Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Město Krnov - Přímá pomoc jedné domácnosti postižené povodní. Více zde...
Uspora energie doma
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 384 poděkování
- Dostal: 243 poděkování
akumulace
?kolik KW je v 1 m3 vody při 80°C když se vychladí na 30 °C ?
Q=mc(dt)=1000*4200*(80-30)=210MJ
protože 1kWh=3.6MJ, tak 210MJ=58kWh, co je napríklad príkon 58kW po dobu hodiny, nebo príkon 5.8kW po dobu 10 hodin.[/quote]
Akord moc děkuji za info...pro " normální " amaterské použití skutečnšě bude nejlepší ta voda....jen ještě info...na doplnění...kolik kwh je v 1kg vody ??? myslím samozřejmě tepla možno naakumulovat..píšeš ...tyto látky...v textu popisované mají 0.05-0.01kwh/kg..to jen pro porovnání s vodou.a pak ještě.....akumulace ...NaCl... prodává se posypová sůl a je poměrně laciná....má lepší akumulační schopnost než voda ????? a pak ještě Fe.a ty cihly z kamen...to jsou jediné laciné a běžně dosažitelné materialy..... myslím , že všichni co jako já chtějí v blízké budoucnosti akumulovat vědí jak na to...
...děkuji martin11 a bodík za trpělivost s amatery mého typu
Q=mc(dt)=1000*4200*(80-30)=210MJ
protože 1kWh=3.6MJ, tak 210MJ=58kWh, co je napríklad príkon 58kW po dobu hodiny, nebo príkon 5.8kW po dobu 10 hodin.[/quote]
Akord moc děkuji za info...pro " normální " amaterské použití skutečnšě bude nejlepší ta voda....jen ještě info...na doplnění...kolik kwh je v 1kg vody ??? myslím samozřejmě tepla možno naakumulovat..píšeš ...tyto látky...v textu popisované mají 0.05-0.01kwh/kg..to jen pro porovnání s vodou.a pak ještě.....akumulace ...NaCl... prodává se posypová sůl a je poměrně laciná....má lepší akumulační schopnost než voda ????? a pak ještě Fe.a ty cihly z kamen...to jsou jediné laciné a běžně dosažitelné materialy..... myslím , že všichni co jako já chtějí v blízké budoucnosti akumulovat vědí jak na to...
...děkuji martin11 a bodík za trpělivost s amatery mého typu
... věřím, že se " TO " povede ......
-
- Zasloužilý člen
akumulace
....no zní to logicky 1m3 58 kwh...ale to je pří ochlazení z 80 na 30....na to jsem se přišel také ....ale já se ptal, jaký je poměr...tedy lidově výhodnost akumulace voda versus jiné materialy....lidem dostupné...t,j....sul NaCl, Fe, cihly..to jsou materialy lidem dostupné...takže tak..... takže podle tebe je voda 0.06 kwh/kg.......no až to odsouhlasí Akord, tak tomu budu věřit...to víš mě muže nakecat kdokoli cokoli .....martin11
Re: akumulace
Martin11 , ak ti možem poradiť , tak do Berkyho ,,nekop" , pretože ako chemik by sa musel Akord ešte vela učiť aby sa mu v znalostiach z téjto oblasti vyrovnal . Akord je velmi dobri a za takmer všetky informácie od neho by som dal ,,ruku do ohňa'' no v prípade chémié májú informácie od Berkyho u mňa vedčiu váhu . Bodaj by tu na fóre bolo viac takých odborníkov v odbore ako je Berky alebo Akora . Možno by sa tu konečne prestali naháňať ,,duchovia'' a veci by dostali reálný základ od ktorého by sa mohli odraziť všetci bez rozdielu a nielen ,,vyvolený" Je to moj osobný názor . Pepemartin11 píše:....no až to odsouhlasí Akord, tak tomu budu věřit...
Dobrý karbaník vie , že aj oko je možné prebiť .
-
- Zasloužilý člen
- Dostal: 1 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Myšlenka je bod varu/akumulace tepla ze jo?martin11 píše:....no zní to logicky 1m3 58 kwh...ale to je pří ochlazení z 80 na 30....na to jsem se přišel také ....ale já se ptal, jaký je poměr...tedy lidově výhodnost akumulace voda versus jiné materialy....lidem dostupné...t,j....sul NaCl, Fe, cihly..to jsou materialy lidem dostupné...takže tak..... takže podle tebe je voda 0.06 kwh/kg.......no až to odsouhlasí Akord, tak tomu budu věřit...to víš mě muže nakecat kdokoli cokoli .....martin11
Nejsem chemik, ale jako laik rikam:
kdez vodu osolis nic nepokazis.
Do transformatoru se dava olej aby dobre chladil i pod bod mrazu
Cim vetsi hustota tim vetsi prumer trubek pri pouziti samotizky.
Kdyz se pali podomacku gorala dava se mezi dva plaste slana voda.
Kvuli tomu aby byla výmena tepla rychlejsi.
Alkohol se samozrej me odparuje mnohem drive.
Mam otazku(((o:
Jake bude mit vlastnosti kapalina naplnena piskem?(oblazky)
co ma vetsi akumulacni vlastnosti?(pri samotizce a prutoku cerpadlem?
S pozdravem
Zdenek
Bojovat a zase bojovat
Svět zboř! Já budu stát.
A co teplo při krystalizaci ???
viz http://fyzweb.cuni.cz/odpovedna/indexpr ... =ostatn%EDAkord píše:Vyšší energie lze docílit obvykle jen chemickou reakcí, možností opet dost, ale neco na doma krome už století známých vecí nic moc.
23) Ohřívací polštářky
Dotaz: Dobrý den, nemohli byste mi říct, čím jsou plněné ohřívací polštářky? Takové ty, co v nic zmáčknete plíšek, ta hmota skrystalizuje a hřeje. Děkuji (Linda)
Odpověď: "Jednorázový" polštářek bývá naplněn obvykle nějakou bezvodou solí (chlorid vápenatý... ) a vodou - odděleně. Při smísení obou složek dochází k rozpouštění soli a vázání molekul vody za vzniku hydrátu, což je doprovázeno uvolněním většího množství tepla. Obdobně lze použít látky, které při rozpouštění teplo spotřebovávají, k výrobě "chladicích polštářků". Rozpouštěcí tepla jednotlivých látek lze najít v tabulkách a v laboratoři si vyzkoušet, že se tepelné efekty opravdu dostavují.
Na složitějším principu pracují opakovaně použitelné polštářky. Obsahují například přesycený roztok bezvodého thiosíranu sodného ve vodě v tzv. metastabilním stavu - thiosíran by sice měl za těchto podmínek vykrystalizovat, ale chybí mu dostatečná "aktivační" energie, kterou je třeba dodat zvenku, v tomto případě zlomením plíšku. Pak teprve dojde ke krystalizaci (ve formě hydrátu) a uvolnění tepla. Povařením použitého polštářku (tj. za vysoké teploty) lze opět získat z hydrátu bezvodou sůl a úplným vychlazením obnovit přesycený roztok.
K metastabilním stavům - i z laboratoře známe případy, kdy látka ne a ne vykrystalizovat, voda ne a ne se vařit či zmrznout, ačkoli příslušné fyzikální podmínky jsou splněny - tehdy jsou systémy v metastabilním stavu. Pomáhá dodání energie například otřesem.
(Hanka Böhmová)
Jinak vypadají takto: http://airsoftveci.cz/index.php?page=sh ... 1&Itemid=1
nebo takto: http://aukce.atlas.cz/item489535848_sup ... super.html , ale dají se sehnat mnohem laciněji.
Já také ne, ale je to jedna z mnoha cest (tak mne nebijte a do hlavy už vůbec ne).berky píše:Nechtěl jsem to zesložiťovat, jen jsem chtěl napsat i o jiných možnostech.
-
- Zasloužilý člen
- Dostal: 10 poděkování
Tepelná kapacita půjde určitě dolů, protože se sníží množství vody v daném objemu akumulující látky. Měrnou tepelnou kapacitu písku jsem sice nikde nenašel, ale větší než vody nebude, protože někdy se uvádí veliká měrná tepelná kapacita vody jako jedna z jejích anomálních vlastností. Co to udělá když se dostane písek do čerpadla tak to si rodši ani představovat nechci :-)xzzzx píše:Mam otazku(((o:
Jake bude mit vlastnosti kapalina naplnena piskem?(oblazky)
co ma vetsi akumulacni vlastnosti?(pri samotizce a prutoku cerpadlem?
Jinak k těm kolejnicím, železo má sice měrnou kapacitu skoro desetinovou oproti vodě (cca 460 J/kg*°C versus 4186 J/kg*°C),ale má 7,8 krát větší hustotu, takže pro 1m3 to je 4,19MJ/°C ve vodě a 3,61MJ/°C v oceli, případně 2,2MJ/°C v betonu. Dozdílu 50°C dosaženému u vody pak odpovídá 58°C u oceli a 95°C u betonu. Podle tohoto ocel vypadá slibně, navíc by šla nahřát na daleko více než 100°C. Druhá strana mince je však otázka jak vyřešit samotný přenos tepla z akumulátoru do systému, větší tepelné ztráty v důsledku vyšší teploty, hmotnost a hlavně cena.
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 1 poděkování
- Dostal: 20 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
písek a oblázky, kameny
Akumulace má význam pouze tehdy, když se může jít na vysoké teploty,pak se nahradí objemově menším množstvím kamenů voda, při stejné tepelné kapacitě. Jen samotné oblázky smysl mají, medium vzduch.
K.
K.
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 5 poděkování
- Dostal: 28 poděkování
Nekteré odpovedi už odzneli. Berky to napsal dobre. Posypová sul, nebo i jiná prípadne vhodnejší sul nezlepší tepelnou kapacitu, ale umožní zvýšit bod varu vody podle koncentrace soli až o nekolik desitek stupňu, a tím zvýšit teplotní rozsah použití vody bez rizika vyvrení a zvýšení tlaku. Zvetší se i mrazovzdornost a vyvstane problém s vetší korozí. Písek, nebo šterk do vody myslím nemá opodstatnení a žádnou výhodu. Psal jsem o tepelných kapacitách 0.05 až 0.1kWh/kg, ne 0.05 až 0.01kWh/kg, možná šlo o preklep. Nepredpokládám, že by se akumulace pres tiosíran dala srovnávat s chemickou reakcí, možná nejakou slabší, držel jsem to i v ruce. Nečekal bych až by se kapacita tiosíranové krystalizace pohybovala nad asi 0.15kWh/kg, co je asi hranice fázových akumulací. Pokud se mýlím, budu rád až to nekdo zkoriguje. Jak už bylo psáno, duležitá je hlavne horní použitá teplota akumulátoru, zásadne ovlivňuje použitou akumulační látku.
Pro martin11
Akumulační elektrokotelna. Předběžný výpočet velikosti nádrží.
Pěkný a jednoduchý graf.
P.
Pěkný a jednoduchý graf.
P.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
- Ilem
- Zasloužilý člen
- Dal: 71 poděkování
- Dostal: 349 poděkování
- Kontaktovat uživatele:
Akorde, při čtení tvé odpovědi mě napadlo, že bys mohl vědět, nebo vědět, kde to zjistit, jaké je skupenské teplo varu solného roztoku. Marně po této informaci iž dost dlouho pátrám a jelikož nevlastním kalorimetr, ani mi v podstatě jiná možnost nezbývá. Otázku směřuji na Akorda, ale odpověď samozřejmě přijmu od kohokoli.Akord píše:Nekteré odpovedi už odzneli. Berky to napsal dobre. Posypová sul, nebo i jiná prípadne vhodnejší sul nezlepší tepelnou kapacitu, ale umožní zvýšit bod varu vody podle koncentrace soli až o nekolik desitek stupňu, a tím zvýšit teplotní rozsah použití vody bez rizika vyvrení a zvýšení tlaku. Zvetší se i mrazovzdornost a vyvstane problém s vetší korozí. Písek, nebo šterk do vody myslím nemá opodstatnení a žádnou výhodu. Psal jsem o tepelných kapacitách 0.05 až 0.1kWh/kg, ne 0.05 až 0.01kWh/kg, možná šlo o preklep. Nepredpokládám, že by se akumulace pres tiosíran dala srovnávat s chemickou reakcí, možná nejakou slabší, držel jsem to i v ruce. Nečekal bych až by se kapacita tiosíranové krystalizace pohybovala nad asi 0.15kWh/kg, co je asi hranice fázových akumulací. Pokud se mýlím, budu rád až to nekdo zkoriguje. Jak už bylo psáno, duležitá je hlavne horní použitá teplota akumulátoru, zásadne ovlivňuje použitou akumulační látku.
Pro úplnost na co to potřebuju. Všichni už asi ví, že dělám do tzv "studené fúze". Používá se tam 0,5 mol roztok NaCl, nebo K2CO3 Účinnost zatím počítám přes vypařené množství roztoku, ale možná mylně předpokládám, že skupenské teplo je stejné, jako u čisté vody. To by mohlo s výsledky dost zatočit.
"Dum spiro spero"
Ciceron
Ciceron
-
- Zasloužilý člen
- Dal: 5 poděkování
- Dostal: 28 poděkování
Ileme, predpokládal bych, že určitá koncentrace soli zmení skupenské teplo varu jen o tolik, o kolik by se toto teplo zmenilo v dusledku stejne zvýšené teploty varu čisté vody jen pomocí zvýšení tlaku. Z fleku to nevím, zkusím se podívat, zda na neco podobné nenatrefím. Skupenské teplo by se však melo menit s teplotou varu.
-
- Zasloužilý člen
akumulace a topení
Děkuji Akord, Kutil, Berky , Poota..a všem co se zůčastnili diskuse na tema akumulace....sečteno a podtrženo.....voda je nejschůdnější a nejjednodušší,,,,pro amatera...v případě kombinace se solar kolektory zvlášť okruh pro ohřev ze střechy...nemrznoucí.....
....děkuji Peter....za zaslání elektro kotelny akumulační....elektrikou určitě topit nebudu ale jsou tam výpočty...a zdroj nádrží....velkých bojlerů...
...když jsem u tematu.....jak kdo topí v krbových kamnech....máte někdo nějakou vychytávku....jak topení zlepšit, využít, aby se nezačuzovalo sklo, čištění skla....já osobně nejlépe.popelem z toho krbu....udělat čvachtačku-blátíčko z jemnýho popela, napatlat na sklo, nechat pusobit 15 minut a vytřít....pozor nesmí tam být jiný popel než dřevěný....jinak si poškrábete sklo....no prostě vše kolem lidského tepla....zdravím Gromit-a....ten má krb týden a nechce se mu do práce... ......tak když někdo něco tak sem.....hezký den věem martin11
....děkuji Peter....za zaslání elektro kotelny akumulační....elektrikou určitě topit nebudu ale jsou tam výpočty...a zdroj nádrží....velkých bojlerů...
...když jsem u tematu.....jak kdo topí v krbových kamnech....máte někdo nějakou vychytávku....jak topení zlepšit, využít, aby se nezačuzovalo sklo, čištění skla....já osobně nejlépe.popelem z toho krbu....udělat čvachtačku-blátíčko z jemnýho popela, napatlat na sklo, nechat pusobit 15 minut a vytřít....pozor nesmí tam být jiný popel než dřevěný....jinak si poškrábete sklo....no prostě vše kolem lidského tepla....zdravím Gromit-a....ten má krb týden a nechce se mu do práce... ......tak když někdo něco tak sem.....hezký den věem martin11