...

Nepatrné oslabení pole tam je. Ale vysvětlil bych to raději tím, že v miniaturních mezerách mezi magnety chybí hmota naplněná pořádnými magnetickými doménami, která by přispívala do intenzity pole na koncích štosů. Pak je tam ještě ten feromagnetický obal, který už trochu přispívá, ale jen trochu. A nebo by to někdo mohl vidět tak, že mezery mezi magnety snižují "vodivost" pro průchod magnetického pole, což má za následek mírně slabší pole na koncích štosu, ale k takové interpretaci bych se třeba já moc nelísal.poota píše:... u štosu by možná mohla být trochu oslabená ta koncová pole polem pólů díky malému zesílení bočních polí, ke kterému by mohlo dojít kvůli "přechodům" mezi jednotlivými magnety, ...
Já Ti nevím, tohle bude tuze těžkopádné. A to asi jakákoliv "zprostředkovaná metodika". A tím asi i dost nepřesné, pokud půjde o tak malé rozdílnosti v intenzitě pole.A(&F) píše:... teď už jen zbývá vymyslet metodiku (rozměry magnetů, počet, zátěžově/siloměrem, atd.) ...
... dobrá, kde je tedy potom ona hranice, od které při "štosování" již nedochází k dalšímu "přičítání" (??) ...někdo někdy zde opakovaně píše:... a že (při štosování magnetů) snad i dokonce postupně dochází k postupném slábnutí = tj. že po překročení hranice určitého počtu magnetů již potom nedochází k dalšímu "přičítání"
poota píše:Nějaké rozdíly velikosti jednoho procenta bych klidně pomíjel a vůbec se jimi nezabýval.
Spíš by mě zajímalo, jestli je nějaký výraznější rozdíl mezi vnějším polem výrazně dlouhého magnetu a stejně dlouhého štosu.
Vřelé díky - takže v praxi jsou si tyčový magnet a stejně dlouhý štos rovni, to jsem chtěl vědět.adam.benda píše: Dle výsledných hodnot intenzity pole to vyšlo tak, že na konci štosu je pole asi o 1% slabší, než pole na konci dlouhého magnetu.
... ono je to vcelku logické, neb pokud (ve statické konfiguraci) u štosovaných nepokovených magnetů nedojde k úniku v mezerách mezi jednotlivými prvky, tak se ten "magnetismus" nemá kam ztratit ...poota píše:takže v praxi jsou si tyčový magnet a stejně dlouhý štos rovni, to jsem chtěl vědět.
... ano, tak přesně o tohle mi šlo, neb teze o "již dalším nesílení při přidávání magnetů, popř. dokonce slábnutí" tu byla několikrát propagována (bohužel bez povšimnutí ...adam.benda píše:Nikdy to však nedojde do bodu, kde už by intenzita u pólu nerostla absolutně vůbec, nebo by klesala
Klidně bych řekl, pokud nejsi jóó-pedant, že i v případě magnetů pokovených feromagnetikem nedochází k žádnému "úniku" v mezerách, protože při souhlasném štosování se pole mezi magnety vrhá skrze feromagnetikum velmi podobně homogenně a dychtivě, jako cestuje v nitru magnetů. Ty tendence k úniku pole tam tedy prakticky nejsou (v případě feromagnetika). Ale neříkal jsem to už?A(&F) píše:... ono je to vcelku logické, neb pokud (ve statické konfiguraci) u štosovaných nepokovených magnetů nedojde k úniku v mezerách mezi jednotlivými prvky, tak se ten "magnetismus" nemá kam ztratit ...poota píše:takže v praxi jsou si tyčový magnet a stejně dlouhý štos rovni, to jsem chtěl vědět....
Chci, však už jsem Ti odepsal.A(&F) píše:... fakt nechceš zkusit rozvinout diskuzi ohledně metodiky pokusu ??? ......
Ten Adamův simulátor mě odnaučil spoléhat se v magnetizmu na "lidskou" logiku, protože magnety používají logiku jinou.A(&F) píše:... ono je to vcelku logické, neb pokud (ve statické konfiguraci) u štosovaných nepokovených magnetů nedojde k úniku v mezerách mezi jednotlivými prvky, tak se ten "magnetismus" nemá kam ztratit ...poota píše:takže v praxi jsou si tyčový magnet a stejně dlouhý štos rovni, to jsem chtěl vědět.
... zkoumání magnetismu je především o praktickém pokusničení (tj. zjišťování orientace a síly pole) ...... takže pokud se někdo (s logickým myšlením) delší dobu intenzivně zabývá "praktickým magnetismem", tak se mu (v tomto ohledu) časem patřičně upraví i jeho "lidská logika" ...poota píše:Ten Adamův simulátor mě odnaučil spoléhat se v magnetizmu na "lidskou" logiku, protože magnety používají logiku jinou.
... to asi (by) chtělo, nicméně pro zkoumání magnetismu jsem ho zatím dosud nepotřeboval ...... i pro poměrně přesné zjišťování "magnetických souvstažností" mi doposavad v podstatě pouze stačily upravené rovnoramenné (jazýčkové) váhy s hromadou závažíček + několik drobných pomůcek (např. drobný magnet na konci dlouhé špejle, apod.) ...adam.benda píše:Anri, stejně by to chtělo nějaký pořádný měřák pro nás pro oba, tohle je docela ostuda...
... nejen u toho ... je toho mnohem více ...... neb magnetismus je vědní obor jako kterýkoliv jiný ...... se spoustou omylů a odříkání ... anžto teorie je jedna věc a praxe pak druhá ...martin11 píše:u toho by každý, kdo si začne tykat s myšlenkou na MM měl začít ....