Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Proč jen kecám a nic nezkouším
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Dal: 71 poděkování
- Dostal: 349 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Proč jen kecám a nic nezkouším
Cítím potřebu tady trochu vysvětlit svoji situaci, proč dělám "chytrého", ale ještě nikdo neviděl žádný můj konkrétní výsledek. Přitom tady všichni píšou, že nejdůležitější je zkoušet, zkoušet a zkoušet, pak se úspěch dostaví. Předně mám zaměstnání, které mě baví, ale dost mě časově vytěžuje. Je to taky částečně výzkum všeho možného, takže na některé problémy jsem již narazil, přestože zatím na rozkladu vody nepracuji. Proto se cítím oprávněný se k některým věcem vyjádřit. Další, co mi bere čas jsou domácnosti. Kdo se někdy přestěhoval z paneláku do rodinného domku, zjistil, že má najednou asi 100x až 1000x víc práce. (Záleží na stáří a stavu RD.) Já jsem v této situaci hned třikrát: jedna babička (byt + chata), druhá babička (RD) a náš RD. Jsem totiž už jediný chlap v rodině.
Ze stejného důvodu, proč se tady všichni snaží rozložit vodu jsem postavil tepelné čerpadlo. Jako každý prototyp má svoje mouchy, takže skáču ještě kolem něj, protože je mi líto, když nefunguje.
Aby toho nebylo málo, naštval jsem se na GPRS připojení na internet, protože spousta stránek mi končila timeoutem. Při hledání náhradního řešení jsem zjistil, že v naší "kotlině" neexistuje možnost rychlého připojení. Tak jsem se stal internet-providerem a signál k nám dotáhl pro všechny sousedy a vybudoval síť. Problém je v tom, že když někdo chytí vira a šíří ho dál, naš poskytovatel nás bere jako jeden přípojný bod, a odstřihne nás všechny. V tu chvíli začnou řvát ti, kteří internet potřebují ke sve práci. A mě nezbývá, než vzít flashdisk s novou virovou databází, obejít celou síť a najít viníka. Kupříkladu teď o vánocích jsem se těšil jak malý kluk na to, že konečně začnu "štěpit" vodu. Dokonce jsem na manželce vyhrál v sázce dva dny, kdy po mě nebude nic chtít. A jak to dopadlo? Celé ty dva dny jsem honil po sousedech viry.
To jen tak... sem budu odkazovat ty, kteří mi píšou proč nic nezkouším.
Ze stejného důvodu, proč se tady všichni snaží rozložit vodu jsem postavil tepelné čerpadlo. Jako každý prototyp má svoje mouchy, takže skáču ještě kolem něj, protože je mi líto, když nefunguje.
Aby toho nebylo málo, naštval jsem se na GPRS připojení na internet, protože spousta stránek mi končila timeoutem. Při hledání náhradního řešení jsem zjistil, že v naší "kotlině" neexistuje možnost rychlého připojení. Tak jsem se stal internet-providerem a signál k nám dotáhl pro všechny sousedy a vybudoval síť. Problém je v tom, že když někdo chytí vira a šíří ho dál, naš poskytovatel nás bere jako jeden přípojný bod, a odstřihne nás všechny. V tu chvíli začnou řvát ti, kteří internet potřebují ke sve práci. A mě nezbývá, než vzít flashdisk s novou virovou databází, obejít celou síť a najít viníka. Kupříkladu teď o vánocích jsem se těšil jak malý kluk na to, že konečně začnu "štěpit" vodu. Dokonce jsem na manželce vyhrál v sázce dva dny, kdy po mě nebude nic chtít. A jak to dopadlo? Celé ty dva dny jsem honil po sousedech viry.
"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron
- ekowatt
- Stálý člen
- Dal: 1 poděkování
- Dostal: 13 poděkování
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Máš na mysli elektrické zapojení, nebo plánek chladicího okruhu?
Ani jedno, ani druhé neexistuje. Chaldicí okruh jsem dělal tak, že jsem jen spočítal průřezy trubek, plochy výměníků a výkon kompresoru, a natahal to tak, aby se to vešlo do kotelny. Elektrické zapojení jsem kdysi namaloval, ale od té doby prodělalo tolik změn, že už to dávno není pravda.
Ale máš pravdu, že zdokumentovat bych to měl. Kdyby mě přejelo auto, aby to mohl někdo udržovat v chodu.
Pokud jde o problémy, které s tím mám, jsou způsobeny hlavně tím, že jsem použil VAGO svorky. Důrazně upozorňuji všechny: Nepoužívejte svorky VAGO.Zvlášť ve vlhkém prostředí svorky naoxidují a ztrácejí kontakt. Pak stačí, aby sepnul stykač a jak se oklepe DIN lišta, na které je vše připevněno, část obvodu přestane fungovat.
Ani jedno, ani druhé neexistuje. Chaldicí okruh jsem dělal tak, že jsem jen spočítal průřezy trubek, plochy výměníků a výkon kompresoru, a natahal to tak, aby se to vešlo do kotelny. Elektrické zapojení jsem kdysi namaloval, ale od té doby prodělalo tolik změn, že už to dávno není pravda.
Ale máš pravdu, že zdokumentovat bych to měl. Kdyby mě přejelo auto, aby to mohl někdo udržovat v chodu.
Pokud jde o problémy, které s tím mám, jsou způsobeny hlavně tím, že jsem použil VAGO svorky. Důrazně upozorňuji všechny: Nepoužívejte svorky VAGO.Zvlášť ve vlhkém prostředí svorky naoxidují a ztrácejí kontakt. Pak stačí, aby sepnul stykač a jak se oklepe DIN lišta, na které je vše připevněno, část obvodu přestane fungovat.
- ekowatt
- Stálý člen
- Dal: 1 poděkování
- Dostal: 13 poděkování
tepelné čerpadlo
tepelné čerpadlo ma láka. Napadlo ma, využiť ho pri odbere tepla na odtoku do kanalizácie. Veľa energie odteka pri sprchovani alebo kupani. Nie?
- Mim
- Zasloužilý člen
- Dostal: 3 poděkování
Re: Proč jen kecám a nic nezkouším
Na jiné části fóra jsi říkal, že začneš ( před nějakou chvílí) tak nech nářků a začni...inteligentní jsi jak delfín, tak do toho....Ilem píše:Cítím potřebu tady trochu vysvětlit svoji situaci, proč dělám "chytrého", ale ještě nikdo neviděl žádný můj konkrétní výsledek. Přitom tady všichni píšou, že nejdůležitější je zkoušet, zkoušet a zkoušet, pak se úspěch dostaví. Předně mám zaměstnání, které mě baví, ale dost mě časově vytěžuje. Je to taky částečně výzkum všeho možného, takže na některé problémy jsem již narazil, přestože zatím na rozkladu vody nepracuji. Proto se cítím oprávněný se k některým věcem vyjádřit. Další, co mi bere čas jsou domácnosti. Kdo se někdy přestěhoval z paneláku do rodinného domku, zjistil, že má najednou asi 100x až 1000x víc práce. (Záleží na stáří a stavu RD.) Já jsem v této situaci hned třikrát: jedna babička (byt + chata), druhá babička (RD) a náš RD. Jsem totiž už jediný chlap v rodině.

Však ono to půjde!!!
- Merlin
- Zasloužilý člen
- Dostal: 54 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: tepelné čerpadlo
Jeden můj přítel má část výměníku TČ z teflonové hadice upevněné na stěnách žumpy. Takto stahuje přebytečné teplo z odpadní vody. Používá ovšem enzymatický rozklad, takže vodu nesmí podchladit.ekowatt píše:tepelné čerpadlo ma láka. Napadlo ma, využiť ho pri odbere tepla na odtoku do kanalizácie. Veľa energie odteka pri sprchovani alebo kupani. Nie?
The hardest part of being a teacher is not teaching what I know but knowing what not to teach.
-----------------------------------------------------
- Edgar
- Zasloužilý člen
- Dal: 2 poděkování
- Dostal: 24 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
- Karel IV
- Starší člen
- Dostal: 1 poděkování
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: tepelné čerpadlo
Voda má tepelnou kapacitu 4 187 J/kg.K . dále 1J = 1 W.s . Když budete mít hodně velkou vanu, bude tam 100 l vody. Ve vodě teplejší než 40 st. se nedá být. Získáte tedy z jedné vypuštěné vany maximálně (ale spíš jen polovinu) 100x40x4 187= 16 748 000 Ws to je 16 748 kWs to je dále 4,625 kWh. Takže z jedné takové vypuštěné vany můžete vytápět jednu místnost o tepelné ztrátě 2 kW po dobu cca 2 hod, 20 min pokud budete mít vše beze ztrát, což v praxi nikdy není. Takže prakticky ji budete vytápět sotva jednu hodinu.ekowatt píše:tepelné čerpadlo ma láka. Napadlo ma, využiť ho pri odbere tepla na odtoku do kanalizácie. Veľa energie odteka pri sprchovani alebo kupani. Nie?
Myslím, že to nestojí za tu práci.
"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Kluci, někdo mi přidal bodíky,nevím za co ale i tak díky (myslím, že už jsem měl lepší příspěvky a nebo si někdo nový přečetl něco staršího?). Už jsem si myslel, že jsem úplný outsider. Jen Iv a Mim mě drželi nad vodou občasnou pochvalou.
"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron
- Merlin
- Zasloužilý člen
- Dostal: 54 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: Karma
Jestli to třeba nebude tím, že jseš normální kluk....Ilem píše:Kluci, někdo mi přidal bodíky,nevím za co ale i tak díky (myslím, že už jsem měl lepší příspěvky a nebo si někdo nový přečetl něco staršího?). Už jsem si myslel, že jsem úplný outsider. Jen Iv a Mim mě drželi nad vodou občasnou pochvalou.

The hardest part of being a teacher is not teaching what I know but knowing what not to teach.
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: Karma
gewo píše:Jestli to třeba nebude tím, že jseš normální kluk....Ilem píše:Kluci, někdo mi přidal bodíky,nevím za co ale i tak díky (myslím, že už jsem měl lepší příspěvky a nebo si někdo nový přečetl něco staršího?). Už jsem si myslel, že jsem úplný outsider. Jen Iv a Mim mě drželi nad vodou občasnou pochvalou.

"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron
- Karel IV
- Starší člen
- Dostal: 1 poděkování
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Kontaktovat uživatele: