Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Výživa pro člověka a Zemi
- Denny
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 440
- Registrován: ned 27 zář 2009 15:24
- Bydliště: Bruntálsko
- Dal: 6 poděkování
- Dostal: 14 poděkování
Výživa pro člověka a Zemi od Christiana Opitze
Denaturované tuky
Ačkoliv se již mnoho lidí snaží dodržovat stravu chudou na tuky, přece jen jsou zdravotní poruchy způsobené tuky v potravinách velmi rozšířené. Mnohem důležitější než množství tuků je totiž jejich kvalita.
Zatímco dříve byly olejniny zpracovávány mechanickým lisováním (a v dobrých podnicích ještě jsou), je dnes olej extrahován pomocí chemikálií. Přitom se část vitamínů rozpustných v tuku ztrácí a v oleji mohou zůstat zbytky rozpustidel. Oleje, které mají vysoký podíl volných mastných kyselin, jsou jich zbavovány vakuovou destilací a rafinací louhem. Poté ještě v mnoha případech následuje bílení a dezodorace (odstranění pachu). Dále se olej suší ve vakuu a ještě jednou filtruje, aby byly zcela odstraněny slizy a voda. Mnohé oleje jsou potom ještě barveny, aby působily přitažlivěji na zrak kupujících. Takovým intensivním zpracováním vzniká průmyslový výrobek, který je zcela v rozporu s přírodou.
Dobré oleje je proto třeba kupovat v obchodech se zdravou výživou, neboť jsou získávány z ekologicky pěstovaných olejnin. Nejlépe lze doporučit oleje z klasických olejnin, jako je slunečnicový, olivový, lněný, mandlový a další. Opatrnosti je třeba u často vychvalovaného bodlákového oleje, jelikož je téměř vždy zbavován zápachu vodní parou, horkou 200 °C. Propagace bodlákového oleje není oprávněná, protože -na rozdíl od reklamy -nemají ani v oblasti složení
mastných kyselin žádné přednosti v porovnání s jinými oleji.
Oleje jsou ztužovány na konvenční margaríny hydrogenací čímž se dosáhne konzistence vhodné pro roztírání. Přitom se vodík slučuje na dvojných vazbách s uhlíkem nenasycených mastných kyselin. Tak vznikají izoolejové kyseliny, které v přírodě neexistují a způsobují poruchy v metabolismu tuků.
V obchodech se zdravou výživou však existují druhy margarinů, které jsou vyráběny bez ztužování a podobných nevhodných procesů. Kdo se chce vzdát másla, ale nikoliv roztíratelných tuků, jako to dělají např. mnozí vegani z etických důvodů, ať raději zůstane u margarínů koupených v obchodech se zdravou výživou. Kdo naproti tomu dává přednost máslu, udělá dobře, když ho bude kupovat jako bioprodukt z ekologického zemědělství.
Ačkoliv se již mnoho lidí snaží dodržovat stravu chudou na tuky, přece jen jsou zdravotní poruchy způsobené tuky v potravinách velmi rozšířené. Mnohem důležitější než množství tuků je totiž jejich kvalita.
Zatímco dříve byly olejniny zpracovávány mechanickým lisováním (a v dobrých podnicích ještě jsou), je dnes olej extrahován pomocí chemikálií. Přitom se část vitamínů rozpustných v tuku ztrácí a v oleji mohou zůstat zbytky rozpustidel. Oleje, které mají vysoký podíl volných mastných kyselin, jsou jich zbavovány vakuovou destilací a rafinací louhem. Poté ještě v mnoha případech následuje bílení a dezodorace (odstranění pachu). Dále se olej suší ve vakuu a ještě jednou filtruje, aby byly zcela odstraněny slizy a voda. Mnohé oleje jsou potom ještě barveny, aby působily přitažlivěji na zrak kupujících. Takovým intensivním zpracováním vzniká průmyslový výrobek, který je zcela v rozporu s přírodou.
Dobré oleje je proto třeba kupovat v obchodech se zdravou výživou, neboť jsou získávány z ekologicky pěstovaných olejnin. Nejlépe lze doporučit oleje z klasických olejnin, jako je slunečnicový, olivový, lněný, mandlový a další. Opatrnosti je třeba u často vychvalovaného bodlákového oleje, jelikož je téměř vždy zbavován zápachu vodní parou, horkou 200 °C. Propagace bodlákového oleje není oprávněná, protože -na rozdíl od reklamy -nemají ani v oblasti složení
mastných kyselin žádné přednosti v porovnání s jinými oleji.
Oleje jsou ztužovány na konvenční margaríny hydrogenací čímž se dosáhne konzistence vhodné pro roztírání. Přitom se vodík slučuje na dvojných vazbách s uhlíkem nenasycených mastných kyselin. Tak vznikají izoolejové kyseliny, které v přírodě neexistují a způsobují poruchy v metabolismu tuků.
V obchodech se zdravou výživou však existují druhy margarinů, které jsou vyráběny bez ztužování a podobných nevhodných procesů. Kdo se chce vzdát másla, ale nikoliv roztíratelných tuků, jako to dělají např. mnozí vegani z etických důvodů, ať raději zůstane u margarínů koupených v obchodech se zdravou výživou. Kdo naproti tomu dává přednost máslu, udělá dobře, když ho bude kupovat jako bioprodukt z ekologického zemědělství.
Dal bych všechno co vím, za tisícinu toho, co neznám - "Denny"
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 1252
- Registrován: čtv 19 lis 2009 9:24
- Bydliště: Svitavy
- Dal: 9 poděkování
- Dostal: 99 poděkování
mno...
Zajímalo by mne, jak ti kulišáci ve zdravé výživě donutí olej tvářit se jako máslo....
Jináč zahudu na svoji strunu. Stravování našich předků bylo naprosto odlišné.... Neznali ani oleje, ani margaríny. Znali jen máslo a sádlo.Oleje se používali ke svícení před dobou petrolínovou a byl to docela luxus. Jako sběratel starých kuchařek mohu konstatovat, že magdalena retigová na oleji fakt nevařila.
Nebyly zástupy diabetiků, ani jiných tiků.Špitálů bylo pár a ty nestály za řeč. Cukr byl vzácnost a glykemický index potravin byl úplně jinde.Sice můžete namítnout, že se lidé nedožívali tolika let, ale kolika let by se dnes dožívali lidé bez lékařské péče.....
Vím jen, že nebylo chleba bez lněného semínka a bez kmínu.
Tírna lnu byla na každém rohu a tam se získávaly semínka. Že by někdo smékal olivový olej přes hory, to fakt netuším.
navíc bych se o prospěšnosti rostlinných tuků dosti handrkoval. Jediné vyjimky je len,tykev a oliva. Jináč to je šunt a brak.
Jináč zahudu na svoji strunu. Stravování našich předků bylo naprosto odlišné.... Neznali ani oleje, ani margaríny. Znali jen máslo a sádlo.Oleje se používali ke svícení před dobou petrolínovou a byl to docela luxus. Jako sběratel starých kuchařek mohu konstatovat, že magdalena retigová na oleji fakt nevařila.
Nebyly zástupy diabetiků, ani jiných tiků.Špitálů bylo pár a ty nestály za řeč. Cukr byl vzácnost a glykemický index potravin byl úplně jinde.Sice můžete namítnout, že se lidé nedožívali tolika let, ale kolika let by se dnes dožívali lidé bez lékařské péče.....
Vím jen, že nebylo chleba bez lněného semínka a bez kmínu.
Tírna lnu byla na každém rohu a tam se získávaly semínka. Že by někdo smékal olivový olej přes hory, to fakt netuším.
navíc bych se o prospěšnosti rostlinných tuků dosti handrkoval. Jediné vyjimky je len,tykev a oliva. Jináč to je šunt a brak.
- Denny
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 440
- Registrován: ned 27 zář 2009 15:24
- Bydliště: Bruntálsko
- Dal: 6 poděkování
- Dostal: 14 poděkování
Výživa pro člověka a Zemi od Christiana Opitze
MATEŘSKÉ MLÉKO NEBO HOTOVÉ POTRAVINY?
V poslední době lze stále častěji číst varování před mateřským mlékem, protože prý je silně kontaminováno škodlivými látkami, takže by matka měla raději volit hotové baby-potraviny.
Za těmito velmi vědecky znějícími informacemi se většinou skrývají některé velké koncerny, které zaplavují trh výživami pro malé děti. Zatížení mateřského mléka různými jedy z okolí samozřejmě představuje vážný problém. Kojící matka však může značně ovlivnit složení svého mléka, neboť největší část škodlivin se dostává do jejího těla z potravin. Ve studii uveřejněné v časopise "New England Joumal of Medicine", která vyvolala velkou pozornost, bylo dokázáno, že mateřské mléko žen, které se živí veganskou stravou, je 35 x méně zatížené škodlivými látkami, než je zatížení mléka průměrné ženy.(22) DDT může být
prokázáno v mateřském mléce 99 % amerických matek, zatímco v mléce matek žijících vegetariánsky je prokazatelné jen v 8 %. Ostatně mateřské mléko není jedinou potravou, která je znečištěna z okolí. Kravské mléko představující hlavní surovinu obvyklých průmyslově vyráběných dětských potravin je nejméně shodně kontaminováno jedy z okolí, jako lidské mateřské mléko. V mléce z masného chovu zvířat byla navíc zjištěna přítomnost různých léků. Všechna doporučení pro používání dětských výživ namísto mateřského mléka jsou motivována hospodářskými zájmy a se zdravou výživou dítěte nemají ve skutečnosti nic společného. Stejně tak jako potraviny v prášku, složené většinou ze sušeného mléka a cukru, jakož i jiné druhy dětských potravin vyráběných průmyslově, jsou sterilními konzervami, které neobsahují ani LM ani SOEF. Kromě některých dodatečně přidaných syntetických vitamínů a minerálů neobsahují tyto konzervy žádné jiné hodnotné vitální látky.
Toto vše působí ničivě na zdraví a rozvoj dítěte. Děti vyživované uměle umírají dvakrát častěji náhlým dětským úmrtím (Sudden Infant Death), nežli děti kojené. Pravděpodobnost onemocnění neurodermitidou, alergiemi, astmatem nebo chronickými záněty středního ucha je několikanásobně větší pro dítě živené uměle, než pro dítě kojené. Hodnota IQ kojených dětí je podle studie uveřejněné v roce 1992 v "Lancet" průměrně o 8,3 body vyšší, nežli dětí živených uměle.
Mateřské mléko je požehnáním přírody pro nový život. Nemůže být nahrazeno potravou z konzervy, aniž by to mělo škodlivé následky.
Ani nový trend výrobců dětské výživy používat jako přísad pro své výrobky celozrnné obilí a biomléko nemění nic na jejich bezcennosti. Konzervy s velkým podílem cukru jsou zcela sterilní a není prakticky žádný rozdíl, zda mléko pochází od zdravých krav či nikoliv, nebo zda je použita mouka celozrnná či výražková. Ani nejlepší hotová dětská výživa není zdaleka tak dobrá jako nejhorší mateřské mléko. Rozdíl mezi mléčným nápojem obsahujícím biomléko a konvenčním
mléčným nápojem je asi stejně velký jako rozdíl mezi pádem z třicátého nebo z dvaatřicátého poschodí mrakodrapu.
V poslední době lze stále častěji číst varování před mateřským mlékem, protože prý je silně kontaminováno škodlivými látkami, takže by matka měla raději volit hotové baby-potraviny.
Za těmito velmi vědecky znějícími informacemi se většinou skrývají některé velké koncerny, které zaplavují trh výživami pro malé děti. Zatížení mateřského mléka různými jedy z okolí samozřejmě představuje vážný problém. Kojící matka však může značně ovlivnit složení svého mléka, neboť největší část škodlivin se dostává do jejího těla z potravin. Ve studii uveřejněné v časopise "New England Joumal of Medicine", která vyvolala velkou pozornost, bylo dokázáno, že mateřské mléko žen, které se živí veganskou stravou, je 35 x méně zatížené škodlivými látkami, než je zatížení mléka průměrné ženy.(22) DDT může být
prokázáno v mateřském mléce 99 % amerických matek, zatímco v mléce matek žijících vegetariánsky je prokazatelné jen v 8 %. Ostatně mateřské mléko není jedinou potravou, která je znečištěna z okolí. Kravské mléko představující hlavní surovinu obvyklých průmyslově vyráběných dětských potravin je nejméně shodně kontaminováno jedy z okolí, jako lidské mateřské mléko. V mléce z masného chovu zvířat byla navíc zjištěna přítomnost různých léků. Všechna doporučení pro používání dětských výživ namísto mateřského mléka jsou motivována hospodářskými zájmy a se zdravou výživou dítěte nemají ve skutečnosti nic společného. Stejně tak jako potraviny v prášku, složené většinou ze sušeného mléka a cukru, jakož i jiné druhy dětských potravin vyráběných průmyslově, jsou sterilními konzervami, které neobsahují ani LM ani SOEF. Kromě některých dodatečně přidaných syntetických vitamínů a minerálů neobsahují tyto konzervy žádné jiné hodnotné vitální látky.
Toto vše působí ničivě na zdraví a rozvoj dítěte. Děti vyživované uměle umírají dvakrát častěji náhlým dětským úmrtím (Sudden Infant Death), nežli děti kojené. Pravděpodobnost onemocnění neurodermitidou, alergiemi, astmatem nebo chronickými záněty středního ucha je několikanásobně větší pro dítě živené uměle, než pro dítě kojené. Hodnota IQ kojených dětí je podle studie uveřejněné v roce 1992 v "Lancet" průměrně o 8,3 body vyšší, nežli dětí živených uměle.
Mateřské mléko je požehnáním přírody pro nový život. Nemůže být nahrazeno potravou z konzervy, aniž by to mělo škodlivé následky.
Ani nový trend výrobců dětské výživy používat jako přísad pro své výrobky celozrnné obilí a biomléko nemění nic na jejich bezcennosti. Konzervy s velkým podílem cukru jsou zcela sterilní a není prakticky žádný rozdíl, zda mléko pochází od zdravých krav či nikoliv, nebo zda je použita mouka celozrnná či výražková. Ani nejlepší hotová dětská výživa není zdaleka tak dobrá jako nejhorší mateřské mléko. Rozdíl mezi mléčným nápojem obsahujícím biomléko a konvenčním
mléčným nápojem je asi stejně velký jako rozdíl mezi pádem z třicátého nebo z dvaatřicátého poschodí mrakodrapu.
Dal bych všechno co vím, za tisícinu toho, co neznám - "Denny"
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 1252
- Registrován: čtv 19 lis 2009 9:24
- Bydliště: Svitavy
- Dal: 9 poděkování
- Dostal: 99 poděkování
ahoj denny
Co jíst nemáme už teda víme.
Když k tomu přihodíme obilniny ze zdravé výživy plné mykotoxinů, které se raději z nařízení probia netestují, když k tomu přihodíme dovozovou zeleninu, která je pěstována hydroponicky a jejiž biologická hodnota je stejná jako hrst NPK s notnou dávkou reziduí z postřiků,a přihodíme sojové deriváty, o jejichž užitečnosti se vedou bouřlivé debaty, tak bych se tedy chtěl optat, co to vlastně můžeme jíst. S veselým pozdravem Jarda.
Když k tomu přihodíme obilniny ze zdravé výživy plné mykotoxinů, které se raději z nařízení probia netestují, když k tomu přihodíme dovozovou zeleninu, která je pěstována hydroponicky a jejiž biologická hodnota je stejná jako hrst NPK s notnou dávkou reziduí z postřiků,a přihodíme sojové deriváty, o jejichž užitečnosti se vedou bouřlivé debaty, tak bych se tedy chtěl optat, co to vlastně můžeme jíst. S veselým pozdravem Jarda.
- Merlin
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 1764
- Registrován: sob 21 říj 2006 0:32
- Bydliště: Severní Morava
- Dostal: 54 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Re: mno...
Tak mi kdysi napsal pan Janoušek, svého času generální dnes už zrušené pobočky Unilever v České republice. A hoodně mne dožral, neb nemám rád, když mi někdo vyhrožuje. Tak jsem si vyžádal posudek nezávislého experta, a posléze otiskl přiložený článek. Se strany pana J. propuklo hrobové ticho...jarda ovčák píše:Zajímalo by mne, jak ti kulišáci ve zdravé výživě donutí olej tvářit se jako máslo....
Týden nato mi volali z Opavy a hrdě hlásili, že v tatrankách a jiných sušenkách z Opavie už to není! Takže malé vítězství
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
The hardest part of being a teacher is not teaching what I know but knowing what not to teach.
-----------------------------------------------------
-----------------------------------------------------
- Denny
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 440
- Registrován: ned 27 zář 2009 15:24
- Bydliště: Bruntálsko
- Dal: 6 poděkování
- Dostal: 14 poděkování
Výživa pro člověka a Zemi od Christiana Opitze
FLUORIDY A VITAMÍN D
Fluoridy -enzymové jedy -jsou při srovnatelné dávce 2,5x jedovatější, než arzen. Dávky fluoridu podávané malým dětem zpomalují tvorbu zubů, a proto se zubní kaz vyskytne teprve později. Tím se podle statistik může na první pohled zdát, že fluorid zabraňuje zubnímu kazu, avšak jediným
důvodem je právě skutečnost, že se dětem začnou zuby vyvíjet později. Jakmile se zuby objeví, jsou napadány zubním kazem stejně, jako zuby jiných dětí. Zubní kaz je chorobou vyvolanou výhradně výživou, tzn., že se nevyskytuje ve výživě, kde se nepoužívá cukr, ve výživě plnohodnotné./16/
Jedině správnou výživou je možné dosáhnout skutečné profylaxe zubního kazu. Téměř všechny děti, které jí cukr, jsou ještě před 10. rokem života postiženy zubním kazem a to přes veškeré fluorové tablety a zubní pasty. Skupiny obyvatelstva, které cukr nekonzumují, zubním kazem netrpí a to i bez fluorových tablet či zubní pasty./3/
Fluoridy jsou vysoce jedovaté a organismu mohou způsobit mnoho škod. Fluorové léky a zubní pasty obsahující fluor mají svůj původ v ekonomických zájmech a bylo by třeba se jich s ohledem na zdraví dítěte v každém případě vyvarovat. Neuvěřitelné machinace, které se skrývají za vychvalováním fluoridů, odhalil dr. Bruker ve své knize "Pozor, fluor" (nakladatelství Emu).
V obchodech se zdravými a přirozenými potravinami lze dostat zubní pastu neobsahující fluor, ale při odpovídající výživě je čištění zubů ze zdravotního hlediska dokonce zcela zbytečné.
Vitamín D si kojenci tvoří zářením slunečního světla na pokožku. Žádné sluneční lázně nejsou potřeba, stačí, když na obličej dopadá denní světlo. Pokud by měly být preparáty D-vitamínu pro kojence a malé děti opravdu tak nutné, pak by lidstvo do doby, než byly vynalezeny, již dávno vymřelo. Nedostatek vitamínu D malých dětí je našim dětským lékařům znám pouze z okruhu islámských obyvatel. Někteří přísně věřící mohamedáni totiž balí svá nemluvňata do závojů, takže
se k jejich pokožce sluneční světlo nedostane. To potom může vést k nedostatku vitamínu D. Pokud však na obličej kojence dopadá dostatek denního světla, pak nic takového nehrozí./21 ,22/
Vitamín D 2 užívaný v preparátech se od přirozeného vitamínu D 3 liší postranním řetězcem v jeho molekulámí struktuře. Umělý vitamín D 2 je pro organismus cizorodý, což může vyvolat poruchy látkové výměny. Kromě toho nemá umělý vitamin D stejný antirachitický účinek jako přirozený vitamín D. Kojenci a malé děti by proto vitamin D v preparátech raději neměli užívat.
Fluoridy -enzymové jedy -jsou při srovnatelné dávce 2,5x jedovatější, než arzen. Dávky fluoridu podávané malým dětem zpomalují tvorbu zubů, a proto se zubní kaz vyskytne teprve později. Tím se podle statistik může na první pohled zdát, že fluorid zabraňuje zubnímu kazu, avšak jediným
důvodem je právě skutečnost, že se dětem začnou zuby vyvíjet později. Jakmile se zuby objeví, jsou napadány zubním kazem stejně, jako zuby jiných dětí. Zubní kaz je chorobou vyvolanou výhradně výživou, tzn., že se nevyskytuje ve výživě, kde se nepoužívá cukr, ve výživě plnohodnotné./16/
Jedině správnou výživou je možné dosáhnout skutečné profylaxe zubního kazu. Téměř všechny děti, které jí cukr, jsou ještě před 10. rokem života postiženy zubním kazem a to přes veškeré fluorové tablety a zubní pasty. Skupiny obyvatelstva, které cukr nekonzumují, zubním kazem netrpí a to i bez fluorových tablet či zubní pasty./3/
Fluoridy jsou vysoce jedovaté a organismu mohou způsobit mnoho škod. Fluorové léky a zubní pasty obsahující fluor mají svůj původ v ekonomických zájmech a bylo by třeba se jich s ohledem na zdraví dítěte v každém případě vyvarovat. Neuvěřitelné machinace, které se skrývají za vychvalováním fluoridů, odhalil dr. Bruker ve své knize "Pozor, fluor" (nakladatelství Emu).
V obchodech se zdravými a přirozenými potravinami lze dostat zubní pastu neobsahující fluor, ale při odpovídající výživě je čištění zubů ze zdravotního hlediska dokonce zcela zbytečné.
Vitamín D si kojenci tvoří zářením slunečního světla na pokožku. Žádné sluneční lázně nejsou potřeba, stačí, když na obličej dopadá denní světlo. Pokud by měly být preparáty D-vitamínu pro kojence a malé děti opravdu tak nutné, pak by lidstvo do doby, než byly vynalezeny, již dávno vymřelo. Nedostatek vitamínu D malých dětí je našim dětským lékařům znám pouze z okruhu islámských obyvatel. Někteří přísně věřící mohamedáni totiž balí svá nemluvňata do závojů, takže
se k jejich pokožce sluneční světlo nedostane. To potom může vést k nedostatku vitamínu D. Pokud však na obličej kojence dopadá dostatek denního světla, pak nic takového nehrozí./21 ,22/
Vitamín D 2 užívaný v preparátech se od přirozeného vitamínu D 3 liší postranním řetězcem v jeho molekulámí struktuře. Umělý vitamín D 2 je pro organismus cizorodý, což může vyvolat poruchy látkové výměny. Kromě toho nemá umělý vitamin D stejný antirachitický účinek jako přirozený vitamín D. Kojenci a malé děti by proto vitamin D v preparátech raději neměli užívat.
Dal bych všechno co vím, za tisícinu toho, co neznám - "Denny"
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 1739
- Registrován: stř 16 dub 2008 10:00
- Dal: 37 poděkování
- Dostal: 262 poděkování
Re: mno...
To mi připomíná vtip jak za války dal vůdce chemikům úkol vyrobit pro vojsko levnou náhradu másla. Za rok si je přišel zkontrolovat a vrchní chemik mu povídá.jarda ovčák píše:Zajímalo by mne, jak ti kulišáci ve zdravé výživě donutí olej tvářit se jako máslo....
"Povedlo se, dokonce to varábíme ze sraček a už to chutná jako Rama"
Já nevím... k margarínům mám odpor, nesmí mí za dveře ledničky, zato chleba s máslem a čerstvou cibulkou to je věc.
Není ani tak důležité najít "kámen mudrců" jako cesta k němu.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
To co není vidět a ani není možno měřit nelze už z principu prohlásit za neexistující.
Pomož si sám, protože ti stejně nikdo jiný nepomůže.
Moderátor raději žádný než vadný.
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 1252
- Registrován: čtv 19 lis 2009 9:24
- Bydliště: Svitavy
- Dal: 9 poděkování
- Dostal: 99 poděkování
margarin...
Mám doma rolnické listy r 1908 a tam píšou, že se magarin vyrábí z ovčího loje, vepřového sádla, másla a mléka.
Bylo to dané tím, že se svíčky dělaly z parafínu, kterej teda brali bůhví odkud, ale lojový svíčky už nebyly terno, tak chudina začala baštit tohle. Přibarvovalo se to šafránem a fertig. Pak se přišlo na to, jak naučit řepkovej olej natírat na chleba a k tomu napsali pohádku o cholesterolu a omega kyselinách transmastnejch a nemastnejch......
Něčím mi to připomíná sojové maso a výrobky ze soji. Taky se budem šklíbit, až se provalí, proč zvířata krmený sojovým šrotem nemají delší vyhlídky do budoucna.Rozhodně nikdo tím nekrmí plemeníky, kteří musí žít déle. U brojlerů to neva, těm stačí 8 týdnů a už je máme na pekáči.Sežerem to i s tou sojou.
Jeden známej mi o víkendu tvrdil, že defoliant agent orange a roundap forte mají společný základ. Nevíte někdo něco??
Páč agent orange dodnes způsobuje zdravotní potíže a roundapem se v zemědělství věru nešetří.....
Vlastně to nic neznamená, páč bez totálních herbicidů si dnešní zemědělec ani neprdne....
Teda krom nás pastevců....
Ještě bych chtěl podotknout, že domácí máslo se vyrábí z sebrané smetany, kdežto průmyslově z odstředěného tuku, takže chuť je jinde stejně jako barva.
Bylo to dané tím, že se svíčky dělaly z parafínu, kterej teda brali bůhví odkud, ale lojový svíčky už nebyly terno, tak chudina začala baštit tohle. Přibarvovalo se to šafránem a fertig. Pak se přišlo na to, jak naučit řepkovej olej natírat na chleba a k tomu napsali pohádku o cholesterolu a omega kyselinách transmastnejch a nemastnejch......
Něčím mi to připomíná sojové maso a výrobky ze soji. Taky se budem šklíbit, až se provalí, proč zvířata krmený sojovým šrotem nemají delší vyhlídky do budoucna.Rozhodně nikdo tím nekrmí plemeníky, kteří musí žít déle. U brojlerů to neva, těm stačí 8 týdnů a už je máme na pekáči.Sežerem to i s tou sojou.
Jeden známej mi o víkendu tvrdil, že defoliant agent orange a roundap forte mají společný základ. Nevíte někdo něco??
Páč agent orange dodnes způsobuje zdravotní potíže a roundapem se v zemědělství věru nešetří.....
Vlastně to nic neznamená, páč bez totálních herbicidů si dnešní zemědělec ani neprdne....
Teda krom nás pastevců....
Ještě bych chtěl podotknout, že domácí máslo se vyrábí z sebrané smetany, kdežto průmyslově z odstředěného tuku, takže chuť je jinde stejně jako barva.
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 2448
- Registrován: pát 25 lis 2005 14:32
- Bydliště: Liberec
- Dal: 471 poděkování
- Dostal: 212 poděkování
Re: mno...
Přesně tak, do mé ledničky také smí jen sádlo a máslo-ceresy a různé oleje až na olivové, nepoužívám nějaký ten rok.NAVAR píše:
Já nevím... k margarínům mám odpor, nesmí mí za dveře ledničky, zato chleba s máslem a čerstvou cibulkou to je věc.
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 407
- Registrován: ned 20 srp 2006 15:33
- Bydliště: Praha
- Dostal: 2 poděkování
Sacharidy
Sacharidy se vyrábí převážně z bramborového škrobu do kterého se přidává kyselina solná a jod.Celé se to ohřeje až dojde ke krystalizaci cukrů.Velmi stručně popsáno.
-
Tak dobrou chuť
-
Tak dobrou chuť
Re: Sacharidy
Nič v zlom no vec sa má ,,trošku" ináč a to som sa velmi slušne k téjto veci vyjadril . Medzi nami , ďakujem ti za ,,medicínu". Hmm...Novák píše:Sacharidy se vyrábí převážně z bramborového škrobu do kterého se přidává kyselina solná a jod.Celé se to ohřeje až dojde ke krystalizaci cukrů.Velmi stručně popsáno.
-
Tak dobrou chuť
- Denny
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 440
- Registrován: ned 27 zář 2009 15:24
- Bydliště: Bruntálsko
- Dal: 6 poděkování
- Dostal: 14 poděkování
Výživa pro člověka a Zemi od Christiana Opitze
CO POTŘEBUJÍ NAŠE DĚTI?
Jedné letní noci roku 1967 byla 1 v New Yorku přerušena dodávka elektrického proudu a celé město se okamžitě ocitlo v temnotě. Dvě dvanáctileté děti pohlédly k nebi a dostaly velký strach. Nebyla to tma, která je vyděsila, nýbrž podivné zářící body. Poprvé v životě totiž zaznamenaly, že na nebi existují hvězdy. Tenkrát však vůbec nevěděly, co to tam shora probleskuje.
Město Chicago leží u Michiganského jezera, jednoho z největších vnitrozemských jezer světa. Asi ve vzdálenosti 1 km od jezera žila v blízkosti nemocnice třináctiletá dívka. Lékař , který ji zde jednou léčil, se jí zeptal, zda se cítí již dost silná, aby mohla brzy podniknout plavbu po jezeře. Dívka se ho udiveně zeptala, jaké že jezero má na mysli.
Tato dívka chodila do místní školy, kde studovala matematiku, fyziku, angličtinu, dějepis atd. Pravděpodobně znala obsah různých televizních programů, písňové texty své oblíbené hudební skupiny a ceny základních amerických potravin -hamburgerů, zmrzliny, Coca-Coly a bramborových chipsů. Ale až do 13 .roku života nevěděla nic o existenci obrovského Michiganského jezera, pravého přirozeného divadla, nalézajícího se jen pár bloků domů dále od jejího domova.
Také obě newyorské děti byly pravděpodobně výborně informovány o výsledcích současné baseballové sezóny. Každý týden pravděpodobně viděly v televizi několik tuctů mrtvol. Ale světlo, které k nám na Zem hvězdy vysílají od samého počátku lidstva je vyděsilo k smrti, protože je neznaly.
Toto mohou být extrémní případy, ale zrcadlí velký problém naší doby: nedostatečný vztah dětí k přírodě a tím k samotnému životu. Děti jsou ve školách přesycovány věděním bez vzájemných souvislostí, které jim tak neposkytuje žádné poznání o hlubších aspektech života. Od malička jsou jako zákazníci zaplavovány celými průmyslovými odvětvími konzumní a zábavné výroby a jsou ovlivňovány rafinovanou reklamou.
Materialisticko-mechanistický obraz světa udusávající cit a způsob myšlení, zdůrazňující výkon v soutěžení ve společnosti, přechází na další generaci již v prvních školních letech. Jestliže volný čas vyplňuje převážně nabídka zábavního průmyslu a jestliže potraviny tvoří živočišné a průmyslové výrobky, pak jsou výhybky pro život -bez duševního rozvoje a bez vnitřního spojení se stvořením -již předem nastaveny. Vzrůstající počet mladistvých alkoholiků a lidí závislých na drogách, stále extrémnější formy zábavy a otupování smyslů televizí, videoprogramy a agresivní hudbou představují marné pokusy mladých lidí uniknout vnitřní prázdnotě, kterou takovýto život přináší.
Přitom rozvracejí své vlastní zdraví a svou psyché a ještě více se odcizují prosté kráse života v harmonii s jinými formami života. Na ochranu mládeže mohou existovat jakékoliv zákony a nařízení, ale pokud v mladých lidech neprobudíme hlubokou úctu a lásku k životu a ke všem jeho formám, pak se na těchto problémech změní jen velmi málo.
Není však možné opovrhovat něčím a milovat něco, co vůbec neznáme. Proto by měl k životu dítěte bezpodmínečně patřit intenzivní styk s přírodou a vědomá komunikace s rostlinami, zvířaty a přirozeně také s lidmi. V našich vlastních rukách spočívá úkol zprostředkovat přicházejícím generacím pozitivní postoj k životu založený na úctě a nikoliv na usilování o co možná největší zisk. Procítěné a prožité vnitřní spojení se vším životem v srdci dítěte je daleko důležitější než
jakákoliv akademická vzdělanost. V tom spočívá klíč ke šťastnému a konstruktivnímu životu jak pro jednotlivé dítě, tak i pro celé budoucí generace.
Jedné letní noci roku 1967 byla 1 v New Yorku přerušena dodávka elektrického proudu a celé město se okamžitě ocitlo v temnotě. Dvě dvanáctileté děti pohlédly k nebi a dostaly velký strach. Nebyla to tma, která je vyděsila, nýbrž podivné zářící body. Poprvé v životě totiž zaznamenaly, že na nebi existují hvězdy. Tenkrát však vůbec nevěděly, co to tam shora probleskuje.
Město Chicago leží u Michiganského jezera, jednoho z největších vnitrozemských jezer světa. Asi ve vzdálenosti 1 km od jezera žila v blízkosti nemocnice třináctiletá dívka. Lékař , který ji zde jednou léčil, se jí zeptal, zda se cítí již dost silná, aby mohla brzy podniknout plavbu po jezeře. Dívka se ho udiveně zeptala, jaké že jezero má na mysli.
Tato dívka chodila do místní školy, kde studovala matematiku, fyziku, angličtinu, dějepis atd. Pravděpodobně znala obsah různých televizních programů, písňové texty své oblíbené hudební skupiny a ceny základních amerických potravin -hamburgerů, zmrzliny, Coca-Coly a bramborových chipsů. Ale až do 13 .roku života nevěděla nic o existenci obrovského Michiganského jezera, pravého přirozeného divadla, nalézajícího se jen pár bloků domů dále od jejího domova.
Také obě newyorské děti byly pravděpodobně výborně informovány o výsledcích současné baseballové sezóny. Každý týden pravděpodobně viděly v televizi několik tuctů mrtvol. Ale světlo, které k nám na Zem hvězdy vysílají od samého počátku lidstva je vyděsilo k smrti, protože je neznaly.
Toto mohou být extrémní případy, ale zrcadlí velký problém naší doby: nedostatečný vztah dětí k přírodě a tím k samotnému životu. Děti jsou ve školách přesycovány věděním bez vzájemných souvislostí, které jim tak neposkytuje žádné poznání o hlubších aspektech života. Od malička jsou jako zákazníci zaplavovány celými průmyslovými odvětvími konzumní a zábavné výroby a jsou ovlivňovány rafinovanou reklamou.
Materialisticko-mechanistický obraz světa udusávající cit a způsob myšlení, zdůrazňující výkon v soutěžení ve společnosti, přechází na další generaci již v prvních školních letech. Jestliže volný čas vyplňuje převážně nabídka zábavního průmyslu a jestliže potraviny tvoří živočišné a průmyslové výrobky, pak jsou výhybky pro život -bez duševního rozvoje a bez vnitřního spojení se stvořením -již předem nastaveny. Vzrůstající počet mladistvých alkoholiků a lidí závislých na drogách, stále extrémnější formy zábavy a otupování smyslů televizí, videoprogramy a agresivní hudbou představují marné pokusy mladých lidí uniknout vnitřní prázdnotě, kterou takovýto život přináší.
Přitom rozvracejí své vlastní zdraví a svou psyché a ještě více se odcizují prosté kráse života v harmonii s jinými formami života. Na ochranu mládeže mohou existovat jakékoliv zákony a nařízení, ale pokud v mladých lidech neprobudíme hlubokou úctu a lásku k životu a ke všem jeho formám, pak se na těchto problémech změní jen velmi málo.
Není však možné opovrhovat něčím a milovat něco, co vůbec neznáme. Proto by měl k životu dítěte bezpodmínečně patřit intenzivní styk s přírodou a vědomá komunikace s rostlinami, zvířaty a přirozeně také s lidmi. V našich vlastních rukách spočívá úkol zprostředkovat přicházejícím generacím pozitivní postoj k životu založený na úctě a nikoliv na usilování o co možná největší zisk. Procítěné a prožité vnitřní spojení se vším životem v srdci dítěte je daleko důležitější než
jakákoliv akademická vzdělanost. V tom spočívá klíč ke šťastnému a konstruktivnímu životu jak pro jednotlivé dítě, tak i pro celé budoucí generace.
Dal bych všechno co vím, za tisícinu toho, co neznám - "Denny"
- Slavek Krepelka
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 6292
- Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
- Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
- Dal: 2432 poděkování
- Dostal: 3249 poděkování
Re: Sacharidy
Hmm ..... Tak že bys nám snad pověděl, japáč ináč to je. Pokud ne, tak si tyhle štěky nech pro sebe, protože z toho si není co vybrat. Pokud se to nedá objasnit jinak než neslušně, tak to napiš v morseovce. To je pak totiž úplně jedno co napíšeš, hlavně to neposílej sem.Hmm... píše: Nič v zlom no vec sa má ,,trošku" ináč a to som sa velmi slušne k téjto veci vyjadril . Medzi nami , ďakujem ti za ,,medicínu". Hmm...
Ciao, Slávek.
Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
- Slavek Krepelka
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 6292
- Registrován: ned 07 bře 2010 3:35
- Bydliště: Ottawa, Canada, dočas. Praha
- Dal: 2432 poděkování
- Dostal: 3249 poděkování
Re: Výživa pro člověka a Zemi od Christiana Opitze
Nazdar Denny,Denny píše:CO POTŘEBUJÍ NAŠE DĚTI? Jedné letní noci roku 1967 byla 1 v New Yorku přerušena dodávka elektrického proudu
Naprostý souhlas, akorát že to s těmi dětmi je na tomto kontinentě v podstatě pravidlem. Je to děsné.
Ahoj, Slávek.
Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
-
- Zasloužilý člen
- Příspěvky: 1252
- Registrován: čtv 19 lis 2009 9:24
- Bydliště: Svitavy
- Dal: 9 poděkování
- Dostal: 99 poděkování
co pořebují naše děti??
Co že to potřebují naše děti??? No přeci nás, svoje rodiče, kteří jim vysvětlí, co je v životě důležité, jak se chovat k nesnesitelným lidem a kterak být shovívaví k těm, co se neumí ovládat......
Že je má něco naučit škola??? Nu rozhodně nic o žebříčku hodnot nebo o životních filozofiích. to škole nepřísluší. od toho jsme my, rodiče.Děti jsou naše otisky, naše daktily.....My jsme rozhodli o světě, v němž žijem.
Že je má něco naučit škola??? Nu rozhodně nic o žebříčku hodnot nebo o životních filozofiích. to škole nepřísluší. od toho jsme my, rodiče.Děti jsou naše otisky, naše daktily.....My jsme rozhodli o světě, v němž žijem.