marx píše:
S postupem casu a vyvoje ruznych technologii, jako je olejove lozisko - muzeme minimalizovat odpor, treni atd
Co potom magneticke lozisko ? Uz se vam nekomu takove podarilo sestavit ? Jednoduse levitujici "rotor" v magnetickym poli bez nutnosti mit fixacni bod (oporu) rotoru nekde na statoru
Spaceball - ano, sen... Jak pro koho
Tak to vyzkoušej, podobně jako já před mnoha a mnoha lety - než jsem vsadil na osvědčené technologie. Silné magnety z
různých mávajících překližkových "strojů" mi dobře fungují jako vysavače kovových pilin kolem vrtačky, ty slabší mám
přilepené na dřevěné liště a zavěšené na zdi jako magnetické věšáky zahradního nářadí, MEG naštěstí našel uplatnění ve
fotovoltaice - miniaturní, přenosný měnič napětí k příležitostnému použití, takže investice nebyla promrhána (vyrobeno
pečlivě elektrikářem dle rozměrů z takzvaných návodů - materiál dle možností a magnety na objednávku...magnety nebyly
třeba - jak ve funkci dolování takzvané éterické energie, tak ve funkci normálního měniče - drahého měniče). Malý motor na
"spalování vody" mám jako raritu - k obveselování návštěv a k uzavírání sázek..jiný praktický účel to nemá. Předělávka
bicyklu "Ukrajina" na Bedini se ukázala jako velmi špatná myšlenka - točilo se to dlouho, to je pravda - starší akumulátor z
motocyklu, tranzistor, odpor, dioda a speciální cívka s dvojitým vinutím... nebýt masivního ráfku, který fungoval jako
gyroskop... blikající LED vycucla baterii za stejnou dobu, jako blikač postavený z MH7400 (D100D). Teslova zářivá energie -
něco tam bylo, ale víc jsem dostal z KC509 zbaveného kovového pouzdra...... tak se probuď ze snění a něco zkus.
Magnetické levitující ložisko - protínající se magnetická pole v případě jednom, anebo v principu magnetické pasti (supravodič a magnet), opravdu způsobují jen velmi malý odpor. Výhody jsou i v minimální hlučnosti, dlouhé životnosti,
nemusí se mazat, fungují v jakémkoliv prostředí - i ve vakuu, dokáží se točit rychlostí několik set otáček... Levitující ložiska
nelze provozovat bez supravodičů - k ochlazování potřebuješ energii, ale řešení snad bude ve vysokoteplotních supravodičích
HTS a permanentních magnetech.... Otázka, jestli někdo sestavil magnetické ložisko...ale to víš že ano. Pokud nemáš
možnost sehnat supravodič a kapalný dusík, můžeš si něco "podobného" vyrobit z pyrolytického grafitu nebo bismutu, neodymu a permanentního magnetu. Ve fóru najdeš i návod.