Zároveň je to odpověď bořičovi iluzí, kterou už jsem tu nastínil, ale rád bych to vzal trošku víc názorněji, aby to bylo z cela jasné. Připravil jsem vám i malej nákres...
Pomocí téhle metodiky jsme schopni zjistit:
- výslednou intenzitu pole v libovolném bodě
- výsledný tvar siločar
Celé to vychází ze siločar a jejich tečen v libovolném bodě. Mluvíme tedy o tečnách, které vlastně odpovídají vektorům magnetické indukce ve zvoleném bodě. Máme-li magnet a cívku, jako je tomu na obrázku, zvolíme si libovolně bod a nakreslíme jednu siločáru magnetu a jednu siločáru cívky, aby obě procházely tím zvoleným bodem (na obrázku je těchto bodů hned několik). Sestrojíme tečny, tedy vektory mag. indukce a sestrojíme tzv. vektorový součin. Výsledný vektor (červeně) je vlastně tečna k siločáře výsledného pole. Mohli bychom takto pracně volit desítky bodů a načrtnout pak siločáry výsledného pole, což nám dneska umožňují šikovné pc prográmky. Sháněl jsem nějaké freewary, nějak se mi v tom moc nezadařilo.. ..pustil jsem se tedy do programování vlastního programu na vykreslování výsledných siločar... ..nějak to zatím vázne.
![Very Happy :D](./images/smilies/icon_biggrin.gif)
Chtěl jsem vám o tom udělat představu, připravím na své stránky v brzké době trochu podrobnější popis a víc ukázek.. Ukážeme si třeba cívku, jak se to vlastně sčítá závit po závitu.. nebo jak vypadá pole dvou odpuzujících se magnetů...
Těm, kteří tuto metodu znají, se omlouvám, ale chtěl jsem to ostatním ukázat
![Wink ;)](./images/smilies/icon_wink.gif)