Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Gravitační všehochuť

Vše o alternativních zdrojích energie.

Moderátor: rival

Odpovědět
Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: blbiny

Příspěvek od Ilem »

martin11 píše:.to bych tam také mohl zařadit...do světelného toku infra filtr..../kde ho vzít...???/
Dost kvalitní infrafiltr je osvícený vyvolaný konec barevného filmu. To určitě doma najdeš.

Ten mlýnek máš ve vakuaované baňce, nebo jen tak?

"Dum spiro spero"
Ciceron
A(&F)
Zasloužilý člen
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Příspěvek od A(&F) »

martin11 píše:...joooo....dobrej nápad... :good: ....to mě nenapadlo...ale polarisákem neodladím infra....nebo mám mezeru ve vzdělání..a mlejnkem otáčí infra, které je složkou světla..a ne světlo samotné....to bych tam také mohl zařadit...do světelného toku infra filtr..../kde ho vzít...???/..polarisuje se i infra složka...???....kurňa ..asi jsem chyběl ve škole....
... pokud infra záření necháš projít přes lineární polarizační filtr, tak získáš "polarizové infra" ... :D

... infra filtr získáš z každého CCD snímače (třeba z rozbité web kamery) ... bývá přilepen hned za objektivem ... ;)
martin11 píše:...propoooo, když jsem u toho polarisovanýho...asi před rokem jsme řešili , že odlesky nelze odstarnit polarisákem z kovovýchpředmětů......došel jsem k myšlence, že to je tím , že vedou elektřinu....pak jsem hledal vyleštěný uhlík...abych zkusil z něj odstranit odlesky....to samé s diamantem....že jsem nesahnal dostatečně velký vybroušený diamant mě nepřekvapilo....ale kousek vyleštěného uhlíku by někdo mohl mít.....no vida jak jsme pokročili v tematu "gravitační motory...""....zdraví martin11 :lol:
... a byl to čistý lineární nebo cirkulární polarizák ??? ...

... lineární polarizák získáš v podobě folie ze starého LCDčka ... je nalepena jako první vrstva ve směru pohledu ... pokud vezmeš dva kusy této a pootočíš je vzájemně o 90°, tak potom přes ně není vidět ... 8)

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
A(&F)
Zasloužilý člen

Příspěvek od A(&F) »

Ilem píše:
martin11 píše:.to bych tam také mohl zařadit...do světelného toku infra filtr..../kde ho vzít...???/
Dost kvalitní infrafiltr je osvícený vyvolaný konec barevného filmu. To určitě doma najdeš.
... :enaughty: ... sice se tomu říká "infra filtr", ale funguje obráceně :arrow: tzn. že odfitruje vše kromě infra !!! ... to prochází skrz bez problémů ... (i když otázka zní, jak to Martin vlastně myslel :D :D ;) ) ...
Naposledy upravil(a) A(&F) dne úte 26 led 2010 10:35, celkem upraveno 1 x.

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Polarizační filtr

Příspěvek od Ilem »

Polarizačních filtrů mám asi 50 s úhlopříčkou 14-15 palců. Dávaly se kdysi před monitory. Pokud má někdo zájem. Asi plevelím vlákno, mělo to jít do blešáku.

Edit: ... pár mi jich prosím rezervuj ... díky ... :) ...

... tento způsob "plevelení" je ještě v normě ... :D ;) ... třeba časem založíme vlákno o optice ... A(&F) ...

"Dum spiro spero"
Ciceron
Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

A(&F) píše:
Ilem píše:
... :enaughty: ... sice se tomu říká "infra filtr", ale funguje obráceně :arrow: tzn. že odfitruje vše kromě infra !!! ... to prochází skrz bez problémů ... (i když otázka zní, jak to Martin vlastně myslel :D :D ;) ) ...
Pokud to chce Martin obráceně, tak mám dojem, že každé obyčejné sklo. Ne křemenné. Ale nevím, jak moc je to kvalitní filtr.

"Dum spiro spero"
Ciceron
A(&F)
Zasloužilý člen

Příspěvek od A(&F) »

Ilem píše:
A(&F) píše:
Ilem píše:Dost kvalitní infrafiltr je osvícený vyvolaný konec barevného filmu. To určitě doma najdeš.
Pokud to chce Martin obráceně, tak mám dojem, že každé obyčejné sklo. Ne křemenné. Ale nevím, jak moc je to kvalitní filtr.
... pokud je stále řeč o infra, tak ne-e ... tohle platí pro UV ... ;) ...

la
Zasloužilý člen
Dal: 763 poděkování
Dostal: 238 poděkování

zajímavosti

Příspěvek od la »

spaceball
Zasloužilý člen

Re: zajímavosti

Příspěvek od spaceball »

:good: Super. Začátek textu sice nekoresponduje s přiloženým videem, ale později je vysvětlen rozdíl variant (s vakuem a bez vakua).

Spaceball Obrázek
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

A(&F) píše: ... pokud je stále řeč o infra, tak ne-e ... tohle platí pro UV ... ;) ...
Platí pro obojí. UV i IR. Dá se to jednoduše ověřit. Dej si před infrazářič tabulku skla. Ten rozdíl ucítíš na tváři.

"Dum spiro spero"
Ciceron
martin11
Zasloužilý člen
Dal: 384 poděkování
Dostal: 243 poděkování

se bavíte beze mne...

Příspěvek od martin11 »

...teď tady na 2 hodiny vypli proud...v celým městě.....no máme elektrárnu kousek.... :oops:

UV a IR filtr....myslím , že každé sklo je UV filtr mimo nějakých specialů...jen na foto je to sklo čistčí, aby barevně nezkreslovalo..takže pro foto...když máte na objektivu jakýkoli filtr, tak je to zároveň jako UV....!!!...
...mlejmek mám v baňce....ale nevím , jestli je vakuovaná....podívám se večer doma....ale protože jsem dostal soukromou SZ....a podle popisu...jedna strana lopatek je černá...tak asi vakuovaná nebude....jo založit vlákno o optice by nebylo na škodu....večer zkusím na mlejnek posvítit ...žárovkou přes optický vlákno....jestli ...to vlákno přenáší i IR....zdraví martin11 :lol:

... věřím, že se " TO " povede ......
Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Re: se bavíte beze mne...

Příspěvek od Ilem »

martin11 píše:...teď tady na 2 hodiny vypli proud...v celým městě.....no máme elektrárnu kousek.... :oops:

UV a IR filtr....myslím , že každé sklo je UV filtr mimo nějakých specialů...jen na foto je to sklo čistčí, aby barevně nezkreslovalo..takže pro foto...když máte na objektivu jakýkoli filtr, tak je to zároveň jako UV....!!!...
...mlejmek mám v baňce....ale nevím , jestli je vakuovaná....podívám se večer doma....ale protože jsem dostal soukromou SZ....a podle popisu...jedna strana lopatek je černá...tak asi vakuovaná nebude....jo založit vlákno o optice by nebylo na škodu....večer zkusím na mlejnek posvítit ...žárovkou přes optický vlákno....jestli ...to vlákno přenáší i IR....zdraví martin11 :lol:
Optické vlákno přenáší IR, musí, je na to dělané. Proto je z křemenného skla. Jen nevím, jestli přenese potřebný "výkon"

Citace z wikipedie: Sklo vyrobené pouze z čistého oxidu křemičitého SiO2 (křemene) se nazývá křemenné sklo. Oproti běžným sklům má některé odlišné vlastnosti. Neabsorbuje ultrafialové záření a má velmi vysokou teplotu tání (kolem 1650 °C). Proto je užíváno tam, kde jsou tyto vlastnosti požadovány. Například pro baňky halogenových žárovek, které pracují při vysokých teplotách, nebo různé součásti ultrafialových světelných zdrojů. Křemenné sklo se díky své vysoké teplotě tání daleko hůře vyrábí a výroba spotřebuje více energie, proto je výrazně dražší než běžné sklo příměsové.

Křemenné sklo může být vyrobeno natolik čisté, že stovky kilometrů skla jsou transparentní na infračervených vlnových délkách, čehož se používá v optických vláknech. Výroba takto ultračistého skla je podobná přípravě ultračistých materiálů pro výrobu polovodičových součástek.

"Dum spiro spero"
Ciceron
poota
Zasloužilý člen
Dal: 1692 poděkování
Dostal: 2418 poděkování

Příspěvek od poota »

Akord píše:...Reagoval jsem na nákres priložený k príspevku. Nevidím tam jiný princip a nespoléhám na to, že by si ji turbofandové dostatečne neoťukli. Turbina je z definice hydrodynamický stroj. Pokud se tam využívá hybnost, ...
Obrázky jsou sice velice názorné, ale často neříkají vše, proto se vyplatí také číst. U toho Schaubergera je klíčové právě získávání té hybnosti vody, tedy hlavně to, co je před turbínou. Ale to je tam popsané, dokonce i s grafy a tabulkami.
Proč se toho nevyužívá, opravdu nevím. Jedním z důvodů může být i to, že by to byl pro "betonáře" houby kšeft. Možná je to podobné jako s dalším Schaubergerovým návrhem, podle kterého je snadno a levně možné zabránit zanášení dolních toků řek. A přesto se stále pracně a draze vybírají usazeniny, aby se zajistila splavnost.
Zdravím - poota

Dr.Ont Geront Senilisimus/GeroDront/DeGe
A(&F)
Zasloužilý člen

Příspěvek od A(&F) »

Ilem píše:
A(&F) píše: ... pokud je stále řeč o infra, tak ne-e ... tohle platí pro UV ... ;) ...
Platí pro obojí. UV i IR. Dá se to jednoduše ověřit. Dej si před infrazářič tabulku skla. Ten rozdíl ucítíš na tváři.
... Ileme promiň, ale v návaznosti na souvislosti s předchozí diskuzi jsem to pojímal tak nějako ako "filtr pro IR s velkou účinností" :D ... a tím sklo rozhodně nejnííí ... (jako např. pro UV záření) ... OK ? ... vše v poho ... ;) ... A. ...

A(&F)
Zasloužilý člen

ještě něco málo o polarizaci ... ;)

Příspěvek od A(&F) »

http://kdf.mff.cuni.cz/veletrh/sbornik/ ... twald.html
http://kdf.mff.cuni.cz/veletrh/sbornik/ ... benak.html
... a zajímavůstka ze stejného soudku ... http://kdf.mff.cuni.cz/veletrh/sbornik/ ... iskac.html ... pasáž "Polarizační vlastnosti ledových krystalů" ... :D

... specielně pak pro Martina ... http://www.lidovky.cz/led-videny-vedeck ... n_veda_glu ... ;)

Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Kokešuv mlýnek

Příspěvek od Akord »

Polarizované svetlo stejne jako EM vlna by melo taky vyvolat tlak. Na jedné strane černené lopatky neberu. Beru pouze stríbrný mlýnek ve vakuu, zastínený na polovine kola. Pokud se roztočí tento, tak to považuju za demonstraci svetelného tlaku. Jinak ne. Pokud je tam černá barva, nedá se vyloučit rychlé ohrátí černé plochy, délková roztažnost a rozvážení težište mlýnku. Mlýnek nemá co prijímat nebo absorbovat svetlo jakoukoliv plochou, má ho pouze odrážet. Jinak je to smesice a ne demonstrace tlaku svetla.

Odpovědět

Zpět na „Jak na to...“