Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Rok 2012 - střípky poznání
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 384 poděkování
- Dostal: 243 poděkování
Re: foto oblohy...noční
je jedno , kde při fotografování na Zemi jsi....nejsem si jist jestli ta fotka je severní polokoule... ....ten strom tam je dobrej....oživí to tu fotku....jen si myslím, že to nefotili v NASA ale vzali nějakou amaterskou.../ koupili/ protože je zajímavá tím, že tam meteorit letí skoro přes pól...točnu.
...ale jiná otázka....jak dlouho si myslíte , že byla provedena delší expozice, když budeme uvažovat , že dráha hvězd je na fotografii 10°.
...hezké 1. září 2010 přeje martin11
...ale jiná otázka....jak dlouho si myslíte , že byla provedena delší expozice, když budeme uvažovat , že dráha hvězd je na fotografii 10°.
...hezké 1. září 2010 přeje martin11
... věřím, že se " TO " povede ......
- poota
- Zasloužilý člen
- Dal: 1692 poděkování
- Dostal: 2418 poděkování
24 x 60 = 1440 : 36 = 40 minutPeter píše:20min
Zdravím - poota
Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
- adam.benda
- Zasloužilý člen
- Dal: 151 poděkování
- Dostal: 258 poděkování
Taky mi vychází 40 minutpoota píše:24 x 60 = 1440 : 36 = 40 minut
Zatím mi nedocvaklo, co tvá jednotlivá čísla představují (jen to 36 je asi 360° : 10° ..)
Já počítal takto:
Za 24 hodin by se (pouze teoreticky) udělala čára úplně kolem dokola ve 360°.. Pokud se jedná o kruhovou výseč s pouze 10°, musí to být část kruhu vyjádřená poměrem 10/360 .. a 24 hodin v tomto samém poměru dá dobu, po kterou se hvězdy posunuly o 10° ...
... tedy (10 / 360) * 24 = 2/3 hodiny = 40 minut
- adam.benda
- Zasloužilý člen
Já bych to viděl podobněPalo píše:No řekl bych, že pozice musela být spíše blíž k centru rotace planety, tedy spíše k pólu než k nějakým těm obratníkům ...
- adam.benda
- Zasloužilý člen
Naše "přirozená" družice
Tak jo, zablbli jsme si s fotografováním a teď jeden dotaz do pranice:
Ať už se Měsíc u Země vytvořil jakkoli, nedává mi žádný smysl, že se ta mrcha točí přesně tak rychle a takovým směrem, aby k Zemi byl otočen vždy jen jednou svojí stranou. Nejde mi do hlavy, že není žádná byť titěrná odchylka, které by postupně z našeho pozemského pohledu odkrývala srpečky odvrácené polokoule Měsíce. Podle mě není možné, aby jakoukoli "přirozenou" cestou vytvoření Měsíce bylo dosaženo toho, aby měl takto přesnou dobu rotace.
Pochopil bych to snad jen v případě, když by Měsíc byl dostatečně šišatý a díky gravitačním silám k Zemi (a zároveň i jeho odstředivým silám) by byl k nám otočen stále stejnou stranou. Potom by ale zase nemohl mít žádnou svou vlastní rotaci, aby byla vidět stále jen jedna strana...
Ať už se Měsíc u Země vytvořil jakkoli, nedává mi žádný smysl, že se ta mrcha točí přesně tak rychle a takovým směrem, aby k Zemi byl otočen vždy jen jednou svojí stranou. Nejde mi do hlavy, že není žádná byť titěrná odchylka, které by postupně z našeho pozemského pohledu odkrývala srpečky odvrácené polokoule Měsíce. Podle mě není možné, aby jakoukoli "přirozenou" cestou vytvoření Měsíce bylo dosaženo toho, aby měl takto přesnou dobu rotace.
Pochopil bych to snad jen v případě, když by Měsíc byl dostatečně šišatý a díky gravitačním silám k Zemi (a zároveň i jeho odstředivým silám) by byl k nám otočen stále stejnou stranou. Potom by ale zase nemohl mít žádnou svou vlastní rotaci, aby byla vidět stále jen jedna strana...
-
- Zasloužilý člen
Re: Naše "přirozená" družice
....zdravím...nevím , jestli je rotace měsíce nějak přesněji změřena...asi jo....a úplně stejný to nebude....tak si počkej tak 100 000 roků....a podíváš se na malinkej kousek jinam....m11
- adam.benda
- Zasloužilý člen
Re: Naše "přirozená" družice
Žijeme v době, kdy známe o vesmíru údaje, jež berou dech.. Jsem přesvědčen, že rotace Měsíce je velice dobře změřena. I když nemáme nikoho, kdo by to před 100 000 lety pozoroval, dle mého jsme dnes schopni vypočítat, že za 100 000 let by se Měsíc vůči Zemi otočil o tolik a tolik.. Ta rotace je fantasticky přesná a i kdyby existovala nějaká odchylka, která by se projevila po 100 000 letech, ta pravděpodobnost, že takto neuvěřitelně specifickou rotaci získal Měsíc "přirozeným" způsobem, je dle mého extrémně malá.
Vím, že těžko lze z YouTube odfiltrovat vtípky a podvody, ale už nějakou dobu se to tam pěkně hemží záznamy o stavbách a objektech na odvrácené straně Měsíce.. Nic netvrdím, ale takto přesná rotace mi tedy přijde krajně podezřelá..
Vím, že těžko lze z YouTube odfiltrovat vtípky a podvody, ale už nějakou dobu se to tam pěkně hemží záznamy o stavbách a objektech na odvrácené straně Měsíce.. Nic netvrdím, ale takto přesná rotace mi tedy přijde krajně podezřelá..
-
- Zasloužilý člen
Peter píše:Omluva. 30° jsou dvě hodiny. Nedošlo mi hned, že severka je osou 24, ne 12hodinového ciferníku.
jojojo....při 10° by byla expozice 40 min....
...pro adambenda....odvrácená strana Měsíce a videa....také jsem ty mátohy zahlédl.....a kdo že to jako natočil....NASA nebobo RUS...??....
nebo to na joutroube dali marťani....aby jsme jako čučeli.....
ta synchro otáčení Měsíce je asi náhoda...zrovna tak jako život a jeho vznik na Zemi...o tom se také moc neví ...jak se to přírodě / vesmíru / povedlo. A my jsme hloubaví a chtěli bychom přijít věci na kloub, pochopit principy odhalit tajemství těchto jevů....i když se zdá, že toho víme hodně.....jsme na úplném začátku. za těch 300 let novodobých dějin se toho moc zatím nestihlo. Nevím jak na tom byli staří Egypťani, Máyové, babyloňané, nebo ti z bájné Atlantidy. Pochybuju , že se dostali dále v poznání vesmíru nežli my. Věřím, že může být nějaký tunel...červí díra ....ve vesmíru a možnost zkrácení jinak nepřekonatelných vzdálenotí. nepřekonatelných z hlediska délky lidského života. jesli nás někdo objeví tak počítejte.....první radiové vysílání , nebo pokusy o něj jsou tak 100 roků....takže o nás maximálně může vědět někdo ve vzdálenosti 100 světelných let.....no ...to je jen kousek za naší vesnicí....Hubble a podobná zařízení dokouknou podstatně dále....informací je mnoho....ale projevy života, nebo lépe inteligence.....žádné....už jsem to něky tady psal.....asi jsme samy....jen ty kruhy a piktogramy v obilí mě nějak nedají spát.....2.9 1957 jsem šel do 1. třídy bylo to pondělí.... ...hezký podzimní den přeje čtoucím martin11
- adam.benda
- Zasloužilý člen
Vznik života a vše s tím spojené může být "náhoda", ale to s tím Měsícem je něco jiného.. Existuje právě nekonečně možných "náhodných" možností, ve kterých by Měsíc měl mít jinou rotaci, než má..martin11 píše:ta synchro otáčení Měsíce je asi náhoda...zrovna tak jako život a jeho vznik na Zemi...o tom se také moc neví ...jak se to přírodě / vesmíru / povedlo. A my jsme hloubaví a chtěli bychom přijít věci na kloub, pochopit principy odhalit tajemství těchto jevů....i když se zdá, že toho víme hodně.....jsme na úplném začátku.
Těžko to někdo potvrdí jako jasný fakt, ale jsem přesvědčen, že staré kultury se v poznání vesmíru dostaly mnohem dál, než my. Především co se týče podstaty vesmíru, což s tím souvisí.. Třeba nesestrojili tolik mašinek všeho druhu, jako my dnes, ale oni na to šli úplně jinak (nebo měli lepší možnosti než my, jít na to úplně jinak)... ...Zatím co my stavíme celou naší vědu na prachbídném pozorování "povrchu" věci, oni pravděpodobně pochopili věci do hloubky, možná pochopili právě podstatu vesmíru a díky tomu kdo ví, co vše se o vesmíru dozvěděli i z toho "čistě astronomického" hlediska, oproti nám..martin11 píše:Nevím jak na tom byli staří Egypťani, Máyové, babyloňané, nebo ti z bájné Atlantidy. Pochybuju , že se dostali dále v poznání vesmíru nežli my. Věřím, že může být nějaký tunel...červí díra ....ve vesmíru a možnost zkrácení jinak nepřekonatelných vzdálenotí. nepřekonatelných z hlediska délky lidského života.
Vezmeme-li předpoklad, že vesmír by mohl být "nekonečný" (nebo tak veliký, že si to nedokážeme ani představit), pak pravděpodobnost, že v něm existují oproti nám neuvěřitelně vyspělé civilizace, prakticky roste ke 100%.. A s tím roste i pravděpodobnost, že mají dobře zmapováno, kde je jaká planetka, jak je vyspělá a nakolik je připravena na kontakt s úplně jinou civilizací. Budou dávno všechno vědět a že planeta jménem Země vyslala první rádiový signál, budou možná psát v tenkém sloupečku na jedné stránce jejich "novin"..martin11 píše:jesli nás někdo objeví tak počítejte.....první radiové vysílání , nebo pokusy o něj jsou tak 100 roků....takže o nás maximálně může vědět někdo ve vzdálenosti 100 světelných let.....no ...to je jen kousek za naší vesnicí....
Sci-fi filmy a seriály jsou jen zábava, ale báječným způsobem se nám, prostým lidem, snaží ukázat a vysvětlit zákulisí těchto věcí.. (Plus se nám pravděpodobně snaží takhle jemně říct, o čem nemáme ani páru, na co zatím nejsme připraveni, abychom třeba právě později připraveni byli..)
Jedna věc je, jestli máme Hubbla, druhá věc je, jestli se "ti druzí" nechají vidět.. A další věc je, zda se k nám dostane zpráva/fotka/záznam, že tam a tam bylo něco pozorováno.. Informace jsou prostým lidem neuvěřitelně filtrovány.. (aby Systém správně šlapal, na to si dají ti vrchní páni velký pozor.. Závažné zprávy a velké změny narušují stabilitu, lidé se ptají, bouří, špatně reagují, pokud jim někdo začne brát jejich pohled na svět a jejich jistoty, kterým celý život věří.. Pak Systém nešlape tak dobře, jako když jsou lidé nevědomí..)martin11 píše:Hubble a podobná zařízení dokouknou podstatně dále....informací je mnoho....ale projevy života, nebo lépe inteligence.....žádné....už jsem to něky tady psal.....asi jsme samy....
Náhoda...?
Když už se bavíte o tom co je a co není náhoda... dokázali by jste jasně definovat náhodu?... chci tím říct, pokud by byl Vesmír jen "stroj" s přesně danými a stanovenými zákony, pak - pokud by jste znali všechny působící síly a veškeré jeho zákony a tak... pak by jste mohli jednoduše spočítat přesně co a jak se stane... pak bychom ale neměli žádnou svobodnou vůli... v tomhle se ukrývá mnohem víc, než si možná jste ochotni připustit
- adam.benda
- Zasloužilý člen
Re: Náhoda...?
Já myslím, že nemám problém, si tohle připustit Mluvíme o tom dost zjednodušeně, ale i bych se k tomu přikládněl, že by to takhle nějak mohlo být..
Jeden dodatek související tedy jen z poloviny: Náhoda prakticky neexistuje...
- rival
- Hlavní admin - živý člověk
- Dal: 14 poděkování
- Dostal: 227 poděkování
- Pohlaví:
- Kontaktovat uživatele:
Snad další ze střípků do mozaiky...
Nejsem si tak úplně jist, zda níže uvedené odkazy patří přímo sem. Ale mé prvotní cítění mne nasměrovalo právě sem... Myslím, že odkazy stojí za zhlédnutí a možná řadě z nás některé prezentované informace pomohou při dalším skládání mozaiky informací. Mozaiky, která je z velké části o nás samých.... (cz titulky)
Poslové úsvitu
1)
2)
3)
4)
5)
6)
7)
8 )
9)
10)
11)
12)
13)
14)
15)
16)
Poslové úsvitu
1)
2)
3)
4)
5)
6)
7)
8 )
9)
10)
11)
12)
13)
14)
15)
16)
rival - živý člověk
Ale ano, existuje... ale odhalením toho, jak funguje, odhalíš samou podstatu Života a svobodné vůle... bohužel/bohudík je to nevysvětlitelné... lze to ale najít uvnitř sebe... jak říkával Buddha: "Budete-li se snažit porozumět celému vesmíru, nepochopíte vůbec nic. Jestliže se pokusíte porozumět sobě, pochopíte celý vesmír."adam.benda píše: Já myslím, že nemám problém, si tohle připustit Mluvíme o tom dost zjednodušeně, ale i bych se k tomu přikládněl, že by to takhle nějak mohlo být..
Každopádně, co se týče externích vodítek k tomuto, tak až na velmi vzácné vyjímky prakticky nejsou... ono totiž, to co stojí za náhodou, je bráno jako naprosto destruktivní chaotická síla, jež se snaží "zničit" dokonalou rovnováhu "stroje" Vesmír...
Na tom však ale prakticky všechno padá a vede ke stavu Equilibria - takovej film, chvílema docela trapnej, ale základní myšlenka mi přišla ještě hezčí než u Matrixu... prostě si lidi zakázali cítit emoce, protože to narušuje "harmonii" společnosti ... a tak mohli žít životy v míru dokonalé harmonii, bez válek atp... ale nežili...je to tak i ve skutečnosti - prakticky jakákoliv společnost vás nutí podřídit se jistým, jakoby "morálním" pravidlům... tím myslím i řadu duchovních nauk, jež vás nutí vzdát se své podstaty a přijmout například "bezpodmínečnou" lásku... a že pak bude všechno v pohodě...
Inu taková absolutní Láska je sice možná, ale k tomu se člověk musí dostat úplně jinak, nejdřív musí přijít skutečné pochopení... láska bez pochopení je obvykle jen nechutná přetvářka vedoucí k dosti nehezkejm situacím...
-----------
A koukám, moralisté z Plejád... jo, Ti jsou fajn, ale taky mají ve vesmíru hezký zrcadlo, tzv. Ještírci...
Oni nejsou úplně špatní... jenom prostě... viz výše...
Nikdy se nenuťte cítit to, co zrovna skutečně cítit nechcete... k přírodě patří i občasnej hněv, a sem tam ty negativní emoce... příroda je naše nejmoudřejší učitelka... tu nemůže překonat žádný náboženství, žádnej duchovní, byť sebevznešenější směr...
- adam.benda
- Zasloužilý člen
Tak nějak jsem to myslel.. Jakmile začínáš "rozumět" náhodě, znamená to, že v ní vidíš určitá pravidla, určitý "řád".. a z tohoto pohledu pak náhoda (ve smyslu skutečně ničím neovlivnitelné a čistě náhodné veličiny), přestává existovat. Mám za to, že v hlubokém prapočátku každná náhoda vyplývá z nějakého řádu..Snílek píše:Ale ano, existuje... ale odhalením toho, jak funguje, odhalíš samou podstatu Života a svobodné vůle... ...
No řád za tím právě vůbec nehledej... on na to tak nějak navazuje - vytváření cyklů (energetickejch/časoprostorovejch)... vyplývá to z toho...ale... to se prostě nedá říct