespozoroval, ale rozhodně to není žádoucí.
Tedy - na Tvoji otázku odpovídám, že u doplňování trávicí žaludeční kyseliny nejde o překyselování organizmu, ale pouze o doplnění něčeho, čeho tělo má málo, tedy něčeho, co bylo z nějakého důvodu zničeno. Jestli se bojíš nerovnováhy pH, pak věz, že bez trávicí kyseliny HCl dochází k mnohem větším zdravotním problémům, než je pouhá nerovnováha pH organizmu (ta se také reguluje pouze při dostatku této trávicí kyseliny). Zní to nesmyslně, ale praxe je taková.
K antioxidantům:
U PMS1 hrají roli antioxidanty mnohem více než u MMS. Zelený čaj i některé jiné bylinné čaje vadí PMS1 a může vadit i hromada dalších "jemnějších" antioxidantů. Doporučuji PMS1 zapíjet pouze studenou či vlažnou vodu (předtím převařenou a odstátou, zejména pokud jde o tvrdou vodu). Černý čaj by škodit PMS1 neměl.
Pokud se použije tvrdá voda tak jak je, bude to také fungovat. Jen nebude odstátá, bude obsahovat zbytečné minerály, kterých má tělo zbytečně moc (protože tuto vodu pije pořád) a trávicí kyselina HCl s nimi bude reagovat, tedy zbytečně se vyplácá část energie PMS1. Zkuste si nalít trochu tekuté HCl do varné konvice s usazeným vodním kamenem.
HCl-kou tu konvici často čistím a přeci proto říkáme v lékárně, že to máme na toaletu, proti vodnímu kameni