Aktuálně: Nový finanční systém - SPDR nabízí doživotní měsíční rentu, oddlužení. financování vlastních projektů. Více zde...

Koloidní stříbro

Přístroje, nápady a rady pro udržení zdraví.
Odpovědět
mihu84
Stálý člen
Dal: 5 poděkování
Dostal: 7 poděkování

Re: Koloidní stříbro

Příspěvek od mihu84 »

rezerva je hadam dostatocna, DC 0-300V 10A
A cierny kam pripojim? celkovo sa mi zda, ze to divne meria. Ked si cervenym kablom meriam vystup z 7812, tak mi ukazuje pekne 12,1V.
No ked to pripojim na jednu elektrodu, tak cca 107V, na druhej 137V. Pricom ked meriam multimetrom na elektrodach napatie, tak mi ukazuje 37V.

Naprazdno mi dava zdroj cca 220V. Ked som pripojil na elektrody do vody aqua purificata (je pravda ze som nedodrzal cistotu), napatia mi padlo na cca 40V.
Zatial nemiesam, kedze nemam magneticke vcielky. Po cca 2 hodkach v mnozstve 200ml som necitil ziadnu kovovu chut. Elektrody mi zacernali.
Cize proces by mal bezat.

Ilem
Zasloužilý člen
Dal: 71 poděkování
Dostal: 349 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

mihu84 píše: VObec neviem, ako to mam zapojit.
Takhle to vůbec nepůjde, protože původní zapojení měřáku má společný +, kdežto ten měřák je dělaný pro společný -. Zkusím se nad tím zamyslet, jak z toho vybruslit, ale teď už jdu spát.

"Dum spiro spero"
Ciceron
A(&F)
Zasloužilý člen
Dal: 1362 poděkování
Dostal: 1195 poděkování

Re: Volt/Ampérmetr ...

Příspěvek od A(&F) »

A cierny kam pripojim? ...
... sry, omlouvám se ... v předchozím příspěvku mnou navržené zapojení se týká čistého ampérmetru, takže mi pls napiš typové označení toho měřícího verku ... zkusím dohledat, jaké je jeho vnitřní zapojení ... ok?? ...

... ještě malá připomínka ...
mihu84 píše:... po chvilke mi buchol kondenzator C1, viete mi poradit preco? Prepolovany nebol, dal som si tam 100uF/35V. Nas elektrikar z prace mi poradil, ze aspon ten prvy si mam dat na vyssie napatie. ...
... "prvý" v kaskádě není C1, ale C7 (neb C1 je až druhý ;) ), takže "pokud Ti buchol ten C1", byla to nejspíše jeho výrobní vada ...... navíc při vstupní střídavině 15V je Umax nejvýše 21,213V (= Obrázek × 15V), ve skutečnosti je však toto ještě snížené o cca 1V, který se ztrácí na přechodu usměrňovací diody (VF 1N4004 = 1,1V), tudíž kondenzátor s pracovním napětím 35V by měl s přehledem stačit ...

... jinak i přestože by std. elyt měl vydržet krátkodobé přepólování, tak pro násobiče s elektrolyty se mi z praxe osvědčilo, aby první elyt v kaskádě byl bipolární (čím se eliminuje riziko poškození prvého kondu přepólováním, kteréžto hrozí, pokud k zapnutí zdroje dojde v okamžiku "opačné periody", kdy se druhý kondenzátor začne nabíjet přes druhou diodu a první zatím zcela prázdný nenabitý kond) ... nevím proč, ale ve všech zapojeních násobičů s elyty (které jsem zatím kdy viděl), se tento jev zcela opomíjí ... :dknow: ...

... :bye: ... Anri ...

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
A(&F)
Zasloužilý člen

Příspěvek od A(&F) »

mihu84 píše:VObec neviem, ako to mam zapojit.
... mno, takže jsem si ten typ modulu nechal vyhledat dle obrázku zapojováku a pokud pro zobrazování hodnot budeš mermomocí chtít použít tento duální volt/ampérmetr, tak Ti zřejmě nezbyde nic jinýho než fyzicky "lehce poupravit zapojení" ... ale není to nic drastickýho ... vlastně je to docela jednoduchý ...
- před R7 do série zapojit diodu (1N4004 postačí) ... a to: katodou k odporu / anodou na +12V ... (možná by šlo tento bod vynechat, ale to bys musel vyzkoušet ... ničemu však neuškodí, pokud tam ta dioda bude) ...
- místo R8 dát propojku (popř. ho zespoda na tišťáku zkratnout) ...
- obě země proudového regulátoru (tj. [emitor Q3] a [spojnici S E vývodů R10]) odpojit od původní GND a namísto toho je připojit ke "žlutému" ...
- "červený" připojit na Vcc ...
- "černý" připojit ke GND ...

... a (pokud jsem se nesekl :D ) mělo by to pak funkčně měřit obě hodnoty zároveň (I i U) ... sice to bude trošinku "kecat" (jelikož to bude měřit i proud procházející skrz Q3), což by však vzhledem k hodnotě R7 mělo být vcelku zanedbatelné ... ;) ... pozn: možná by stačilo na "žlutý" přehodit pouze "spojnici S E vývodů R10" (čímž by se zpřesnilo měření proudu), kdežto "emitor Q3" ponechat připojený ke GND, ale možná by to pak vlivem bočníku v měřáku při regulaci "plavalo" ... :dknow: ... (vyzkoušej a uvidíš) ...

---------------------
PeS: ... Ileme, prosím, raději to po mě ještě jednou zkontroluj ... dík ... :) ...

Někdo má z vlastních mindráků těžký dilema, ... já však ne (neb na to mám Ilema :evil: ) ...... (by Anri, reakce na ilemův podpis :) ) ...

... mmch, d-Ilemku, fakt už raději nikdy více nepoužívej cizích slov (když neznáš jejich skutečný význam) ... :P
Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

A(&F) píše:
---------------------
PeS: ... Ileme, prosím, raději to po mě ještě jednou zkontroluj ... dík ... :) ...
Špatné zprávy. Takhle by to sice relativně správně měřilo proud, ale napětí by bylo napětí zdroje, ne napětí na elektrodách. Černý kablík musí být na kolektoru TIP48, červený na Vcc a žlutý místo propojky mezi kontakty relé a klektorem TIP 48. R9 zrušit a R8 zkratovat.
Měřák musí mít nezávislé napájení, protože bude plavat podle toho, jak je otevřen TIP48.
Radši to po mě ještě někdo zkontrolujte.

"Dum spiro spero"
Ciceron
A(&F)
Zasloužilý člen

Příspěvek od A(&F) »

Ilem píše:Špatné zprávy. Takhle by to sice relativně správně měřilo proud, ale napětí by bylo napětí zdroje, ne napětí na elektrodách....
Pravdu díš .... to mi nějak nedošlo ... :oops: ...

... Tvé řešení je správné a jednodušší ... děkuji ...

... tož dovolil jsem to alespoň "vopastelkovat" do konečné podoby ... ;) ...

Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

mihu84
Stálý člen

Příspěvek od mihu84 »

Dakujem vam obom velmi pekne za tuto pomoc. CO sa tyka buchnutia kondika, toto bolo druhy krat, co nejaky buchol. Skoda ze si nepamatam, ktory to bol ten prvy :)
Ale nevadi, hlavne je, ze teraz mi to celkom pekne ide, C1 ma uz dostatocnu rezervu 63V :D

Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

A(&F) píše:
... tož dovolil jsem to alespoň "vopastelkovat" do konečné podoby ... ;) ...

Dík, ušetřil jsi mi práci.

"Dum spiro spero"
Ciceron
mihu84
Stálý člen

Příspěvek od mihu84 »

Zapojil som to podla schematu. Uz mi aj doslo, ako to je zapojene a ako to funguje.
Napatie mi to ukazuje, s malou odchylkou, teraz neviem co je presnejsie, moj mutlimeter, alebo toto, hadam ze multimeter.

Prud mi to neukazuje, aj ked som pripojil odpor na elektrody o hodnote 5k.
Napatie naprazdno mam 230V.

tykadelik
Stálý člen
Dal: 19 poděkování
Dostal: 14 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tykadelik »

Nojo, tys to nestrčil do sítě!!! :-)))))))))

nevím, nevím, dokud to neskončí
mihu84
Stálý člen

Příspěvek od mihu84 »

Jak myslis do siete? ved digitalny meter je napajany zo 4.5V baterie, preto aj svieti. Ako je vidiet na obrazku, tak napatie na elektrodach mi meria(3.8V)
Zataz som si dal 5k odpor, aj dioda svieti, aj ked dost slabo.

ALebo zeby som ampermeter odpalil, ked som vtedy za behu vkladal zlty kabel do svorkovnice, a mi to par krat zaiskrilo?

A(&F)
Zasloužilý člen

Příspěvek od A(&F) »

mihu84 píše:Zapojil som to podla schematu. Uz mi aj doslo, ako to je zapojene a ako to funguje.
Napatie mi to ukazuje, s malou odchylkou, teraz neviem co je presnejsie, moj mutlimeter, alebo toto, hadam ze multimeter.

Prud mi to neukazuje, aj ked som pripojil odpor na elektrody o hodnote 5k.
... proud Ti to neukazuje, jelikož už je pod hranicí rozlišitelnosti "modulového měřáku", jeho rozsah je pro tyto účely "příliš hrubý" ... :arrow: ... zapoj s 5-ti kilovým odporem do série multimetr v konfiguraci pro měření proudu ...... při naměřených 3,8V by Ti měl ukázat 0,00076 A ... tedy 0,76 mA ... ;) ...
(viz ohmův zákon ... např. http://upramene.cz/forum/viewtopic.php?p=129272#p129272)
mihu84 píše:ALebo zeby som ampermeter odpalil, ked som vtedy za behu vkladal zlty kabel do svorkovnice, a mi to par krat zaiskrilo?
... i to se samozřejmě mohlo stát, ale pro tyto účely by se uvnitř modulu měla nacházet pojistka, byť i natvrdo připájená ... (smd pojistka vypadá např. takto http://www.tme.eu/cz/katalog/#search=sm ... 131&page=1 , popř. tam může být jiná miniaturní pojistka http://www.tme.eu/cz/katalog/miniaturni ... ky_113288/)

tykadelik
Stálý člen
Dal: 19 poděkování
Dostal: 14 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tykadelik »

tak tak...

nevím, nevím, dokud to neskončí
mihu84
Stálý člen

Příspěvek od mihu84 »

Boze ja som dilino, ze ma to vobec nenapadlo. Vyskusal som to s vyssim prudom a funguje, takze funguje, no ten rozsah som nedomyslel...
toto som mal kupit: http://www.ebay.com/itm/New-DC-0-300V-9 ... 2591aab96d

A(&F) si pisal, ze sa ti podarilo najst tento modul a jeho zapojenie. Nevies mi to prosim ta poslat, lebo mi tam chyba kondenzator C4. Asi pri skrate odletel :laugh:

A este ma napadlo, nieje mozne upravit rozsah tohto ampermetra bočnikom?

Ilem
Zasloužilý člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ilem »

Bočník tam je na 10A. Dalším bočníkem budeš rozsah jen zvyšovat. Bočník je ten tlustý drát vpravo. Přestříhni ho a pak teprve můžeš dávat bočník jiný. Zkoušej to velmi opatrně, protože bez bočníku bude pravděpodobný rozsah v řádech mikroAmpér. Lepší ale bude, když si to necháš udělat někým, kdo má alespoň minimální znalosti elektroniky, jinak je velká pravděpodobnost, že si ten měřák odpravíš.

Je docela možné, že to pro tvoje účely bude fungovat i bez C4. Předpokládám, že je tam jako integrační člen k vyhlazení zvlnění. U tebe by nemělo být zvlnění příliš veliké.

"Dum spiro spero"
Ciceron
Odpovědět

Zpět na „Zdraví“