Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...

Magnetické Pístové Motory

Své příspěvky můžete psát do "Diskuze".
Odpovědět
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen
Dal: 2432 poděkování
Dostal: 3249 poděkování

Re: mag.píst motor

Příspěvek od Slavek Krepelka »

martin11 píše:...řeším na motoru technologický problem...píst je z anticora pruměr 10mm...potřebuji material....vložku válce z materialu , který má nejmenší tření....prosím napište , jestli jsou zkušenosti....válec bude vnitřní pruměr 10mm !!! přesně vnější cca 12mm delka 20-30mm 12ks ale alternativně 20ks tj 60cm trubičky ....co kdo navrhuje....teflon..??....kevlar..??..silon..??.. hliník..??...mosaz..??..anticoro..??..
...material nebude tepelně nijak namáhám mazání kapička řídkého olejíčku kdykoli...počet zdvihů za minutu...nevím.jestli se to bude vůbec točit ???...délka zdvihu pístu 17 mm...držák válce výše popsaného ..NOVODUR...či hmota podobná...děkuji za podpůrné rady....martin11 :lol: ....prosím rady typu" vykašli se na to nechci...." to vím také... :oops: K.Červená
Nazdar Martine,

Pro tvoje ucely ti nejspise nejlip poslouzi futra ze sintrovaneho bronzu impregnovaneho olejem. Prodavaji se z babku a byly vyvinuty presne pro takoveto ucely. Jedna zasada pro linearni ulozeni je, ze delka by mela byt alespon dvakrat vetsi nez prumer tahla. To je, aby se tahlo nemelo moznost ve futru krizit. Nicmene pokud je tahlo 10mm, staci ti 2 futra 5mm dlouha na deseti milimetrove vzdalenosti, tedy vnejsi mira 20 mm.

Ahoj, Slavek.

Je-li tvá přítomnost ve výhni okolností, vyuč se kovářem své budoucnosti.
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

Re: Obchodník Perendev

Mimo téma (offtopic)
[quote="spaceball"]

perendew-power

Nazdar Hosi.

Tenhle Perendev. Je to uz peknych par let co se tenhle klaun vyhrezl na hnojiste VE. Chytil jsem to na tehdejsi KeelyNet nejakeho Jerryho Deckera [to je slusnej chlap, tedy Jerry, ktery se temito vecmi zabyva a jeho arhivy jsou obdivuhodne a vse peclive sleduje]. Nevahal jsem si ho [Perendeva] overit a poslal jsem mu dopis za svou tehdejsi firmu, ze bych s nim rad navazal kontakt a ze bych byl velice rad, kdybychom se mohli domluvit a ze bych byl potesen otevrit v Kanade velkoobchodni pobocku na prodej jeho vybaveni. Zaroven jsem ho pozadal o technicke udaje jako jsou provozni kapacita jeho generatoru, spickovy vykon, prumernu vykon, popripade naroky na chlazeni, zivotnost a jakekoliv podobne technicke udaje, ktere by mohl poskytnout.

Mohl bych rict, ze na odpoved jeste stale cekam, ale pravdou je, ze jsem ji nikdy neocekaval. Nicmene jsem si potvrdil, ze ten chlap je hochstapler.

To neznamena, ze nemam pocit, ze takova vec se da postavit. Ono se nic prevratneho neda postavit, dokud to nekdo nepostavi, vetsinou na kolene, a nekdy ani potom ne. Jenom to znamena, ze by si clovek mel at uz jakymkoliv zpusobem overovat vse, co zni tak nadherne jako znel Perendev. Jak jsou z toho citit prachy, muze si clovek byt 99.9%, ze je to podfuk.

Ahoj, Slavek.

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

Re: letadlo

Nazdar Spaceball,

At zije vzpoura dedku! Martin11 uz to stejne tady vzdava a k magnetum to definitivne patri a mozna mu to i pomuze.

S] "Siločáry jsou smýšlené namalované křivky ohraničujíc pole. Hustotou siločár se vyjadřuje horší propustnost pole. Tak podobně jsou do mapy zakreslovány křivky znázorňující vrstevnice kopce. Siločáry nekonají žádnou práci - neexistuje
žádný tok ze severu na jih nebo naopak."

:-0. Skutecne? Podle toho co ja vidim, tak ty silocary jsou namalovane feromagnetickymi pilinami. Jeste jsem nevidel kpec, ktery by si vrstevnice sam na sebe namaloval.

1] to co piliny maluji je v rezu, viz deskriptivni geometrie. To z nich ale dela silo slupky. Neco jako silocibuli.

2] hustota siloslupek/cm od strany magnetu takto zjistenych zavisi na velikosti pilin. Cim mensi piliny, tim hustsi siloslupky.

3] hustota siloslupek zavisi na sile mametickeho pole. Cim silnejsi, tim hustsi slupky.

Pouceni z toho plyne, ze piliny koncentruji jinak plynule slabnouci pole se vzdalenosti od magnetu do siloslupek, i kdyz ty siloslupky se take rozpadnou pritomnosti pilin do siloslupek slozenych ze silocar. Hustota silocar potom zavisi na hustote pole a schopnosti pilin, do jiste miry dane jejich velikosti, a do jiste miry dane jejich indukovane kapacite vest cast pole ve smyslu vodice vedouciho elektricky proud.

S] "Udělej si pokus s pilinami - jednotlivé piliny se maximalně seřadí a tím to hasne - nikde netečou, setrvávají na
místě - nekonají žádnou práci, nejsou zdrojem energie a výkonu."

Totez se da tvrdit o dratu ve zdi ktery tam seradil elektrikar. Ten take nekona zadnou praci, proste je tam zazdeny. To vsak neznamena, ze jim nic neproudi. Mozna si strc prsty do zasuvky. Budes prekvapen.

Pouceni z toho plyne, ze nemame ususzovat prilis uzkoprse a povrchne.

Strasna blbost kterou se ucime uz od dob moudrych reku, jest-li ne drive, je tvrzeni, ze magnety S-S nebo J-J se odpuzuji, zatim co magnety S-J se pritahuji, tudiz ze magnety demonstruji pritazlivou a odpudivou silu. Ono to sice je tak nejak pravda, ale jenom tak nejak. Pokud dva magnety nijak neomezujeme, jejich orientace se vzdy spontanne projevi J-S a tedy jako pritazliva. To, ze si nejaky packal kdysi v klasickem Recku [ci drive] neuvedomil, ze omezovanim obou magnetu meni podminky spontanni zavislosti magnetu neznamena, ze odpudiva sila vznika ze stejneho principu jako sila pritazliva. Snad by to uz po tech par tisici let mohl nekdo prekopat ve skolnich osnovach a ucit cely obrazek, misto jeho utrzku.

Hraje si dale s magnety zjistime, ze skladanim stejnych magnetu treba z auticek S-J-S-J atd do sloupku, se nam vyrazne nezvysuje pritazliva sila sloupku treba k lednicce. Prvni dva magnety trochu, tri skoro neznatelne a dale uz se to neda poznat bez meridel, pokud vubec. Delka sloupku take nezvysi silu, ktera je potreba na roztrzeni sloupku uprostred, ba prave naopak. Zato utrhnout koncovy magnet vyzaduje stejnou silu bez ohledu na mnozstvi magnetu ve slouku [skoro]. Zaroven, takto poskladane magnety vytvori jedno sjednocene pole coz lze videt na pilinach roztrousenych kolem sloupku magnetu.

Magnety skladane rekneme nastouchanim do tenke plastikove trubicky pomoci varecky vyzaduji vetsi a vetsi silu abychom je vsechny priblizili na dotek se zvysujicim se poctem magnetu. Nicmene koncovy magnet, za predpokladu ze sloupek je zajisten, ukazuje stejnou nechut byt pritlacen na sloupek bez ohledu na delku sloupku. Zaroven piliny, roztrousene kolem nastouchane trubicky, nam ukazi, ze kazdy magnet si zachovava sve individualni pole, i kdyz znacne deformovane.

Pouceni z toho plyne:

1] ze vzajemne vztahy pritazlive a odpudive magneticke sily tak, jak je matematicky podchycen ve fyzikalnich formulich, nevystihuje kvalitativni rozily mezi tim, jak k temto silam dochazi. Toto je jedna z milonu limitaci matematickych frazi, postupu a postulatu. Pocitaji a nevedi zda jde o cihly, mrkev ci kravince. Vsecko v jednom pytli a hned mame cerne diry, cernou hmotu a to vse jen v hlavach fyzikomatiku.

2] ze rozdily v pritazlivosti se vzdalenosti a orientaci vychazeji jednak z deformace pole, jednak z jeho hustoty, jednak z kvantity, usporadani a orientace(í) dvou a vice poli.

S] "Není pravda že NEUMÍME VYUŽÍT těchto "úžasných" vlastností - stačí rozpohybovat (práce) toto pole v blízkosti cívky. Pokud tě fascinuje magnetické odupzování a přitahování, vem si pružinu a simuluj odpudivou sílu stláčením a přitažlivou sílu
roztahováním pružiny. Aby jsi tyto síly mohl vnímat, musíš do toho vložit práci - jak v případě magnetu, tak i v případě pružiny. Pokud se ti podaří vyrobit z pružiny "úžasný zdroj energie", pak toto se podaří i z magnetu. A ono se to určitě podaří - za přispění energie zvenčí."

Hlavne pak se nesnazit rozkyvat draty vysokeho napeti. Taky by se s tim asi dala udelat nejaka prace, ale vyuziti el. proudu vedeneho v dratech je preci jen lepsi idea, alespom prozatim.

S] "p.s. Že magnet drží na ledničce neznamená, že koná práci. Toto umí i přilepená žvejkačka... ;)[/quote]"

To, ze zvykacka drzi take, neni duvodem si myslet, ze zvykacka, ci to co ji drzi na lednicce, nevykonava zadnou praci. Priblble nouzove duvody fyziky pro definici prace by nemely byt rouskou skutecnosti. Jak uz zde nekdo poukazal, rozdil mezi magnetem, zvykackou a chlapem visicim na lednicce je ten, ze magnet a zvykacka se nepoti, tedy neni-li chlap obeseny a drzi se svou vlastni silou.

Pouceni z toho plyne:

1] kazdy dynamicky projev ma dynamickou pricinu. Paklize volny pad brambory je definovan jako dynamicky projev zrychlovani masy zapricineny silou gravitace, pricinna sily gravitace je nezbytne dynamicka. Totez plati o vsech silovych polich, at uz jde o magnetismus, gravitaci, elektricke pole, Van der Walls force atd. Cele uceni o statice je ptakovina zpusobena nedostatkem logickeho uvazovani jeho tvurcu spolehajicich se na povrchni pozorovani, kterym to vetsina zblajzla pro nedostatek vlastniho seriozniho uvazovani.

2] Neposlouchej kantora s otevrenou hubou, ale s otevrenou mysli, i kdyz te to muze stat karieru, kdyz si to neprotrpis. Pokud si to protrpis porad te to muze stat karieru pozdeji, kdyz do toho zacnes rypat ve sve pozici. Na strane druhe sebevzdelani ti da sanci se naucit dost veci o kterych se tem s otevrenou hubou nikdy ani nesnilo, i kdyz se pozice ve vede asi nedopracujes.

S laskavym pozdravem, Slavek.

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

Re: Třídění patentů

Mimo téma (offtopic)
spaceball píše: Poota má pravdu v tom, že některé - převážně vojenské a průmyslové patenty nejsou
určeny k nahlédnutí. ;) Top Secret Plasma se týká ochrany technologíí související z fůzí a pod.
Nazdar, v podstate se dohadujete o Americkem patentovani.

Canadske patentovani ma vojenske a statni zajmy taky, ale vecne jdouci maji jenom podminku, ze inspektor ma pravo si vyzadat demonstraco funkcnosti. Jak je to ale v praxi, to uz teda nevim. Hadam, ze by na to stejne hodili statni zajem a adieu, a to bez jakekoliv financni kompenzace.

Ahoj, Slavek

martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

zdravím Slavek ....

Příspěvek od martin11 »

...hezký den všem tady....jsem rád, že se na vláknu Pístové mag. motory děje takováto plodná diskuse....sice to "jako" s motorem nesouvisí...ale já vidím že ano a to velmi....každý si z tohoto pojednáví vezme to , co mu hlava pobere...někdo víc, někdo míň...a doufám , že všichni snílkové/ o Perendevu/ zde prohlédnou k pravdě....
....muj MM...je od začátku stavěn jako pokus , který nemá naději na jakýkoliv uspěch.../..tedy aby se jako sám...../...stavím ho proto, abych si na skutečném modelu ověřil to, co se jen teoreticky probírá ...v učebnicích...
...k věci...u magnetů jsou k zamyšlení některé aspekty, které nám jaksi pružina nenabízí....takové drobné anomálie....jako magnetický snílek...si je sice ...jako každy uvědomuju...a rád bych jich využil....moje řešení problemu je hledání skulinky..a jak jsem již mnohokrát psal....využití sil magnetu proti sobě samému.../ právě ja jen pomocí rotací statického pole toroidu/...toto vlákno jsem založil proto...aby se na toto tema diskutovalo, aby se hledalo na internetu, jestli to náhodou někde někdo zusil...za 15 měsíců...se nikde nic na světě podobného....tedy rotačně/staticky/pístového...neobjevilo.....proč....buď je to absolutní blbost...nebo.....????.....
všichni co mě znáte...buď osobně , nebo se SZ víte, že jsem ten nejposlednější amater, co zde na technickém Foru je..
..a jak píše Slávek Křepelka.....dost jsem se zde naučil.....hlavně po teoretické stánce věcí...
...myslím, žetřeba to co dělám ...jednou bude malý střípek do poznání ...protože s tím pístem ...jsem asi opravdu sám....
...jo a slibuju....že to dotáhnu...do /ne/funkčního konce.....všem hezký den /do Kanady/ dobrou noc martin11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
spaceball
Zasloužilý člen

Slavek Krepelka

Příspěvek od spaceball »

Mimo téma (offtopic)
Slavek Krepelka píše: S] "Udělej si pokus s pilinami - jednotlivé piliny se maximalně seřadí a tím to hasne - nikde netečou, setrvávají na
místě - nekonají žádnou práci, nejsou zdrojem výkonu."

Totez se da tvrdit o dratu ve zdi ktery tam seradil elektrikar. Ten take nekona zadnou praci, proste je tam zazdeny. To vsak neznamena, ze jim nic neproudi. Mozna si strc prsty do zasuvky. Budes prekvapen.
:good: +1 Cením nejen kvantitu...
Budu překvapen, až mne magnet vložený mezi palec a ukazováček pokope nebo popálí...od té jeho "práce".
Naposledy upravil(a) spaceball dne úte 16 bře 2010 8:58, celkem upraveno 1 x.

Spaceball Obrázek
Zasloužilý člen

Re: točítka

Mimo téma (offtopic)
martin11 píše: ...píšeš, že do Vgate "to " vjede samo....nevjede....a mám to vyzkoušený....a kdo mi ukáže že samo....??...tak....no nevím.....mám vyzkoumáno, že samo ne.. :shock: ...taková malilinkatá síla...je třeba.....na vjetí do brány....a vo tom to je.... :idea:
Nazdar Martine,

V prvni rade, V gate neni Bediniho vynalez. Tento princip byl popsan drive, a to pani ucitelkou matematiky, kterou znam jako Pax US. Mam s ni dost korespondence a nazyvam to tedy Paxmachine. Druhy clovek ktery tento princip pouzil pred Bedinim, jmeno bych musel stourat, taky hromada korespondence, nazyva svoji variaci TOMI.

Hral jsem si s tou veci take a vstupni odpor se da temer eliminovat zelezem, ale asi jenom temer. Nicmene, sestava V gates joko v Paxmasine nebo v TOMI v podstate zpusobi effekt "rail gun" tedy magnetickeho kanonu. Jedinny kdo tvrdil, ze se mu to povedlo ztocit do nepreruseneho kruhu s tim, ze to je funkcni, je TOMI, ale nikdy jsem z deduly nevystouiral jak to udelal. Byl zatvrzely a nejspis uz je dneska v panu. Nicmene, rychlost kterou clovek muze v techto drahach [podobnym SMOTu] dosahnout je vice nez dostatecna na preladovani. Akorat se neda ta vec udelat kulata v tom smyslu, ze nema zacatek a konec [krome snad TOMI?]. Draha musi mit dostatecnou vzdalenost mezi ustim a vystupem a absolutne nesmi tvorit vice jak rekneme ctvrtinu kruhu drahy projektilu. Mel jsem dokonce postaveny komin z velkych silnych magnetu ze stejnosmernych elektromotoru do ktereho se mi vesla ruka. S takovym kominem se da vysmatat, ze cely komin tlaci magnet jednim smerem, celkem stalou silou po jeho cele delce.

Ahoj, Slavek.

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

Re: lego

Mimo téma (offtopic)
Nazdar Spaceball,

S] Kdyby šlo poslat malý magnetický balíček po kilometrové dráze z magnetů vlastní silou....

To samozrejme jde. Je to jen otazka konstrukce a spravneho poskladani drahy. Accelerace probiha po cele draze.

Vyzkouseno na dostatecne dlouhe draze, bez diskuzi.

Ahoj, Slavek.

Jim68
Zasloužilý člen
Dal: 1 poděkování
Dostal: 26 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jim68 »

Mimo téma (offtopic)
Jo, ale zpátky ho musíš donýst v náručí, ne? ;) .... Tím tam dodáš tu práci :roll:
Je hezký, že máš magnety tak rád.

Jim68
Be happy!
spaceball
Zasloužilý člen

Příspěvek od spaceball »

Mimo téma (offtopic)
Slavek Krepelka píše: Jedinny kdo tvrdil, ze se mu to povedlo ztocit do nepreruseneho kruhu s tim, ze to je funkcni, je TOMI, ale nikdy jsem z deduly nevystouiral jak to udelal.
Obrázek

Tato "puška" jde zacyklovat - stačí chytnout kuličku do husího krku a ve vhodném oblouku ji vést na začátek - vyzkoušeno.
Problém je v tom, že nestíháš ustavovat kuličky mezi magnety - po každém "výstřelu" je nutné ručně všechny kuličky přesně
polohovat. Vyzkoušejte.

Spaceball Obrázek
Zasloužilý člen

Příspěvek od spaceball »

Mimo téma (offtopic)
:bad:
Jak dlouhá je ta "dostatečná" dráha? Respektive, po kolikati skládačkách se to zabrzdí? Proč to nikdo nezacykloval když
to akceleruje po celé dráze? Mám obavy, že pokusy dopadly jinak a pokud by jsi to opravdu zkoušel, napsal bys úplně
něco jiného :D ... byla by to skvělá potrubní pošta pokud by to fungovalo... a zpátky by to mohlo jezdit druhou trubkou :D

Spaceball Obrázek
Zasloužilý člen

Re: Slavek Krepelka

Mimo téma (offtopic)
Nazdar Spaceball,
spaceball píše: :good: +1 Cením nejen kvantitu...

Dekuji, zkusim vratit jak to pujde.

Budu překvapen, až mne magnet vložený mezi palec a ukazováček pokope nebo popálí...od té jeho "práce".
Eh. Tak lehce se z toho nevyvleknes. Popaleni neni jedinny zpusob jak si neco uvedomit, tedy pole atd. Jsme zabalemi v plenkach nevedeni a to, ze nas magnticke pole nepopali prikladam spise k plusu. To by nam na te maticce zemi bylo dost hic.

To, ze nedokazeme jakymkoliv zpusobem energii magnetickeho pole vyuzit nasim energetickym spotrebam neni problem magnetickeho pole, ale nasim. Nicmene, jestli si chces neco zajimaveho pocist a umis anglicky, nebo si dovedes prebrat google preklad [jestli to je jeste na netu, KeelyNet to asi ma v archivech], tak si vyhrab jmeno "Floyd Sweet" a "cold current" [studeny elektricky proud]. Floyd to dokazal. Zajimave na tom je, ze skachnul na nejake podivne souchote pote, co s nim zacal kooperovat nikdo jinny nez prosluly vynalezce MEGu, byvaly oficir US marines, Tom Bearden. Ona i historie je poucna. Meg nema s Floydem moc spolecneho, i kdyz trochu neco ano.

Ahoj, Slavek.

Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

Mimo téma (offtopic)
spaceball píše:
S] Tato "puška" jde zacyklovat - stačí chytnout kuličku do husího krku a ve vhodném oblouku ji vést na začátek - vyzkoušeno.
Problém je v tom, že nestíháš ustavovat kuličky mezi magnety - po každém "výstřelu" je nutné ručně všechny kuličky přesně
polohovat. Vyzkoušejte.
Protoze je to blbe udelane a je to SMOT. Promin, nemam pro SMOT slabost, je to prilis nepouzitelne, i kdyz zajimave.

U Paxmasiny by s tim takovy problem nevznikl, akorat ze draha by musela byt neco lepsiho nez husi krk. Pouzivala kartacky na vedeni magnetu drahou, ale mela magnet na vozejcku. Jeji draha by s preladovanim takovy problem nemela. Vsimni si, ze rikam kartacky na vedeni magnetu skrz drahu. Ci ti to rika o treni?

Ahoj, Slavek.

Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: letadlo

Příspěvek od Ilem »

Mimo téma (offtopic)
Slavek Krepelka píše:Nazdar Spaceball,

At zije vzpoura dedku! Martin11 uz to stejne tady vzdava a k magnetum to definitivne patri a mozna mu to i pomuze.
Doporučuji jeden pokus. Sežeň starý harddisk, hodně starý tak max. do 1GB (tam jsou větší magnety, které se dají snadno zlomit). Vyndej z něj magnet - takový půlměsíček. Odloupnout se musí kudlou, drží fest. Tento magnet přelom na 2 díly a ty dva díly zkus dát zpátky k sobě. Velmi poučný pokus a přehodnotíš u toho některé svoje názory.

"Dum spiro spero"
Ciceron
Slavek Krepelka
Zasloužilý člen

Mimo téma (offtopic)
spaceball píše: Jak dlouhá je ta "dostatečná" dráha? Respektive, po kolikati skládačkách se to zabrzdí? Proč to nikdo nezacykloval když
to akceleruje po celé dráze? Mám obavy, že pokusy dopadly jinak a pokud by jsi to opravdu zkoušel, napsal bys úplně
něco jiného :D ... byla by to skvělá potrubní pošta pokud by to fungovalo... a zpátky by to mohlo jezdit druhou trubkou :D
Delka je neomezena, nic se nikde nezastavi. Draha to vyplivne to jak boxer zub. Tedy Paxmachine. TOMI to mel kombinovane s gravitaci, jak se nekde tady zminil Poota o necem podobnem. Jo, ta trubkova posta by byla dobra, akorat ze by te take mohla zastrelit i s celym postovim uradem a prilehlym okolim, ida pres ocean.

Ahoj, Slavek

Odpovědět

Zpět na „Seriál o magnetech + Diskuze“