Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Poradna
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 2 poděkování
- Dostal: 1 poděkování
niečo k ovládaniu motorčeka z FDD:
"Ten motorček je krokový, teda treba k nemu príslušný HW, ktorý ho bude ovládať. Na to možno využiť elektroniku disketovej jednotky. Treba iba posielať negatívne impulzy na vývod č. 20 a na vývode č. 18 nastaviť smer krokovania. Čo impulz, to posun o jeden krok. Zbytok zariadi elektronika na mechanike. Negatívny signál znamená, že sa tam v kľude privedie +5V cez odpor (cca 1K - 4K7) a impulzy sa budú vyrábať skratovaním vývodu na zem (tlačítkom, alebo nejakým výstupom z diaľkového ovládania - fantázii sa medze nekladú...
Krokový motor z 3,5" FDD nieje možné použiť mimo mechaniku, lebo využíva uloženie hriadeľa na ložisku, ktoré je súčasťou kostry FDD. Takže ak ho treba vybrať, tak treba odrezať kostru aj z celým uložením - ináč sa rozpadne. Na tento účel (pohon rôznych hračiek) je oveľa lepšia 5,25" FDD mechanika, lebo má silnejší motorček, ktorý sa dá bez problémov vybrať."
http://www.hardwarebook.net/connector/s ... ldisk.html
"Ten motorček je krokový, teda treba k nemu príslušný HW, ktorý ho bude ovládať. Na to možno využiť elektroniku disketovej jednotky. Treba iba posielať negatívne impulzy na vývod č. 20 a na vývode č. 18 nastaviť smer krokovania. Čo impulz, to posun o jeden krok. Zbytok zariadi elektronika na mechanike. Negatívny signál znamená, že sa tam v kľude privedie +5V cez odpor (cca 1K - 4K7) a impulzy sa budú vyrábať skratovaním vývodu na zem (tlačítkom, alebo nejakým výstupom z diaľkového ovládania - fantázii sa medze nekladú...
Krokový motor z 3,5" FDD nieje možné použiť mimo mechaniku, lebo využíva uloženie hriadeľa na ložisku, ktoré je súčasťou kostry FDD. Takže ak ho treba vybrať, tak treba odrezať kostru aj z celým uložením - ináč sa rozpadne. Na tento účel (pohon rôznych hračiek) je oveľa lepšia 5,25" FDD mechanika, lebo má silnejší motorček, ktorý sa dá bez problémov vybrať."
http://www.hardwarebook.net/connector/s ... ldisk.html
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
-
- Nový člen
- Dostal: 4 poděkování
Prosim o pomoc s navrhom !!!
Ahojte...
som student, a dostali sme spravit projekt...t.j. vypocitat a navrhnut zadany obvod...
mam nizkovykonovy rezonancny koncovy stupen s vykonom 300mW pracujuci v triede C. Rezonancna frekvencia stupna je 56MHz a sirka pasma B=10 kHz...vstupne napatie je 100mV.
vedel by mi, prosim vas, s tymto niekto pomoct? niekto, co sa tomu rozumie???
DAKUJEM
som student, a dostali sme spravit projekt...t.j. vypocitat a navrhnut zadany obvod...
mam nizkovykonovy rezonancny koncovy stupen s vykonom 300mW pracujuci v triede C. Rezonancna frekvencia stupna je 56MHz a sirka pasma B=10 kHz...vstupne napatie je 100mV.
vedel by mi, prosim vas, s tymto niekto pomoct? niekto, co sa tomu rozumie???
DAKUJEM
- Pego
- Zasloužilý člen
- Dal: 29 poděkování
- Dostal: 19 poděkování
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 5 poděkování
- Dostal: 28 poděkování
Re: Prosim o pomoc s navrhom !!!
Toto zadanie je nedostatočné, nepresné až živelné. Chýbajú informácie, o ktoré sa možno oprieť. Rezonančná frekvencia a šírka pásma nijako priamo nezávisí od výkonu a uhla otvorenia spínacieho prvku v triede C. Povedal by som, že to, čo ide mimo nosnú sú harmonické v dôsledku skreslenia v triede C. Keďže ide o nelineárne budenie a nejde o klasické tlmenie rezonančného obvodu, tak nemá zmysel uvažovať šírku pásma, tá je bezpredmetná a nemá sa ako uplatniť. Jedine, že by sa tým určili činné straty v obvode, chýba mi však dôvod, že je to naozaj tak, lebo je to dosť umelé. No a už vôbec nie je jasné, s čím súvisí vstupné napätie, keď sa spomína trieda. Je v tom značný chaos.lukki123 píše:Ahojte...som student, a dostali sme spravit projekt...t.j. vypocitat a navrhnut zadany obvod...mam nizkovykonovy rezonancny koncovy stupen s vykonom 300mW pracujuci v triede C. Rezonancna frekvencia stupna je 56MHz a sirka pasma B=10 kHz...vstupne napatie je 100mV.
no pri studiu nam nepovedali nic...akurat som dostal toto zadanie a ucitel povedal, ze to nebude konzultovat vobec...len si to pozbiera a podla toho pojdeme na skusku...nebude konzultovat vraj preto, ze ked budeme niekedy v praci a nieco nam zadaju urobit a my sa prideme za sefom opytat, ako to ma byt, tak nas vyhodi, ze takych nepotrebuje...takze tak :D:D:D
v zadani mam aurat to, co som napisal...to zadanie vykonat z ohladom co najvacsej ucinnosti...:D:D
v zadani mam aurat to, co som napisal...to zadanie vykonat z ohladom co najvacsej ucinnosti...:D:D
a moj spolubyvajuci ma zadanie taketo:
Navrhnite a vypocitajte prvky pre priamy frekvencny modulator s varikapom. Nemodulovana nosna vlna ma frekvenciu 90MHz, pozadovana strmost je 1,5kHz/V. Modulator pracuje s frekvencnym zdvihom 10k a s indexom frekvencnej modulacie 2,5. Napise spektralne rovnice a nakreslite ciarove spetrum frekvencne modulovaneho signalu.
co vy na toto? :D:D
Navrhnite a vypocitajte prvky pre priamy frekvencny modulator s varikapom. Nemodulovana nosna vlna ma frekvenciu 90MHz, pozadovana strmost je 1,5kHz/V. Modulator pracuje s frekvencnym zdvihom 10k a s indexom frekvencnej modulacie 2,5. Napise spektralne rovnice a nakreslite ciarove spetrum frekvencne modulovaneho signalu.
co vy na toto? :D:D
-
- Zasloužilý člen
Lukki123, ja som vyštudoval rádioelektroniku, a tiež som prebral signály a sústavy, v ktorých ssa táto problematiky vyskytuje. No a tomu zadaniu fakt nerozumiem, hoci viem, o čo ide. Zadanie pre toho spolubývajúceho je už o niečo určitejšie. Mohol by si mi prípadne napísať na SZ, či e-mail, kto ta zadal a z akej fakulty, nech som v obraze.
Napíš to zadanie ešte raz a od slova do slova, alebo choď za tým zadávateľom a povedz mu, nech to ešte raz zopakuje. Argument o nejakom šéfovi si môže strčiť za klobúk, ak je šéf šéfom, tak musí tak vyzerať aj jeho prejav, a musí vedieť povedať aspoň to, čo chce.
Je to inak úzko odborná otázka, pomerne mimo rámec fóra, ale pokús sa to upresniť.
Napíš to zadanie ešte raz a od slova do slova, alebo choď za tým zadávateľom a povedz mu, nech to ešte raz zopakuje. Argument o nejakom šéfovi si môže strčiť za klobúk, ak je šéf šéfom, tak musí tak vyzerať aj jeho prejav, a musí vedieť povedať aspoň to, čo chce.
Je to inak úzko odborná otázka, pomerne mimo rámec fóra, ale pokús sa to upresniť.
no...idem presne z papiera odpisat od slova do slova zadanie :D
Navrhnite a vypocitajte prvky nizkovykonoveho rezonancneho koncoveho stupna s vykonom 300mW pracujuceho v triede C. Rezonancna frekvencia stupna je 56MHz a pozadovana sirka pasma B=10kHz. Amplituda vstupneho napatia je 100mV. Riesenie vykonajte s ohladom co najvyssej ucinnosti. Vykonajte energeticku bilanciu koncoveho stupna. Zdovodnite a vysvetlite postup navrhnuteho riesenia
Navrhnite a vypocitajte prvky nizkovykonoveho rezonancneho koncoveho stupna s vykonom 300mW pracujuceho v triede C. Rezonancna frekvencia stupna je 56MHz a pozadovana sirka pasma B=10kHz. Amplituda vstupneho napatia je 100mV. Riesenie vykonajte s ohladom co najvyssej ucinnosti. Vykonajte energeticku bilanciu koncoveho stupna. Zdovodnite a vysvetlite postup navrhnuteho riesenia
- Aquarius1
- Zasloužilý člen
- Dostal: 20 poděkování
Návody
Nevěděl jsem kam to mám dát tak to máte tady.Jedná se o jednoduchou předělávku Derivačního (paralelně) zapojeného motoru z automatky.Válí se jich všude dost a je škoda je nechat zahálet jen kvůli tomu že nejdou jednoduše připojit na síť bez vyhození jističů.Pokud budete takovej motor párat z pračky vymontujte i filtr,ten se nachází na přívodní šňůře(takovej plastovej váleček s kontaktama) má za úkol filtrovat rušení z pračky a šíření se ruchů po el síti.
PS:Omluvte kvalitu souboru nejsem žádnej ajťák
PS:Omluvte kvalitu souboru nejsem žádnej ajťák
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Věřím že v jednoduchosti bude ta pravá příčina neúspěchu dosavadního bádání,jelikož se bastlíme (a to i já) ve vymýšlení složitých mechanismů.
-
- Zasloužilý člen
-
- Zasloužilý člen
Re: PWM
Vyjde Ťa omnoho šikovnejšie a istejšie, ak navštíviš šrot, nájdeš pračku, ktorá má motor s uhlíkmi a komutátorom(je to ľahko poznať, taký motor býva otvorený a má veľmi malú remeničku s priemerom okolo 25mm, a remeňom typu vvvvv). Stačia kombi kľúče 10-13, štípačky, treba nájsť a zobrať aj plošák, kde je regulátor, býva vedľa v plastovej krabici, alebo aj pri regulačnom prvku, tiež ho možno ľahko nájsť. Urobiť taký regulátor nanovo je viac roboty, pretože hotové regulátory obsahujú obvykle procesor, preto sú jednoduché. Ten motor má na sebe aj tachodynamo, je vhodné si odštípnuť aj pripojovací plochý konektor na plošák. Pri troche času je možné pozrieť aj ktoré drôty kam idú, to ale nebýva problém pri troche skúsenosti identifikovať. Urobil som toto už párkrát a ver mi, že spraviť a oživiť podobný plošák nanovo aj s prípadným naprogramovaním procesora nie je pre mňa žiadny problém.Anonymous píše:vyjde ma to šikovnejšie spraviť nový plošák.
Jak vypocitat odber
ahoj,
mam trafo ktere dava cca 14V a 5A a potrebuji vypocitat kolik to ma odber ve Watech pri 220V
poradi nekdo?
dekuji
mam trafo ktere dava cca 14V a 5A a potrebuji vypocitat kolik to ma odber ve Watech pri 220V
poradi nekdo?
dekuji