Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Větrná elektrárna (levně)

Vše o alternativních zdrojích energie.

Moderátor: rival

Odpovědět
Akord
Zasloužilý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 28 poděkování

Příspěvek od Akord »

Ano. Sranda strojek. Ješte by se hodila hrídel prumer aspoň 20-25mm, ať na to vleze aspoň 2m vrtule.

kybos
Stálý člen

Příspěvek od kybos »

Hřídel má průměr 24. Co jsem ale nerozkódoval, je její povolené zatížení. Manuál uvádí povolenou zátěž 35 daN axiálně a 60 daN radiálně, nikoliv kumulativně. Nevím, co je to za jednotku daN. Kdyby to bylo v Newtonech, tak je to žalostně málo. To by asi dvoumetrovou vrtuli nezvládlo. Ostatní údaje jsou v metrické soustavě, tak předpokládám že by tato jednotka mohla zapadat do konceptu SI. Ale nejsem v tomto oboru dostatečně erudován. Nevíte někdo, jaký má tato jednotka význam? Nepodařilo se mi to ani vygooglit, daně jsem zamaskoval ale Dan se mi odfiltrovat nepodařil, google implicitně nerozlišuje malá a velká písmena.

la
Zasloužilý člen
Dal: 763 poděkování
Dostal: 238 poděkování

Příspěvek od la »

kybos píše:Hřídel má průměr 24. Co jsem ale nerozkódoval, je její povolené zatížení. Manuál uvádí povolenou zátěž 35 daN axiálně a 60 daN radiálně, nikoliv kumulativně. Nevím, co je to za jednotku daN. Kdyby to bylo v Newtonech, tak je to žalostně málo. To by asi dvoumetrovou vrtuli nezvládlo. Ostatní údaje jsou v metrické soustavě, tak předpokládám že by tato jednotka mohla zapadat do konceptu SI. Ale nejsem v tomto oboru dostatečně erudován. Nevíte někdo, jaký má tato jednotka význam? Nepodařilo se mi to ani vygooglit, daně jsem zamaskoval ale Dan se mi odfiltrovat nepodařil, google implicitně nerozlišuje malá a velká písmena.
Příkad užití daN (kg) : http://www.schinkmann.cz/bodovaci-klest ... -1?popup=0
http://www.svarovani.cz/projekcni-lisy- ... torove.php
:D
Naposledy upravil(a) la dne úte 19 kvě 2009 8:35, celkem upraveno 1 x.

kybos
Stálý člen

Příspěvek od kybos »

To vypadá, jako že daN=kg, dá se to ověřit ještě někde jinde? Jak získat popis definice této jednotky? Co znamenají písmena "d" a "a" před jednotkou síly?

kybos
Stálý člen

Příspěvek od kybos »

Tak jsem dopátral - jak triviální daN=decanewton.
Ó jak se stydím - to bych tedy asi měl vrátit maturitní vysvědčení.
Už jsem tak zblblej měrnými jednotkami z divokého západu jako palce, různý míle, btu, galony, unce a jinými podobně nesystémovými jednotkami, že bych málem zapomněl, že Francie je součástí civilizované Evropy se soustavou SI.
I když tato předpona není zrovna z nejužívanějších a nevím kolik elektrikářů by bylo v obraze, kdybych jim vykládal jak mám v síti 23 daV.
Naposledy upravil(a) kybos dne úte 19 kvě 2009 9:30, celkem upraveno 2 x.

la
Zasloužilý člen
Dal: 763 poděkování
Dostal: 238 poděkování

Příspěvek od la »

Používá se obvykle u zkoušek odolnosti,v tahu ,kluzu.trhu ,taky bývá občas uvedeno: daN – dekaNewton; ...

Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

24mm v pohode 2m vrtuli s rezervou zvládne, jen to príliš axiálne nevysadit. Limit pro 2m vrtuli je tech 20mm, pro vyváženou vrtuli hmotnosti asi do 10kg.

kybos
Stálý člen

tvar výstupního napětí alternátoru

Příspěvek od kybos »

Jak jsem tu pročítal fórum, narazil jsem na teorie o tom, jak by měl být průběh na výstupu alternátoru sinusový a tak mne zajímalo, jak je to doopravdy a změřil jsem to na své VE v provozu. A ku podivu je průběh napětí sinusový jen když je alternátor bez zátěže (pod minimálními otáčkami) a můstek ještě neotvírá. S rostoucí rychlostí větru a tím i zátěží roste úhel otevření až je ze sinusu obdélník. Pro zajímavost pár amatérských snímků přihodím. Průběhy sdruženého napětí na vinutí zapojeném do hvězdy byly změřeny na alternátoru s různým zatížením od 0 do 15A. Na snímcích je pozorovatelné i to jak se zkracuje perioda při zvyšování otáček a tím i zátěže. A teď by mne zajímalo co na to teorie?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

To jako není alternátor, ale nepovedený generátor tvarových kmitu, pokud je to merení v porádku. To má od normálního altu daleko se všemi dusledky jako ztráty, pulsace momentu. To bylo bez regulace, pouze na odporu, nebo žárovce za mustkem? Pri jakém napetí a výkonu?

kybos
Stálý člen

Příspěvek od kybos »

Na alternátoru byl zapojen třífázový můstek a za ním sběrací kondenzátor 0,3F a olověná baterie 12V / 4*18Ah. K tomu byl připojen měnič 12V/230V /500W, ze kterého byl napájen osciloskop (vše je bez přípojky v ostrovním provozu). Kromě snímku DSCF4921 je paralelní regulace mimo provoz a proud do baterie, který odpovídá rychlosti právě vanoucího větru je uveden v komentáři nad snímkem. Snímek DSCF4943 byl pořízen při otáčkách, kdy právě začíná generátor dodávat energii do zátěže při minimálním úhlu otevření diod (skoro čistý sinus - je to sice mírně rozostřené ale to je tím, že to bylo foceno z ruky na 1/4s). Napětí na baterii se pohybovalo v rozmezí od 12.5 do 13,5V dle dodávaného proudu. Na snímku DSCF4921 je zachycen stav, kdy už byla baterie nabitá (dosáhla 14,4V), spustil se paralelní regulátor, který elektricky přibrzdí rotor tak, aby se napětí na výstupu filtru udržovalo na hladině 13,2V. Na sinusoidě jsou patrné superponované kmity regulační smyčky. Regulátor pracuje tak, že udržuje vrtuli natočenou na minimálních otáčkách těsně před zahájením nabíjení bez ohledu rychlost větru.
Podle mého názoru průběhy sdruženého napětí celkem přesně odpovídají zjednodušenému modelu, kde alternátor je nahrazen ideálním zdrojem třífázového střídavého napětí sinusového průběhu, jehož velikost je závislá na rychlosti větru v sériové kombinaci s vnitřním odporem alternátoru (v mém případě relativně velké hodnoty - proto se alternátor chová jako velmi měkký zdroj). Vzhledem k relativně velké kapacitě sběracího kondenzátoru není na oscilogramu patrný ani nárůst napětí na filtru - v době otevření diod se zobrazuje hladina napětí téměř konstantní. Náběžné a sestupné hrany průběhu jsou výseky sinusoidy se strmostí úměrnou napětí naprázdno pro dané otáčky alternátoru. Vzhledem k tomu, že toto napětí nemohu za provozu přímo měřit, je uváděn zatěžovací proud, přes který by bylo možno pomocí vnitřního odporu alternátoru toto napětí vypočítat. Sražené hrany na rozdíl od ideálního obdélníku patrně způsobuje nenulová vlastní indukčnost alternátoru. Při analýze průběhu je nutno si uvědomit, že sledujeme sdružené napětí a nikoliv fázové (nemám z alternátoru vyvedený střed). Je možné, že uvedené hodnoty proudu neodpovídají naprosto přesně danému oscilogramu, jelikož jsem je odečítal před stiskem spouště - nějakou reakční dobu má fotoaparát od stisku spouště do začátku snímání a při tak nízkých osvitech je problém chytit synchronizaci s jednoduchým amatérským osciloskopem nota bene v polních podmínkách (není to jako z digitálního paměťáku).

Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

Kybos, porád mi to nesedí. Zkoušel jsi odpojit na osciloskopu nulák? Mel by to vydržet, pokud tam nejsou extrémy. Tuto mekkost altu nezpusobuje odpor vinutí, to by se alt brzo upekl, ale obvykle rozptyl magnetického pole rotoru s magnety pri zatížení. Nesedí mi hlavne rovné vodorovné plošky pri napetí kolem nuly. Zpočátku jen vykouslé. Buď jde o špatný magnetický návrh altu, nebo špatné merení.

kybos
Stálý člen

Příspěvek od kybos »

Použitý osciloskop je spotřebič třídy II, tedy je připojen dvoužilově a chráněn dvojitou izolací primárního vinutí napájecího transformátoru. Kdybych odpojil nulák, tedy jeden z přívodů, nefungoval by (po jednom drátu do něj proud nepoteče). Napájecí obvod je od měřícího galvanicky oddělen. Na chybu měření to nevidím. Mám představu, že kdybych měřil časový průběh fázového napětí dostal bych při dostatečném zatížení čistý obdélník a když se ty obdélníky z jednotlivých fází pravého třífázového vinutí poskládají do sdruženého napětí dostaneme právě to, co je vidět na oscilogramu při proudech okolo 15A. Alternátor je komerční výrobek, nepředpokládám, že stroj, který při vnějším průměru 230 dá při 560 otáčkách 750W by mohl být příliš špatně navržen.
Může sem někdo dát pro srovnání oscilogram sdruženého napětí pravého třífázového alternátoru pracujícího do zátěže s 3F můstkem a filtračním kondenzátorem?

Akord
Zasloužilý člen

Příspěvek od Akord »

kybos píše:Alternátor je komerční výrobek, nepředpokládám, že stroj, který při vnějším průměru 230 dá při 560 otáčkách 750W by mohl být příliš špatně navržen. Může sem někdo dát pro srovnání oscilogram sdruženého napětí pravého třífázového alternátoru pracujícího do zátěže s 3F můstkem a filtračním kondenzátorem?
750W pri 560 otáčkách není problém udelat špatný alt, mám toho na konte víc, ale obvykle lichobežník, nebo trojúhelník.Pokud vylučuješ chybu merení, pak je alt navržený ponekud špatne, delám v tomto určitou profesi. Nebo je nekde ješte jiný problém, nebo duvod o kterém nevím. Normální alt má stejné prubehy jako treba auto alternátor. Nikde nebývá natolik vykouslý prubeh kolem nuly pri záteži. 3 fázy pohromade nemám, ale mám oscilogram merení naprázdno, pričemž tvar zustával pri odporové záteži stejný, pri záteži mustkem se jen sploštil kopeček, stejne, jako to dnes vídáme v normální rozvodné síti, kterou deformují TV,PC, úsporky a podobné spotrebiče s mustkem, diodama a filtrem. Je dále nepravdepodobné, že by alt mel menit natolik výrazne prubeh se zatížením. Nesinusová indukce zvetšuje ztráty hlavne v železe. Ani z hlediska DC odberu jde težko cosi určit, protože se obdélníkové a vykouslé fáze mohou efektivne prekrývat pouze pri určitém zatížení. Obdélníkem by mohly mírne klesnout ztráty v medi, naroste ale skinefekt a ty ztráty v železe, vypadá to divne, a nanameril jsem to na žádném komerčním altu treba i pro vítr.
Pokud alternátor meríš naprázdno, tak se žádná indukčnost vinutí nemuže pri tak velkém odporu meráku uplatnit a nemá jak srazit hrany obdélníku, takže tímto to nebude.

kybos
Stálý člen

Příspěvek od kybos »

Když provádím měření naprázdno (viz DSCF4943) tak také k žádnému zkreslení nedochází a napětí má čistě sinusový průběh. Věřím, že stejný průběh by byl i při lineární odporové zátěži. Při velmi nízkém zatížení nelineární zátěží - diodovým můstkem (viz DSCF4925) jsou z ideální sinusoidy sraženy jen plošky. Pak to tedy vypadá, že alternátor je při vyšších proudech silně přetížený. Nevím, zda to byl konstrukční záměr, ale návrh zcela jistě musel počítat se zkratuvzdorností alternátoru, jelikož konstrukce byla vybavena z výroby provozní brzdou, která zkratuje všechny fáze na patě elektrárny ještě před usměrňovačem.
Z hlediska DC odběru je to tak, že výstupní napětí má vždy téměř dokonale hladký průběh, což zabezpečuje hodnota filtračního kondenzátoru 0,3F při zatěžovacích proudech v jednotkách ampér a daném rozsahu periody vstupního napětí.
Co se týče indukce, tak ta je dle mého mínění odvozená od hodnoty proudu, nikoliv od hodnoty napětí (měřil jsem hodnoty napětí nikoliv proudu). A právě v tomto případě má generovaný proud téměř konstantní hodnotu - pouze se skokově diodovou komutací přepíná z jedné fáze do další s tím, že součet proudů pod daným magnetem rotoru zůstává při větší zátěži téměř konstantní.
V rozvodné síti takové obdélníky nemůžeme vidět, jelikož je snahou dodavatele aby byla síť vykompenzovaná a jalová složka pokud možno nulová. V případě, že by se ve zdroji mezi síťový transformátor a usměrňovací můstek vřadily dostatečně velké tlumivky a za můstek filtrační kondenzátor, pak by také na vstupu usměrňovače nebyl průběh napětí zploštělý sinus ale minimálně lichoběžník, konvertující se zvyšující se hodnotou indukčnosti k obdélníku.

yokotashi

Příspěvek od yokotashi »

Cim nejlepe zatizit vystup 3-faz alternatoru? Jestlize je treba dosahnout prubehu blizkeho sinusovce kvuli skinefektu a ztratam v zeleze a zaroven ma byt na vystupu stejnosmerne napeti, pak nejde pouzit mustek s kondenzatorem, ale chtelo by to asi nejaky menic. Pravdepodobne by na vsech 3 vstupech toho menice mely byt civky, ktere vyrovnaji proud , za nimi kondenzatory, pak spinaci tranzistory a spolecna regulace. Kdyby se to udelalo jenom jako step-down, tak by to ze sinusovky s Umax=50V dokazalo pri vystupnim napeti 14.4V vyuzit 82% a teprve potom by to prestalo odebirat energii.

Resil tohle uz nekdo, nebo vsichni pouzivaji mustek s kondenzatorem, nebo odporovou zatez?

Odpovědět

Zpět na „Jak na to...“